Урок "Загальне поняття про прикметник (питання, значення, роль у реченні)"

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити учнів з істотними ознаками прикметника (питаннями, значенням, роллю в реченні).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова 3 клас Тема. Загальне поняття про прикметник питання, значення роль у реченні

Номер слайду 2

Далекими дорогами прийшла до нас вона, Ласкавим, теплим дотиком збудила плавні, ліс, І вже пухнастим котиком біліє верболіз. І вже травичка кісоньки зелені розпуска, І вже пташина пісенька полинула з ліска. Її гаї з долинами чекали вже давно, Вона й до нас долинула в розчинене вікно.

Номер слайду 3

Урок починаємо без зупинки З каліграфічної хвилинки Що писати: «е» чи «и»? Швидко слово ти зміни. Став під наголос мене І пиши чи «и», чи «е». Вв вв сн на в..сна

Номер слайду 4

Опишіть предмети, зображені на малюнках За кольором. За розміром. За формою. За смаком. За запахом. За матеріалом.

Номер слайду 5

На які запитання відповідають прикметники? Що вони позначають? Прикметники називають ознаки предметів. Відповідають на питання який? яка? яке? які?

Номер слайду 6

Фізкультхвилинка

Номер слайду 7

Робота в групах

Номер слайду 8

1група 1. Прочитайте. Гарний ліс ранньої весни. Гнучке гілля беріз густо крилося смолистими бруньками. Молоденькі осики вишикувалися на галявині лісу. У високому небі купаються верховіття сосен. До старої ялини прилетіли птахи. Визначте, скільки прикметників у тексті: а) сім; б) вісім; в) дев'ять. 2. Познач, в якому словосполученні прикметник ужито неправильно: а) блакитне небо; б) рідний батько; в) дзвінкоголосе соловейко.

Номер слайду 9

2 група 1. Прочитайте. Найкращою оздобою дівочої краси є вінок. Українські дівчата сплітають собі вінки з квітів червоного маку, синіх волошок, чорнобривців та ружі. Визнач, скільки прикметників у тексті: а) чотири; б) п'ять; в) шість. 2. Познач, в якому словосполученні прикметник ужито неправильно: а) далека путь; б) нестерпна біль; в) пухнасте пташеня.

Номер слайду 10

3 група 1. Прочитай. Підійди до річки раннього сонячного ранку. У прозорій воді видно риб. Хитріші риби повтікали. А менші рибенята не бояться і гуляють собі в літній теплій воді. Визнач, скільки прикметників містить текст: а) шість; б) сім; в) вісім. 2. Познач словосполучення, в якому прикметник ужито неправильно: а) багате село; б) зла собака; в) прудке цуценя.

Номер слайду 11

Запишіть прикметники, які зможете підібрати до зображеного на малюнку. Гра “Пошуковці”

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Встановіть зв’язок слів у реченні Летить на крилах ніжна весна. Весна (що робить?) летить; Весна (яка?) ніжна; Летить (на чому?) на крилах.

Номер слайду 14

Гра “Продовж речення” Прикметник відповідає на питання… Він називає… В реченні виступає… Завдяки прикметникам текст стає…

Номер слайду 15

Молодці!

ppt
Додано
7 липня 2022
Переглядів
506
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку