уроки географії в системі виховання екологічної культури

Про матеріал
Матеріал для виступу на педагогічній раді для проведення практикуму для педагогів з метою оновлення знань та усвідомлення важливості теми екологічної культури на уроках географії
Перегляд файлу

 Усі ми хочемо дихати свіжим повітрям, пити чисту воду та споживати натуральні продукти.

 А що людство робить для цього?

 Протягом останніх десятиліть в Україні, як і в усьому світі, у зв’язку із високими темпамипрогресу, вплив людини на довкілля став особливо значним. Людство забуло про те, що все що ми маємо, нам дає природа.

 Спостерігається надмірне використання водних ресурсів, грунтів, вирубка лісів, знищення рослин, тварин, корисних копалин, забруднення атмосфери, водойм. Діяльність людини спричинила екологічні проблеми.

 

 Таблиця

 Причини виникнення

1. Бурхливі темпи зростання виробництва

2. Недосконалі технології виробництва, скидання відходів виробництва без очищення в навколишнє середовище.

 Більше половини усіх продуктів, які споживає людство, виробляється з рослин, які запилюються комахами, і не тільки медоносними бджолами, а й дикими комахами. У кожного виду рослин свої комахи. Зникнуть комахи — зникнуть рослини. І як наслідок — їжа для людей. Грунети дають врожаї, ліси, рослини — кисень.

 Якщо природа колись стане не в змозі давати людині всі блага, ми — люди, дорого за це заплатимо. Помста природи.



 У Європейському Союзі, куди прагне вступити Україна, ставлення до екологічних проблем відрізняються і кожна держава мусить виконувати відповідні закони.

 Ще в 1982 році в Європі почала працювати Бернська конвенція про охорону дикої флори і фауни.

 ЇЇ можна назвати головним природо-охоронним законом Європи.

 Експерти конвенції вивели просту формулу: рослини і тварини треба охороняти там, де вони живуть в умовах природного середовища. Це їх дім. Зникає дім — зникає все.

 Території, які охороняються у рамках Європейського Союзу називаються Natura 2000.

 Натура 2000 — це мережа, яка займає 18,5% (764 тис. км2) суходолу ЄС, 441 тис. км2 морів.

 Під охороною Бернської конвенції в ЄС знаходиться більше двох тисяч тварин і рослин.

 У Євросоюзі діє спеціальне законодавство, яке відповідає за питання екологічного збереження кожної окремої территорії і слідкує за тим, що можна робити, а чого ніколи не можна.

 Наприклад.

  1. Вирубка лісів може бути дозволена тільки в окремих об’ємах та при особливих умовах.
  2. На луках необхідно випасати скотину, або періодично косити траву для того, щоб луки не заселили чужерідні дерева або кущі та луки зовсім не зникли. У разі чого можуть зникнути різні види рослин, комах, тварин.
  3. Дозволяється збирати ягоди на торфяних болотах, або відвідувати туристам, але добувати торф не можна, бо це руйнує екосистему.
  4. Норвегія.

 25 тис. га заповідного лісу дозволяє економити 7 млн. євро затрат на очистку води. Питна вода була б і без лісу, но за її очистку на спеціальних станціях треба було б платити. А ліс не потребує ніякої плати. 1 дерево утримує 500 літрів води.

 Території Natura 2000 утримують вуглець (диоксид вуглецю), а це одна з головних причин зміни клімату. Вуглець входить до складу усіх без винятку живих організмів.

 Живі організми поглинають його, коли ростуть, а коли гинуть — віддають. Вуглець буде залишатись або в деревах, або в атмосфері. Коли він попадає в атмосферу, це йде на користь глобальному потеплінню, а коли залишається в деревах — ні.

  1. Рибна ловля і охорона риб дозволяє збільшити доходи рибним хозяйствам. Якщо зменшити частково вилов риби на 10%, то чисельність популяції риб буде рости. А через 10-20 роківпісля обмеження вилову дохід збільшиться у мільярд євро.

 У Євросоюзі підрахували, що економічна вигода від 1 га Natura 2000 у середньому складає 3441 євро у рік. Загальлна вигода від усієї мережі не менше ніж 223 млрд. євро на рік.

 Громадяни європейських країн підтримують усі проекти стосовно екологічної безпеки. Екоактивісти проводять “кліматичні протести”, різні акції.

 Прикладом може бути Грета Тумберг — шведська учениця.

 Світ почув про Грету у 2018 році.


“Діти просять зупинити зміни клімату”-заявила дівчинка на саміті ООН.

“Руйнуються цілі екосистеми. Людство йде шляхом масового вимирання” - ці слова вивели на вулиці більше 4 млн. людей у 163 країнах.

 На рахунку Грети виступи на конференції ООН по зміні клімату у Польщі, Всесвітньому економічному форумі в Давосі, зустрічі з британським парламентом, папой римським тощо.

 У жовні 2021 року в місті Глазго (Шотландія) відбулась конференція по зміні клімату. Грета закликала жителів Глазго вийти на кліматичний протест. Представники більше 200 країн вирішували долю майбутніх поколінь.

 “Планета потребує допомоги” - висновок вчених, екологів.

 Люсі Х’юз — ангійка.


 24-річна британка Люсі Х’юз здобула міжнародну премію в галузі промислового дизайну Джеймса Дайсона (James Dyson Award) за винахід біорозкладного пластику. Молода винахідниця вигадала спосіб робити біорозкладний пластик з відходів рибообробної промисловості. Вигаданий нею матеріал називається MarinaTex.

 

 

 Україна приєдналась до Бернської конвенціїу 1996 році, а у 1999 році документ був прийнятий до виконання.

 У Конституції України є стаття 16, де говориться “Забезпечення екологічної безпеки, підтримання екологічної рівноваги на території України є обов’язком держави”. Щоб покращити ситуацію, держава прийняла ряд законів і програм, спрямованих на охорону і збереження природи. Серед них Закон “Про охорону навколишнього середовища”, прийнятий ще у 1992 році.

 В Україні як і у Європі теж є мережа територій, яка має назву “Смарагдова мережа” (изумрудная сеть). Це 377 місцевостей загальною площею 8 млн. га. На цих природоохоронних землях охороняється бурий ведмідь, чорна лелека, рись, орлан-білохвіст та ще більше 200 різних тварин і рослин. Але ця Смарагдова мережа охороняє зони, які є приоритетними для всієї Європи. А на заповідних територіях України визначених національним законодавством можуть мешкати види, які розповсюджені тільки в Україні, і які не можуть охоронятись іншими державами. Саме існування “Смарагдової мережі” не дає відповіді на питання, як необхідно охороняти певний вид на її території.

 Повноцінно охороняти природуцієї мережі Україна не в змозі (незалежно від того, що зобов’язана це робити згідно Бернської конвенції). Мережа є, але немає законів.

 В Україні, як і у всьому світі багато проблем, пов’язаних з екологією.

 На жаль вирішуються ці проблеми дуже повільно.

 

 

 Полонина “Боржава” Карпати

 

Турецька компанія ООО “Атлас Воловець Енерджи” отримала дозвіл на установку 34 величезних вітряків для виробництва електроенергії. Але захисники природи переконані: цей проект знищить унікальну природу долини. Представники “Української природоохоронної групи” подали скаргу у Раду Європи.

Фото Полонина Боржава


“Забруднення навколишнього середовища в Україні”.




Особливості екологічних проблем в Україні.

Наприклад.

1) Загибель сірих журавлів у заповіднику Асканія Нова Херсонської області внаслідок перенасичення грунтів отрутохімікатами.


2) На території України знаходилось 73 тис. річок, 10 тис. малих річок за останні роки знищено. Води річок отруєні викидами підприємств, фермерських господарств.

 

 

3) Багатство України — ліси Карпат.

 Знищено та продано за кордон -

 Від цього паводки на Закарпатті.


 За оцінками Державного агентства лісових ресурсів, тільки за останні п'ять років збитки держави від незаконних рубок становили близько мільярда гривень. Це в кілька разів більше, ніж державне фінансування лісової галузі України.

4) На Землі знаходиться 85 млрд. тон сміття. Україна входить в 10 (десятку) найбільш забруднених держав. Щороку в Україні утворюється 12-15 млн. тонн побутових відходів.

 Десята частина території завалена сміттям.


 Недостатня кількість сміттєпереробних заводів призводить до забруднення навколишнього середовища. У 2021 році почав діяти закон про обмеження користуванням поліетиленовими пакетами.

 

 

5) Нафтові плями після катастрофи у Чорному морі.


6) Добича бурштину.


7) Знищення сіл, невеличких містечок.


За 30 років незалежності в Україні зникло 468 сіл. Ще приблизно стільки стоять пусткою, людей там немає. І лідирує тут Чернігівщина — мінус 54 села.


8) Безвідповідальне ставлення до природи населення нашої країни.

 Ми повинні усвідомити, що якісне життя — це якісне навколишнє середовище і здоров’я. Дотримуючись елементарних правил, кожен з нас може зробити свій внесок у поліпшення довкілля.

 

 

 Отже, школа — це осередок становлення громадянина України, виховання у школярів екологічної свідомості та мислення, поваги до своєї країни, готовності до виконання екологічного захисту та збереження природи своєї країни.

 

Екологічний практикум.

1. Потрапивши в землю батарейка здатна забруднити 400 літрів води, або 20 метрів квадратних грунту.

 Міркування: скільки квадратних метрів грунту зубруднять дві батарейки?

2. Їжаки — комахоїдні тварини. Живуть у лісі.

 Міркування: яку користь приносять їжаки лісу?

3. Людина за добу використовує 100 літрів води.

 Міркування: скільки літрів води використає людина за 5 діб, 7 діб? Що треба робити щоб зберегти воду?

 

 Конкурс “Поясни чому так кажуть?”

- Великі річки з малих джерел витікають.

- Вода, що витекла, назад не повернеться.

- Земля найбагатша, вода найсильніша.

- В осінній час сто погод у нас: сіє, віє, крутить, мутить, припікає, поливає.

 Конкурс “Передай у малюнках вислів”.

Рослини — окраса Землі.

4. Кожного року після новорічних свят одна сім’я в Україні викидає відходів на 300 грн.

 Міркування: скільки відходів викинуть у смітник дві сім’ї, чотири сім’ї?

 Що треба робити щоб зберегти навколишнє середовище та сімейний бюджет.

5. Лото “Корисні копалини”

 


 

6. Кросворд “Моря”


7. Вікторина “Чи знаєш ти природу?” Охорона природи.


 

 


docx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку