Усний журнал «Славетні українці»

Про матеріал
Мета: познайомити учнів з видатними особистостями України, які звеличували український народ своїми діяннями, своїм розумом і талантом; виховувати в школярів почуття гордості за наших співвітчизників.
Перегляд файлу

Усний журнал «Славетні українці»

Мета: познайомити учнів з видатними особистостями України, які звеличували український народ своїми діяннями, своїм розумом і талантом; виховувати в школярів почуття гордості за наших співвітчизників.

Вступне слово вчителя. Існує думка, що історія – щось далеке від нас, таке, що давно минуло. Ні, історію творимо ми – повсюди і щогодинно. День, прожитий кожним із нас сьогодні, завтра стане історією – історією сучасності.. Пам’ять – одна із найцікавіших властивостей людини. Так, як не можна забувати своїх батьків, так не можна забувати свій народ та його історію.

Народ без пам'яті - це не народ,

Це човен, що жбурляє бурне море,

Йому не треба прав, та ще й свобод,

Покірний він й нікого не поборе.

Народ без пам'яті спокійно спить,

Це сон, який триває вже віками,

Тож Україну мусим пробудить,

Щоб правди сила знову була з нами!

 

Відеокліп «Народжені вільними – 1»

Вчитель Кожне покоління, кожна нація пишається своїми видатними людьми. Вони – камертон свого часу, що задає тональність життя суспільства, постійно піднімають планку суспільних діянь і прагнень.В історії нашої держави теж залишили свій слід тисячі видатних особистостей, які жили в різні епохи й уславилися в різних сферах діяльності. Серед них — державні діячі та полководці, церковні ієрархи та підприємці, науковці та інженери, архітектори та художники, письменники та спортсмени, композитори та музиканти, діячі театру та кіно.

 Відеокліп «Народжеі вільними – 2»

І сьогодні ми робимо крок до осягнення нашої історії саме через призму сприйняття їх життя й діяльності, бо своїми подвигами й ділами вони прославили українську землю.

http://www.poetryclub.com.ua/upload/poem_all/00612826.jpgІсторичні постаті

Князь Ярослав Мудрий

У рейтинговому проекті Великі українці Ярослав Мудрий займає позицію № 1.Ярослав Мудрий державний діяч, великий князь київський. Головним завданням Ярослава Мудрого був захист рідної землі. Він розгромив печенігів і назавжди відкинув їх від кордонів руських земель, відвоював у Польщі Червенські землі. 3 ініціативи Ярослава в Києві розпочалося грандіозне будівництво. Було споруджено нову лінію міських укріплень з трьома воротами, яка захищала місто. За Ярослава Мудрого було побудовано Софійський собор та близько 400 церков. Ярослав Мудрий заснував бібліотеку й архів при Софійському соборі. Часи Ярослава Мудрого увійшли в історію України як період розквіту Руської Землі, піднесення її економічної і політичної могутності, поширення християнської віри, її світогляду, становлення в країні цивілізованого суспільства.

У вересні 2009 року українські вчені почали дослідження останків київського князя Ярослава Мудрого, які, як були впевнені дослідники, лежать в саркофагу Софійського собору в Києві. Стояло завдання визначити, як виглядав князь, якими хворобами хворів, скільки років прожив, від чого помер. Однак, вчені прийшли до абсолютно непередбачуваних висновків.

Вчені встановили, що за останні сто років саркофаг відкривали тричі. У 1936 році знайшли купу перемішаних кісток і визначили, що там знаходяться два кістяки: чоловічий, жіночий і кілька кісточок дитини. У 1939 останки вивезли в Ленінградський інститут антропології для дослідження. А вже у 1964-му — ковчег повернули на місце в саркофаг. Але з Ленінграда останки повернулися ще в 1940 році і зберігалися у фондах. А коли відкрили саркофаг 2009 року, то виявили тільки один скелет, і були впевнені, що це Ярослав Мудрий. Насправді то був жіночий скелет. Надалі керувала організаційною і пошуковою роботою з пошуку таємничо зниклих останків Ярослава Мудрого Неля Куковальська. За однією з версій мощі Ярослава зникли між 1940 і 2009 роком. Ймовірно, що у 1943 році мощі Ярослава вивезено за кордон і нині зберігаються в українській діаспорі (Українська православна церква США)

Іван Богун

wikimedia.orgCимвол доблесті і честі. В найважчий для країни момент не зрадив її і не присягнув російському цареві. Полковник Війська Запорізького, Наказний гетьман України. Був активним учасником повстання під керівництвом Богдана Хмельницького і його соратником. В наприкінці 1649 року в Берестецькій битві він був призначений вінницьким полковником, тому наступні кілька років його діяльність була тісно пов'язана із захистом Вінниччини та Брацлавщини від військ Речі Посполитої. 30 червня 1651 р. в оточеному козацькому таборі обраний гетьманом. Богун в найскладніших умовах взяв на себе командування, організував оборону табору, а потім налагодив переправу через болото і вивів більшу частину війська з оточення. Богун проявив себе розсудливим і здатним полководцем. На початку 1653 р. Богун керував вдалою обороною Монастирища. У 1653 році з Тимофієм Хмельницьким водив козацькі полки в похід на Молдавію, де була розгромлена армія Георгія та його союзників. Не був присутній на Переяславській раді і не приніс тоді присягу на вірність російському царю. 1661 року значився полковником семи хоругв війська князівства Литовського. 

Борці за волю та незалежність

Степан Бандера 

wikipedia.orgСимвол боротьби за незалежність, що став легендою серед молодих патріотів України, переважно західноукраїнських. Ідеолог українського націоналізму, член Організації українських націоналістів (ОУН), крайовий провідник ОУН на Західноукраїнських землях. У 1934 році був заарештований польською владою і засуджений судом до страти, пізніше змінену на довічне ув'язнення. У 1936-1939 роках відбував термін у польських тюрмах, свободу отримав у вересні 1939 року. Після нападу Німеччини на СРСР був разом з іншими діячами українського націоналістичного руху арештований німецькою окупаційною владою за спробу проголошення самостійної Української держави і взятий під варту, згодом  відправлений до концтабору З, звідки був відпущений гітлерівцями у вересні 1944 року. У 1947 році став керівником Проводу ОУН. У 1959 році був убитий агентом КДБ. 

В'ячеслав Чорновіл 

tema.in.uaНайяскравіший приклад людини, яка присвятила життя боротьбі за суверенітет України, він через трагічної події так і не сказав свого останнього слова в новій історії вже незалежної держави. Дисидент, журналіст і один із засновників Народного руху України. У листопаді 1967 був уперше засуджений на шість років в колонії суворого режиму за книгу про шістдесятників "Горе від розуму". Після дострокового звільнення з 1970 року видавав підпільний журнал "Український вісник", за що в 1972 році був засуджений вдруге - на шість років ув'язнення в колонії суворого режиму і три роки заслання. Покарання відбував у Мордовії та Якутії. У травні 1980 року в третій раз був заарештований і засланий на п'ять років до Якутії. Проте вже в 1983 році Чорновіл вийшов на волю, хоча і без права виїзду в Україну, куди він повернувся лише в 1985. Загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах. Похований у Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. У похороні взяли участь сотні тисяч людей.

Література

Василь Стус 

ogo.uaПоет, не боявся радянського репресивного апарату. Дисидент, політв'язень. Активно протестував проти реставрації культу особи в СРСР. Відомі його листи в ЦК КПУ і КДБ, до Верховної ради УРСР, де він доводив шкідливість утиску демократії і прав людини. 12 січня 1972 був заарештований одночасно з низкою інших українських дисидентів. У вересні відбувся суд із звинуваченням - "антирадянська агітація і пропаганда". Відбувши п'ять років табірного ув'язнення в Мордовії і два роки заслання в Магаданській області, в вересні 1979 року повернувся до Києва, де продовжив свою діяльність. Виступав на захист «в'язнів совісті». Напочатку 1980 року його затримали вдруге, отримав 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Помер 4 вересня 1985 після оголошеного 27 серпня голодування в карцері. 

Музичне мистецтво

Соломія Крушельницька 

wordpress.comНайкраща українська оперна співачка, якій аплодував весь світ. У другій половині 1890 почалися її тріумфальні виступи на сценах театрів світу: Італії,Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини і Чилі. Виконувала партії в операх Джузеппе Верді, Джаккомо Пуччіні, Жоржа Бізе, Ріхарда Штрауса, Петра Чайковського, Ріхарда Вагнера. Особливе місце у творчій діяльності співачки займали концерти, присвячені пам'яті Тараса Шевченка та Івана Франка. Для участі в цих концертах вона часто приїжджала на Західну Україну. 

Відеоролик

Володимир Івасюк

http://www.depo.ua/static/img/_/v/_volodimir_729x547.jpgВолоди́мир Миха́йлович Івасю́к  - український композитор і поет. Герой України (2009, посмертно).

Один з основоположників української естрадної музики (поп-музики). Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець. У 1968 році він написав «Червону руту» та «Водограй». Відтоді його пісні тріумфували на багатьох конкурсах і за кордоном, звучали від Камчатки до Чорного моря. Йому б жити та жити… Але вранці 24 квітня 1979-го 30-річний композитор, як і зазвичай, поспішав до консерваторії, а додому вже… не повернувся. Його скалічене тіло знайшли у Брюховицькому лісі, що під Львовом.Офіційна версія — самогубство — підлягала сумніву громадськості як 1979, так і тепер. Відповідно до неофіційної версії, смерть Івасюка була вбивством, виконаним КДБ за наказом вищого керівництва СРСР. Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.

 Пісня «Червона рута» (караоке)

http://images.aif.ru/003/503/f1ccaea4a7550c3025bedd8b9ce64d2b.JPGАндрій Кузьменко , Кузьма український співак, письменник, телеведучий, продюсер, актор. Лідер гурту «Скрябін».

Пан Кузьменко мав активну політичну позицію, яку часто висловлював в інтерв'ю. Андрій постійно допомагав бійцям АТО фінансово, також був відомий тим, що іноді приходив до лікарні, де лікувались бійці, і довго спілкувався з ними. Діяльність українських політиків постійно піддавалась критиці паном Кузьменком. Андрій зняв кілька відео із зверненням до депутатів ВРУ. В них він їхав дорогами України, коментуючи те, що бачить за вікном. Зокрема, їх жахливу якість, ями, затопленість, відсутність ремонту тощо.

 Загинув у автокатастрофі біля села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області.    На місці загибелі Кузьми встановлений меморіальний знак. 1 жовтня 2015 року у Луцьку був відкритий пам'ятник Андрію Кузьменку].

   

Живопис

http://www.discoverukraine.com.ua/wp-content/uploads/2016/03/bilokur.jpgКатерина Білокур

українська художниця, майстер народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва».

Живописець. Читати, писати і малювати навчилась самотужки. Жила

у злиднях. Нею написані такі картини: «Квіти увечорі», «Декоративне панно», «Жар-колос», «Жоржини», «Рожі і троянди», «Осінь», портрети.

Коли 1954 року всесвітньо відомий маестро Пабло Пікассо побачив на міжнародній виставці в Парижі картини Катерини Білокур, кажуть, що він довго стояв біля них, мов загіпнотизований,

Через два роки Катерині Білокур було присвоєно звання народного художника України. Її ім’я стало знане в республіці й поза її межами, про неї пишуть статті, в Богданівку, раніше богом забуте село, як казала сама Білокур, почали навідуватися гості з Києва, її згадують поряд із славетними живописцями. Померла художниця 9 червня 1961 року. 1977 року в селі Богданівці відкрито меморіальний музей художниці, на території якого встановлено пам’ятник.

 

Театр і кіно

Олександр Довженко 

platfor.maСимвол незламної волі. Найвідоміший кінорежисер, письменник, кінодраматург. Вперше заявив про себе після зйомки картини Звенигора (1928). Через два роки зняв один зі своїх найвідоміших фільмів "Земля", який отримав визнання як в СРСР, так і за кордоном. З кожною новою стрічкою накопичувалися протиріччя між поглядом Довженка і офіційною ідеологією СРСР. Написаний у 1943 році сценарій до фільму "Україна у вогні", після обговорення в Політбюро ЦК ВКП (б), отримав вкрай негативну оцінку Сталіна і не був прийнятий до виробництва. 

Богдан Ступка 

telegraf.in.uaДебютом в кінематографі був фільм "Білий птах з чорною ознакою", де він виконав роль українського націоналіста Ореста. Ступка був, здебільшого, драматичним актором, якому були підвладні будь-які образи і персонажі. За свою кінокар'єру був удостоєний близько 15 кінонагород і призів. На нью-йоркській прем'єрі нового фільму Кіри Муратової "Два в одному" Ступку ставили в один ряд з Робертом Де Ніро, Аль Пачіно та Ентоні Хопкінсом, відзначаючи майстерність і багатогранність його акторської гри. За всю кар'єру актор виконав понад 100 ролей у кіно та більше 100 ролей на сцені театру.

Відеоролик

Досягнення науки і техніки

Сергій Корольов 

wikipedia.orgБатько практичної космонавтики, став прикладом для мільйонів хлопчаків, що марять брати участь в підкоренні космосу. Учений, конструктор і організатор виробництва ракетно-космічної техніки та ракетної зброї, засновник практичної космонавтики. Одна з найбільших фігур XX століття в області космічного ракетобудування і кораблебудування. Корольов є ключовою фігурою в освоєнні людиною космосу. Завдяки реалізації його ідей був здійснений запуск першого штучного супутника Землі і першого космонавта Юрія Гагаріна

Борис Патон 

kul.kiev.uaВидатний вчений в галузі металургії і технології металів, професор, доктор технічних наук і перший в історії Герой України. Патон з 1962 року очолює Національну академію наук України, з 1958 року є академіком Національної академії наук України. Під його керівництвом створено принципово новий спосіб зварювання - електрошлаковий. Патон першим почав дослідження в галузі застосування зварювання і споріднених технологій в космосі. Автор і співавтор понад 720 винаходів (500 іноземних патентів). 

 

Микола Амосов 

cardiokiev.orgЕпохальна особистість в історії української медицини. Вчений-медик. Автор новаторських методик в кардіології та торакальній хірургії, автор системного підходу до здоров'я (метод обмежень і навантажень), дискусійних робіт з геронтології, проблемам штучного інтелекту і раціонального планування суспільного життя (соціальної інженерії). 17 січня 1963 провів перше в СРСР протезування мітрального клапана серця. У 2008 році він був визнаний другим після Ярослава Мудрого великим українцем за результатами опитування громадської думки «Великі українці».

Військова справа

Іван Кожедуб 

tzem.infoЛегенда авіації, приклад для безлічі юнаків, які стали на шлях підкорення небес. Льотчик-ас часів Другої світової війни. З 64-ма перемогами став найбільш результативним льотчиком-винищувачем в авіації союзників. Був відмінним стрільцем і вважав за краще відкривати вогонь на дистанції 200-300 метрів, вкрай рідко зближуючись на меншу дистанцію. До кінця війни здійснив 330 бойових вильотів, в 120 повітряних боях збив 62 літака противника.

Сергій Кульчицький 

zn.uaВійськовий, генерал-майор, колишній начальник Управління бойової та спеціальної підготовки Національної гвардії України. Командував десантно-штурмовим батальйоном морської піхоти НГУ. Загинув 29 травня 2014 під час збройного конфлікту на сході України в результаті падіння вертольота Мі-8, збитого терористами з ПЗРК поблизу гори Карачун. Похований на Личаківському кладовищі у Львові. Колеги відзначали мужність і героїзм Кульчицького у бойових діях під час проведення антитерористичної операції в Донбасі

Відеоролик

Журналістика

Георгій Гонгадзе 

fakty.uaНа зорі становлення журналістики в незалежній Україні став символом боротьби за свободу слова. Журналіст, засновник і перший головний редактор одного з найпопулярніших українських інтернет-видань "Українська правда". Гонгадзе зник і був убитий в 2000 році. Обставини його смерті стали національним скандалом і приводом дляпротестів проти президента Леоніда Кучми. Під час касетного скандалу були опубліковані аудіозаписи, на яких Кучма, Володимир Литвин та інші високопосадовці нібито обговорюють необхідність змусити замовкнути Гонгадзе через його інтернет-статті про корупцію. 

Спорт

Сергій Бубка

 

http://inlviv.in.ua/wp-content/uploads/2015/06/22.jpgвидатний український легкоатлет із стрибків з жердиною. Чемпіон Європи і світу, багаторазовий світовий рекордсмен, олімпійський чемпіон. Заслужений майстер спорту, кандидат педагогічних наук, Герой України. Бубка — шестикратний чемпіон світу. Йому належать фантастичні світові рекорди: 6,14 м на стадіоні та 6,15 м в закритому приміщенні.Занесений до Книги рекордів Гіннеса за найбільшу кількість світових досягнень у легкоатлетичному спорті

 

Відеоролик

 

wikipedia.orgВалерій Лобановський 

Видатний футболіст і тренер, завдяки якому Україна залишила яскраву сторінку в історії світового футболу. Протягом багатьох років очолював київське Динамо, з яким двічі вигравав Кубок володарів кубків. Тричі був наставником збірної СРСР, з якою став віце-чемпіоном Європи 1988. Головний тренер збірної України в 2000-2001 роках. Один з кращих тренерів в історії футболу, входить в список 50 кращих тренерів за останні 50 років (1959-2009) за версією World Soccer, а також в список кращих тренерів післявоєнного періоду за версією The Times. Посів 7-ий рядок у списку кращих тренерів в історії футболу за версією World Soccer і 8-у - за версією ESPN FC. 

http://zhitomir-online.com/uploads/posts/2011-06/1308980970_vasyl_virastyuk.jpgВаси́ль Вірастю́к — володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина світу». Член збірної України, яка виборола титул «Найсильніша нація світу» у 2003 та 2004 роках. Заслужений майстер спорту України.

 

Відеоролик

http://nvua.net/img/forall/users/0/13/51250713.jpgУкраїнці - народ героїв і народ-герой. Саме з народу України вийшли всі перераховані вище герої. Протягом століть українці боролися за свободу, свідченням цього було безліч повстань і визвольних війн. У новітній історії два найпотужніших протести не дозволили знову втратити незалежність. І в триваючої нині війні на Донбасі оновлена ​​українська армія відчайдушно бореться за майбутнє держави.

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куришева Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 жовтня 2021
Переглядів
608
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку