Урок з української літератури у 7 класі "Олександр Гаврош. "Неймовірні пригоди Івана Сили. Морально-етична проблематика твору"

Про матеріал
Конспект уроку з української літератури в 7 класі допоможе вчителю розвивати вміння учнів формулювати основну думку твору; визначати морально-етичні проблеми повісті.
Перегляд файлу

Українська література

7 клас

Розділ. Ми – українці

 

Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Українська література: 5–9 класи. К.В.Таранік-Ткачук, М.П.Бондар, О.М.Івасюк, С.А.Кочерга, Л.І.Кавун, О.І.Неживий, Н.В.Михайлова, Р.В.Мовчан (керівник групи). – К., 2013 (зі змінами, затвердженими наказом МОН № 804 від 07.06.2017 р.).

 

Тема. Морально-етична проблематика твору: добро і зло, справжня дружба і любов, чесність і підступність.

Мета: продовжити роботу над повістю «Неймовірні пригоди Івана Сили»; розвивати вміння учнів формулювати основну думку твору; визначати морально-етичні проблеми повісті; висловлювати своє ставлення до зображуваного; розвивати пам’ять, увагу, кмітливість; виховувати почуття пошани до української літератури як мистецтва слова; прищеплювати риси доброти, чуйності, мужності, відповідальності, гордість за спортивні досягнення українців; утверджувати оптимістичні настрої, бажання розвивати своє тіло, здобувати спортивні перемоги, досягати вершин у житті.

Компетентності, що формуються: предметні – вміння переказувати зміст повісті, визначати головні проблеми; ключові – висловлювання власних суджень про необхідність серйозного ставлення до свого здоров’я, до спорту, про чесність у спортивних змаганнях; створення своєї історії з головним героєм – Іваном Силою; уміння зіставляти специфіку розкриття теми в літературі й кіномистецтві.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: мультимедійна презентація, книга Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили», завдання для кросенсу.

 

Перебіг  уроку

Незалежно від того, чекають від тебе добра чи не чекають – твори добро. 

Незалежно від того, помітять твоє добро чи не помітять – твори добро. 

Незалежно від того, приймають твоє добро чи відкидають – твори добро.

Незалежно від того, чим будуть платить тобі за добро: добром чи злом – твори добро.        

Твори добро і ні у кого не питай дозволу, бо ніхто не може бути володарем твого добра.  

Шалва Амонашвілі

І. Організаційний момент. Емоційне налаштування на урок.

Слово вчителя. Відомий американський письменник Марк Твен дуже влучно сказав: «Доброта це те, що може почути глухий та побачити сліпий». Що ж означають для нас такі прості і водночас наповнені глибоким змістом слова: Добро…Милосердя…Співчуття… Все частіше ми говоримо про них, бо зміст їх споконвіків турбує кожну людину, не даючи спокою, глибоко проникаючи у серця. Та чи кожна душа відкрита для добра? Чи кожна людина живе за моральними принципами? Що означає честь, дружба, людяність? Такі питання постають перед нами після прочитання повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили». Тому я впевнена, що те, про що ми сьогодні будемо говорити на уроці, не залишить вас байдужими.

II. Повідомлення теми уроку й очікуваних результатів.

Учитель озвучує тему та мету уроку. Учні записують у зошити тему уроку, озвучують, чого вони очікують від уроку (метод «Мікрофон»).

ІІІ. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу.

3.1. Обмін враженнями щодо прочитаного й побаченого. Евристична бесіда.  

Восени 2013 року відбулася прем’єра фільму режисера Віктора Андрієнка за твором Олександра Гавроша. Пропоную провести дослідження, переглянувши уривки з фільму. Дайте відповіді на такі запитання:

  1. Чи вдалим, на вашу думку, був задум режисера саме так розпочати фільм?
  2. Фільм не повністю збігається з книгою, якісь сюжетні лінії режисер розвинув по-своєму, окремі епізоди із життя залишив поза увагою. Чи згодні ви з його рішенням?
  3. Чому, на вашу думку, головну роль у фільмі виконує Дмитро Халаджі – український богатир і світовий рекордсмен?

До речі, на київській прем’єрі фільму «Іван Сила» виконавець головної ролі Дмитро Халаджі встановив рекорд України. Його, лежачого на животі, переїхали три автомобілі. Таким чином було встановлено рекорд – «Найбільша автомобільна вага, що переїхала людину – 3 тонни 213 кг».

У тексті Гавроша та матеріалах фільму простежуються ідеалістичні уявлення атлета про світ, наївну перемогу добра над злом та торжество справедливості (що видно з небажання Сили битись з людьми, його байдужості до грошей та слави). 

У книзі розповідається про життєвий шлях Івана Сили, українця з фантастичною фізичною силою, який потрапляє до празького цирку та стає головною його окрасою. Номери Івана підкорюють Європу та приносять скупій власниці цирку величезні гроші. Попри неймовірний успіх і високі гонорари, атлет не втрачає відчуття любові та співчуття до своїх друзів і односельчан, допомагаючи у скруті всім, чим може.

Читаючи твір, ми одразу розуміємо, що Іван Сила – непересічна особистість. Він не просто фізично сильна людина, автор повісті підкреслює, що його герой  наділений загостреним почуттям справедливості, щиросердністю, добротою, розумом і кмітливістю. Тому смішними, навіть кумедними видаються спроби Фікса та капітана Миколайчика впоратися з «бойовиками», яких нібито очолював доктор Брякус.

Дуже цікаво розкриваються характери персонажів в історії з аварією, в якій загинув доктор Брякус. Ми знайомимося з багатьма працівниками поліції, які демонструють нам не найкращі людські риси.

  1. Які працівники поліції викликають не повагу, а презирство? Чому?

Автор розповідає про основні події з життя Івана Сили – роботу в цирку, одруження з гімнасткою, гастролі Європою, знайомство з королевою Англії та подорож Америкою. Це історія про те, як до українського велетня прийшла слава найсильнішої людини світу. І як усі його вороги визнали, що проти його порядності, чесності, безкомпромісності і щирості вони безсилі. Перемога залишилась за ним – у всьому.

1. Чому Івана Силу не цікавила слава?

2. Чому люди поряд з Іваном Силою ставали кращими? Як він впливав на них?

3. Поясніть, чому так важливо нам знати про таких героїв, як Іван Сила.

4. Чого можна навчитись у Івана Сили?

5. Які найголовніші думки хотів висловити автор повісті, розповівши нам історію про найсильнішу людину планети?

«Наша національна біда – ми схиляємося перед усім чужоземним, а про своє забуваємо, – сказав після прем’єри фільму Дмитро Халаджі й додав: – Це фільм про забуту українську історію. Китайці дотепер знімають десятки фільмів про Брюса Лі. Нам теж є ким пишатися – той же Іван Піддубний, Іван Фірцак і багато інших. Але ми чомусь ховаємо це, десь це в нас закопане, зарите».

  1.                       Визначення проблематики повісті.

Словникова робота. Запис у зошити.

Проблематика це коло проблем, охоплених авторським інтересом, питань, поставлених у творі.

Види проблем художнього твору:

- соціальні;

- морально-етичні;

- філософські;

- екологічні;

- загальнолюдські.

Мораль система формальних, у вигляді правових приписів поглядів, уявлень, норм та оцінок, що регулюють поведінку людей у суспільстві.

 

Етика наука, що вивчає мораль. Філософська дисципліна, яка вивчає мораль, суспільні норми поведінки, звичаї.

Основні морально-етичні проблеми повісті Олександра Гавроша:

  • доброти та ненависті;
  • людської гідності;
  • чесності, порядності й нещирості, брехні;
  • користолюбства й підступності;
  • справжньої дружби та кохання;
  • вірності та відданості;
  • проблема вибору людини;
  • підлабузництва та лицемірства;
  • марнославства;
  • справжніх та фальшивих цінностей;
  • проблема свободи людини;
  • помсти, заздрості;
  • людського щастя.
    1.                       Заповнення таблиці «Характеристика героїв повісті  «Неймовірні пригоди Івана Сили».

Ім’я героя

Характеристика

Іван Сила

наївний, але напрочуд сильний, добрий та справжній у почуттях і вчинках

Вуйко Микульця

розважливий

Міха Голий

справжній «фаховий» злодюжка, вірний друг

Фікса

злощасний агент

Миколайчик

недолугий капітан

Бенцик

слідчий

Аделія Бухенбах

власниця мандрівного цирку, користолюбна

Пандорський

імпозантний імпресаріо

Мілка

красуня, щира

Піня

злостивий та заздрісний карлик

 

 

 

ІV. Перевірка домашнього завдання.

Учні розповідають про богатирів Київської Русі або сучасних силачів та боксерів.

Методичний коментар. Учитель або учні демонструють слайди з портретами відомих українців-богатирів.

Три богатирі родом з українських земель

Картина російського художника Віктора Васнецова «Богатирі» відома з дитинства. Пригадуєте, нам ще у школі втовкмачували в голови, що ці богатирі – «сила русская»? А, виявляється, учені, дослідивши літописи, билини, думи, довели не тільки те, що витязі існували насправді, а й те, що вони – сини землі української.

Ілля Муромець народився в селищі Карачарово під Муромом (Росія) або під Черніговом у місті Моровійськ (нині Морівськ), який у давнину називався Муромськ. У билинах говориться, що до Києва Ілля добрався за один день, що навряд чи можливо з російського Мурома, який за тисячу кілометрів. Відомо, що Ілля тридцять років не ходив. Але коли до хати ввійшли старці і попросили подати води, раптом відчув силу і став на ноги. Припускають, що старці були волхвами і магами, знали секрети замовлянь. Відтоді богатир здійснив багато подвигів, зокрема поборов Солов’я-розбійника, якого, до речі, дослідники вважають не казковим чудовиськом, а злочинцем, що промишляв у лісах по дорозі до Києва і про свій напад сповіщав свистом. Останні роки життя Ілля був монахом Феодосієвого монастиря – тепер Києво-Печерська лавра, де покояться його мощі. Припускають, що загинув він 1204 року.

У кінці 1980-х було проведено дослідження мощів Іллі Муромця. Його зріст – майже 180 сантиметрів, що колись вважалося вище середнього, вік – 45-55 років. Вчені виявили сліди багатьох поранень, підтвердили, що Ілля справді довгий час не ходив (причиною міг бути туберкульоз кісток або поліомієліт), а також те, що кісткова тканина дивним чином відновилась. Тепер мощі Преподобного Іллі Муромця, який проголошений святим у 1643 році, зцілюють тих, хто страждає хворобами хребта, ніг.

 

Прототипом Добрині Микитича вважається воєвода Добриня, дядько Володимира Великого по матері Малуші. Разом з київським князем він «хрестив мечем» Русь. Був сином Малко Любечанина, що в літописні часи означало житель міста Любеча. В Україні є селище Любеч Ріпкінського району Чернігівщини, яке колись було важливим містом Русі. До речі, на честь богатиря названо астероїд, а в Коростені Житомирської області нещодавно поставили пам’ятник Добрині Микитичу.

Третій богатир, який зображений на картині, – син попа Олешко (Альоша) Попович. Вважається, що історичним прототипом став ростовський боярин Олександр Попович. Але в одній з билин розповідається, як мати проводжала Альошу на базарній площі міста Пирятин (Полтавська область). Обороняв землі на лівому березі Дніпра, що ще раз підтверджує: Попович, очевидно, з Пирятина. Саме тут це прізвище збереглося дотепер. У місті ініціювали поставити пам’ятник на честь цього богатиря, який загинув у битві на річці Калці 1223 року.

Що цікаво, три богатирі, яких Васнецов зобразив разом, не могли зустрічатися – їх розділяли віки. Добриня Микитич жив у Х столітті, Ілля Муромець – у ХІІ, а Альоша Попович – у ХІІІ.

Халаджі Дмитро Васильович

Народився в 1979 році на Донбасі. 

Важко повірити, що сучасна найсильніша людина планети колись могла взагалі не встати з ліжка. Справа в тому, що в дитинстві Дмитро обварився окропом. Був опік 35% шкіри, 7 найскладніших операцій і більше десяти переливань крові. Через атрофію м’язів хлопчику довелося заново вчитися ходити. 

За професією Дмитро автослюсар, але своє покликання знайшов в іншому. Спочатку він виступав у цирку із силовими номерами. Дмитра Халаджі знають як «Донбаського богатиря», на його рахунку сотні рекордів, які занесені в Книгу рекордів Гіннеса. Ось деякі з них: силач підняв камінь однією рукою вагою 152 кг. До речі, такий рекорд ставився лише в ІV столітті до н. е. давньогрецьким атлетом Бібоном, камінь якого важив майже на 10 кг менше. Піднімав кожною рукою гирі понад 50 кг; зав’язував цвяхи; забивав цвяхи голою рукою; згинав рейки; тягнув багатотонний автомобіль; витримував на собі величезний тягар та ще багато інших рекордів на його рахунку (63 світових рекорди). 

У богатиря є талант і до мистецтва. Він Лауреат літературної премії за книгу з оповіданнями про силачів. А в 2013 році зіграв головну роль у картині «Іван Сила» про іншого українського богатиря Івана Фірцака. Крім того, для зйомок у фільмі Дмитро Халаджі відмовився від контракту з американським цирком та роботи в російському фільмі про іншого велета Івана Піддубного.

У Дмитра Халаджі багато спільного з його героєм: він також із провінції Донецької області, виступає на цирковій арені, багато подорожує, у житті зустрів людей, які помітили його, як помітили свого часу Фірцака.

Піддубний Іван Максимович

Народився в 1871 році в Полтавській губернії, нині Черкаська область. Видатний силач, професійний борець і атлет, найсильніша людина світу.

Свою силу Іван Максимович успадкувала генетично. Весь його рід, нащадки запорозьких козаків, відрізнялися неймовірною силою, високим зростом, могутньою статурою, надзвичайною витривалістю. У дитинстві хлопчик відвідував церковний хор, бо мав чудовий слух і голос.

З дитинства Іван займався важкою селянською працею. Потім працював вантажником у кримських портах. Там, у Феодосії, він вступив у цирк, де відразу ж показав свою силу, перемігши двох іменитих спортсменів. З цього моменту й почалася його спортивна кар’єра.

Іван Максимович об’їздив багато країн, виступав на чемпіонатах світу, іноді програючи, але в турнірах за 40 років не зазнав жодної поразки! Йому пропонували нереально вигідний контракт в Америці, але за умови, що Піддубний прийме американське громадянство. Чемпіон відмовився від пропозиції і залишився без грошей.

У роки війни Піддубний жив у Єйську, абсолютно не боячись фашистів, за що ті його шанували і навіть підгодовували. Після війни 6-разовий чемпіон світу жив у злиднях і дуже голодував. Для такого гіганта потрібно було багато їжі, але взяти її було ніде. Жалісливі сусіди підгодовували його, чим могли. Геркулесівський борець не впорався зі страшними повоєнними буднями і помер у злиднях і забутті в 1949 році.

На могилі Івана Максимовича Піддубного написано: «Тут руський богатир лежить». Йому присвоєно звання заслуженого майстра спорту і заслуженого артиста.

У 2014 році в Росії знятий фільм про богатиря, теплохід носить його ім’я, і проводяться турніри на честь Івана Максимовича Піддубного. Сам чемпіон вважав сильнішим себе тільки свого батька.

Вірастюк Василь Ярославович

Народився в 1974 році в Івано-Франківську. Заслужений майстер спорту, володар титулу «найсильніша людина світу», багаторазовий чемпіон світу в силових видах спорту.

Легкою атлетикою Василь почав займатися в 10 років. Після школи навчався в Івано-Франківському технікумі фізичної культури. Працював у спортивному клубі тренером. У 1995 році здав норматив на майстра спорту, а в 1998 році – міжнародного класу. З 2000 року почав брати участь у змаганнях «богатирське багатоборство».

У 2000 році став найсильнішою людиною планети, а в 2007 році – чемпіоном світу в силовому багатоборстві. Василь Вірастюк – автор безлічі рекордів, які занесені в Книгу рекордів України. Серед них такі: тягнув зчеплення трамваїв масою понад 100 тонн; піднімав крижані куби один на одного 4 шт. кожна по 150 кг. З льодом рекорди ще ніхто не ставив.

У фільмі про Івана Силу Василь Вірастюк неочікувано зіграв негативного персонажа. Але сценаристи, вочевидь, усвідомлювали, що не може ця світла людина грати поганця, тому велет Вірастюк врешті стає на бік добра.

V. Підсумок уроку.

5.1. Робота з епіграфом.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, аналізуючи сучасні події в Україні, сказав: «Нам інколи здається, що добро і правду треба захищати. Нам деколи здається, що неправда і зло є сильнішими. Але, повірте мені, – це є ілюзія, …тому що добро і правда, як світло, яке засвічуємо на свічнику, має свою власну силу, має свою власну перемогу. Добро треба чинити, тоді воно буде світити. Правду треба проголошувати і свідчити. Вона має власну силу перемогти всяку неправду і всяке зло. Живімо в правді, чинімо добро і побачимо його перемогу, його силу!»

Епіграфом уроку є слова відомого грузинського педагога Шалви Амонашвілі. Як, на вашу думку, вони зможуть підсумувати нашу розмову про добро і зло, справжню дружбу і любов, чесність і підступність у нашому житті та житті героїв повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили»?

5.2. Складання асоціативних кущів до слів добро, дружба.

5.3. Слово вчителя.

…Сказав мудрець:

– Живи, добро звершай!

Та нагород за це не вимагай.

Лише в добро i вищу правду вiра

Людину відрiзня вiд мавпи і вiд звiра.

Хай оживає iстина стара:

Людина починається з добра.

Цими словами Любові Забашти, української поетеси, драматурга і прозаїка, дружини Андрія Малишка, я закінчую сьогоднішню розмову. У них – настанови для кожного з нас.

VІ. Домашнє завдання (на вибір).

  1. Придумати свою історію з головним героєм – Іваном Силою.
  2. Скласти кросенс на тему «Українські силачі».

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

  1. 4 найсильніших людини у світі - українці! [Електронний ресурс] // wiki.pp.ua: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://wiki.pp.ua/3635-4-naysilnshih-lyudini-u-svt-ukrayinc.html/
  2. Авраменко О. М. Українська література. Підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів. – К.: Грамота, 2015.
  3. Гаврош О. Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу: пригодницька повість / О. Гаврош. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 176 с. : іл.
  4. Іван Сила – найсильніша людина світу XX століття [Електронний ресурс] // Львів1256: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://lviv1256.com/history/ivan-syla-najsylnisha-lyudyna-svitu-xx-stolittya/
  5. Іван Сила: портрет Довбуша ХХ сторіччя [Електронний ресурс] // Читомо: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://archive.chytomo.com/issued/ivan-sila-portret-dovbusha-xx-storichchya/
  6. Концепція Нової української школи / упорядн. Гриневич Лілія, Елькін Олександр, Калашнікова Світлана та ін. / заг. ред. Грищенка Михайла ; Міністерство освіти і науки України. – К., 2016. – 36 с.
  7. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Українська література: 5–9 класи. К.В.Таранік-Ткачук, М.П.Бондар, О.М.Івасюк, С.А.Кочерга, Л.І.Кавун, О.І.Неживий, Н.В.Михайлова, Р.В.Мовчан (керівник групи). – К., 2013 (зі змінами, затвердженими наказом МОН № 804 від 07.06.2017 р.).
  8. Три богатирі родом з українських земель [Електронний ресурс] //Вісник Луцька: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу:   http://archive.visnyk.lutsk.ua/2012/11/02/kartyna-rosijskoho-hudozhnyka-viktora-vasnetsova-bohatyri-vidoma-z-dytynstva-pryhadujete-nam-sche-u-shkoli-vtovkmachuvaly-v-holovy-scho-tsi-bohatyri-syla-russkaya-a-vyyavlyajetsya-vche/

 

 

docx
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
1400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку