Урок "Загальні ознаки надзвичайних ситуацій.Рівні надзвичайних ситуацій."

Про матеріал

Розробка уроку на тему"Загальні ознаки надзвичайних ситуацій.Рівні надзвичайних ситуацій" з Захисту Вітчизни для учнів 10 класу.Розробка є логічним продовженням теми"Причини виникнення та класифікація НС"і розрахована на вчителів та учнів,які працюють в умовах дистанційної освіти.

Перегляд файлу

 

                                                                                                                                                                             

 ТЕМА УРОКУ2.Загальні  ознаки надзвичайних ситуацій.Рівні надзвичайних ситуацій.

Мета: Продовжити знайомство  учнів із поняттям надзвичайної ситуації .Вивчити загальні ознаки та рівні надзвичайних ситуацій.Виховувати мужність.рішучість,взаємовиручку та  любов до України.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Час 1 година.

                                             Хід уроку

І. Організаційний етап.

 Шикування. Привітання, спів Гімну України, огляд зовнішнього вигляду, виконання стройових вправ, захід у клас, розміщення.

 II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів

Пригадування інформації з попереднього уроку

Робота з тестом в онлайн режимі. Тест з «На урок»  вчитель  задає власний тест і повідомляє код .Час 5хв.Тест на тему:Причини виникнення та класифікація НС..

 Оголошення теми, мети та завдань уроку

ІІІ.Вивчення нового матеріалу.

IV. Закріплення вивченого матеріалу.

V. Підведення підсумків.

VI. Домашнє завдання

 

Лекція вчителя.Ще раз пригадаємо.а що ж такеНС?

Українське законодавство визначає:НС- обстановка на окремій території чи суб'єкті господарювання на ній, або водному об'єкті, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, спричинена катастрофою, аварією, пожежею, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, застосуванням засобів ураження або іншою небезпечною подією, що призвела (може призвести) до виникнення загрози життю або здоров'ю населення, великої кількості загиблих і постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території чи об'єкті, провадження на ній господарської діяльності"(КЦЗ України)

 

Надзвичайна ситуація (НС) – реалізована небезпека. Це порушення нормальних умов життєдіяльності людей на об‘єкті, території або акваторії, викликане аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншим небезпечним явищем, яке призвело (може призвести) до загибелі людей чи значним матеріальним втратам.Основні НС це:

АВАРІЯ – це небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об‘єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров‘я людей та приводить до руйнування будівель, обладнання та транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди навколишньому середовищу.

КАТАСТРОФА - це великомасштабна аварія або подія, яка приводить до важких трагічних наслідків.

СТИХІЙНЕ ЛИХО  руйнівне природне або природне антропогенне явище чи процес значного масштабу, внаслідок якого може виникнути або виникла загроза життю і здоров'ю людей, статися руйнування чи знищення матеріальних цінностей і компонентів довкілля.  

ЕПІДЕМІЯ – це масове розповсюдження інфекційної хвороби людей у часі та просторі, у межах певного регіону, що перевищує звичайний рівень захворюваності, який реєструється на цій території, в 1,5 рази протягом 3-х днів – в 1–2 районах.

ЕПІЗООТІЯ – одночасне поширення інфекційної хвороби серед великої кількості одного чи багатьох видів тварин, що значно перевищує звичайний зареєстрований рівень захворюваності на певній території.

ЕПІФІТОТІЇ – масове інфекційне захворювання рослин, що супроводжується чисельною загибеллю культур і зниженням їх продуктивності.

Основні ознаки надзвичайної ситуації

  • небезпека для життя та здоров’я,або загроза загибелі значної кількості людей;
  • суттєве порушення екологічної рівноваги;
  • значне погіршення умов життєдіяльності;
  • повне або часткове припинення госпо-дарської діяльності
  • значні матеріальні та економічні збитки

Незалежно від походження та типу у розвитку НС можна виділити 4 характерних стадії (фази ) їх розвитку:

  • зародження;
  • ініціювання;
  • кульмінаційна;
  • затухання.

Фактори ураження джерел надзвичайних техногенних ситуацій за генезисом поділяють на фактори:

  • прямої дії або первинні;
  • побічної дії або вторинні.

   Фактори ураження джерел техногенних надзвичайних ситуацій за механізмом дії поділяють на фактори:

  • фізичної дії;
  • хімічної дії.

    До факторів ураження фізичної дії відносять:

  • повітряну ударну хвилю;
  • хвилю тиску в ґрунті;
  • сейсмічну вибухову хвилю;
  • хвилю прориву гідротехнічних споруд;
  • уламки або осколки;
  • екстремальний нагрів середовища;
  • теплове випромінювання;
  • іонізуюче випромінювання.

До факторів ураження хімічної дії відносять токсичну дію небезпечних хімічних речовин.

У мирний час можуть виникати надзвичайні ситуації всіх видів, навіть такі характерні для воєнного часу надзвичайні ситуації як ядерні вибухи, хімічне та бактеріологічне зараження внаслідок аварій та терористичної діяльності.

Доречно пригадати з минулого уроку .як же класифікують НС?

Класифікація надзвичайних ситуацій – система, згідно з якими НС поділяються на класи і підкласи залежно від їх характеру.

 НС класифікують згідно частини 5 статті 5 Кодексу цивільного захисту України та Наказу  МВС України  №658 від о6.08.2018р.“Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій” . В основу цієї класифікації покладена класифікація за такими признаками:

  • за походженням;
  • за масштабом розповсюдження;
  • за обємом збитків;
  • за кількістю загиблих людей.

Згідно з цим положенням, за характером походження подій, що зумовлюють виникнення надзвичайних ситуацій на території України, розрізняють 4 класи надзвичайних ситуацій: техногенного, природного, соціально-політичного та військового характеру. Кожен клас надзвичайних ситуацій поділяється на групи, які містять конкретні їх види. 

Кількісну характеристику всіх НС можна отримати завдяки використанню класифікаційних карток НС, які зібрано у Класифікаторі надзвичайних ситуацій в Україні.

Цей класифікатор призначений для використання органами виконавчої влади та органами управління всіх рівнів чинної в Україні ЄДСЗР. Для спрощення машинної обробки інформації класифікатор визначає оригінальний код кожної НС, що складається з п’яти цифр, які вказують на клас, групу і вид НС, та однієї літери, яка зазначає рівень НС (О – об’єктовий, М – місцевий, Р – регіональний, Д – державний).

НС техногенного характеру (код 10000): транспортні аварії (10100); пожежі (1-200) і тд.

НС природного характеру (20000): геологічні (20100); отруєння людей (20700).

НС соціально-політичного характеру (30000): збройні напади (30100); виявлення застарілих боєприпасів (30600); замах на керівника держави та народних депутатів України (30200).

У процесі визначення рівня НС послідовно розглядаються три групи чинників:

  • територіальне поширення;
  • розмір заподіяних (очікуваних) економічних збитків та людських втрат;
  • класифікаційні ознаки НС.

Залежно від цих чинників розрізняють 4 рівні надзвичайних ситуацій

 загальнодержавний;

-регіональний;

- місцевий;

 - об’єктовий. 

Всі надзвичайні ситуації за масштабом можливих наслідків поділяються з урахуванням територіального поширення, характеру сил і засобів, що залучаються для ліквідації наслідків на:

  • загальнодержавного рівня – надзвичайна ситуація розвивається на території двох та більше областей , або загрожує транскордонним перенесенням, а також у разі, коли для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси у обсягах, що перевищують власні можливості окремої області , але не менше одного відсотка обсягу видатків відповідного бюджету;
  • регіонального рівня – надзвичайна ситуація розгортається на території двох та більше адміністративних районів (міст обласного підпорядкування) , або загрожує перенесенням на територію суміжної області держави, а також коли у разі, коли для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси у обсягах, що перевищують власні можливості окремого району, але не менше одного відсотка обсягу видатків відповідного бюджету;
  • місцевого рівня – надзвичайна ситуація, яка виходить за межі потенційно небезпечного об’єкту, загрожує поширенням самої ситуації або її вторинних наслідків на довкілля, сусідні населені пункти, інженерні споруди, а також у разі, коли для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси, що перевищують власні можливості потенційно небезпечного об’єкту, але не менш одного відсотку обсягів видатків відповідного бюджету. До місцевого рівня також належать всі надзвичайні ситуації, які виникають на об’єктах житловокомунальної сфери та інших, що не входять до затверджених переліків потенційно небезпечних об’єктів;

об’єктового рівня  надзвичайні ситуації, які не підпадають під зазначені визначення.тобто така,що розгортається на території обєкта    або на самому обєкті,її наслідки не виходять за його межі.

 Загальні ознаки віднесення надзвичайних ситуацій до відповідного рівня за критерієм розміру заподіяних чи очікуваних економічних збитків для матеріальних об’єктів інфраструктури, промисловості, транспорту, ЖКГ та населення (персонал об’єктів, мешканці житлових будинків, пасажири транспортних засобів тощо) наведено нижче.

 Класифікація НС за масштабами збитків

Постраждалий напрям, галузь

Критерії

Одиниця виміру

Порогові значення для рівня:

Об’єктового

Місцевого

Регіонального

Загально-державного

Матеріальні об’єкти інфраструктури, промисловості, транспорту, ЖКГ

1.Питома вага зруйнованих (очікуване руйнування) основних фондів

Відсоток обсягу основних фондів, що пов’язані з НС

До 10

Від 10

до 15

Від 15

до 25

Понад 25

2. Економічні збитки

                

               

До 1 відсотка зведеного місцевого бюджету

До 1 відсотка зведеного регіонального бюджету

Понад 1 відсотка зведеного  регіонального бюджету

Населення (персонал об’єктів, мешканці житлових будинків, пасажири транспортних засобів тощо)

1.А. Кількість потерпілих

Осіб

До 20

Від 20

до 50

Від 50

до 300

Понад 300

Б. Кількість людей, які загинули (крім випадків аварій на автодорогах)

Осіб

1

1–2

Від 3

до 5

Понад 5

В. Істотне погіршення умов проживання на тривалий час

Осіб

До 100

Від 100 до 300

Від 300 до 3000

Понад 3000

2. Розмір компенсаційних відшкодувань

             

             

До 1 відсотка зведеного місцевого бюджету

До 1 відсотка зведеного регіонального бюджету

Понад 1 відсотка зведеного  регіонального бюджету

Для віднесення НС до відповідного рівня необхідно врахувати факт досягнення одного з контрольних значень критеріїв групи 1 і одночасне підтвердження розміру економічних збитків, наведених у критерії групи 2.

Рівень НС за критерієм групи 2 визначається сумарним показником економічних збитків за різними потерпілими галузями та напрямами.

КЛАСИФІКАЦІЯ ЗА ОСНОВНИМИ ВИДАМИ НАСЛІДКІВ:

  • Загибель та захворювання людей;
  • Руйнування споруд, техніки , обладнання тощо;
  • Радіаційне, хімічне та бактеріальне забруднення місцевості.

 За третьою основною ознакою «масштабом можливих наслідків» надзвичайні ситуації поділяються, з урахуванням територіального поширення, характеру та виду сил і засобів, що залучаються для ліквідації наслідків, на:локальні,об’єктові.місцеві,регіональні,загальнодержавні,континентальні та глобальні.

Що таке надзвичайний стан

Загальне формулювання

Надзвичайний стан - виняткова ситуація, коли під загрозою перебуває "життя нації".

Надзвичайний стан має бути офіційно проголошено державою. Небезпека "життя нації" можуть надавати іноземна військова окупація, соціальні заворушення, такі як бунти або інші види внутрішніх розбіжностей, які серйозно загрожують правопорядку в країні.

Надзвичайний стан в Україні

Виходячи із законодавства України, це особливий правовий режим, який можуть тимчасово запроваджувати в Україні чи в окремих її місцевостях у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня.

При цьому в разі якщо НС призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров'ю громадян.

НС можуть запровадити при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства.

Запровадження НС передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень (відповідно до закону), необхідних для відвернення загрози та гарантій безпеки і здоров'я громадян, нормального функціонування національної економіки, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, захисту конституційного ладу.

А також допускає тимчасові, обумовлені загрозою обмеження в здійсненні конституційних прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.  Звернути увагу учнів на рекомендації

https://imgclf.112.ua/original/2020/02/28/417728.png?timestamp=1582874627

IV. Давайте згадаємо:

1.Назвіть загальні ознаки НС?

2. Як поділяють НС за походженням?

3.За якими ознаками визначають рівень НС?

4. Назвіть основні правила дій ,які зможуть запобігти поширенню короновірусу?

5. В чому різниця  між режимом надзвичайного стану і режимом надзвичайної ситуації?

V.Підсумок уроку.

VI,Домашнє завдання.Прочитати п.41 ст.189-182.Підручник І.М.Герасимів,К.О.Пашко    .та інші.Захист Вітчизни.Астон.2018.

 

 

docx
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
16407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку