Матеріали до уроку математика 5 клас НУШ "Задачі з життя"

Про матеріал

У документі можна знайти задачі практичного змісту, які допоможуть учням 5 класу НУШ навчитись розв'язувати життєві проблеми.

Задачі подані у вигляді тексту, а також малюнків де учні не лише опрацьовують навики розв'язування задач, а ще опановують техніку правилдьного читання умови задачі та розуміння проблеми описаної ситуації.

Перегляд файлу

5 клас 

Натуральні числа

Задача 1. Мед – надзвичайно корисний продукт. Україна у 2020 році стала найбільшим експортером меду до Європи.

Задача 2. Херсонські кавуни у 2022 році стали символом регіону, який вже зовсім скоро може перетворитись на географічний бренд.

 

 

 

Задача 3. Слон африканський – найбільший представник наземних ссавців на планеті.

Задача 4. На Чемпіонаті світу-2022 збірна Марокко стала першою в історії національною командою з Африки, яка пробилася до півфіналу. 

.

 

 

 

Задача 5. Одна з найважливіших подій в світі шопінгу – Чорна п'ятниця, яку чекають мільйони покупців.

Задача 6. В давнину слово „україна“ визначало якусь землю, сторону, край.

 

 

 

 

 

 

Задача 7. Вираз «фотожаба» виник від спотворення назви популярного графічного редактора Adobe Photoshop

 

Задача 8. YouTube — популярний відеохостинг, що надає послуги розміщення відеоматеріалів. Заснований 14 лютого 2005 року трьома працівниками PayPal: Чадом Герлі, Стівеном Чені та Джаведом Карімом. Зараз є підрозділом компанії Google. Станом на серпень 2019 року YouTube є другим за відвідуваністю сайтом в Інтернеті

 

 

 

Задача 9. «Bayraktar TB2» – це ударний оперативно-тактичний безпілотний літальний апарат (БПЛА), який розробляється на території Туреччини. Здатний розганятися до 200 км за годину та підніматися на висоту понад 8 км. «Байрактар» скидає авіабомби та керовані протитанкові ракети. При цьому дрон може протягом доби перебувати в польоті.

 

Задача 10. Україна входить у топ-5 найбільших експортерів зернових.

Яка врожайність пшениці у 2022 році? (Врожайність – ц/га)

 

 

 

Буквені вирази. Задачі на рівняння.

Задача 1. Загін з 23 бійців ЗСУ має бути забезпечений 3 однаковими пляшками води кожен. Яка кількість упаковок води вистачить для цього загону, якщо 1 упаковка містить b  пляшок? Розв’язок запишіть виразом. Знайдіть значення виразу якщо b=6.

 

 

Задача 2. Для харчування бійців ЗСУ закупили m лотків з яйцями по 30 шт. у кожному. Знайдіть вартість всіх яєць, якщо 1 лоток коштує b грн. Скільки будуть коштувати всі яйця, якщо m=700, b=510

 

 

Задача 3. В 11 класі навчаються 17  учнів, які у 2023 р. склали тест НМТ з математики. Сума всіх балів, які одержали ці учні у 2023 році з математики, дорівнює m. Чому із нижче наведеного може дорівнювати значення  m? Якщо найменший бал  це 100, а найбільший 200.

А

Б

В

Г

Д

1700

3400

3560

2725

1698

Задача 4. Вартість тістечка у кафе «Солодка магія» m грн, а морозива на 27 грн дорожче. Визначте вартість морозива?

А

Б

В

Г

Д

27m

m-27

m+27

27

27:m

 

 

 

Задача 5. Катя, Настя і Єва знімають цікаві відео для тік-току. Під час зимових канікул дівчата зняли 56 роликів разом. Кількість відзнятих роликів Катею дорівнює кількості роликів де знімалась Настя, а Єва зняла удвічі більша за кількість роликів відзнятих Настею. Скільки коротких відео для тік-току зняла Єва?

Задача 6. У Польщі у магазині «ŻABKA» Соломія та Маргарита придбали сир за кілька злотих та м’ясо  що на 28 злотих більше ніж сир. За покупки дівчата відали 90 злотих. Скільки злотих коштує кожен продукт, що купили дівчата. Знайдіть ціну сира та м’яса у гривнях за курсу 1 PLN = 9 UAH.

 

Задача 7.  На флешці обсягом пам’яті 16 Гб (1Гб=1024 Мб) завантажили відео, фото та музику. Відео зайняло місця  як  фото та музика разом. Музика займає на 658 МБ менш, ніж фото. Вільного місця 964 МБ . Який обсяг пам’яті займає кожна папка?

Задача 8.  У саду росли персики і черешні усього – 32 дерева, причому персиків було у 4 рази більше, ніж черешень. Скільки персиків і скільки черешень росло в саду?

Задача 9.  За деякий час кондитер випік утричі більше кексів ніж студент. Скільки кексів за цей самий час випік студент, якщо ця кількість на 18 менша, ніж кількість кексів, що випік кондитер?

 

Задача 10.  Саша за два дні прочитала 78 сторінок, причому за перший день прочитала вдвічі більше, ніж за перший. Скільки сторінок прочитала Саша за перший день?

 

 

Звичайні дроби

Задача 1. Демонстрування кінематографу (сінематографії) в Києві почалося з 1897 року у приміщенні Бергоньє театру. Наприкінці XIX ст. з'явилися перші стаціонарні «ілюзіони» — кінотеатри Шанцера, «Корсо», «Експрес», розташовані на Хрещатику.

Задача 2. Основа будь-якого здорового раціону - овочі, адже вони містять багато поживних речовин і мало калорій. Безліч досліджень доводять, що дієта, багата на овочі, допомагає запобігти хронічним захворюванням, зокрема ожирінню, діабету 2 типу, серцевим хворобам і метаболічному синдрому.

 

Задача 3. Вакцинація домашніх тварин важлива процедура, спрямована на формування імунітету проти інфекційних захворювань. Вакцини також допомагають запобігти багатьом іншим хворобам, які вражають домашніх тварин.

 

Задача 4. Піца -  італійська національна страва, а саме, корж зазвичай круглої форми, який покривають томатною пастою та сиром, після чого запікають. 

 


Задача 5.

Задача 6.

 

 

 

 

Задача 7.

Задача 8.


Десяткові дроби

 

Задача 1.  Під час проведення тенісного турніру організаторам допомагало 40 волонтерів, з них 0,6 становили чоловіки. Скільки жінок було серед волонтерів?

 

Задача 2.  В онлайн-конференції взяло участь 25 осіб, що становить 0,25 від  запланованої кількості. Скільки осіб планували переглянути конференцію?

 

Задача 3.  Під час 2 місяців «Великого будівництва» побудували 2750 км дороги. За перший місяць побудували 0,6 дороги, аза другий – решту. Скільки км дороги побудували за другий місяць?

 

Задача 4.  Відстань між літаками МіГ-29 і Ф-16  становить 1806 км. Через який час вони зустрінуться, якщо винищувач Ф-16 летить зі швидкістю 2100 км\год, а МіГ-29 зі швидкістю у 1,15 р більшою.

Задача 5.  Родина завершувала ремонт у квартирі. Залишилося покласти підлогу і плінтуси. На всю квартиру (крім кухні, коридору й санблоку) вирішили придбати однакові плінтуси завдовжки 2,5 м. Для вітальні й спальні – ламінат, кожна упаковка якого призначена для покриття 2 квадратних метрів. Установіть, скільки упаковок ламінату слід придбати, щоб покрити ним вітальню й спальню.

 

 

 

 

 

Задача 6. 

 

Задача 7.  Скільки потрібно кахляних плиток розміром 0,3 * 0,2 м для облицювання вашої ванної кімнати.

 

Задача 8.   Друзі  вирушили катером по Дніпру за течією річки із швидкістю 25,6 км/год. З  якою швидкістю друзі будуть повертатись, якщо власна швидкість катера становить 22,9 км/год?

 

Задача 9.   Площа гірської системи Карпат становить 190 000 км2 . Знайдіть площу українських Карпат, якщо вони становлять 1,27 частину всієї площі?

 

Відсотки

Задача 1.

Задача 2. Ден вирішив відсвяткувати день народження з друзями на природі. Підготували багато різних сюрпризів і страв. Основною стравою мав стати шашлик. Щоб приготувати шашлик, зазвичай купують м’ясо з розрахунку 300 г сирого м’яса на одну людину.

Завдання 1. Скільки м’яса потрібно купити, щоб улаштувати пікнік із шашликами для 9 осіб?

Завдання 2. Скільки грошей треба витратити на м’ясо для усіх шашликів, якщо ціна одного кілограма м’яса 160 грн?

Завдання 3. Яку масу матиме все м'ясо на готових шашликах, якщо в процесі жарки втрачається 40%?

Завдання 4. У ресторані 100 г готового м’яса на шашлику коштує 92 грн. На скільки гривень дешевше обійшлися шашлики на пікніку?

 

 

 

Задача 3. Мама для консервації черешень приготувала сироп, який містить 20% цукру. Дайте відповідь на запитання, якщо вона зробила 8 л сиропу:

  1. Скільки відсотків становить вода в сиропі?
  2. Скільки літрів сиропу 1%?
  3. Скільки грамів цукру використала мама?

Задача 4.  У мережі ресторанів Mcdonalds проводять акцію 5 % знижки на кожен другий бургер  який без знижки коштує 65 грн. Яка ціна зі знижкою?

Задача 5. Сорт картоплі Рів’єра містить 12% крохмалю. Скільки кілограм крохмалю міститься у 8 кг картоплі цього сорту?

Задача 6. Тостер коштував 1 400 грн, під час акції його ціна стала 1 120 грн. На скільки відсотків подешевшав тостер?

 

Задача 7. «Батьківщи́на-Ма́ти» — монументальна скульптура в Києві. В одній руці статуя тримає 16-метровий меч вагою в 9 т, що складає 2% ваги всієї споруди. Скільки важить монумент?

 

Задача 8. Банк сплачує 6% річних своїм вкладникам. Скільки грошей отримає вкладник через рік, якщо покладе до банку 1500 грн.

А

Б

В

Г

Д

1700

25000

1900

1590

90

 

 

 

 

Площа. Об’єм

Задача 1.

Задача 2.

 

 

 

Задача 3.

Задача 4.

 

 

 

 

 

Задача 5. Бригада робітників може  пофарбувати стіни 1 м2 за 2 хв. Скільки годин знадобиться бригаді щоб пофарбувати стіни розмірами  6 м на 7 м?

Задача 6. Знайдіть площу будинку який сім’я Гапченків планує збудувати на даній земельній ділянці яку щойно придбали.

                                             12 м

 

 

6 м

       12 м

    8 м

 

 

 

Задача 7.У басейн, що має форму прямокутного паралелепіпеда, налили 8400 л  води.  З’ясуйте, чи доходить вода до краю басейна, якщо його довжина 15 м, ширина 5 м, глибина 2 м.

 

 

Задача 8. Причіп вантажівки має форму  прямокутного паралелепіпеда, довжина якого 14 м, ширина довжини, а висота – 60% ширини. Який об’єм має  причіп?

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Межова Олена Василівна
    Дуже гарний посібник!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мордик Віта Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 серпня 2023
Переглядів
3383
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку