Усний журнал "Шкідливі звички - загроза здоров'ю"

Про матеріал
Негативні чинники, що впливають на стан здоров'я, є вживання наркотичних речовин, до яких належать не лише наркотики, а й нікотин і алкоголь. Усний журнал розкриває інформацію про шкідливість небезпечних чинників та попереджає про їх загрозу для життя і здоров'я людини.
Перегляд файлу

 

Усний журнал

  «Шкідливі звички – загроза здоров’ю»

(для учнів старших класів)

Підготувала вихователька

 Таращанського НРЦ

Нестеренко Галина Михайлівна

Мета: В ігровій формі провести усний журнал про шкідливі звички, які призводять до тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії; надати інформацію  як вберегтися від ВІЛ-інфекції. Виховувати у молоді негативне ставлення до паління, алкоголізму, наркоманії, алкоголіків та наркоманів - соціально-небезпечних членів суспільства; прагнення здорового способу життя.

Обладнання: Таблиця: «Шляхи передачі ВІЛ-інфекції»; слайди:

«Шокуючі фото про шкідливі звички»; набір для досліду (стакан, яйце, спирт); фільм Дерена Арановського «Реквієм по мрії»; телевізор, ОУБ , мі­крофони.

(Скорочення: Ведучий-1 *В-1; Ведучий-2 *В-2)

В-1. Доброго дня, всім присутнім! Сьогодні ми відкриємо сторінки усного жур­налу «Шкідливі звички – загроза здоров’ю». Пропонуємо перегорнути першу сто­рінку: «Здоров'я - ключ до щасливого життя».

В-2.Любі друзі! Ви молоді, завзяті, кмітливі, сповнені сил та енергії, маєте багато мрій, бажань і задумів.

В-І. Ви щодня пізнаєте світ, життя... Від вас, ваших рішень уже сьогодні за­лежить ваше майбутнє. Тому зараз особливо важливо спрямувати себе на здоровий спосіб життя. Адже саме здоров'я є тим чарівним ключем, який відчиняє двері від усіх можливостей - можливостей досягти і втілити в життя своїх мрій і задумів.

Учні: Таке життя барвисте і цікаве,                      Багато невідомих в нім перлин.                Як хочеться робити справжні справи                  І досягти омріяних вершин.

Так хочеться зробити щось прекрасне,  Щоб користь людям і собі була,                               А те, що шкодить - відрубати вчасно,           Щоб мрія по життю вела.

Я хочу не тліти, а горіти,                                                   Щоб слід красивий залишити на землі.                     Про все на світі знати, все уміти,                                  И не опинитись раптом у імлі.

Все, що блищить, не завжди цінність має. Відкинемо з душі усе сміття.                         Залишим те, що жить допомагає,                      Щоб твердо йти у майбуття.

В-2. Одна людина твердо й впевнено йде по життю до своєї мети, постійно вдосконалює себе, ставить перед собою нові і нові завдання. А інша лед­ве чвалає дорогою життя, потрапляє у залежність від шкідливих звичок, які не тільки принижують гідність, а й завдають фізичної шкоди.

В-1. Давайте назвемо ці шкідливі звички, які переслідують вас, ваших друзів. (Паління, наркотики, алкоголь...)

В-2.  - Чи модні шкідливі звички ?

- Чи добре робити те, що не приносить користі ?

В-1.  А чи знаєте ви, що поряд із шкідливими звичками йде така невідступна хвороба, як СНІД. А тому сьогодні ми будемо говорити про ці проблеми, подивимось слайди, прослухаємо інформацію...

В-2. Перегортаємо другу сторінку нашого журналу: «Пошуки щастя».

«У чому полягає щастя ?» - здавна цікавить нас питання. Одні вважають, що гроші - основа безжурного життя, інші - що гарна робота забезпе­чить безпроблемне існування... Що ж насправді є запорукою щасливої долі?

Кожного дня ми прокидаємося, ідемо до школи, виконуємо свої обов'яз­ки. Ми маємо сили, енергію і завзяття працювати, вчитися. Вдихаємо по­вітря на повні груди, бадьорою ходою крокуємо куди-небудь, а наш кві­тучий вигляд радує батьків і друзів. І все це завдяки міцному здоров’ю, за яке ми повинні бути вдячними природі та батькам. Проте, якщо не дбати про нього, то щастя бути енергійним і добре виглядати триватиме недовго.

В-1. «Бережи здоров'я змолоду», - завжди говорили нам старші. Відчуваємо правду цих слів, адже основи здоров'я, довголіття закладаються ще з юних років. Недарма у лікарнях висять плакати із закликами дотримува­тися гігієни, берегти себе від захворювань та нещасних випадків. Телеба­чення пропонує програми, де фахівці радять, як підтримати свій орга­нізм у боротьбі з хворобами, а вчителі проводять бесіди щодо профілак­тики різних захворювань.

Якщо утратили здоров'я в юності, у літньому віці зазнаєте великих мук. Сильний біль, депресія через неможливість повноцінного життя - ось ре- зульфат легковажності. А хіба людина з такими симптомами може почу­ватися справді щасливою?

Гроші, популярність, опіка рідних не можуть замінити радості від повно­ти життя, зумовленої прекрасним самопочуттям.

В-2. Наступна сторінка нашого усного журналу «Картинки з прірви».

 Зараз ми з вами переглянемо слайди про алкоголізм, тютюнопаління, нарко­манію та наслідки і хвороби, які спричинили ці шкідливі звички. (Під час показу слайдів ведучі коментують фотографії на екрані телевізора; розпо­відають казку «Що порадив мудрець»; показують дослід про вплив алкоголю на клітини людського організму; заповнюють з підлітками табли­цю «Шляхи передачі ВІЛ-інфекції»).

Не можна не говорити про проблеми, пов'язані зі здоров'ям молоді. Палі­ння, алкоголізм, наркоманія - від цих згубних звичок нас застерігають з дитинства. «Один раз спробую - це нестрашно!» - переконує себе підліток, і це може стати початком кінця, бо від психологічної залежності до фізич­ної - один крок. А далі прірва... Невже краще розпалювати цигарку, хова­ючись за рогом, ніж піти у ліс дихати свіжим повітрям, піти у спортзал, зай­нятися гімнастикою, пограти у дворі в баскетбол? Від здоров'я молоді, на­шого здоров'я, залежить і здоров'я ваших майбутніх дітей. Якщо ввійдемо в доросле життя немічним і кволими, годі сподіватися, що нація буде мо­рально та фізично сильною.

Шкідливі звички: пияцтво, паління, наркоманія - приносять людям безліч лих і страждань у родинах, у трудових колективах, є соціальним злом для суспільства. Більш того, у результаті шкідливих звичок скорочується три­валість життя, підвищується смертність населення, народжується непов­ноцінне потомство.

В-1. Сучасна молодь, вступаючи в доросле життя і маючи доступ до вживан­ня алкогольних напоїв, не думає про таку складову свого майбутнього життя, як здоров'я. Алкоголь - це найдоступніший і найуживаніший для сп'яніння наркотик. Алкоголь - це проблема, яка загрожує всьому люд­ству, він несе зло і шкоду!

Алкоголь у вигляді вина і пива є, мабуть, найдавнішими засобами сп'я­ніння. Після появи міцніших напоїв загострювалися фізичні і психічні наслідки вживання алкоголю.

Під дією алкоголю найчастіше стржадає шлунково-кишковий тракт, пе­чінка, серце, головний мозок. Для того, щоб переробити алкоголь, який міститься в одній порції, печінці треба приблизно від однієї до трьох го­дин. Для прикладу, що відбувається з вищеназваними органами людини, після потрапляння алкоголю в шлунок, подивимося такий дослід. Візь­мемо звичайне куряче яйце. Ви знаєте, що при сприятливих умовах в ньому могло б сформуватися курча. Отже, яйце - це живий організм, в якім містяться живі клітини. Розбиваємо яйце в стакан і доливаємо ту­ди трохи горілки. З першої хвилини ми бачимо, що білок яйця набуває вигляд вареного, він біліє і твердіє. Це говорить про те, що алкоголь вби­ває живі клітини. Теж саме відбувається і в нашому організмі. Потрапля­ючи в шлунок, алкоголь всмоктується в кров і з нею розноситься до всіх органів людини, поступово руйнуючи їх при регулярному вживанні. Печінка - це орган, який чистить кров від токсинів (а алкоголь - це ток­син, в великих дозах отрута). Робота печінки настільки порушується, що симптоми цього можуть позначитися на кровоносній системі та системі травлення. Цироз печінки - це враження печінки і заміщення її клітин жировою або з'єднувальною тканиною. Цироз може бути викликаний надмірним вживанням алкоголю.

В-2. Нерідко в алкоголіків спостерігаються невеликі інфаркти м'яза серця (так звані мікроінфаркти), яких вони не помічають і переносять на ногах. Підвищений тиск у алкоголіків зустрічається частіше, ніж у людей, які не вживають алкоголь.

Є відомий афоризм: «Людині стільки років, стільки років ЇЇ судинам». Звичайно, зловживання алкоголем призводить до атеросклерозу судин, Внаслідок чого порушується живлення тих, чи інших органів і систем,

що спричиняє передчасну старість.

У багатьох осіб, які зловживають алкоголем, виникають психози. Найча­стіше трапляється біла гарячка. За кілька днів захворювання спостеріга­ється порушення сну, невиразний страх. Згодом у хворих настає помут- ріння розуму і виникають зорові галюцинації.

Алкоголь, ослаблюючи організм, створює сприятливі умови для захво­рювання туберкульозом легень. Антитуберкульозні ліки алкоголіки пе­ре носять погано, і вони не так ефективно діють, як на хворих, які не зло­вживають алкоголем.

У жінок, які вживають алкоголь, народжуються недоношені діти, діти з вадами фізичного та психічного розвитку. Такі діти відстають у розвитку, у шкільному віці не можуть засвоювати шкільну програму, мають погане здоров'я. Бувають випадки мертвонароджених дітей і дітей з фізичними вадами, що підтверджують фотографії, які ви зараз бачте на екрані.

В-1. Існує думка, що в помірних кількостях цигарковий дим не шкідливий і сприяє підвищенню працездатності. Насправді, він шкідливий, як і ін­ший дим, та затьмарює свідомість. Тютюновий дим не тільки вдихається, але і надходить у навколишнє повітря. У повітря потрапляє полови­на диму, плюс той, що видихає курець. Цілком зрозуміло, що таке пові­тря забруднене нікотином, оксидом вуглецю, аміаком, смолами, бензо- пиреном, радіоактивними речовинами й іншими шкідливими компонен­тами. Одна цигарка відбирає 15 хвилин життя. Кожен з п'яти курців мо­жуть не розраховувати на те, що доживуть до пенсійного віку. У курців часто болить голова, знижується пам'ять. Одна цигарка прискорює пульс на 10-20 ударів на хвилину. Виникає склероз судин серця, стенокардія. Ці напади приводять до інфаркту. У курців руйнується емаль, зуби ста­ють чорними. Паління призводить до гастриту, виразки шлунку. Курці часто хворіють бронхітами і туберкульозом.

Жінки, які палять, частіше страждають непліддям. Існує дуже багато до­казів, що паління до настання і під час вагітності шкідливе для дитини, оскільки погіршується транспортування кисню і поживних речовин. До того ж, немає прямої залежності між кількістю викурених цигарок і їх шкідливістю.

Жінки, які планують вагітність, повинні відмовитись від паління не тіль­ки заради профілактики патології плоду, недостатньої маси тіла при на­родженні, синдрому раптової смерті новонароджених, ризику виникнен­ня бронхіальної астми, відставання в розумовому розвитку, але й для зниження ризику розвитку ожиріння у дітей. Діти, матері яких палили під час вагітності, страждали ожирінням в два рази частіше. Послухайте, що думають про курців мудрі люди.

Казка «Що порадив мудрець»

Біля підніжжя гори розкинулось село. Сюди забрели курці і продавали тютюн.

  • Купуйте цілюще листя! - кричали вони.

Люди купляли. Поруч проходив старий мудрець і сказав:

  •       Купуйте, купуйте! Хто споживатиме це зілля, той буде вічно молодим, його не обкрадуть і собаки не кусатимуть.

Селяни оторопіли і запитали:

  •        Чому це так? Мудрець пояснив:
  •        Хто курить, не буде старим, бо молодим помре. Його не обкрадуть злодії, бо він цілу ніч не спатиме, буде кашляти. Собаки не кусатимуть, бо ходитиме він, спираючись на ціпок. А собаки ціпка бояться.

В-2. Думаю, що ви зробили висновки із вищесказаного і далі перегортаємо наступну сторінку «Як не стати жертвою наркоманії».

Споживання різних наркотиків - велика проблема у бага­тьох країнах світу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, наркотики зайняли перше місце серед винуватців передчасної смерті лю­дей. Небезпечний будь-який наркотик, навіть одноразова його проба. При повторенні проби непомітно, але неминуче з'являється звичка. При відсутності наркотику людина починає відчувати болісний стан - абсти­ненцію. Його переслідує розпач, занепокоєння, дратівливість, нестерпні болі в кістках і м'язах, настає безсоння, кошмарні сни. Прийом нової до­зи припиняє ці муки, але ненадовго. Організм вимагає нової дози... Якщо спочатку наркотик - це лише трихвилинне задоволення, то вже за місяць наркоман не може без нього існувати. Дуже швидко настає повне психологічне виснаження. Виснаження тіла настає через 2-3 роки. Люди­на втрачає здатність до найменших фізичних і психічних навантажень. Настає остаточна моральна й інтелектуальна деградація - повний розпад особистості. Повністю втрачаються попередні почуття й інтереси. Єди­ною турботою стає добування будь-якими засобами й способами нарко­тику.

В-1. Існує шість заповідей, як не стати жертвою наркоманії:

  • Якщо тобі пропонують наркотик, гарненько подумай - а тобі це потрібно?!
  • У жодному разі не погоджуйся передати пакунок із сумнівним вмістом навіть своєму другові!
  • Якою б заманливою не здавалася пропозиція спробувати трохи щастя - відмовся. За все треба врешті-решт платити!
  • Якщо, попробувавши наркотик, або речовину, що його замінює, ти не проти повторити, не забувай, якою ціною це закінчиться!
  • Наркомани входять до ризику розповсюдження СНІДу, який не виліковний!
  • Якщо тобі потрібна допомога - звернись до батьків, психолога школи, в анонімні служби поліклініки району.

Чим найбільше небезпечні наркотики? Тим, що вони безпосередньо змі­нюють свідомість людини і руйнують її пам'ять, інтелект, пригнічують відчуття та емоції, а також викликають сильну психологічну та фізіоло­гічну залежність. Уживання наркотиків внутрішньовенно є небезпечним через високу ймовірність ВІЛ- інфікування!

В-2. Наступна, п'ята сторінка дасть поради «Як вберегтися від СНІДу - син­дрому набутого імунодефіциту».

Зараз ми ознайомимося з шляхами пердачі ВІЛ-інфекції та способами за­хисту від неї.

 1.Статевий.

Ураження відбувається через статевий контакт, без використання пре­зервативів. Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) потрапляє від ураженої людини через сперму, виділення статевих органів.

Спосіб захисту: Використання та культура використання якісних пре­зервативів. Відмова від сексуальних контактів з незнайомими людьми. Найеразливіша група: молодь, повії, гомосексуалісти.

 2.Ін'єкційний - парентеральний.

Зараження відбувається через не стерилізовані інструменти, голки, шприци, заражені продукти крові, донорські органи та донорську кров. Спосіб захисту: Використання одноразових голок, шприців, стерилізація інструментів, попередня перевірка донорської крові, донорських органів. Найвразливіша група: Наркомани.

 3.Вертикальний.

Від інфікованої матері до дитини під час вагітності або під час вигодо­вування грудним молоком. ВІЛ-інфекція може знаходитись і в донорсь­кому молоці.

Спосіб захисту:перевірка вагітних жінок, донорського грудного молока. Найеразливіша група: Новонароджені діти від ВІЛ-інфікованих жінок. Ризик зараження через плаценту - 50%.

В-1. Факти, які варто знати про ВІЛ- інфекцію.

  1. ВІЛ-інфекція не передається побутовим шляхом: через рукостискання, сльози, слину, столові прибори, при користуванні туалетом, під час чхання або кашлю.
  2. ВІЛ-інфекція уражає імунну систему людини, що робить організм без­захисним перед іншими інфекціями.
  3. Протягом 3-х місяців після зараження ВІЛ-інфекцією неможливо отри-

мати достовірний результат аналізу.

  1. Уражена ВІЛ-інфекцією людина стає активним джерелом розповсюдже­ння хвороби майже негайно.
  2. Протягом латентного періоду (5-7 років) ВІЛ-інфікована людина не від­чуває будь-яких проявів захворювання, зберігає працездатність, але не перестає бути джерелом інфекції для оточуючих.

В-2. Повторимо, як не передається ВІЛ-інфекція:

  • через рукостискання;
  • через поцілунок;
  • через їжу;
  • через предмети домашнього вжитку;
  • при купанні в басейні, душі;
  • через спортивні предмети;
  • через спілкування з домашніми тваринами;
  • через укуси комах;
  • при догляді за хворими;
  •                     вірус імунодефіциту людини не проникає в організм при побутових контактах.

Перед вами знаходиться таблиця «Шляхи передачі ВІЛ-інфекції». Пропоную вам заповнити її, відповідаючи на запитання: «так» чи «ні».

В-1. Перегортаємо шосту сторінку, яка називається «Конкурсна сторінка».

Ви зараз позмагаєтесь між собою на знання приказок, афоризмів та вис­ловів про паління, алкоголь та наркоманію. (В конкурсі беруть участь всі учасники усного журналу).

Приказки, вислови, афоризми.

          1. Паління особливо шкодить дітям.

  1. П'яна людина небезпечна для інших, бо вона не контролює своїх вчинків. Уникайте п'яниць.
  2. Ніколи не пали. Не забувай, що звикнути до паління легко, а позбутись цієї звички дуже тяжко.
  3. Шкідливі звички - це паління, алкоголь, наркоманія.
  4. П'яному - море по коліна, а калюжа по вуха.
  5. Хто п'є, той все проп'є, навіть Батьківщину.
  6. Хочеш довше жити - кидай палити.
  7. Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує здоров'я.
  8. Шкідливих звичок легше набути, ніж позбутися.
  9. Найкращий спосіб не стати алкоголіком - не вживати спиртного.
  10. Наркотики руйнують весь організм.
  11. Власними руками руйнуєте своє здоров'я, коли курите і п'єте.
  12. Курці, алкоголіки, наркомани самі знищують клітини свого організму.
  13. Ніколи не пробуй наркотики - це може призвести до біди.

В-2. Проаналізувавши всю прослухану інформацію, можна зробити висновок: Шкідливі звички — паління, наркоманія, алкоголізм - ведуть до біди. Людина під їх дією втрачає здоров’я, часто стає злочинцем.

Усний журнал розповів вам про шкідливість паління, вживання нар­котиків та алкоголю. Пам'ятайте: здоров'я - радість і щастя,  воно не сумісне з тютюном, наркотиками і алкогольними напоями.

В-1 Шановні слухачі! Усний журнал «Шкідливі звички – загроза здоров’ю » закрив свою останню сторінку. Дякуємо за увагу! Запрошуємо вас на перегляд художнього фільму всесвітньо відомого американського режисера Дерена Арановського «РЕКВІЄМ ПО МРІЇ».

(В зв'язку з тим, що у фільмі є сцени, не бажані для перегляду дітьми, пропо­ную виставити на екрані час і прокручувати небажані кадри:

  •    31 хв 32 с по 32 хв 40 с;
  •    35 хв 05 с по 38 хв 32 с;
  •    56 хв 45 с по 57 хв 15 с;
  •    1 год 16 хв 20 с по 1 год 17 хв 25 с;
  •     1 год 27 хв 28 с по 1 год 29 хв 00 с.

Але, в цілому, фільм дуже цікавий, повчальний і, ... шокуючий!)

Література:

  1. Використана  інформація з Інтернету;
  2. Медичні брошури про шкідливі звички та ВІЛ-інфекцію;
  3. Журнал «Шкільна бібліотека», №11 2005 р. Н. П. Мазуренко. Серйозно про несерйозне.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свято української мови

 

Тема:  «Кохані звуки, рідне слово - моя сердечна, українська  мова».

 

Мета. Показати красу рідної мови, дати уявлення про складний шлях народу у збереженні рідної мови, культури, історії; пояснити, чому це є важливим для кожного народу; прищеплювати дітям любов і пошану до рідної мови; розвивати почуття естетичної насолоди у сприйнятті рідного слова; виховувати любов і пошану до української мови.

Обладнання. Калина, житнє колосся, вишиваний рушник, портрети українських письменників, плакати, стіннівки.

Учитель.

 

Зі слова починається людина.     Із мови починається мій рід. Ласкава, мамина, єдина –      Щебече соловейком  на весь світ.

Бентежна, ясна, калинова,                        Не випита,    не вибрана до дна. Моя українська, свята наша мова, Бринить, як бандури струна.

Слова летять у душу, як лебідки,

І пахнуть п'янко житом і росою,

Калиною, цілющою травою,

Вербички юної дівочою косою...

Слова летять у душу, як лебідки,

О, Боже, це неждане щастя звідки?

Чи ненькою дароване, весною, Чи сивих предків піснею дзвенів?

Учитель. Добрий день, любі друзі!

 Сьогодні ми проводимо незвичайний урок. Ми присвятимо його рідній мові. На пропозицію держав-членів ЮНЕСКО генеральна конференція організації проголосила міжнародний день рідної мови, що вперше відзначався 21 лютого 2011 року, і відзначається уже 10 років.

Всі ви добре знаєте, що цивілізоване суспільство не може існувати без мови — найважливішого засобу спілкування людей, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і нащадкам. Опановувати мову людина починає з дня народження. Спочатку — прислухаючись до слів матері, рідних. Потім — вимовляючи звуки, склади, слова.

Мова — це наша неоціненна спадщина, з нею ми не розлучаємося протягом усього життя.

Ми спілкуємося один з одним. Розмовляємо, пишемо листи, читаємо книжки, дивимося телевізор, слухаємо радіо.

Багато різних мов є на Землі. За підрахунками вчених їх близько 3 тисяч.

 І для кожного народу найбільше і найдорожче багатство — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.

Учень.

Мова моя українська,

Батьківська, материнська,

 Я знаю тебе не вивчену,

Просту, домашню, звичну.

 Не з-за морів покликану,

Не з словників насмикану.

Ти у мене із кореня,

 Полем мені наговорена,

 Дзвоном коси прокована,

В чистій воді смакована,

Болем очей продавлена,

 Смутком багать продимлена,

З хлібом у душу всмоктана,

З кров'ю моєю змішана

І аж до скону залишена

В серці моїм.

Вчитель. Багата і милозвучна наша українська мова. Нею можна передавати найтонші відтінки думок і почуттів.

Та розмовляючи щодня вдома, у школі, на вулиці, ви іноді й не замислюєтесь над особливостями, відтінками слів, доцільністю вживання їх; ви сприймаєте слова, щось звичайне, само собою зрозуміле.

А тим часом мова — одне з багатьох див, створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію.

У нашій мові є чимало захоплюючого й дивовижного. І все ж таки можна почути:

Учень.

Ну що б, здавалося, слова...

 Слова та голос — більш нічого.

А серце б'ється й ожива,

Як їх почує!

Вчитель. Кожне слово рідної мови має своє обличчя, як у квітки, у нього свій неповторний аромат і відтінок барви, а цих відтінків кожна барва має тисячі. Мова — то справжній океан.

Учень.

Мова — краса спілкування,

Мова — як сонце ясне,

Мова — предків надбання,

Мова — багатство моє.

Мова — то чиста криниця,

Де б'є, мов сльоза, джерело,

 Мова — це наша світлиця, Мова — добірне зерно.

Мова — державна перлина,

Нею завжди дорожіть:

 Без мови немає країни.  Мову, як матір, любіть.

Вчитель. Мова... Слово... Здавна люди розуміли їхню велику Силу. Слово буває ніжним і грізним, закличним і ласкавим. Недарма кажуть, що словом можна окрилити, а можна і вбити. Ми визначили і красу і силу слова.

 

Вчитель. Слово - найтонше торкання до серця, і воно може статині і ніжною запашною квіткою, і живою водою, що повертає віру в добро, і гострим ножем, і розжареним залізом, і брудом... Мудре і добре слово дає радість, нерозумне і зле, необдумане і нетактовне приносить біду. Словом можна вбити і оживити, поранити і вилікувати, посіяти тривогу і безнадію і одухотворити, розсіяти сумнів і засмутити, викликати усмішку і сльози, вселити віру в людину і зарадити невірі, надихнути на працю і скувати сили душі... Зле, невдале, нетактовну, просто кажучи, нерозумне слово, може образити, приголомшити людину. Будемо пам'ятати про це. А це ж так просто: «Прошу! Будь ласка! Будьте люб'язні! Пробачте за турботу! Дякую за увагу! Начебто і невеликий набір і запам'ятовувати неважко, а саме оцими словами відчиняються всі двері, роз'яснюються безліч невідкладних справ», - писав Василь Олександрович Сухомлинський.

 Вчитель.. А як же виникли наші літери?

Понад тисячу років тому їх створив болгарський священик, вчений і просвітитель Кирило разом зі своїм братом Мефодієм. Кирило з Мефодієм створили два  письма: Кирилицю і Глаголицю. У першому, Глаголиці, позначки були дивно закручені, нагадували ієрогліфи, писати ними було нелегко. У новій абетці позначки прості та зручні, і пишуться швидко - Кирилиця складалася з 43 букв. В її основі лежав грецький алфавіт. Глаголиця мала 38 букв. У 10 столітті Кирилиця і глаголиця існували одночасно. Пізніше почали користуватися лише кирилицею. Так виникла писемність, якою ми користуємося і сьогодні. Про те, багато пригод і  змін довелося зазнати літерам, перш ніж вони стали такими, як зараз.

Учитель. У Дмитра Білоуса є вірш про значення букв. Послухайте його.

Учень.

Кожну літеру ціни,

Бо немає їй ціни.

Ось відома в давнину

Дудочка-сопілка:

Виймеш літеру одну –

І вже буде спілка.

25 лютого відзначаємо 140 років з дня народження великої української поетеси Лариси Петрівни Косач, яку всі більше знають під псевдонімом як Лесю  Українку.

 Вчитель. Так із сивої глибини віків бере початок наша мова. Шлях її розвитку —  це тернистий шлях боротьби. Багато, дуже багато жорстоких літ і століть пережила наша рідна, невмируща мова, мужньо знісши і витерпівши наругу найлютіших царів, панів..

Учень.

 В землі віки лежала мова

 І врешті вибилась на світ, 

О мово, ночі колискова !

Прийми мій радісний привіт.

Навік пройшла пора безславна... 

 Цвіти і сяй, моя держава... 

Вчитель. Але наша рідна мова, як і весь український народ, все витримала, все винесла і стала ще чистішою і дзвінкішою. Мова — це не мертвий .камінь, а ніби дивовижне дерево, яке зростає, зацвітає, змінюється.

І дуже боляче чути, як дехто каже: «Яка різниця, якою мовою говорити.. Хіба від цього добавиться хліба і ковбаси?» Ні, звичайно, хліба і ковбаси не додасться, але хочу нагадати вислів відомого мовознавця, перекладача, автора перших правописів, професора, священика, Івана Огієнка, який сказав: «Мовне каліцтво є початком каліцтва душі».

 

А Дмитро Білоус писав про мову ось так.

Учень 1.

Коли забув ти рідну мову, Біднієш духом ти щодня,  Ти втратив корінь і основу, Ти обчухрав себе до пня.

 

Коли в дорогу ти збирався, Казала мати, як прощавсь, Щоб і чужого научався,

 

И свого ніколи не цуравсь.

Ти ж повернувсь, відступник сущий, Прийшов під рідний небозвід,

 Немов Іван Непам'ятущий, Хто твій народ і де твій рід.

Не раді родичі обновам.                          Чи ти об'ївся блекоти,                           Що не своїм, не рідним словом

 Із матір'ю говориш ти.

Учень 2.

Ти втратив корінь і основу,                                                                                    Ти обчухрав себе до тла,

Бо ти зневажив рідну мову,

 Ту, що земля тобі дала, 

 Ту, що пройшла крізь бурі всі, 

Крізь глузи й дикі заборони                                                                                         Й постала у всій красі.

Сяйних перлин тобі не шкода,                                                                              Адже, набувши вищих прав,                                                                                      Те, що дала сама природа,                                                                                        Ти добровільно занедбав.

Вчитель. Тому людина має завжди пам'ятати: звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову. Знання мови народу, серед якого ти живеш, — то ознака культурної освіченої людини, знання рідної мови — священний обов'язок кожного. Тому що:

Мова кожного народу неповторна і — своя ;                                                        В ній гримлять громи в негоду, в тиші — трелі солов'я.                                                                На своїй природній мові і потоки гомонять;                                                                 Зелен-клени у діброві по-кленовому шумлять.                                                                Солов'їну, барвінкову, колосисту — на віки                                                             Українську рідну мову в дар мені дали батьки                                                                  Берегти її, плекати буду всюди й повсякчас,                                                                             Бо ж єдина — так, як мати, — мова в кожного із нас.

Учитель. Нам дуже хочеться, щоб у своєму подальшому житті ви не були байдужими до рідної мови, а по-справжньому любили її, оберігали та збагачували

Нещаслива, неправдива людина та, що добровільно й легко зрікається рідної мови. Учитель.

Не одцурайтесь мови —

У тебе іншої нема:

Ти — плоть і дух — одне — єдине,

Зі словом батьківським — Людина.

Без нього — просто плоть німа.

Без мови в світі нас нема!

 

docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Інші матеріали
Інкл
Додано
18 січня 2022
Переглядів
321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку