Усний журнал «Алкоголь і здоров,я – несумісні»

Про матеріал
розширити знання учнів про вплив шкідливих звичок на здоров,я людини та зокрема згубну дію алкоголю, формування здоров,язбережувальної та загальнокультурної компетентностей
Перегляд файлу

       Картинки по запросу картинка емблема старшокласник

 

Усний   журнал       «Старшокласник»

Тема :   «Алкоголь і здоров,я – несумісні»

 Мета : розширити знання учнів про вплив шкідливих звичок на здоров,я людини та зокрема згубну дію алкоголю, формування здоров,язбережувальної та  загальнокультурної  компетентностей

 

1.ВСТУПНА ЧАСТИНА

Друзі! Сьогодні ми проведемо нелегку розмову про підступного ворога людства – алкоголь. В наш час важко знайти людину, яка б не знала, що потяг до спиртних напоїв шкідливий для здоров’я. І оскільки навички людини формуються з дитинства, то саме в школі постає одне з основних завдань оздоровлення життя нашого суспільства – вироблення в молодого покоління установки на негативне відношення до цієї шкідливої звички.     Але хто з нас зараз  задумується над тими наслідками, до яких може призвести випивка? А задумуватися варто… На допомогу у вирішенні цієї проблеми нам знову стане добрим порадником усний журнал  Старшокласник ”!

                                      Як у формі № 1ДФ відобразити допомогу підприємцю від соцстраху ...

 

2.СТОРІНКА ДОВІДКОВА

 Ця сторінка нашого усного журналу розкаже нам ще про одну шкідливу звичку — пияцтво. Давайте зробимо крок до розуміння цього трагічного явища. П'яниця або алкоголік — це запрограмована людина, що звикла до спиртного, має потребу в ньому і постійно вживає його. Так звані помірно, культурно випиваючі—це ті ж самі п'яниці. Культура і пияцтво — це такі несумісні поняття, як гарячий лід. Алкоголь змінює поведінку людини, робить її безглуздою. Тверезій людині, яка потрапила до п'яної компанії, багато що здається диким. Постійне вживання алкоголю приводить до психічної деградації особистості та інших хвороб, таких, як цироз печінки, гепатит, рак шлунку, язва. Але алкоголізм — це не лише втрачене здоров'я, це неприємності, горе, сльози і навіть смерть.

 

Як правильно вживати алкоголь - Здоров'я та спорт - TCH.ua             

                                                       

3. СТОРІНКА  ІСТОРИЧНА

“Викрадач розуму” – так називають алкоголь з давніх часів. Про п’янкі властивості спиртних напоїв люди довідалися не менше як за 800 років до н.е. – з появою керамічного посуду, завдяки якому стало можливим виготовлення алкогольних напоїв з медом, плодових соків і дикоростучого винограду. Так, відомий мандрівник М.М.Моклухо-Маклай спостерігав за папуасами Нової Гвінеї, які не вміли ще добувати вогонь, але вже знали прийоми приготування хмільних напоїв. Чистий спитр почали отримувати в VI-VII ст. араби і називали його “аль коголь”, що означає “одурманюючий”. Першу пляшку горілки виготовив араб Рагес у 680 році. Міцні алкогольні напої широко поширилися по всьому світі, насамперед за рахунок постійно зростаючого промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини. Алкоголь настільки швидко увійшов у побут, що практично жоден художник чи поет не обходив цю тему. Сцени пияцтва зображені на картинах старих голландських, італійських, іспанських і німецьких художників. Злу силу алкоголізму розуміло багато перших людей свого часу. Відомий релігійний реформатор тих часів Мартін Лютен писав: “Кожна країна повинна мати свого диявола, наш німецький диявол – добра бочка вина”.

Презентація. "Вплив алкоголю на здоров'я людини"

 

 

4.СТОРІНКА ПРО ЗНАМЕНИТОСТЕЙ

    Серед відомих знаменитих і великих людей зустрічались і зустрічаються любителі “зеленого змія”. Це і письменники, і художники, і співаки, і політики та багато інших. Вінцент ван Гог – великий і відомий художник дуже зловживав абсент культовий напій французької богеми ХІХ ст.,що дуже вплинуло на його творчість. Ернест Хемінгуей – відомий американський письменник, один із найвпливовіших в США минулого століття. Лауреат Нобелівської премії 1954 року з л-ри одержаної за відому повість “Старик та море”, журналіст… В червні 1961 року він приклав до голови мисливську рушницю покінчив з собою, сидячи на своєму ранчо. Уільям Фольклер – іще один лауреат Нобелівської премії з літератури народився і виріс в сім’ї алкоголіків Про алкоголізм серед відомих людей можна говорити багато. Іще були М.В.Ломоносов, С.Єсенін, В.Висоцький, Теодор Драйзер та багато інших. Для багатьох письменників питання “творити чи пити?” перетворилось в лозунг “творить і пить!”. Всіх не перерахувати!Але не дивлячись на їх геніальність фінал завжди  трагічний.

           Звезды гаснут: знаменитости, которых убил алкоголь: demkristo ...

                               

                                    «І зірки гаснуть від дії алкоголю…»

 

 

5.СТОРІНКА ПРО УКРАЇНУ

    Із різноманітних історичних документів відомо, що до XVIст. Україна була країною тверезості. Український  історик і етнограф, знавець звичаїв і обрядів народу Олекса Воропай   довів, що в Київській Русі пили дуже мало. Лише на певні свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10градусів. Чарка (“братчина”) пускалася по колу, і з неї кожний надпивав кілька ковтків. У будні ніяких спиртних напоїв не дозволялося, і пияцтво вважалося великою ганьбою і гріхом.

      Бібліотека і превентивне виховання молоді і юнацтва

                       « Пияцтво в Україні вважалось гріхом…»

 

У Вінниці знайомили з гастрономічними традиціями різних народів

 

                                      Шануймо свої традиціЇ

6.СТОРІНКА ПРО ЗАПОРІЗКУ СІЧ

     На Запорізькій Січі  запорожці, хоч і віддавали дань гучним веселощам, особливо після вдалих походів, однак, не вдавались до розгулу і пиятики і не втрачали власної гідності. А веселитися вони вміли і без горілки, міряючись силою і спритністю. Під час плавання козаки зовсім не пили горілки і взагалі не брали її з собою, а якщо знаходиться у човні п'яний, то його отаман наказував кинути за борт. І під час походів козаки зовсім не пиячили(адже любий прорахунок міг коштувати життя), а якщо трапляється щось, то проступок цей засуджувався, не дивлячись на звання козака.

 Про це свідчить "міцний наказ" від 28 січня 1756 року кошового отамана Григорія Федоровича Лантуха з товариством, самарському полковнику Івану Водолазу за те, що він "по своєму безумию, помрачившись проклятим люлькою й пьянством, войсковиє универсалії (закони) презрел и грабительство учинил, чего ради в коше войска низового определено ... за таковиє безрассудниє поступки, его, яко недоброго сина, срекремендовать( тобто висікти і відібрати звання)".

Ось так. Тому і вам раджу не піддаватися впливу шкідливих звичок.

Про відповідальність за надмірне вживання алкоголю старшинами. З ...

                                               ЗВИЧАЇ ТА ТРАДИЦІЇ КОЗАКІВ Статус... - Запорізькі Січові Козаки ...

7.СТОРІНКА ПРО АЛКОГОЛЬ І ДИТИНУ

   “Шкідливі звички – це твоя розруха і твоя смерть”, - говорить Владислав Коваленко. Ще більшою розрухою є алкоголізм. Зрозуміло, порушується і розвиток здібностей: дитина або підліток починає погано розуміти, тупіє, що зразу ж відбивається на результатах навчання. Якщо ж дитина вживає алкоголь часто, то затримується психічний розвиток приблизно на один рік. Щоб нічого такого з вами не трапилося , лікарі, змушені ось так при допомозі плакатів, лекцій, рекомендованої літератури звертається до тих, хто п’є: повірте на слово, що все це дуже-дуже серйозно! Підступність акоголю полягає в тому, що розплата готується поволі і наступає непомітно. Але вона - неминуча.

                           Ученикам

                                     «Ми – за щасливе дитинство»

Шкідливі звички

8.СТОРІНКА  СТАТИСТИЧНА

    Офіційно на обліку в медичних закладах України перебувають до 1 млн хворих на хронічний алкоголізм. Про те реальна кількість залежних у 8-10 раз більше. Щороку в Україні гине від алкоголю та наркотиків майже 380 тис.осіб, а понад 30% чоловіків не доживають до пенсійного віку. Окрім того, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я з-поміж 40 країн Європи за к-стю підлітків, які регулярно вживають алкоголь. За результатами отриманого матеріалу вчені склали перелік країн, в яких явище так званого “підліткового алкоголізму” набуло особливо загрозливих масштабів. Перше місце – за Україною, де 40% підлітків вживають алкогольні напої принаймні раз на місяць.

 

Под градусом | Блог Мегаплана

                                    «Алкоголь– це зло, омана…»

9. СТОРІНКА ПІЗНАВАЛЬНА 

    Наведемо дані досліджень. 100 років тому американський лікар Дагделль зайнявся вивченням генеалогічного дерева арештантів однієї з Нью-Йоркських в'язниць. Злочинці були родичами. Він відшукав їх родоначальника, який жив у XVIII столітті. Ним виявився гіркий п'яниця. Його потомство нараховувало 709 чоловік, з яких 77 — злочинці(у тому числі 12 вбивці), 85—дегенерати (основна причина—алкоголь), 174 — повії, 206 — жебраки. Є таке поняття — закон трьох поколінь. Доказом цього слугують дослідження французького психіатра Морреля, який вивчав деградацію поколінь алкоголіків. Він дійшов висновку, що у четвертого покоління алкоголіків потенціал їх розвитку вичерпується. Рід закінчується. Сумно, але за статистикою, ми одне покоління вже "пропили" і почали "пропивати" друге. Пора зупинитись. Нашому поколінню слід серйозно замислитись.

 

10. СТОРІНКА  ФІЛОСОФСЬКА

 

 

Презентація "Підлітковий пивний алкоголізм"  

Від вина гине краса; вином скорочується молодість. Горацій

 Сп’яніння є добровільне божевілля. Аристотель

Звичка до алкоголю є більшим злом для людства, ніж війна, голод і чума, разом взяті. Ч.Дарвін

Пияцтво – причина слабості і хворобливості дітей. Гіпократ

П’яному і на світлій вулиці темно. К.Д.Ушинський

 

11.СТОРІНКА  ДРУЖНІХ  ПОРАД

Допоможіть порадою тим, хто хоче припинити вживання алкоголю.

1.Можна припинити вживати алкоголь на деякий час до поступового зменшення кількості його вживання загалом.                                                              2. Можна менше купувати спиртного та використовувати якомога слабші напої, наприклад, легке пиво в тому числі безалкогольне, безалкогольне вино.                                                                                                                                    3. Радимо не обирати собі “улюбленого” напою.                                                                       4. Стежте за тим, щоб поїсти, якщо довелося вживати алкоголь.                                                5. Не вживайте алкоголь після опівночі.                                                                              6. Навчіться казати “Ні, дякую!” і поважайте “Ні!”, яке сказали інші.

 

Три способи сказати "ні" | Народний Оглядач

 

                 «Скажи «НІ» - алкоголю! Тверезість – це вибір сильних»

 

 

 

12. СТОРІНКА   ЗАКЛЮЧНА

   Гортаючи сторінки нашого усного журналу, довідавшись про шкідливий вплив алкоголю на ваш молодий та іще здоровий організм і користуючись нашими порадами Ви отримуєте шанс на довге, здорове життя. Тепер коли ви про все це знаєте і якщо ви все зважили, усе зрозуміли, то зробіть ще одне зусилля і вирішіть ніколи не торкатись чарки! Пам'ятайте: здоров’я, справжня радість життя і щастя не сумісні з алкоголем.

                                

          Пин от пользователя Лёля Galustyan на доске Пожелания с добрым ...

Цитати відомих людей про здоровий спосіб життя – Будьмо Здорові ...

 

docx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
1085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку