Усний журнал "Правила безпечної поведінки дітей під час зимових ігор"

Про матеріал

Потрібно формувати у дітей навички безпечної поведінки взимку, стимулювати розвиток самостійності і відповідальності, вчити регулювати свою поведінку відповідно до погодних умов.

Перегляд файлу

Виховна година

усний журнал

правила безпечної поведінки дітей під час

зимових ігор»

Мета: формувати у дітей навички безпечної поведінки взимку; розши­рювати й уточнювати уявлення про те, що може бути небезпечним взимку; стимулювати розвиток самостійності й відповідальності; розвивати пізна­вальну активність, творчі здібності, уяву, мислення, фантазію; формувати навички особистої безпеки.

Очікувані результати: розуміння дітьми того, що може бути небезпеч­ним під час зимових ігор; правильна поведінка дітей у різних небезпечних ситуаціях; формування свідомої дисципліни, вміння вчасно звернутися за допомогою до дорослих; уміння регулювати свою поведінку відповідно до погодних умов; розвиток пізнавальної активності та комунікативних нави­чок.

Учасники проекту: учні, батьки, медична сестра.

Спосіб розв'язання - збір інформації.

План виконання

  1.          Роз'яснити учасникам важливість проблеми.
  2.           Підібрати необхідну літературу з цієї теми.
  3.           Розподілити завдання групам.
  4.           Оформити результати роботи.
  5.          Провести урок-презентацію проекту.
  6.          Оформити журнал.
  7.           Підвести підсумки. Роздати пам'ятки.

Завдання групам (батьки і діти)

1Гра в сніжки.

  1.                         Катання на санчатах, лижах.
  2. Розваги на льоду.

4.Чи можна смоктати бурульку або їсти сніг?

5.Ознаки обмороження. Що робити в такому випадку?

І. Презентація сторінок журналу

(Презентацію можна проводити за 2-3 заняття)

Вступна бесіда.

- Для чого люди вигадали правила безпечної поведінки?

(Міркування дітей)

  • А чи ви дотримуєтесь цих правил?
  • Які зимові розваги та ігри вам подобаються?

(Відповіді дітей)

Сьогодні ми поговоримо про правила, яких потрібно дотримуватись під час зимових ігор, щоб не травмуватися і не завдати шкоди своєму здоров'ю.

Всі ви разом зі своїми батьками виготовили одну із сторінок , із яких ми створимо журнал « Безпека під час зимових ігор»

  1. група

(Демонструє сторінку журналу з підібраними ілюстраціями, малюнками дітей, правилами гри в сніжки)

Бесіда (ведуть батьки)

-Чи є небезпека для дітей під час гри в сніжки? (Відповіді дітей)

-Уяви , що ти граєшся в сніжки і раптом поцілив в обличчя іншої дитини? Що може статися?

Висновки.

  1. група

Спуск на санчатах з гірки.

Один з батьків. Санки, лижі, ковзани- найулюбленіші речі в користу­ванні дітей взимку. На жаль, саме вони стають причиною багатьох травм. Ні, це зовсім не означає, що не потрібно кататися на санчатах, ковзанах, подорожувати на лижах. Але давайте пригадаємо, які правила не потрібно порушувати, щоб не завдати шкоди собі й іншим.

Учень. Я лечу, лечу, лечу, Покатаюсь досхочу. Все униз, униз, униз, Мимо сосен і беріз. Я веду, веду, веду Саночки на поводу (Г. Бойко)

Учень. Загадка

Влітку коні спочивають, Взимку діточок катають. Коні ці не просять їжі. Хто ж вони? Звичайно ... (лижі)

Ознайомлення з правилами катання на лижах і санках

1 Ви повинні пам'ятати: санки мають бути непошкоджені, з усіма дощеч­ками, щоб під час катання ви не покалічились.

2. Кріплення на лижах має бути також ціле, правильно прикріплене на ногах, щоб нога не вислизнула і не було ризику П зламати чи вивихнути.

  1.      Потрібно пам'ятати, що місце, де ви будете кататися, обов'язково по­винно бути безпечним , тобто далеким від дороги.
  2.     Не можна кататись на самій дорозі. Це піддає смертельному ризику не тільки ваше життя і здоров'я, а й безпеку оточуючих. Взимку дорога слизь­ка і не завжди водій транспортного засобу зможе зупинити його в потрібний момент. Гальмівний шлях транспортного засобу на слизькій дорозі збіль­шується у 2-3 рази.
  3.     Дуже часто, катаючись, діти люблять похизуватися перед товаришами різними способами катання.

Пам'ятайте, що з закритими очима можна в'їхати в сусіда, в дерево.

Повернувшись спиною, дитина також не буде бачити, куди їде, і не зможе керувати санками чи лижами , своєчасно зреагувати на небезпеку.

  1.      Небезпечно прив'язувати санки одні до одних. Саме це є причиною того, що перевернувшись, одні санки тягнуть за собою інші.

(Правила супроводжуються малюнками)

З група

Розваги на льоду

Учень. Є у мене ковзани, Ковзани-пустуни. Тільки ранок наступає- Вже на вулиці вони, їм сподобавсь дуже лід- Я ж спізнився на обід. І мені сказала мама: -Просто горе з ковзанами! Отакі-то ковзани, Ковзани-пустуни! (Г Бойко)

  1.     Чимало радості приносить катання на ковзанах. Щоб уникнути травм, слід бути обачливими. З перших кроків на льоду слід навчитись правильно падати: на бік, пригинаючи голову до грудей, або вперед - «рибкою» - про­слизнути по льоду на животі, витягнувши руки.
  2. Не можна опиратися на руки, щоб їх не зламати.
  3. Можна падати в найближчу кучугуру снігу.
  4.     Для катка обирати місце в дворі Дітям не рекомендується ходити на водойми- це небезпечно для життя.
  5.     Лід стає міцним тільки після того, як встановляться безперервні мороз­ні дні, але навіть при короткочасній відлизі він втрачає свою якість.

6. Навіть під час морозів є небезпека провалитися під лід, тому що лід може бути неміцним біля стоку води, тонкий або крихкий поблизу кущів, очерету, під снігом.

4 група

Чи можна смоктати бурульку або їсти сніг? Чому?

Використати метод «Прес»

Я вважаю ...

Тому що ...

Отже ...

Коригування дитячих відповідей.

Б.Ознаки обмороження. Що робити в такому випадку?

(Виступ медичноі сестри)

Зниження температури повітря взимку нижче 20 градусів вже привід для відмови пускати на прогулянку дитину, щоб уникнути обмороження. Однак ризик обмороження у дітей відкритих частин тіла не знижується навіть при відсутності сильних морозів. Якщо дитина тривалий час перебуває на ву­лиці, особливо при сильному вітрі і високій вологості, то всі ці негативні фактори можуть стати причиною обмороження. Найчастіше обмороженню піддаються відкриті і виступаючі ділянки голови дитини-щоки, вуха і ніс.

Перші ознаки обмороження: почервоніння шкіри, легке печіння і поколю­вання. Діти, як правило, на ці ознаки не звертають уваги. Але вже на цій стадії обмороження треба вжити термінових заходів для відновлення кро­вообігу на пошкодженій ділянці шкіри При дальшому обмороженні шкіра стає білою або сірувато-жовтою, вона втрачає чутливість і вже не болить на холоді. Біль на обмороженому місці з'являється у міру зігрівання або розтирання . помітивши обмороження дитини, потрібно завести його в те­пле приміщення і дати випити гарячого чаю з медом.це змусить кров краще циркулювати Коли повернеться чутливість шкіри і дитина почне скаржити­ся на біль обмороженої частини, слід акуратно робити розтирання шкіри кінчиками пальців.

Не намагайтеся розтирати шкіру снігом або теплими рукавицями прямо на вулиці. Так можна подряпати шкіру на обмороженій ділянці і занести інфекцію.

Не можна розтирати цю ділянку шкіри спиртом. Алкоголь через пошко­джену шкіру дуже швидко всмоктується в кров

Забороняється гріти обморожені ділянки шкіри феном. Сухе тепло може обпекти шкіру, що втратила чутливість.

Змащувати гусячим або свинячим жиром , вазеліном, жирними кремами обличчя дитини треба за 15 год до виходу на вулицю, а не після обмо­роження шкіри, як це роблять багато батьків. Для прискорення кровообігу шкірі потрібно дихати, а товстий шар жирних кремів тільки забиває пори на шкірі.

Якщо після зігрівання шкіра на тілі почервоніла, то це говорить про від­новлення кровопостачання.

Далі можете закріплювати результат зігріваючими пов'язками і легким масажем.

Поява пухирів і набряків на шкірі вимагає більш серйозного лікування. Найкраще звернутися за допомогою до лікаря.

Якщо дитина за холодної та вітряної погоди гуляє на вулиці без шапки, то не виключено відмороження вушних раковин 2-4 ступеня. Самостійне лікування вушних раковин з великими пухирями може привести до повної їх ампутації.

Обморожень дітей можна уникнути, якщо своєчасно навчити їх правиль­но поводитися під час зимових прогулянок. Адже обмороження вух, щік і носа спостерігається в основному у тих дітей, у яких немає чіткого розпо­рядку дня. Не вміючи планувати свій день, вони гуляють на вулиці дуже довго, захоплюючись іграми.

Відпускаючи дитину на вулицю, попросіть його довго не гуляти, поясніть йому, яке небезпечне обмороження. Адже краще берегти здоров'я дитини, аніж потім його довго лікувати.

  1. Оформлення журналу.
  2. Підсумок роботи.

Демонстрування журналу.

Оформлення пам'яток.

Пам'ятка

Правила безпечної поведінки під час зимових ігор

  1.                Взимку не гуляй довго на подвір'ї, особливо при сильному вітрі і високій вологості. Це може стати причиною обмороження.
  2.           Граючись в сніжки, не цілься в обличчя іншим дітям.
  3.           Вибирай безпечне місце для катання на санках та лижах
  4.                Дотримуйся вивчених правил безпечної поведінки під час спуску з гірки.
  5.                Не ходи на замерзлі водойми- це небезпечно. Попроси батьків, щоб зробили тобі ковзанку у дворі.

(Пам 'ятки роздати дітям)

 

 

 

doc
Додано
7 січня 2019
Переглядів
4545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку