Урок "Загадковий гарбуз"

Про матеріал
Урок розроблений відповідно до навчальної програми з використанням елементів стем – освіти. Може бути проведений під час вивчення теми «Різноманітність рослин», «Покритонасінні рослини» та використаний в позакласній роботі.
Перегляд файлу

Тема: Загадковий гарбуз.

Мета:

- розширити знання учнів про  родину гарбузових ; з’ясувати  морфологічну   

  характеристику гарбуза звичайного, визначити систематичне положення виду,  

  ознайомитись із   харчовим складом гарбуза та  лікувальними властивостями;

 - показати практичне значення знань з історії, математики, української   

   літератури, мистецтва;

- ознайомити зі стравами, що готують з гарбуза;

- розвивати уміння самостійно складати характеристику рослин, удосконалювати     

  навички роботи з різноманітними джерелами інформації;

- розвивати пізнавальний інтерес, творчий підхід до роботи, уміння аналізувати та  

  порівнювати, робити висновки і узагальнення;

- виховувати вміння плідно співпрацювати з однокласниками для досягнення     

  мети; 

- розвивати в учнів почуття прекрасного, уміння пізнавати і створювати красиве.

 

Обладнання: плоди гарбуза, насіння гарбуза, ваги, відео, довідковий матеріал, презентація до уроку.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І.Організаційний етап

ІІ.  Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Учитель.  Цитує уривок з відомого вірша «Ходить гарбуз по городу»

       Гарбуз є одним з розповсюджених овочів, про який складають легенди, використовують в літературних оповіданнях та казках:

В казці про Попелюшку, фея помахом чарівної палочки перетворила  гарбуз на карету .

Персонажем китайської народної казки була товста тітонька Гарбузина.

У творі  Джанні Родарі кум Гарбуз був  добродушним дідусем.

Отже, сьогодні головний герой уроку – ГАРБУЗ.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 

  1. Історія походження

Цей овоч родом з Північної Америки. А назву свою він отримав від грецького "Pepõn" - велика диня. Ще до прибуття перших переселенців, гарбуз був одним з основних продуктів на столі індіанців. 
Коли Колумб привіз гарбузове насіння до Європи, цей овоч почали використовувати для того, щоб нагодувати худобу, а не людей. Але згодом гарбуз почали широко використовувати в кулінарії.

 

2.Морфологічна характеристика

Гарбу́з чи каба́к — родова назва рослин з родини гарбузових. Однорічна трав'яниста рослина з повзучим стеблом, п'ятилопатевими листками та великими жовтими квітками.

Квіти гарбузів — роздільностатеві, великих розмірів, жовті. Запилюються вітром та комахами. Сорти гарбузів добре запилюються перехресно. Якщо є мета отримати чисте сортове насіння, жіночі квіти запилюють штучно та закривають паперовими мішечками. Штучне запилення квітів також використовують для підвищення врожаю.

Вирощують рослину на городах і баштанах.

В умовах України вирощують три види гарбуза  звичайний,  мускатний,  та великоплідний (або волоський) .

Завдання . Розгляньте малюнки та дайте характеристику за планом використовуючи довідковий матеріал, результати занесіть до таблиці:

 

План

Характеристика

1

Життєва форма рослини.

однорічна трав’яниста рослина

2

Стебло.

повзуче

3

Листки.

п'ятилопатеві

4

Коренева система.

стрижнева

5

Квітки.

роздільностатеві

6

Вид запилення.

перехресне, вітром та комахами

7

Плід.

гарбузина

 

3.Класифікація гарбуза.

Царство    Рослин

Відділ        Покритонасінні

Клас          Дводольні

Порядок   Гарбузоцвіті

Родина      Гарбузові

Рід             Гарбуз

Вид            Гарбуз звичайний

 

4.Харчовий склад гарбуза

Гарбуз - скриня здоров'я" - говорить народна мудрість.

"На гарбузовій каші  добре діти ростуть" - стверджують старші люди.

"Гарбуз смакує та лікує" - радять цілителі.

Розглянемо харчовий склад гарбуза:

Калорійність гарбуза складає в середньому - 22 кКал / 100 гр.

Гарбуз містить найбільшу кількість заліза серед овочів. Містить в п'ять разів більше каротину ніж морква.

 


Інший склад на 100 гр.:

 

  • Білки – 1 гр.;
  • Жири – 0,1 гр.;
  • Вуглеводи – 4,4 гр.;
  • Харчові волокна – 2 гр.;
  • Органічні кислоти – 0,1 гр.;
  • Вода – 91,8 гр.;
  • Моносахариди та дисахариди – 4,2 гр.;
  • Крохмаль – 0,2 гр.;
  • Зола – 0,6 гр.

Вітаміний склад:

100 гр. гарбузу містить наступні вітаміни

  • Вітамін PP – 0,5 мг;
  • Бета-каротин – 1,5 мг;
  • Вітамін A – 250 мкг;
  • Вітамін B1 – 0,05 мг;
  • Вітамін B2 – 0,06 мг;
  • Вітамін B5 - 0,4 мг;
  • Вітамін B6 – 0,1 мг;
  • Вітамін B9 – 14 мкг;
  • Вітамін C – 8 мг;
  • Вітамін E – 0,4 мг;
  • Вітамін PP – 0,7 мг.

 

Макроелементний склад:

100 гр. гарбузу містить

наступні макроелементи

  • Калій – 204 мг;
  • Кальцій – 25 мг;
  • Фосфор – 25 мг;
  • Хлор – 19 мг;
  • Сірка – 18 мг;
  • Магній – 14 мг;
  • Натрій – 4 мг.

 

Мікроелементи:

100 гр. гарбузу містить наступні мікроелементи:

  • Залізо – 0,4 мг;
  • Цинк – 0,24 мг;
  • Марганець – 0,04 мг;
  • Мідь – 180 мкг;
  • Фтор – 86 мкг;
  • Йод – 1 мкг;
  • Кобальт – 1 мкг.

 

Популярними є страви з гарбуза:

каша гарбузова, гарбуз запечений, пиріг з гарбуза, гарбузові плачинди.

5.Лікувальні властивості гарбузового насіння:

  • використовувують  для вироб­ництва натуральних лікарських препа­ратів, які мають значну загальнозміцню­вальну дію.
  • чудово стабілі­зує кров’яний тиск і особливо корис­не гіпертонікам

            надзвичайно ефективно знижують рівень цукру в крові

  • виводять з організму людини шкідливі свинець та кадмій.
  • народний засіб від гельмінтів, 
  • чудовий ан­тистресовий засіб. 
  • значний вміст в ньому цинку покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму лю­дини.

 

6. Математика (підприємливість і фінансова грамотність) .

Багато аграріїв обирають досить економічно вигідний напрям із вирощування гарбузів на насіння. Адже саме ця ніша завжди має стабільно високий і платоспроможний попит як на внутрішньому, так і зовнішньому продовольчому ринку.

        За різними узагальненими даними в середньому вихід насіння з плодів гарбуза столового становить 1% від загальної маси врожаю.

 Спеціалізовані для вирощування на насіння сорти можуть мати відповідний вихід до 2 %.

Задача:

Розрахуємо, скільки зможе отримати коштів агровиробник   з 1 га, при продажу гарбузового насіння по максимальній ціні ( 75 грн за 1 кг готового насіння) , при  урожайності гарбуза  50 т/га, якщо вихід насіння становить     2 % ?

 

Практична лабораторія.

Розрахуємо вихід насіння з одного плоду гарбуза столового.

 

  1. Вимірюємо  вагу гарбуза
  2. Вимірюємо вагу насіння
  3. Знаходимо відсотковий вихід насіння з гарбуза.
  4. Робимо висновок.

 

 

7.Гарбуз у традиційній культурі.

 

1.Українське сватання  

У традиційному українському обряді сватання цей овоч відомий як «жартівлива відмова». Якщо дівчина не згідна була вийти заміж, то замість рушників виносила нелюбому парубку гарбуза. Іноді молоді дівчата ще й прикрашали гарбуз стрічкою. Це був як натяк, щоб хлопець вдруге не надумав свататися. Звідси й повелась давня приказка «Глядіть, щоб вам гарбуза не піднесли!», яку говорили молодим хлопцям, коли ті женихались та сватались.

Відеофрагмент сватання з к/ф https://youtu.be/SdDZpVkHYhc

2.Геловін святкують традиційно у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. В Україні це свято з кожним роком набуває все більшої популярності, зокрема, через яскраві традиції.

Дуже популярним на геловін є Ліхтар Джека.

ІV. Майстер клас:

Створення колективної композиції «Ліхтар Джека».

V. Д/з Скласти сенкан «Гарбуз», створити буклет «Загадковий гарбуз».

 

docx
Додано
4 грудня 2019
Переглядів
2574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку