Урок-застереження "Не дай СНІДу шанс"

Про матеріал

Урок можна використовувати як позаурочний захід з предмету, а також як окремий урок при вивченні теми "Неклітинні форми життя", уроку "Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу". Під час уроку використовуються різні форми роботи як учнів так і вчителя.

Перегляд файлу

Державний навчальний заклад

«Кіровоградське вище професійне училище №4»

 

 

Розробка виховного заходу на тему :

 

Картинки по запросу не дай сніду шанс

 

 

Картинки по запросу не дай сніду шансУрок – застереження.
 

Класний керівник

                                                                                                               Групи Е15О

Коноваленко Ж.В.

Урок- застереження     « Не дай СНІДу шанс»

Мета: сформувати уявлення про хворобу століття, виробляти поведінкові мотивації до збереження свого здоров’я. Сприяти ґрунтовному оволодінню учнями повної та достовірної інформації про ВІЛ, шляхи його передачі, ситуації ризику, розвінчання міфів; привернути увагу до даної проблеми.

Обладнання: Плакати , презентація, ноутбук,проектор.

Життя пройде, немов вода,

і відцвіте, немов вишнева гілка...

в житті одна помилка — не біда,

біда, коли усе життя — помилка
Ліна Костенко

Структура уроку:

  1. Вступ
  2. Історія виникнення хвороби
  3. Історії відомих людей (повідомлення учнів)
  4. Шляхи зараження
  5. Виступ гостей
  6. Практична частина
  7. Заключне слово вчителя.

Хід уроку

  1. Здоровя – одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. Здоровя – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя.

Поріг XXI століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні ВІЛ і його кінцева стадія СНІД – це особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини.

 І часто це захворювання виникає в житті людини через ряд помилок і необдуманих вчинків.

Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=Fb6IjdqKNV4

  1. ВІЛ/СНІД на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою в усьому світі. СНІД - нове інфекційне захворювання, яке фахівці визнають як першу у відомій історії людства дійсно глобальну епідемію. Ні чума, не чорна віспа, ні холера не є прецедентами, тому що СНІД рішуче не схожий ні на одну із цих і інших відомих хвороб людини. Чума забирала десятки тисяч життів у регіонах, де вибухала епідемія, але ніколи не охоплювала всю планету разом.  вибухове розповсюдження ВІЛ-інфекції зумовило зростання наркоманії.

Що ж це за лихо? Коли і звідки воно взялося? СНІД, або Синдро́м набу́того імунодефіци́ту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням. Перші випадки СНІДу діагностували у 1981 р. у США. Офіційно ВІЛ був виділений та ідентифікований у 1983 р. французськими вченими на чолі з Л. Монтеньє в Пастерівському інституті в Парижі. Впродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини. З моменту виявлення першого у світі хворого на СНІД серед науковців не вщухають суперечки з приводу того, як саме виникла ця хвороба. Однозначної відповіді немає, є лише гіпотези.

Першу з них висловив американський дослідник Б. Корбетт більш ніж 20 років тому. Він вважає, що ВІЛ початково потрапив у кров людини від шимпанзе під час поділу туші чи через укус тварини, і для цієї версії є серйозні аргументи. Один з них – у крові шимпанзе знайдено вірус, який, потрапивши в людський організм може викликати хворобу, схожу на СНІД.

Більшість науковців вважають батьківщиною СНІДу Центральну Африку. Є версія, що вірус утворився під впливом радіаційного фону в районах Африки, які багаті на поклади урану.

Порівняно недавно виникла версія Е. Хупероу, що вірус з’явився внаслідок помилки науковців під час створення вакцини поліомієліту у 50-х р. минулого століття. Для виробництва цієї вакцини використовували печінку шимпанзе.

І, нарешті, остання з відомих версій – ВІЛ був створений у результаті генно-інженерних маніпуляцій, у процесі розробки чергового типу зброї. Ця версія не доведена, але й не спростована.

 

  1. Історії відомих людей ( повідомлення учнів)

Фредді Мерк'юрі

Картинки по запросу Фредді Мерк'юрі

Вокаліст гурту Queen Фредді Мерк'юрі про свою хворобу офіційно заявив 23 листопада 1991 року, а помер вже ввечері наступного дня у віці 45 років. Проте чутки про те, що Фредді ВІЛ-інфікований, вперше з'явилися ще в 1986 році.

Вважається, що до хвороби і загибелі його привела життєва формула того покоління: Sex, drugs, Rock-n-roll.

На прес-конференції в листопаді 1991 року в Лондоні співак зробив офіційну заяву щодо своєї хвороби.

"Я говорю про свій СНІД, щоб припинити всякого роду чутки в засобах масової інформації та щоб захистити спокій моїх близьких. Преса повинна сконцентрувати свою увагу на допомозі жертвам, щоб попередити більш широке розповсюдження хвороби, а не у цькуванні бідних, нещасних людей, часто зовсім не винних в тому, що вони заразилися. Хворі та помираючі люди і так надзвичайно вразливі", - сказав музикант.

Рудольф Нурієв  

Радянський і британський балетмейстер та танцівник Рудольф Нурієв помер від СНІДу 6 січня 1993 року. Про ВІЛ-інфекцію він дізнався в 1984 році, за рік до того як аналізи на цю хворобу стали загальнодоступними.

Після обстеження в одній з престижних паризьких клінік з'ясувалося, що ВІЛ розвивався в організмі Нурієва протягом останніх чотирьох років. Лікарі вирішили лікувати танцюриста новими ліками, які потрібно було вводити щодня у вигляді уколів.

Однак такого "ритму" Нурієв не витримав: через чотири місяці він відмовився від ін'єкцій. Після цього якийсь час СНІД не давав про себе знати. Але в 1988 році Нурієв знову звернувся до лікарів і попросив їх провести курс лікування експериментальним препаратом - азидотимидином. Однак і ці ліки не допомогли. Влітку 1991 року хвороба почала прогресувати.

Картинки по запросу Рудольф Нурієв

Навесні наступного року почалася її остання стадія. 6 січня 1993 у віці 54 років Рудольф Нурієв помер.

Про страшну хворобу він розповів тільки найближчим друзям, так що деякі з його оточення не знали про хворобу балетмейстера аж до його смерті.

Джейкоб Лекхето

Вболівальники "Локомотива" досі пам'ятають південноафриканського футболіста Джейкоба Лекхето, що грав у Росії з 2001 по 2004 роки і отримав прізвисько "Яша". У 2004 році йому поставили діагноз СНІД, через що він був змушений завершити кар'єру і повернутися на батьківщину.

Але сам футболіст пояснив свій від'їзд хворобою дружини. У лютому 2007 року деякі російські ЗМІ "поховали" півзахисника, написавши, що той нібито загинув в аварії, проте незабаром з'ясувалося, що ця інформація була помилковою. 34-річний Джейкоб Лекхето помер 9 вересня 2008 року. За даними російських ЗМІ, він помер від СНІДу, але влада ПАР цю інформацію спростовує.

Картинки по запросу Джейкоб Лекхето Картинки по запросу Джейкоб Лекхето Картинки по запросу Джейкоб Лекхето

Офра Хаза

Ізраїльська співачка і актриса Офра Хаза була популярна у всьому світі. Двічі вона лише дивом уникала смерті. Вперше це сталося в 1987 році. Літак ВПС Ізраїлю, на якому вона поверталася після виступу на одній з військових баз на півдні країни, розбився. Співачка відбулася лише легкими травмами. Вдруге, в 1994 році, в її літак влучила блискавка, але він встиг вдало приземлитися. 23 лютого 2000 дива не сталося, Офра була доставлена в лікарню, де померла від передозування ліків від СНІДу у віці 42 років. 

                   Картинки по запросу Офра Хаза

Надя Бенаісса

Надя Бенаісса - 33-річна німецька співачка, найбільш відома в якості учасниці найуспішнішої німецької жіночої поп-групи No Angels. У 2010 році Бенаісса покинула групу після того, як отримала два роки умовно за зараження сексуального партнера ВІЛом.

У 1999 році Бенаісса народила доньку. Під час вагітності у неї був виявлений ВІЛ.

11 квітня 2009 Бенаісса була арештована за те, що в період з 2004 по 2006 роки мала кілька незахищених сексуальних контактів і при цьому не ставила до відома партнерів про те, що в неї ВІЛ.

Один з її партнерів таким чином заразився від Бенаїсси. У серпні 2010 року на суді співачка зізналася, що займалася незахищеним сексом з трьома партнерами, від яких приховувала, що є ВІЛ-інфікованою.

26 серпня 2010 суд визнав її винною в заподіянні тяжкої шкоди здоров'ю і засудив до двох років умовного ув'язнення і 300 годин громадських робіт.

Картинки по запросу Надя Бенаісса

Джіа Каранджі

Джіа Каранджі була однією з перших у світі супермоделей. Ще з самого дитинства вона знала: модельний бізнес - це її покликання. Але з приходом слави і грошей дівчина зажила клубним життям. Улюбленим місцем її відпочинку був легендарний клуб "Студія 54".

Каранджі починала з кокаїну, а потім перейшла на героїн. Практично всі зароблені гроші вона почала витрачати на наркотики. Через залежність її вигнали з модельного бізнесу, а у 1985 році колишня супермодель зайнялася проституцією, щоб заробити на дозу.

Діагноз СНІД Каранджі поставили у 1986 році, коли вона потрапила до лікарні з підозрою на пневмонію. Через хворобу і багаторічне вживання наркотиків вона почала фактично розкладатися ще за життя і померла 18 листопада 1986 у віці 26 років. Її поховали в закритій труні.

 

  1. Основні шляхи зараження ВІЛ-інфецією.

Шляхи інфікування.

ВІЛ-інфікована людина – це носій вірусу, здатний заражати здорову особу. Зараження відбувається, коли вірус з організму ВІЛ-інфікованого разом з кров`ю, спермою чи виділенням піхви, або з грудним молоком матері потрапляє в кров здорової людини. Підступність ВІЛ-інфекції у тому, що після зараження людина може довгий час не відчувати ознак хвороби, вважати себе здоровою і водночас заражати інших.

Вірус передається:

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Статевим шляхом – при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку статевих органів (піхви, члена), прямої кишки чи ротової порожнини вірус проникає в організм статевого партнера;

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Паренеальним шляхом – через кров, насамперед через спільні шприці та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин та забруднений кров’ю, нестерильний медичний інструмент;

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Від ВІЛ-інфікованої матері до дитини – інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годуванні грудним молоком.

Ризик інфікування підвищений:

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Серед споживачів ін’єкційних наркотичних речовин, що користуються спільними шприцами, голками, при фасуванні наркотику та введенні його ін`єкційним шляхом.

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Серед сексуальних партнерів ВІЛ-інфікованих, що не застосовують засоби індивідуального захисту – презервативи. Особливо небезпечний щодо ризику зараження анальний секс: слизова оболонка прямої кишки надзвичайно чутлива до пошкоджень, через які вірус проникає в кров. Дещо менш ризикованим є оральний секс, хоча віруси із сперми можуть проникати в організм і через поранену оболонку ротової порожнини.

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Серед сексуальних партнерів ВІЛ-інфікованих, при наявності у них венеричних хвороб, оскільки в уражених місцях статевих органів скупчується велика кількість інфікованих ВІЛ лімфоцитів. Доведено, що жінки в 3 рази частіше заражаються при статевому акті від інфікованих чоловіків, ніж чоловіки від інфікованих жінок.

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

У випадку вагітності ВІЛ-інфікованої жінки ризик народження інфікованої дитини в значній мірі залежить від стану здоров`я вагітної, кількості вірусу в її крові, симптомів хвороби, особливо ураження шийки матки та піхви, тривалості пологів, числа попередніх вагітностей. Наукові дослідження свідчать про те, що плід може бути інфікованим уже на 8 – 12 тижні вагітності, проте у більшості випадків зараження немовлят відбувається в момент пологів.

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Не виключена можливість ураження ВІЛ при порушенні правил гігієни при голінні, манікюрі, татуюванні та деяких інших косметичних процедурах, а також при медичних маніпуляціях, які супроводжуються пошкодженням цілісності шкіри чи слизових оболонок з використанням нестерильних інструментів. Правильна і своєчасна обробка косметичного приладдя та стерилізація медичного інструментарію (чи використання одноразового) забезпечують безпеку їх застосування.

 

СНІД не передається:

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Через піт, сечу, сльози, слину, оскільки кількість вірусних частинок в цих рідинах надзвичайно мала для зараження.

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Не треба боятись подати руку чи обійняти інфіковану і хвору людину, не страшні також дружні поцілунки, коли на губах відсутні виразки чи тріщинки. Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідання місць громадського користування – бані, сауни, басейну, туалету. СНІДом не можна заразитись в громадському транспорті.

http://stopaids.org.ua/images/_marker.jpg

Через укуси комарів чи інших комах. В організмі комахи вірус розмножуватись не здатен.

  1. Виступи гостей ( журналісти-волонтери, працівники фонду боротьби зі СНІДом)
  2. Практичне завдання

Учнів поділено на дві команди і запропоновано запропонувати способи допомоги ВІЛ- інфікованим .

  1. Перегляд відео. https://www.youtube.com/watch?v=1WpdmWsrBV4
  2. Заключне слово.

Переглянути відео презентацію до заходу можна за посиланням: https://prezi.com/p-escmkgjlw9/edit/#0_24309637

 

C:\Documents and Settings\Пользователь\Рабочий стол\22730066_1521304847916915_3058954748686416833_n.jpgC:\Documents and Settings\Пользователь\Рабочий стол\22688395_1521304771250256_7426662696779908427_n.jpgC:\Documents and Settings\Пользователь\Рабочий стол\22728901_1521305024583564_1305505739859291361_n.jpgC:\Documents and Settings\Пользователь\Рабочий стол\22730106_1521304484583618_4099252718239990960_n.jpgC:\Documents and Settings\Пользователь\Рабочий стол\22687938_1521304624583604_2217102889904449017_n.jpgC:\Documents and Settings\Пользователь\Рабочий стол\22687703_1521304921250241_570455239398597008_n.jpgC:\Documents and Settings\Пользователь\Рабочий стол\22730534_1521304697916930_5170809260314039639_n.jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Геровська Алла
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яцук Наталія Олександрівна
    Захід сподобався, але презентація в Презі чомусь не відкривається, хоча я там зареєстрована... Не могли би Ви це виправити?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
1 лютого 2018
Переглядів
3966
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку