Успіхи у вивченні та синтезі білків. Поняття про біотехнологію

Про матеріал
Матеріали для використання на уроках хімії 10 класу до теми "Нітрогеновмісні сполуки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Успіхи у вивченні й синтезі білків. Поняття про біотехнології.

Номер слайду 2

Біотехнологія — виробниче використання біологічних агентів для одержання цінних продуктів і здійснення цільових перетворень. Люди були біотехнологами тисячі років: пекли хліб, варили пиво, готували сир, інші молочнокислі продукти, використовуючи різні мікроорганізми й навіть не підозрюючи про їхнє існування. Термін «біотехнологія» з’явився в нашій мові не дуже давно.

Номер слайду 3

Мабуть, найдавнішим біотехнологічним процесом було бродіння. Опис процесу приготування пива виявлений у 1981 р. під час розкопок Вавилона на дощечці, що датується приблизно VI тисячоріччям до н. е. У ІІІ тисячоріччі до н. е. шумери виготовляли близько двох десятків видів пива. Не менш давніми біотехнологічними процесами є виноробство, хлібопечення й одержання молочнокислих продуктів.

Номер слайду 4

Сучасна біотехнологія використовує методи генної інженерії й нову біопроцесорну техніку. Головні напрями біотехнології: біоенергетика, контроль над забрудненням навколишнього середовища, біогеотехнологія, сільськогосподарська біотехнологія, біоелектроніка, біотехнології в нафтовій промисловості, медицині, харчовій промисловості. Важливою складовою біотехнології є генетична інженерія. Вона виникла на початку 70-х рр. минулого століття, але сьогодні вже досягла значних успіхів. Наразі кишкова паличка (E. coli) стала постачальником таких важливих гормонів, як інсулін і соматотропін.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Історія розвитку біотехнологій. Уперше термін «біотехнологія» застосував угорський інженер Карл Ерекі в 1917 р. Систематизовані наукові дослідження дозволили істотно розширити арсенал методів і засобів біотехнології. 1814 р. петербурзький академік К. С. Кірхгоф відкрив явище біологічного каталізу ферментних препаратів у промислових цілях. На початку XX ст. активно розвивалися бродильна й мікробіологічна галузі промисловості. Перший антибіотик — пеніцилін — удалося виділити й очистити до прийнятного рівня 1940 р.

Номер слайду 7

Трансгенні технології — одержання нового гена. Трансгенні рослини — це ті рослини, яким «пересадили» гени інших організмів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Трансгенні тварини — найчастіше використовуються свині. Існують свині з людськими генами: їх вивели як донорів людських органів. Японські генні інженери ввели в геном свиней ген шпинату, який виробляє фермент, здатний перетворювати жирні насичені кислоти на лінолеву — ненасичену жирну кислоту. У модифікованих свиней на 1/5 більше ненасичених жирних кислот, ніж у звичайних.

Номер слайду 10

Зелені світні свині — трансгенні свині, виведені групою дослідників з Національного університету Тайваню шляхом уведення в ДНК ембріона гена зеленого флуоресцентного білка, запозиченого у флуоресціюючої медузи. Поросята світяться зеленим кольором у темряві й мають зеленкуватий відтінок шкіри й очей на денному світлі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Промислова біотехнологія. Головні напрями біотехнології: біотехнологія харчових продуктів, препаратів для сільського господарства, препаратів і продуктів для промислового й побутового використання, лікарських препаратів, засобів діагностики й реактивів. Біотехнологія також включає вилуговування й концентрування металів, захист навколишнього середовища від забруднення, деградацію токсичних відходів і збільшення видобутку нафти.

Номер слайду 13

Біоенергетика. Біотехнологія як наука є найважливішим розділом сучасної біології, що, як і фізика, стала наприкінці XX ст. одним із пріоритетів у світовій науці й економіці. Сплеск досліджень з біотехнології у світовій науці відбувся у 80-х рр. минулого століття, коли виникла реальна можливість отримати від цього максимальний економічний ефект.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку