Усний журнал "Чарівний світ писанки"

Про матеріал
Усний журнал для проведення майстер-класу з виготовлення української писанки
Перегляд файлу

Усний журнал  «Чарівний світ писанки»

 

Великдень всіх  нас на гостини просить.

Малює сонце полотно небес,

І крашанку, як усмішку, підносить:

Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!

 

Великдень - одне з найбільших й найшанованіших після Різдва християнських свят. Воно приурочене воскресінню Христа. У давнину Великдень вважався святом бога Сонця Ярила. Звичай пекти паски та фарбувати яйця виник також дуже давно. З першим променем сонця священик в церкві сповіщає: «Христос воскрес!», а прихожани хором відповідають: «Воістину воскрес!».

 

Під час урочистого обходу храму святять паски, крашанки та різний наїдок. Потім усі розходяться по домівках, щоб сповістити одне одного про велику радість та привітати зі світлим урочистим святом.

 

Як і Різдво, Великдень — родинне свято, на нього збиралася вся родина. За традицією, розпочинаючи урочистий сніданок, господар обрізав зі свяченої паски скибочки з трьох боків, приказуючи:

— Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий!

 

Ці окрайці тримали до закінчення свят і потім віддавали худобі. Після святкового сніданку діти носили старшим родичам гостинці і отримували за це ласощі та писанки, якими потім гралися.

 

До свята готуються заздалегідь — печуть паски, роблять крашанки й писанки.
Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці — зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя — дубове або вишневе. Малюють півників, козликів, пташок, рибок, метеликів, бджілок. Про традиції розписування яєць навесні складено багато легенд.

 

За однією з легенд червоний колір пасхальної писанки – це колір крові розп’ятого Ісуса Христа.

Писанка – одна зі стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру.

 

 

Існують 4 види писанок:

  • Крашанки
  • Крапанки
  • Дряпанки
  • Мальованки

 

Найпростішою є технологія виготовлення крашанки. Для виготовлення крашанок (галунок) використовують круто зварене в лушпинні цибулі яйце, яке після цього набуває жовто-коричневого кольору різної інтенсивності. Іноді до них прив'язують листочки петрушки, які залишають на шкаралупі світлі відбитки. Найчастіше крашанки фарбують у червоний колір, символ кохання і вічного життя.

 

  КРАПАНКИ

Яйце опускають у темну фарбу, потім крапають на нього гарячим воском. Коли віск вихолоне, яйце кладуть у світлішу фарбу. Після цього яйце опускають у гарячу воду, де віск сходить з нього залишивши різної величини і форми крапочки по кольоровому тлі.

 

           ДРЯПАНКИ

Для цього вибирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпують намальований орнамент.

 

МАЛЬОВАНКИ – яйця, розписані фарбами за допомогою пензлика не традиційним, а своїм придуманим візерунком.

 

Писанки виготовляли навесні, перед Паскою, сільські дівчата і жінки, монастирські ченці й іконописці, міські панночки, пекарі та ін. Тому й техніка декорування різнилася. Дослідники вважають, що українська писанка має понад 100 символічних малюнків.

Класифікація писанок за характерними ознаками :

- з геометричним орнаментом;

- з рослинним орнаментом;

- з тваринними мотивами;

- з зображенням жанрових сценок;

- традиційних архітектурних споруд;

- з довільними декоративними плямами, які не можна віднести ні до геометричних, ні до рослинних, ні до тематичних мотивів;

- писанки з характерною християнською геральдикою, церковною символікою у вигляді різноманітних зображень : хрестів, розп’ять, церковців, капличок та іншою ритуальною атрибутикою, що пов’язані з Великодніми святами – Пасхою.

 

Елементи рослинного орнаменту Дубове, калинове, виноградне листя, бутони, багатопелюсткові квіти – розетки, повні ружі, дзвіночки, троянди, тюльпани, численні вазони.

 

 Символіка писанок БЕЗКОНЕЧНИК – символ багатого вражаю, означає нитку життя.


 РИБА, ОЛЕНЬ – символи здоров’я та довголіття.

 

Коні за прадавнім уявленням – носії щастя, добробуту, спроможності оберігати від усякого лиха людину, його оселю.


Голуб на дубі - символ щасливої сім’ї. Смерека, зозуля - символ кохання. 


СОСНА, ВЕРБА, СОНЯШНИК – символи, що лікують.


 РУЖА, КВІТКА, ДЗВІНОЧОК – символи, які сприяють народженню дітей.


 ЛИСТ, КАЛИНОВИЙ ЛИСТ – символи сили і витривалості.

 Ромб – символ землі, крапки – насіння, а грабельки – символ дощу.


Сонечко, ружа, рибка, олень - символи, які захищають від хвороби.


 Значення кольорів крашанки

жовта (колір сонця) – вдалий врожай;

червоний – символ життя;

блакитний (колір неба) - радість і любов

зелений (колір весняного поля) – воскресіння природи. 


Фарби виготовляють з: кори дикої яблуні, чорноклена; луски молодого соняшника; чорної вільхи; пролісків, молодого барвінка; лушпиння цибулі; каштанового листя; сушених ягід бузини.

 

Масове розписування яєць в Україні існувало протягом століть. Писанкарство у різних художніх варіантах процвітає на всій території України і має свої  особливості.

 

Південно – східна частина Прикарпаття

В орнаментації писанок переважають світло – рожеві, темно – зелені та золотисті барви на червоно – коричневому тлі. Постаті людей, тварин, Постаті людей, тварин, птахів залишаються білими, плоскісно – силуетними. 


Писанки Карпат

Притаманна спорідненість мотивів (наприклад : геометричні квіти, різні варіанти клинців та сонечка тощо). Серед дрібного багатобарвного геометричного малюнка наявна лінія з чіткими заокругленими гребінцями. 


Писанки Одеської області

В основі простого візерунка – невимушеність щільної білої контурної лінії. В основі простого візерунка – невимушеність щільної білої контурної лінії. Особливість - стримано холодний колорит анілінових (блакитних, зелених, малинових) фарб. Кольорові плями малюнків в обрамленні білих ліній на темному тлі,ніби світяться, асоціюючись із світлом вітражів. 


 Писанки Київщини, Волині, Тернопільщини

Зустрічається гребінчаста смуга в різних варіантах так званого безконечника, тобто хвиляста лінія з гребінцями є основним зображувальним мотивом з певним змістом.


 

Писанки Волині

Писанки з Луцького та  Ковельського районів відрізняються на темному тлі завдяки білій лінії малюнка. Весь ефект сприймання контрастного лінійного малюнка та сферичної форми яйця. 


Писанки Гуцульщини

На відміну від інших регіонів України, поруч з геометричними елементами збереглися зображення коників, оленів, баранців, риб, качок, що пов'язано з казково – билинними та язичеськими уявленнями, переказами, обрядами.

 

Писанки Полісся

Характерного рисою є збереження архаїчних елементів орнаменту. 


Писанки Сумщини

зазвичай поділені на дві рівні частини, при цьому візерунок наноситься однаковий на кожну з них. Орнаменти зазвичай солярні, наприклад зорі та сонечка. Графічно тутешні писанки дещо схожі на тернопільські, але на відміну від них, в цьому випадку широко використовується червоний колір.  


Єдиний у світі музей писанки збудовано в місті Коломия. Частиною музею є пам'ятник писанці, висота якого сягає 13,5 м.

 

У містечку Вегревілі (Канада), велику частину населення якого становлять канадські українці, знаходиться найбільша у світі писанка-пам'ятник. Щороку в липні у цьому містечку відбувається Український фестиваль писанок.

 

Висновок Кожна писанка має свої особливості розпису, але є спільна, найголовніша риса : писанка – український народний витвір мистецтва – гордість України. Кожна писанка має свої особливості розпису, але є спільна, найголовніша риса : писанка – український народний витвір мистецтва – гордість України. 

 

 

Як би ви не прикрашали писанку до свята, головне, щоби ви не забули це зробити. Адже, як каже стара Гуцульська легенда, доки люди пам’ятають, як писанки писати, доти житимуть всі у злагоді та мирі.

 

Сучасні писанки є  втіленням традиційних українських та модних сьогоденних тенденцій. Сучасні майстри використовують власні техніки виготовляння писанок:

  • Вишивані писанки.
  • Писанки з бісеру.
  • Обємні писанки, прикрашені стрічками, нитками і т.д.
  • Писанки, вирізблені з яєць.

 

 

На нашому майстер-класі ми пропонуємо вам навчитись виготовляти писанки такими нескладними сучасними методами, як наклеювання Великодніх прикрас для дітей 4 загону, та прикрашання серветками для 3 та 1 загонів.

 

 

 

 

docx
Додано
19 березня 2019
Переглядів
1008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку