Урок Захисту Вітчизни (дівчата) 10 клас "Причини та наслідки втрати свідомості. Оцінка стану свідомості людини."

Про матеріал

Даний матеріал уроку сприятиме формуванню здоров'язберігаючої компетентності в учнів під час виникнення складних життєевих ситуацій; допоможе розвивати в учнів вміння та навички надавати першу домедичну допомогу людині у непритомному стані та виховуватиме повагу до оточуючих, їх здоров'я та ціннісне ставлення до власного здоров'я;

Перегляд файлу

Тема: Причини та наслідки втрати свідомості. Оцінка стану свідомості людини.

Мета: - закінчити формування знань учнів із теми,сприяти формуванню компетентності    під час виникнення складних життєевих ситуацій;

  • розвивати вміння та навички надавати першу домедичну допомогу людині у непритомному стані;
  • виховувати повагу до оточуючих,до їх здоровя та ціннісне ставлення до власного здоровя;

Обладнання: підручник,зошит,роздатковий матеріал,мультимедійна презентація

Хід уроку

  1. Організаційний момент

Вишикувати учнів в од­ну шеренгу за зростом, зробити перекличку за списком, виконати команди: «Шикуйсь!», «Рівняйсь!», «Струнко!»,» «Добрий день!»,«Віль­но!» «Сідайте!».

2.Актуалізація опорних знань

Гра «Хрестики -нулики» Зєднайте прямою лінією 3слова за певною ознакою.щоб вийшла правильна послідовність,в горизонтальному,діагональному чи вертикальному напрямі.

  • Після звільнення тіла від тривалого здавлювання зявляються такі ознаки: (синці-хол.кінцівки-чутливість відсутня)
  • Знайдіть назви періодів травматичного шоку(ранній-проміжний-пізній)
  • Вкажіть перші дії при наданні допомоги людині після звільнення її від здавлення(накласти джгут-знеболити-напоїти чаєм і зігріти)
  • Існують такі види політравм(множинна-поєднана-комбінована)

 

синці

кровоточивість

Сильний набряк

 Ніяких ознак

Холодні кінцівки

Чутливість є

  Гарячі кінцівки

Шкіра нормального кольору

Чутливість відсутня

Ранній

Проміжний

Пізній

Середній

Початковий

Давній

Дуже пізній

Легкий

Тяжкий

 

 

 

 

 

 

Викликати 103

Дати снодійне

Накласти джгут

 Неробити нічого

Знеболити

Лишити в спокої

Напоїти чаєм,зігріти

Не накладати джгут

Не давати нічого пити,не зігрівати

Поодинока

Множинна

Глибока

Розєднана

Поєднана

Не глибока

Комплементарна

Комбінована

Не симетрична

 

  1. Мотивація навчальної діяльності

Прийом «Мозковий штурм»

  • Як ви вважаєте непритомність та втрата свідомості це одне і те саме чи ні?Поясніть ваш вибір.

4.Вивчення нового матеріалу

Вчитель: Сьогодні, як ви вже зрозуміли тема наша буде звучати так… За статистикою, хоча б раз у житті непритомність та втрата свідомості трапляється у 18-20% людей. Вперше описав та поясним механізм втрати свідомості античний лікар і філософ аретей Каппадокійський (Туреччина). Жодна травма або захворювання не викликають у оточуючих такої розгубленості, непотрібних і небезпечних дій, як раптова втрата свідомості постраждалим. Сама по собі втрата свідомості може призвести до швидкої смерті за відсутності невідкладної допомоги. Але в той же час прості, спокійні і правильні дії можуть врятувати життя такому потерпілому.

Прийом «Робота із зошитом»

Втрата свідомості - стан, під час якого людина знерухомлена і не сприймає  зовнішніх подразників. В цей період відбуваються порушення в роботі центральної нервової системи. Мозок перестає отримувати необхідний кисень, а також поживні речовини, що веде до різкої слабкості і, як наслідок, до втрати свідомості Зазвичай втрата свідомості триває не довше п’яти хвилин.

Причини розвитку несвідомого стану у постраждалих можуть бути найрізноманітніші:

-втрата свідомості розвивається при травмі черепа і головного мозку;

-при важких травмах скелета і внутрішніх органів, що відбувається при падінні з великої висоти ;

-при утопленні, попаданні в лавину, селевий потік і т. д.

- при нестачі кисню (особливо на великих висотах); ураження блискавкою, важкі форми теплового або сонячного удару;

-втратою свідомості можуть супроводжуватися важкі форми отруєння, інфекційні захворювання;

-  при епілептичному припадку;

Прийом «Ланцюжок»

  • Що таке втрата свідомості,які  причини її виникнення?

Розповідь вчителя:Дуже важливо пам'ятати про те, що втрата свідомості може бути різної глибини або проходити в кілька стадій від найлегшої до критичної. Це необхідно мати на увазі, щоб зуміти вчасно розпізнати , вжити відповідних заходів і надати швидку допомогу людині.

Стадії втрати свідомості:

 Легка втрата свідомості - (удар по голові, падіння з невеликої висоти, перегрівання, отруєння) виражається станом оглушення. Потерпілий ніби і в свідомому стані, але мовний контакт з ним уповільнений. Для того, щоб отримати на своє питання відповідь, потрібно кілька разів наполегливо і голосно повторити це питання. Потерпілий не розуміє або занадто повільно виконує найпростіші вказівки, на питання про наявність болю часто дає негативну відповідь. Але при обережному промацуванні та перевірці рухів у суглобах при наявності переломів, при інших травмах він на болючість реагує досить різко.

Стадія сонливості, нерухомість (стопор)- на гучний окрик потерпілий тільки відкриває очі, але погляд залишається байдужим і не реагує на оточуючих. На біль реакція виразом обличчя або стогоном.

Глибока втрата свідомості (кома) -це повна відсутність реакції на зовнішні подразники і навіть на біль. Такий стан іноді нагадує сон, але, проте, розбудити з такогосну людину практично неможливо. У цій стадії часто розвиваються критичні розлади дихання та роботи серця.

Розповідь вчителя

Оцінку глибини порушення свідомості в екстрених ситуаціях у дорослої людини, не вдаючись до спеціальних методів дослідження, можна проводити за шкалою Глазго, де кожному відповіді відповідає певний бал (див. табл. 1), а у новонароджених - по шкалі Апгар. Оцінка стану свідомості проводиться шляхом підсумовування балів з кожної підгрупи. 15 балів відповідають стану ясної свідомості, 13-14 - оглушення, 9-12 – сопору(глибокий сон), 4-8. - Комі, 3 бали - смерті мозку

Таблиця 1. Шкала Глазго.

I. Відкривання очей:
• відсутні 1
• на біль 2
• на мову 3
• спонтанне 4
II. Відповідь на больовий стимул:
• відсутній 1
  реакція згинання 2
  реакція розгинання 3
• відсмикування 4
  роздратування 5
• виконання команди 6
III. Вербальна відповідь:
• відсутня 1
• нечленороздільні звуки 2
• незрозумілі слова 3
• сплутана мова 4
• орієнтованість повна 5

Бесіда фронтальна

  • Які є стадії втрати свідомості? За якими ознаками їх розпізнають?
  • Як без спеціальних методів дослідження дати оцінку втарти свідомості людини?

Робота з зошитом

Записати в зошит у вигляді схеми стадії втрати свідомості

Розповідь учителя

Перша допомога насамперед полягає у профілактиці можливих ускладнень.

При втраті свідомості настає параліч м'язів стравоходу і входу в шлунок. Це призводить до пасивного витіканню вмісту шлунка в ротову порожнину. У підсумку, як і при блювоті, шлунковий вміст при кожному вдиху потрапляє в дихальні шляхи і легені, що призводить до задухи. Для цього потерпілому, що знаходиться в несвідомому стані, треба надати фіксоване бокове положення.

Для додання потерпілому сталого бокового положення слід дотримуватися наступних правил:

  • Втрата свідомості, комадо потерпілого, який лежить на спині, підходять зліва обережно підводять руки під таз і під лопатки і плавно повертають його на правий бік; потім повертаєють його голову;
  • для додання стійкості в цій позі ліву, тобто "верхню", ногу згинають під прямим кутом в тазостегновому і колінному суглобах;
  • права рука потерпілого залишається лежати уздовж тулуба, за спиною, а його ліву руку згинають у лікті і підкладають під голову долонею вниз.

У такому положенні потерпілий повинен залишатися весь час свого перебування в несвідомому стані при постійному спостереженні за свободою дихання, пульсом, кольором шкіри. При раптовій зупинці серця або дихання потерпілого тими ж способами перевертають на спину і починають реанімацію.

Розповідь учителя

 Неприто́мність або обморок— це короткочасна втрата свідомості при різкому порушенні кровообігу в головному мозку.(запис  у зошит).

Періоди непритомності

 Лікарі виділяють 3 основних періоди непритомного стану:

  • переднепритомний стан
  • власне сама непритомність
  • стан людини після непритомності(запис у зошит)

Переднепритомний стан

 Людина ще не втратила свідомість,але вже відчуває  такі ознаки : запаморочення, нудоту, загальну слабкість організму, тяжкість в ногах, несподівану нудоту, дзвін у вухах, сильне потовиділення. Подібний стан  триває, як правило, недовго – всього якихось 15 – 20 секунд.

 Непритомність

Цей стан обов’язково супроводжує неодмінна втрата свідомості зі зниженням м’язового тонусу, поверхневим диханням, в деяких випадках можуть бути навіть судоми.Без свідомості людина може перебувати від кількох секунд до кількох хвилин. При цьому пульс досить слабкий і навіть може взагалі не прощупуватися. Оточуючим може здаватися що він взагалі практично не дихає.

 Після непритомності

 Свідомість потихеньку повертається, але у хворого якийсь час ще присутня сильна слабкість. Тому після непритомності не можна різко вставати – це може стати причиною нового нападу.

 Прийом «Відеохвилинка» учні дивляться відео

Робота з таблицею

  • Проаналізуйте таблицю,і скажіть,чим непритомність відрізняється від втрати свідомості ?

 

Непритомність

Втарта свідомості

Причини

Паніка,фізичні навантаження,стрес,різка зміна положення тіла,прискорене дихання тощо. Всі причини, за яких виникає непритомність, так чи інакше пов’язані з порушенням мозкового кровотоку.

 

Травма черепа і скелета,падіння з висоти,удар по голові,ураження блискавкою,епілепсія,утоплення,інсульт тощо. Всі причини, за яких виникає втрата свідомості, так чи інакше пов’язані з кисневим голодуванням мозку.

 

Тривалість

20-30секунд або не більше 2хв

5хв може перейти в кому

Вихід із стану

Швидкий

Повільний

Наявність втрати памяті

Немає

Є

Відновлення звичайної поведінки і орієнтації

Повне і миттєве

Повільне або не відбувається

Розповідь учителя

Якщо порівнювати з іншими формами порушення свідомості, то непритомний стан завжди закінчується відновленням попереднього фізичного стану хворого.

З урахуванням того, що непритомність у деяких випадках виникають з причини  різних захворювань, то і терапія повинна бути спрямована на лікування первинної хвороби. Крім того, корисними будуть заходи, спрямовані на оздоровлення людини в цілому, тобто правильне харчування, регулярниі фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок і т. д.

5.Закріплення нових знань

Прийом «Цифрові заморочки» учні,яких обирає вчитель називають цифру від 1до 8 і тоді зачитується запитання на яке вони дають відповідь.

  • Дайте визначення втрата свідомості?
  • Дайте визначення непритомність?
  • Назвіть причини виникнення втрати свідомості?
  • Назвіть причини непритомності?
  • Які стадії втрати свідомості вам відомі?
  • Які періоди непритомності виділяють лікарі?
  • Яка перша допомога при втраті свідомості?
  • Яка перша допомога при непритомності?
  • Втарта свідомості і непритомність чимось відрізняються?

6. Підсумок уроку

Складання Т-схеми

Я знала про втрату свідомомсті, непритомність Я дізналась про втрату свідомості,непритомності

Д/з підготуватися до тематичної атестації

docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
23 липня 2018
Переглядів
4556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку