Тема: Загадковий гарбуз.
Мета:
- розширити знання учнів про родину гарбузових ; з’ясувати морфологічну
характеристику гарбуза звичайного, визначити систематичне положення виду,
ознайомитись із харчовим складом гарбуза та лікувальними властивостями;
- показати практичне значення знань з історії, математики, української
літератури, мистецтва;
- ознайомити зі стравами, що готують з гарбуза;
- розвивати уміння самостійно складати характеристику рослин, удосконалювати
навички роботи з різноманітними джерелами інформації;
- розвивати пізнавальний інтерес, творчий підхід до роботи, уміння аналізувати та
порівнювати, робити висновки і узагальнення;
- виховувати вміння плідно співпрацювати з однокласниками для досягнення
мети;
- розвивати в учнів почуття прекрасного, уміння пізнавати і створювати красиве.
Обладнання: плоди гарбуза, насіння гарбуза, ваги, відео, довідковий матеріал, презентація до уроку.
Тип уроку: комбінований
Хід уроку
І.Організаційний етап
ІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.
Учитель. Цитує уривок з відомого вірша «Ходить гарбуз по городу»
Гарбуз є одним з розповсюджених овочів, про який складають легенди, використовують в літературних оповіданнях та казках:
В казці про Попелюшку, фея помахом чарівної палочки перетворила гарбуз на карету .
Персонажем китайської народної казки була товста тітонька Гарбузина.
У творі Джанні Родарі кум Гарбуз був добродушним дідусем.
Отже, сьогодні головний герой уроку – ГАРБУЗ.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
Цей овоч родом з Північної Америки. А назву свою він отримав від грецького "Pepõn" - велика диня. Ще до прибуття перших переселенців, гарбуз був одним з основних продуктів на столі індіанців.
Коли Колумб привіз гарбузове насіння до Європи, цей овоч почали використовувати для того, щоб нагодувати худобу, а не людей. Але згодом гарбуз почали широко використовувати в кулінарії.
2.Морфологічна характеристика
Гарбу́з чи каба́к — родова назва рослин з родини гарбузових. Однорічна трав'яниста рослина з повзучим стеблом, п'ятилопатевими листками та великими жовтими квітками.
Квіти гарбузів — роздільностатеві, великих розмірів, жовті. Запилюються вітром та комахами. Сорти гарбузів добре запилюються перехресно. Якщо є мета отримати чисте сортове насіння, жіночі квіти запилюють штучно та закривають паперовими мішечками. Штучне запилення квітів також використовують для підвищення врожаю.
Вирощують рослину на городах і баштанах.
В умовах України вирощують три види гарбуза — звичайний, мускатний, та великоплідний (або волоський) .
Завдання . Розгляньте малюнки та дайте характеристику за планом використовуючи довідковий матеріал, результати занесіть до таблиці:
|
План |
Характеристика |
1 |
Життєва форма рослини. |
однорічна трав’яниста рослина |
2 |
Стебло. |
повзуче |
3 |
Листки. |
п'ятилопатеві |
4 |
Коренева система. |
стрижнева |
5 |
Квітки. |
роздільностатеві |
6 |
Вид запилення. |
перехресне, вітром та комахами |
7 |
Плід. |
гарбузина |
3.Класифікація гарбуза.
Царство Рослин
Відділ Покритонасінні
Клас Дводольні
Порядок Гарбузоцвіті
Родина Гарбузові
Рід Гарбуз
Вид Гарбуз звичайний
4.Харчовий склад гарбуза
Гарбуз - скриня здоров'я" - говорить народна мудрість.
"На гарбузовій каші добре діти ростуть" - стверджують старші люди.
"Гарбуз смакує та лікує" - радять цілителі.
Розглянемо харчовий склад гарбуза:
Калорійність гарбуза складає в середньому - 22 кКал / 100 гр.
Гарбуз містить найбільшу кількість заліза серед овочів. Містить в п'ять разів більше каротину ніж морква.
Інший склад на 100 гр.:
100 гр. гарбузу містить наступні вітаміни
100 гр. гарбузу містить
наступні макроелементи
100 гр. гарбузу містить наступні мікроелементи:
Популярними є страви з гарбуза:
каша гарбузова, гарбуз запечений, пиріг з гарбуза, гарбузові плачинди.
5.Лікувальні властивості гарбузового насіння:
надзвичайно ефективно знижують рівень цукру в крові
6. Математика (підприємливість і фінансова грамотність) .
Багато аграріїв обирають досить економічно вигідний напрям із вирощування гарбузів на насіння. Адже саме ця ніша завжди має стабільно високий і платоспроможний попит як на внутрішньому, так і зовнішньому продовольчому ринку.
За різними узагальненими даними в середньому вихід насіння з плодів гарбуза столового становить 1% від загальної маси врожаю.
Спеціалізовані для вирощування на насіння сорти можуть мати відповідний вихід до 2 %.
Задача:
Розрахуємо, скільки зможе отримати коштів агровиробник з 1 га, при продажу гарбузового насіння по максимальній ціні ( 75 грн за 1 кг готового насіння) , при урожайності гарбуза 50 т/га, якщо вихід насіння становить 2 % ?
Практична лабораторія.
Розрахуємо вихід насіння з одного плоду гарбуза столового.
7.Гарбуз у традиційній культурі.
1.Українське сватання
У традиційному українському обряді сватання цей овоч відомий як «жартівлива відмова». Якщо дівчина не згідна була вийти заміж, то замість рушників виносила нелюбому парубку гарбуза. Іноді молоді дівчата ще й прикрашали гарбуз стрічкою. Це був як натяк, щоб хлопець вдруге не надумав свататися. Звідси й повелась давня приказка «Глядіть, щоб вам гарбуза не піднесли!», яку говорили молодим хлопцям, коли ті женихались та сватались.
Відеофрагмент сватання з к/ф https://youtu.be/SdDZpVkHYhc
2.Геловін святкують традиційно у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. В Україні це свято з кожним роком набуває все більшої популярності, зокрема, через яскраві традиції.
Дуже популярним на геловін є Ліхтар Джека.
ІV. Майстер клас:
Створення колективної композиції «Ліхтар Джека».
V. Д/з Скласти сенкан «Гарбуз», створити буклет «Загадковий гарбуз».