Урок збіології "Основні розділи біології"

Про матеріал

Ці уроки розроблені за такою темою «Використання ігрових технологій на уроках біологїї». Я сподіваюся що ця підбірка допоможе учителям на уроках і зацікавить їх. Вони гарні і за ними ожна працювати.

Перегляд файлу

Тема. Основні розділи біології

Мета: сформувати уявлення про науки, що вивчають життя та об’єкти їх вивчення; визначити галузі дослідження розділів біології; виховувати

Обладнання: таблиці, мультимедійна презентація, роздатовий матеріал

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

 

Хід уроку

І. Організаційний етап

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Бесіда за питаннями:

  • Яке значення рослин?
  • Чи повинні існувати гриби? Чому?
  • Що собою представляють віруси?
  • Яке значення тварин?

 

Гра «Так» - «Ні»

  1. Виділяють чотири царства: Рослини, Гриби, Тварини, Бактерії
  2. Віруси – клітинні форми життя
  3. Тварини можуть жити у вулканах
  4. Рослин нараховується 1.9 млн. особин
  5. Бактерії використовують у промисловості
  6. Рослини – це організми, які здатні до активного руху
  7. Гриби – окреме царство, що має ознаки тварин та рослин
  8. Віруси – збудники багатьох захворювань
  9. Бактерії приносять лише користь
  10. Усі живі організми мають великі розміри
  11. Рослини – легені планети
  12. Бактерії розмножуються дуже повільно

 

Таблиця правильних відповідей

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

+

-

-

-

+

-

+

+

-

-

+

-

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

На минулому уроці ми разом з вами познайомилися з царствами природи. Але біологія – це наука – багатогранна. Вона має тісни зв’язок з різноманітними науками, які допомагають їй досліджувати та вивчати живі організми. Що це за науки, ми з’ясуємо на сьогоднішньому уроці.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

 

Слово учителя.

Для того, щоб краще розібратися з такою різноманітністю наук, ми повинні були з ними зустрітися особисто. Тому сьогодні вони до нас завітали, але не всі, лише ті, з якими ми повинні обов’язково познайомитися. Хай вони самі про себе розкажуть,  ми потім з вами запишемо визначення. ( Випереджаюче завдання: учні повинні представити себе від імені якоїсь науки, маючи на собі малюнок того, що вони вивчають) ( Додаток 1)

 

Ботаніка – наука про рослини, їх будову, розвиток, життєдіяльність, склад, класифікацію, поширення.

Зоологія – наука про тварин та їх різноманітність

Мікологія – наука, що займається вивченням грибів

Вірусологія - галузь науки, яка вивчає властивості вірусів людини, тварин, рослин, бактерій, грибів і процеси, котрі вони спричиняють в організмі

Мікробіологія - розділ біології, що займається вивченням мікроорганізмів, в основному вірусів, бактерій, грибів,водоростей і найпростіших

Цитологія - розділ біології, який вивчає живі клітини, їх органели, будова, функціонування, процеси клітинного розмноження, старіння і смерті

Гістологія - розділ біології, що вивчає будову тканин живих організмів

Анатомія – наука, що вивчає органи людини

Морфологія

Біохімія -  наука про хімічні процеси, які лежать в основі життєдіяльності організму і тих, що відбуваються всередині клітини.

Біофізика - наука, що вивчає фізичні і фізико-хімічні процеси, що протікають в живих організмах

Фізіологія - це наука про те, як функціонують органи і системи живих організмів

Генетика - це наука, що вивчає закономірності передачі ознак від батьківських особин до нащадків

Екологія    - наука про взаємодії живих організмів і їх спільнот між собою і з навколишнім середовищем

Охорона природи - комплекс заходів із збереження, раціонального використання і відновлення природних ресурсів Землі

Медицина - це наука, що вивчає людини у здоровому і хворобливому стані з метою зміцнення його здоров'я, охорони від хвороб і лікування

 

Слово учителя

Так, хто мені скаже, яка з представлених наук є головнішою ( висловлювання думок).

Висновок: усі вони є головними, бо пов’язані між собою і є частиною біології – науки, яка вивчає живі організми.

 

Слово учителя

Давайте разом з вами спробуємо об’єднати усі ці науки у три групи:

  1. «Різноманітність»
  2. «Структура»
  3. «Функції»

 

Різноманітність ( вивчають різноманітність живих організмів)

 

 

 

          Ботаніка             Зоологія              Мікологія              Вірусологія            Мікробіологія

 

 

 

Структура ( вивчають окремі структури організму)

 

 

 

Морфологія              Гістологія            Анатомія            Цитологія           Біохімія          Біофізика

 

 

 

 

 

 

Функції ( ростуть, розмножуються, виконують певні функції)

 

 

 

           Фізіологія                                                 Генетика                                        Екологія

 

V. Узагальнення та систематизація знань учнів

 

Вправа «Знайди  пару»

Завдання: знайти відповідність між наукою та визначенням. Якщо правильно спів ставите, отримаєте  назву процесу, який забезпечує продовження роду

  1. Ботаніка
  2. Зоологія
  3. Мікологія
  4. Генетика
  5. Медицина
  6. Мікробіологія
  7. Вірусологія
  8. Екологія
  9. Цитологія
  10. Анатомія
  11. Гістологія

 

З) наука, яка вивчає гриби

Н3) наука, яка вивчає органи людини

Р) наука, яка вивчає рослинний світ

Е) наука, яка вивчає взаємодію живих організмів з навколишнім середовищем

Ж) наука, яка вивчає будову та різноманітність вірусів

О2) наука, яка вивчає мікроорганізми

Н2) наука, яка вивчає будову клітини

Я) наука, яка вивчає тканини

О1) наука, яка вивчає тварин

М) наука, яка вивчає ознак від батьків до нащадків

Н1)  наука, яка займається вивченням хвороб людини

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Р

о

з

м

н

о

ж

е

н

н

я

 

VІ. Домашнє завдання

 

Опрацювати параграф 3.

Підготувати повідомлення про рослини своєї місцевості

 

Додаток 1

http://resurs.ua/files/Image/tovar/26433_54_big.jpgСлово “ботаніка” походить від грецького “botane”, що дослівно українською мовою перекладається як “трава, зелень”, а “botanicum” українською мовою означає гербарій, травник. Латиною ж поняття “трава, зелень” звучить як “herba” і від цього латинського кореня походять такі відомі терміни як “herbarium”, українською – гербарій, книга про рослини, “herbarius”, українською – знавець трав (рослин), ботанік, а також “herbaria”, що в українській теж означає “ботаніка”.

Отже ботаніка – наука про рослини, їх зовнішню і внутрішню будову, форму, розвиток, життєдіяльність, біохімічний склад, класифікацію, поширення та інші особливості. Визначення ботаніки лише як науки про рослини повністю не розкриває її суті.

Відомо, що час зародження тієї чи іншої науки або наукового напрямку визначається появою першого систематизованого і закріпленого в письмовій формі узагальнення людських знань у певній галузі пізнання.

Ще первісними народами, а пізніше в стародавніх державах Індії, Єгипті, Китаї та країнах Близького Сходу, які вже мали писемність, було накопичено багато різноманітних і корисних відомостей про рослини. Проте перше письмове узагальнення знань про рослини, яке дійшло до нас, відоме лише з античної Греції (IV-III ст. до н.е.), а отже і виникнення ботаніки як науки датується саме цим часом. Теофраст (372-287 до н.е.) – батько ботаніки, учень великого Арістотеля - залишив по собі декілька книг, присвячених рослинам.

 

http://www.zoology.dp.ua/wp-content/uploads/2013/04/zoology.jpg Зоологія - наука про тварин, яка займається вивченням представників відповідного роду (Animalia).

Вперше в IV столітті до н.е. про цю науку стало відомо з книг великого вченого - Аристотеля. Це є достовірним фактом. У своїх книгах він описував походження близько 500 видів різних тварин. Деякі з них мали червону кров, а деякі були взагалі без неї. Також в працях цього вченого було викладено значення кожного виду тварини, а також їх розвиток і будову. Таке докладний опис стало справжньою енциклопедією.

У Середні століття продовжувала розвиватися цієї науки історія. Зоологія з кожним роком просувалася на крок вперед. Деякі важливі відомості про тварин, про які стало відомо ще в античні часи, були забуті. Вчені акцентували свою увагу тільки на розмноженні, мисливстві та утриманні тварин. Загублений інтерес знову зріс тільки в епоху Відродження. У той час приділяли увагу мореплавання і торгівлі. Завдяки цьому були проведені численні експедиції, спрямовані на вивчення нових видів рослин і тварин, про яких не було нічого відомо раніше.

Карл Лінней також зіграв важливу роль у розвитку зоології. Саме він класифікував тваринний світ і дав наукові назви для кожного визначення в ньому.

 

що вивчає мікологія Що таке мікологія? Це наука, яка займається вивченням грибів. Мікологи досліджують різновиди грибів і відносять їх у ті чи інші групи. Гриби бувають корисними, які можна вживати в їжу і використовувати для виробництва лікарських засобів, або шкідливі, викликають певні захворювання.

Особливістю цих живих організмів є те, що вони не в змозі самі виробляти собі їжу як це роблять, наприклад, рослини. Для повноцінного росту їм необхідно знайти джерело отримання поживних речовин. Вони добре ростуть у темних місцях і не потребують світі як джерелі життя. Багато видів грибів схожі на рослини за зовнішнім виглядом, але є також ті, які в корені відрізняються.

https://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=a8c31f32a302f10072185f95dc062f9c&n=33&h=215&w=323 Вірусоло́гія — галузь науки, яка вивчає властивості вірусів людини, тварин, рослин, бактерій, грибів і процеси, котрі вони спричиняють в організмі чутливих хазяїв, розробляє методи діагностики, лікування та профілактикивірусних інфекцій.

 

https://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=823ce02e30880ff0294258a75db30691&n=33&h=215&w=269 Мікробіоло́гія — розділ біології, що займається вивченням мікроорганізмів, в основному вірусів, бактерій, грибів,водоростей і найпростіших. Ця різнорідна, штучно об'єднана група мікроскопічно малих організмів складає предмет однієї науки в силу того, що для їхнього вивчення використовуються методи, спочатку розроблені для дослідження бактерій. В основі мікробіологічних методів лежить одержання чистих культур, вирощених з однієї клітини. (Способи культивування клітин багатоклітинних організмів теж запозичені з бактеріології.) В курси медичної мікробіології включають також імунологію та вивчення більш великих паразитів, таких, як черви і комахи.

 

https://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=ee6612b3f53caeca088becd91d685962&n=33&h=215&w=287 Цитологія - розділ біології, який вивчає живі клітини, їх органели, будова, функціонування, процеси клітинного розмноження, старіння і смерті. Також використовуються термін клітинна біологія.

Термін клітина вперше вжив Роберт Гук в 1665 році при описі своїх «досліджень будови пробки за допомогою збільшувальних лінз». У 1674 Антоні ван Левенгук встановив, що речовина, що знаходиться всередині клітини, належним чином організовано. Він першим виявив клітинні ядра. На цьому рівні уявлення про клітці проіснувало ще понад 100 років.

 

https://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=6b6908b81e8e34ed4844bb1cbf6bb352&n=33&h=215&w=287 Гістоло́гія (від грец. ἱστός — тканина + грец. λόγος — знання, слово, наука) — розділ біології, що вивчає будову тканин живих організмів. Гістологія є важливою галуззю медицини, хірургії, вкрай істотною для до- і післяопераційного аналізу, а також біології.

Різні типи тканин складаються з клітин відповідних типів, що різняться формою та функціями

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/Lateral_head_anatomy_detail.jpg/220px-Lateral_head_anatomy_detail.jpg Перші згадки про будову людського тіла зустрічаються в Стародавньому Єгипті. У 27 столітті до н. е. єгипетський лікар Імхотеп описав деякі органи та їхні функції, зокрема головний мозок, діяльність серця, поширення крові ікровоносні судини. У давньокитайській книзі «Нейцзін» (11-7 ст до н. е.) згадуються серце, печінка, легені та інші органи тіла людини. В індійській книзі «Аюрведа» («Знання життя», 9-3 століття до н. е.) міститься великий обсяг анатомічних даних про м'язи, нерви, типи статури і темперамент, головний і спинний мозок.

 

методи біохімії Що таке біохімія? Біологічна або фізіологічна біохімія - наука про хімічні процеси, які лежать в основі життєдіяльності організму і тих, що відбуваються всередині клітини. Мета біохімії (термін походить від грецького слова «bios» - «життя») як науки - це вивчення хімічних речовин, структури і метаболізму клітин, природи і методів його регуляції, механізму енергетичного забезпечення процесів усередині клітин.

 

http://img.bizorg.su/goods/340/235/s_340235.jpegБіофізика – наука, що вивчає фізичні і фізико-хімічні процеси, що протікають в живих організмах

Термін «біофізика» вперше використав математик і фізик Карл Пірсон у своїй роботі Граматика науки у 1892 році. Перший курс біофізики прочитаний у Гарвардській медичній школі у 1920 році. Перший Інститут біофізики був заснований у Німеччині 1937 року на чолі з Борисом Раєвським.

 

http://www.doktorsigortasi.com/resimler/klinik-arastirmalar-yonetmeligine-durdurma-751.jpg Фізіологія – це наука про те, як функціонують органи і системи живих організмів. Що вивчає наука фізіологія? Більше, ніж будь-яка інша біологічна наука, вона вивчає біологічні процеси на елементарному рівні для того, щоб пояснити, як працює кожен окремий орган і весь організм в цілому.

Як сказав один знаменитий фізіолог Ернест Старлінг, фізіологія сьогодні – це медицина завтрашнього дня. Фізіологія людини – це наука про механічні, фізичні і біохімічних функціях людини. Це наука, яка служить основою для сучасної медицини. Як дисципліна, вона має відношення до таких областей, як медицина і охорона здоров'я, і створює основу для розуміння того, як людський організм адаптується до стресів, хвороб і фізичної активності.

Сучасні дослідження в області фізіології людини сприяють появі нових способів забезпечення і підвищення якості життя, розвитку нових медичних методів лікування. Основним принципом, який є основою для вивчення фізіології людини, є підтримання гомеостазу допомогою функціонування складних систем управління, що охоплюють всі рівні ієрархії людської структури і функцій (клітин, тканин, органів і систем органів).

https://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=c29105c74d452f2ca409d8d28aa3eec4&n=33&h=215&w=305Генетика - це наука, що вивчає закономірності передачі ознак від батьківських особин до нащадків. Ця дисципліна також розглядає їх властивості і здатність до мінливості. При цьому в якості носіїв інформації виступають особливі структури - гени. В даний час наука накопичила достатньо інформації. Вона має кілька розділів, кожен з яких володіє своїми завданнями і об'єктами досліджень. Найбільш важливі з розділів: класична, молекулярна,медична генетики і генна інженерія.

Слово «генетика» було уперше запропоновано для того, щоб описати знання про спадковість та мінливість, визначним британським вченим Вільямом Бетсоном у особистому листі до Адама Седжвіка (18 квітня 1905). Уперше Батесон ужив слово «генетика» публічно на Третій міжнародній конференції з гібридизації рослин (Лондон,Англія) у 1906.

 

https://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=5fb284f3a4031aa663026ffc069573e7&n=33&h=215&w=309Екологія (від дав.-гр. οἶκος — житло, оселище, будинок, майно іλόγος — поняття, вчення, наука) — наука про взаємодії живих організмів і їх спільнот між собою і з навколишнім середовищем. Термін вперше запропонував німецький біолог Ернст Геккель в 1866 р. в книзі «Загальна морфологія організмів» («Generelle Morphologie der Organismen»).

Екологія вивчає взаємовідносини організмів із довкіллям, досліджує структурно-функціональну організацію надорганізмових систем (популяцій, угруповань, екосистем, біосфери), виявляє механізми підтримання їх стійкості у просторі й часі.

 

охорона природи в нашому країОхоро́на приро́ди  (рос. охрана природы; англ. nature protection, nature conservation; нім. Naturschutz m) — комплекс заходів із збереження, раціонального використання і відновлення природних ресурсів Землі. Етика, наука, і дії, спрямовані на захист природного навколишнього середовища відзабруднення, посиленої експлуатації й іншого шкідливого впливужиттєдіяльності людини. Включає правові, технологічні, природничо-наукові, економічні, громадсько-політичні заходи міжнародного, державного, регіонального і локально-адміністративного рівня.

https://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=86610d73586aa03a22eb6955e461b73d&n=33&h=215&w=323Слово «медицина» походить від словосполучення лат. ars medicina — «лікувальне мистецтво», «мистецтво зцілення» і має той самий корінь, що й дієслово лат. medeor — «зцілюю».

Медицина - це наука, що вивчає людини у здоровому і хворобливому стані з метою зміцнення його здоров'я, охорони від хвороб і лікування. Таким чином, у завдання медичної науки входить не тільки лікування хворих, але і зміцнення здоров'я здорових.

Абсолютно очевидно, що ці завдання можна вирішувати, не знаючи, як влаштований організм людини (тобто анатомії) і як він функціонує (тобто фізіології). Тому медична наука базується перш за все на цих двох наук - анатомії і фізіології.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 липня 2018
Переглядів
10788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку