Усний журнал «Здоров’я – це ще не все, але без здоров`я – все інше ніщо»

Про матеріал
Презентація до позакласного заходу з біології для учнів 8-11 класів у формі усного журналу «Здоров'я – це ще не все, але без здоров`я – все інше ніщо». Мета заходу формувати розуміння необхідності здорового способу життя, відповідальність за власне здоров'я і здоров'я рідних; усвідомлення наслідків вживання алкоголю, нікотину, наркотиків; розвивати вміння аналізувати, зіставляти, робити висновки; виховувати силу волі, наполегливість, уміння відстоювати свою думку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усний журнал «Здоров’я – це ще не все, але без здоров`я – все інше ніщо»

Номер слайду 2

Мета:формувати розуміння необхідності здорового способу життя, відповідальність за власне здоров’я і здоров’я рідних; усвідомлення наслідків вживання алкоголю, нікотину, наркотиків; розвивати вміння аналізувати, зіставляти, робити висновки;виховувати силу волі, наполегливість, уміння відстоювати свою думку.

Номер слайду 3

Епіграф: «ЗДОРОВ’Я Є НАЙВИЩИМ БАГАТСТВОМ ЛЮДИНИ» Гіпократ

Номер слайду 4

Здоров'я – найцінніший скарб людини. Адже саме від нього залежить наше життя. При зустрічі ми запитуємо один одного про здоров'я і бажаємо його один одному: воно воістину є головною умовою людського щастя.

Номер слайду 5

Що таке здоров'я? Виходячи з наукових визначень, це стан повного фізичного, психологічного та соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороби. Здоров’я людини поділяється на фізичне і психічне. Фізичний стан здоров'я – це нормальне функціонування всіх органів. А що значить психічно здорова людина? Така людина має світлий розум, гарний настрій та хорошу пам'ять.

Номер слайду 6

Підтримка здоров'я полягає в дотриманні здорового способу життя, відмови від шкідливих звичок, таких як куріння і надмірне вживання алкоголю - дві найпоширеніші проблеми серед молодого покоління.

Номер слайду 7

Хто  здоров’я  не  цінує,В  того  вибору  нема: Або  він  життя  змарнує,Або  те  його  злама. Ну,  а  хто  здоров’ям  важить,До  краплинки  зберіга,Той  вам  з  радістю  покаже,Де  черпається  снага!

Номер слайду 8

Запрошуємо вас перегорнути сторінки усного журналу «Здоров'я- це ще не все але без здоров`я все інше ніщо». Сподіваємось, ви не залишитесь байдужими до тих проблем, що висвітлюються в журналі. Перша сторінка нашого журналу присвячена впливу алкоголю на здоров’я людини.

Номер слайду 9

Якщо в людини знижений самоконтроль та недостатній рівень культури – вживання алкогольних напоїв може стати системним, а доза спожитого алкоголю надмірною. Це призводить до негативних наслідків: формування алкогольної залежності, а далі - паталогічних змін в усіх органах тіла людини, що сприяє розвитку тяжкого й небезпечного захворювання – хронічного алкоголізму. Ця хвороба руйнує особистість, опускає людину на “дно” і призводить до загибелі.

Номер слайду 10

Близько 5% підлітків, які почали вживати алкоголь у цьому віці закінчують життя у психічних лікарнях, наркологічному диспансері або “на вулиці”. Вирватись з цього виру дуже важко. Значно легше в нього не потрапити. І це залежить від самої людини, від її переконань, світогляду. Достовірні факти про алкоголь у рубриці “Чи знаєте ви…?”

Номер слайду 11

Чи знаєте ви, що алкоголь знищує нервові клітини головного мозку:1 літр пива вбиває до 6000 нервових клітин, а 100 грам горілки – 7000. Чи знаєте ви, що синдром похмілля – не що інше, як процес, пов’язаний з виведенням з головного мозку загиблих через відсутність кровопостачання нейронів. Організм відторгає загиблі клітини, з цим і пов’язані ранкові головні болі.

Номер слайду 12

Чи знаєте ви, що вживання пива підвищує більш ніж на 30% вірогідність розвитку раку грудей, причому відсутня чітка залежність від розміру дози. Чи знаєте ви: для того, щоб народжувались повноцінні діти, чоловік має не вживати алкоголь протягом 1–2 років. Для жінки цей термін ще більший. Чи знаєте ви, що на Русі існувала традиція, яка забороняла нареченому й нареченій пити вино, щоб зберегти народ від виродження. Чи знаєте ви, що нешкідливих доз алкоголю НЕМАЄ В ПРИНЦИПІ.

Номер слайду 13

Краще один раз побачити, ніж багато разів почути. Запрошуємо вас переглянути відеосторінку нашого журналу, присвячену впливу алкоголю на організм.

Номер слайду 14

Не менш шкідливими для організму є наркотики. Друга сторінка нашого журналу присвячена впливу наркотиків на здоров’я. Коротка назва всіх наркотиків — дурманячі речовини — відображає їх дію на мозок, психіку. Вони надають своєрідну седативну або збуджуючу дію на нервові центри і викликають при повторних прийомах специфічне явище — звичку, яка переходить в тяжку залежність, хворобу.

Номер слайду 15

Наркотики впливають передусім на нервову систему і головний мозок. У результаті дії наркотичних речовин знижуються інтелектуальні здібності людини, і вона поступово дурнішає, доходячи до ідіотизму. Зміни в головному мозку під дією наркотика можна порівняти з шизофренією. Тому буде абсолютно справедливим погодитися з твердженням про те, що наркоманія — добровільне божевілля. Міняється і характер людини. Вона стає в'ялою, апатичною і замкнутою. Її нічого не цікавить. Друзі не витримують довго знаходитися в суспільстві такої людини і врешті-решт від неї відвертаються. Мозок і психіка людини міняються безповоротно. Вони повністю не відновлюються навіть при своєчасній відмові від наркотика.

Номер слайду 16

Наркотичні речовини руйнують печінку. Вона переймає на себе основний удар, намагаючись знешкоджувати речовини, що потрапляють у кров. Клітини печінки гинуть, не в силах протистояти атаці отрути. Ставши наркоманом, людина втрачає багато інстинктів, у тому числі й інстинкт самозбереження. Тому користується загальним шприцом для ін'єкцій. Часто трапляються випадки зараження наркоманів СНІДом, сифілісом тавірусом гепатиту В і С, який призводить до цирозу печінки,і зрештою, до раку.

Номер слайду 17

Серйозно страждає серце. Серцевий м'яз працює на знос. При вживанні наркотиків розвивається дистрофія серцевого м'яза. Людина швидше задихається при навантаженні, рухи даються їй важко. Вражаються й інші системи організму. Слабшає імунітет, що призводить до частих простудних і ниркових захворювань. Порушується робота травної системи. Процес засвоєння поживних речовин протікає неповноцінно, у печінці припиняє вироблятися білок. У результаті наркомани різко втрачають вагу. Таким чином, прийом будь-яких наркотиків руйнівно діє на організм людини в цілому.

Номер слайду 18

Запрошуємо вас переглянути відеосторінку нашого журналу, присвячену впливу наркотиків на організм.https://www.youtube.com/watch?v=UDl0f. XM9 UCI(Перегляд фрагтентів відео)

Номер слайду 19

Наступна сторінка нашого журналу « У світі цікавого». До вашої уваги рубрика « Світ проти табаку».11 липня 2003 — Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє рекламу тютюнових виробів на телебаченні та радіо.2006 року Україна ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби з тютюном і, тим самим, взяла на себе зобов'язання виконати низку заходів, які визнані ВООЗ найбільш дієвими методами боротьби з тютюнокурінням і протидії його поширеності. До таких заходів належать:повна заборона реклами тютюнових виробів, у тому числі промоакцій, спонсорства концертів, спортивних змагань або будь-яких інших масових заходів;заборона куріння у громадських місцях;підвищення акцизних зборів на тютюнові вибори;введення обов'язкового нанесення на упаковки тютюнових виробів попереджувальних надписів, які мають містити графічні зображення хвороб, викликаних тютюном, і повинні займати не менш як 50% пачки сигарет.16 грудня 2012 набув чинності закон про повну заборону куріння у закладах громадського харчування

Номер слайду 20

У США кожен штат бореться з курінням по-своєму. У штаті Нью-Йорк, наприклад, заборонено курити в закритих громадських приміщеннях і службових автомобілях. Штраф за порушення – 1000 доларів. В Італії штраф за куріння в громадських місцях становить від 250 до 2000 євро. У гімалайському Королівстві Бутан тютюн оголошений поза законом. За продаж сигарет введений штраф у 225 доларів. При цьому середня зарплата в країні 16 доларів. Загальнонаціональна кампанія у Швеції, названа “покоління некурящих”, торкнулася всіх, хто народився після 1975 року. Якщо шведський студент навчається в норвезькому Осло або датському Копенгагені та хоче отримати стипендію, він повинен кинути курити, так розпорядився фонд, який розподіляє стипендії. У Данії 75% працюючих оголосили безтабачні зони на робочих місцях. У Німеччині в закон про страхування внесена поправка: внесок некурящого на 40% менше, оскільки для медицини він обходиться дешевше. Відомо, що в Німеччині виділяється час на перекури. Але час тих, хто добровільно відмовився від куріння, підсумовується і плюсується до відпустки.

Номер слайду 21

У Великобританії з літа цього року куріння буде заборонено в усіх ресторанах, клубах і в більшості організацій. Дозволено курити тільки в приватних апартаментах, у тюрмах і готельних номерах. Штраф за порушення може досягати 2500 фунтів. У Бельгії підписаний закон про заборону куріння в більшості закритих громадських приміщень. За порушення – штраф 480 доларів. У Голландії всім громадянам від 12 до 16 років, які після спеціальних тестів доведуть, що вони не курять, будуть щомісяця виплачувати 200 доларів. У Туреччині, в одному маленькому селі заборонено курити дорослим, щоб не подавати поганий приклад підростаючому поколінню. Порушник сільського указу віддає мішок цукру чи мішок борошна бідним. У Туреччині є музей, де зібрані рецепти людей, які розлучилися з курінням.

Номер слайду 22

Запрошуємо вас переглянути відеосторінку нашого журналу, присвячену впливу куріння на організм. https://www.youtube.com/watch?v=Jzp. Wbt. Msfv. E

Номер слайду 23

Наступна сторінка нашого журналу «ВІДВЕРТО ПРО ВІЛ/СНІД»За два місяці 2016 року в Україні за даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України було зареєстровано 2 262 нових випадки ВІЛ - інфекції ( з них 443 дитина до 14 років ). Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів ЮНЕЙДС, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 290 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз - по 1 станом на січень 2016 року у обліку в Україні числиться 126 604-ВІЛ позитивних пацієнта. У 2012 році вперше в історії України епідемія ВІЛ / СНІДу сповільнилася - за даними офіційної статистики в 2012 році темпи поширення ВІЛ-інфекції (кількість нових випадків ВІЛ) виявилися нижчими, ніж у 2011 році. У 2013-2014 роках через скорочення програм по боротьбі зі СНІДом темпи епідемії знову почали зростати.

Номер слайду 24

ВІЛ-інфекція зовні ніяк не проявляється, проте імунна система людини реагує на вторгнення вірусу. На даній стадії можливе збільшення лімфатичних вузлів. Процес боротьби імунної системи і вірусу триває до тієї стадії, коли вірус бере гору над захисними силами організму - починається стадія СНІДу. При СНІДі може спостерігатися лихоманка (температура висока або трохи більше 37 град.), діарея, втрата ваги до 10% і більш, нічні поти. Прояви СНІДу дуже різноманітні, оскільки на цій стадії будь-яка, навіть банальна, інфекція не пригнічується імунною системою організму людини. Це підступна невиліковна хвороба, яка не має характерних симптомів, але все-таки деякі з ознак даного захворювання можуть бути такими: Стійкий сухий кашель. Тривала, більше трьох місяців, лихоманка (підвищення температури) незрозумілої причини. Збільшення лімфовузлів (окрім пахових). Різке зниження ваги. Тривала діарея. Часті головні болі, слабкість, зниження пам'яті і працездатності. Запалення слизистої оболонки порожнини рота, білуватий наліт, виразки. Нез'ясовне зниження зору і сліпота.

Номер слайду 25

Вірус імунодефіциту людини ПЕРЕДАЄТЬСЯ трьома шляхами: При статевому контакті з ВІЛ-інфікованою людиною. Коли цілісність шкірних покривів порушується гострим предметом (голкою, бритвою або інструментом для нанесення татуювання), яким перед цим користувалася інфікована людина і кров якої залишилась на цьому предметі.  3. ВІЛ також може передаватися плоду від інфікованої матері під час вагітності, пологів чи після народження дитини через молоко матері. 

Номер слайду 26

Запрошуємо вас переглянути відеосторінку нашого журналу, присвячену профілактиці ВІЛ/СНІД. https://www.youtube.com/watch?v=n4zox4dq. VPk

Номер слайду 27

Далі сторінка «Я і мої звички: хто сильніший». Ми тільки на порозі дорослого життя. Так ба­гато треба встигнути зробити, стільки побачити і пізнати. Але насамперед, треба навчитися пра­вильно приймати рішення, важливі для тебе. І першим серед таких рішень має стати «Ні — тю­тюнокурінню!», «Ні — наркотикам!», «Ні — ал­коголю!», — раз і назавжди. Здоров'я – це багатство,Яке Господь нам дав,І треба, щоб з дитинства. Його ти цінував. Здоров'я не придбаєш. За гроші, пам'ятай. Його від Бога маєш,Про це незабувай. Бережи здоров'я змалку,Бо хазяїн тіла - ти. Щоб життя прожити довге,Себе треба берегти.

Номер слайду 28

Зрозуміло, кожен у реальних життєвих си­туаціях знаходить відповіді і приймає рішення самостійно. Важливо зупинитися в потрібний момент і задуматися над тим, чи варто розміню­вати своє здоров'я на цигарку, пляшку, шприц, лікарняне ліжко. Давайте разом переглянемо відеофрагмент «Молодь за здоровий спосіб життя»https://www.youtube.com/watch?v=C_EYVMU6lu. Q

Номер слайду 29

Будьте мудрими й виваженими у своїх діях і вчинках. Народна мудрість говорить: «Здоров’я – найбільший скарб», а життя доводить, що це дійсно так. Будьте здорові!

Номер слайду 30

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

Номер слайду 31

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
17 січня 2019
Переглядів
1567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку