Усний твір-міркування

Про матеріал
Презентація до уроку з навчання дітей усним творам-міркуванням на уроках корекції розвитку, української мови тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усний твір - міркування

Номер слайду 2

Рідна мова — то найцінніший скарб кожного народу. Адже без мови народ не існує, не має своєї культури, не знає материнської пісні. Ми повинні берегти та шанувати мову батьків. За Л. Новиченком. Прочитати текст і сказати, яка думка в ньому висловлюється.

Номер слайду 3

Речення, в якому. Речення, в якому. Речення, в якихвисловлюєтьсяробитьсяміститьсятвердженнявисновокдоведення. Будова тексту-міркування

Номер слайду 4

Цю невеличку рослину в лісі недарма називають чорницею, бо вона …Вовк — хижа тварина, оскільки він …Зайцеві легше бігти під гору, тому що …Взимку день короткий, тому що …Закінчити речення-міркування:

Номер слайду 5

Цю невеличку рослину в лісі недарма називають чорницею, бо вона чорного кольору. Вовк — хижа тварина, оскільки він полює на інших тварин. Зайцеві легше бігти під гору, тому що в нього задні ноги довші за передні. Взимку день короткий, тому що сонце піднімається низько над горизонтом. Перевір себе (орієнтовні відповіді):

Номер слайду 6

Текст-міркування — це таке зв’язне висловлювання, в якому для доведення якогось твердження використовуються судження, приклади, зіставлення, що приводять до нових суджень-висновків. Текст-міркування має твердження, доказ і висновок. Найчастіше вживаними для частин доведення є слова: тому, тому що, оскільки, адже, наприклад, дійсно, справді, недарма; для частин висновку: отож; отже, так, таким чином. Підсумок:

Номер слайду 7

Виріс у полі на добрій землі,місце найкраще знайшов на столі. ХЛІБВідгадай загадку:

Номер слайду 8

Прислів’я: Хліб — усьому голова. Де хліб і вода — там немає голоду. Паляниця — хлібові сестриця. Довелося бідувати, на хліб-сіль заробляти. Повір’я: Хліб колись випікали лише круглої форми, як сонце, бо на хлібові й сонці тримається людське життя. Якщо першу хлібину з нового урожаю поділити з іншими людьми, то злиднів до нового урожаю у хаті не буде. Народна мудрість

Номер слайду 9

Склади усний твір – розповідь на тему «Без хліба нема обіду»Завдання:

pptx
Додано
29 травня 2020
Переглядів
2053
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку