Урок "Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів.

Про матеріал

Ознайомлення учнів з поширенням, біологічним значенням, складом і властивостями жирів через самостійність у навчанні, творче мислення, вміння висловлювати власну точку зору.

Перегляд файлу

Тема. Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів.

Цілі:

  • поглибити знання учнів про багатоатомні спирти , вищі карбонові кислоти, естери, реакцію естерифікації;
  • ознайомити учнів з поширенням,  біологічним значенням, складом і  властивостями насичених і ненасичених жирів;
  •  формувати й розвивати вміння та навички складання хімічних формул та рівнянь реакцій, які харвктеризують хімічні властивості жирів;
  • поглибити знання про вітаміни з точки зору хімії жирів;
  • розвивати в учнів самостійність у навчанні, творче мислення, вміння висловлювати власну точку зору, узагальнювати факти;
  • продовжувати систематизувати мислення, зацікавленість учнів у вивченні предмета шляхом упровадження інноваційних технологій;
  • формувати хімічну мову. вміння аналізувати, порівнювати;
  • сприяти формуванню активної життєвої позиції;
  • формувати в учнів розуміння важливості одержаних знань про жири та їх властивості в житті;
  •  розвивати вміння працювати самостійно та в групах, раціонально використовувати час, швидко й зосереджено працювати над завданням;
  • здіійснювати міжпредметні звязки.

Обладнання: зразки жирів, вода, етанол, бензин, штатив з пробірками, медіа проектор, рефлексивна галявина «Радість і успіх», набір кольорових колб.

Хід уроку

І.Організаційний етап.

Пропоную учням визначити рівень своєї підготовленості, настрою на роботу за допомогою кольорових колбочок:

Червона – гарний настрій, упевненість у високому рівні знань,

Синя -- гарний настрій, достатній рівень,

Жовта – середній рівень.

ІІ. Актуалізація знань.

Хімічна розминка

1.Позначте загальну формулу естерів:

А  R –COR

Б  R – COOR

В R- COH

Г R- OR

2.Позначте речовини, необхідні для добування етилформіату:

А Оцтова кислота та етанол;

Б  Мурашина кислота та метанол;

В  Оцтова кислота та метанол;

Г  Мурашина кислота та етанол.

3.Позначте сполуку, що утворюється при взаємодії етилацетату з калій гідроксидом:

А  Калій форміат;

Б  Калій етилат;

В  Калій ацетат;

Г   Калій оксид.

4.Позначте спільну ознаку для рідких естерів:

А  Низька температура кипіння;

Б  Взаємодія з натрієм;

В  Висока розчинність у воді;

Г  Приємний запах.

5.Позначте сполуку, з якої можна добути оцтову кислоту за одну стадію:

А  Етаналь;

Б  Хлоретан;

В  Дихлоретан;

Г  Етиленгліколь.

6. Позначте речовини, необхідні для добування метилацетату:

А  Оцтова кислота та пропанол;

Б  Оцтова кислота та метанол;

В  Оцтова кислота та етанол;

Г  Метанова кислота та етанол. 

Самоперевірка

Відповіді до тестів:

1. Б

2. Г

3. В

4. Г

5. А

6. Б

 

  • Кожна правильна відповідь – 2 бали.

Вправа «Впізнай мене»

Зображення молекул гліцерину, і вищих карбонових кислот.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Сьогодні ми продовжуємо знайомитись з різноманітним світом органічних сполук. А саме сполуками, які французький хімік Ежен Шеврель описав в 6 томах своєї книги «Жири».

“Якщо учень не навчився сам нічого творити, то й у житті він буде тільки наслідувати, копіювати”

                          Л.Толстой

Ви працювали в групах – наукових лабораторіях  І сьогодні будете доводити своє вміння працювати, мислити, творити.

Звіти наукових лабораторій.

І група. Жири в природі. Склад жирів , їхні фізичні властивості.

ІІ група. Методи визначення складу жирів, їх класифікація.

ІІІ. Хімічні властивості  жирів.

ІV. Біологічне значення жирів.

Це цікаво знати.

Повідомлення учнів.

Дебати. Що переважить: за чи проти?

Аргументовані факти учнів.

ІV. Узагальнення знань.

Тестовий диктант «Радість і успіх».

  • 1. Жирами називаються такі органічні речовини:                                                          а)естери високомолекулярних кислот і етанолу;                                                                              б) естери високомолекулярних кислот і гліцерину;                                                                                   в) естери високомолекулярних кислот і етандіолу.
  • 2. Для встановлення складу жирів застосовували такі методи дослідження:                                                          а) спостереження й порівняння;                                                                                                                          б) порівняння й узагальнення;                                                                                                                               в) аналіз та синтез.
  • 3. У природі зустрічаються жири:                                                                                                                            а) рослинного і тваринного походження;                                                                                                                       б) виключно рослинного походження;                                                                                                                             в) виключно тваринного походження.
  • 4. До складу жирів тваринного походження (твердих) входять:                                                                             а) залишки високомолекулярних карбонових кислот насиченого складу;                                                                            б) залишки високомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу;                                                                        в) залишки низькомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу.
  • 3. У природі зустрічаються жири:                                                                                                                                                                  а) рослинного і тваринного походження;                                                                                                                                       б) виключно рослинного походження;                                                                                                          в) виключно тваринного походження.
  • 4. До складу жирів тваринного походження (твердих) входять:                                                                             а) залишки високомолекулярних карбонових кислот насиченого складу;                                                                            б) залишки високомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу;                                                                        в) залишки низькомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу.
  • 5. До складу олій входять:                                                                                                                                               а) залишки високомолекулярних насичених карбонових кислот;                                                              б) залишки низькомолекулярних карбонових кислот;                                                                                                 в) залишки високомолекулярних ненасичених карбонових кислот.
  • 6.Тверді й рідкі жири утворюють кислоти:                                                                                      а)гептанова, октанова, бутанова, пальмітинова;                                                                                              б) стеаринова, октанова, нонанова, олеїнова;                                                                                                  в) пальмітинова, стеаринова, олеїнова, лінолева
  • 7.Жири,як і естери, вступають  в реакцію:                                                                                             а)гідролізу;                                                                                                                                                                                                     б)дегідратації;                                                                                                                                    в)дегідрування.
  • 8.У промисловості гідроліз жирів за наявності лугу або соди здійснюють з метою одержання:                                                                                                                                                                   а)гліцеролу;                                                                                                                                                                  б)вищих карбонових кислот;                                                                                                                      в)мила. 
  •  9.В основі перетворення олії на твердий жир лежить реакція:                                                                   а)гідрування;                                                                                                                                                 б)гідролізу;                                                                                                                                           в)дегідрування.
  • 10.Гідрований жир застосовують:                                                                                                                   а)для виробництва оліфи;                                                                                                                               б)для одержання вищих карбонових кислот;                                                                                             в)для виготовлення маргарину, мила.
  • 11. Якісна реакція на рідкі жири:                                                                                                                        а) взаємодія з воднем;                                                                                                                                           б) взаємодія з бромною водою;                                                                                                                 в) взаємодія з водою.
  • 12. Продукти гідролізу тваринних жирів:                                                                                                             а) гліцерин і оцтова кислота;                                                                                                                                        б) гліцерин і олеїнова кислота;                                                                                                                                  в) гліцерин і стеаринова кислота.
  • 13. Рідкий тваринний жир:                                                                                                                                    а) оленячий;                                                                                                                                                                 б)  рибячий;                                                                                                                                                                 в) свинячий.

V. Домашнє завдання

Задачі для самоконтролю: 

  1. Яку масу тристеарину необхідно, щоб добути гліцерин масою 9,2г ?
  2. Обчисліть масу гліцерину, що утворився при взаємодії достатньої кількості калій гідроксиду із 10 кг , що містить 2% домішок за масою.

     Дослідницька робота.

З’ясувати на чому базується здатність використання Fairy для миття посуду

VІ. Рефлексія

Вправа «Незакінчене речення».

 

  • Найважливішим відкриттям на цьому занятті для мене було …

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
25 липня 2018
Переглядів
5911
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку