Узагальнення та контроль знань з теми «Вступ», «Хімічний склад клітини»

Про матеріал

Мета :

навчальна: узагальнити, систематизувати й закріпити набуті учнями знання з тем «Вступ» і «Хімічний склад клітини;

розвивальна: розвивати логічне мислення, увагу, пам'ять, мову, уміння аналізувати, узагальнювати й систематизувати інформацію, порівнювати, робити логічні висновки;

виховна: виховувати розуміння цінності всіх компонентів живих організмів, формувати науковий світогляд, інтерес до предмета.

Перегляд файлу

                                Урок №10            Дата проведення уроку­­­­­­­­­­­­­­­_____________

Тема. Узагальнення та контроль знань з теми «Вступ», «Хімічний склад клітини»

Мета : 

навчальна: узагальнити, систематизувати й закріпити набуті учнями знання з тем «Вступ» і «Хімічний склад клітини;

розвивальна: розвивати логічне мислення, увагу, пам’ять, мову, уміння аналізувати, узагальнювати й систематизувати інформацію, порівнювати, робити логічні висновки;

виховна: виховувати розуміння цінності всіх компонентів живих організмів, формувати науковий світогляд, інтерес до предмета.

Обладнання : роздатковий матеріал (аркуші з завданнями).

Базові поняття і терміни: неорганічні речовини, органічні речовини, нуклеїнові кислоти, білки, вуглеводи, ліпіди.

Тип уроку: узагальнення знань.

Хід уроку

І. Організаційний момент 

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної  діяльності

  • Бесіда
  1. На які групи поділяють хімічні елементи за вмістом у живій клітині?
  2. Які неорганічні речовини трапляються в живих організмах?
  3. Що таке органічні речовини?
  4. Де утворюються органічні речовини?
  5. Наведіть приклади органічних речовин.

ІІІ. Контроль знань

  • Самостійна робота учнів

     Учні виконують завдання для контролю знань різних рівнів складності.

     Зразки завдань у папці «Біологія. Контроль знань 9 клас»

 

ІV. Домашнє завдання

  1. Повторити  методи біологічних досліджень.

 

 

 

 

 

Узагальнення та контроль знань з теми «Вступ»,            

«Хімічний склад клітини»

Варіант 1

І рівень

Виберіть правильну відповідь.

  1. Будову та функції клітин вивчає:

А) цитологія;     Б) гістологія;    В) анатомія;    Г) фізіологія.

 

  1. Будову організмів вивчає:

А) генетика;      Б) гістологія;    В) анатомія;    Г) фізіологія.

 

  1. Білки складаються з :

А)  нуклеотидів;   Б)  амінокислот;  В) моносахаридів;    Г) дисахаридів.

 

  1. Найпоширенішим полісахаридом у природі є :

А) глікоген;      Б) целюлоза;    В) хітин;    Г)глюкоза.

 

  1. Спільною властивістю всіх ліпідів є :

А)гідрофільність; Б)полярність;  В)гідрофобність; Г)розчинність у воді.

 

  1. Функцію зберігання спадкової інформації в організмах виконують:

 А) білки;     Б) ліпіди;    В) вуглеводи;   Г) нуклеїнові кислоти.

 

ІІ рівень

Дайте визначення.

Ферменти – це ____________________________________________________

_________________________________________________________________.

Нуклеїнові кислоти  – це ___________________________________________

________________________________________________________________.

ІІІ рівень

Охарактеризуйте функції білків.

ІV рівень

1.Один з ланцюгів ДНК має послідовність  АГАЦТТГАТЦТГАЦТГ. Запишіть послідовність другого ланцюга ДНК.

2.Білок містить 305 амінокислотних залишків. Визначне масу й довжину білового ланцюга цього ферменту, якщо лінійна довжина одного амінокислотного залишку0,35нм, а середня відносна молекулярна маса одного амінокислотного залишку 110.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Узагальнення та контроль знань з теми «Вступ»,

«Хімічний склад клітини»

Варіант 2

І рівень

Виберіть правильну відповідь.

  1. Будову та функції  тканин вивчає:

А) цитологія;     Б) гістологія;    В) анатомія;    Г) фізіологія.

 

  1. Процеси життєдіяльності організмів вивчає:

А) генетика;      Б) гістологія;    В) анатомія;    Г) фізіологія.

 

  1. Нуклеїнові кислоти  складаються з :

А)  нуклеотидів;   Б)  амінокислот;  В) моносахаридів;    Г) дисахаридів.

 

  1. Запасним полісахаридом  є :

А) глікоген;      Б) целюлоза;    В) хітин;    Г)глюкоза.

 

  1. У разі непереносимості лактози в їжу не можна вживати:

А)овочі;   Б)фрукти;   В)молочні продукти;   Г)цукор.

 

  1. У складі ДНК зазвичай не буває нітрогеновмісної основи:

 А) тиміну;     Б) аденіну;    В) урацилу;   Г) гуаніну.

 

ІІ рівень

Дайте визначення.

Білки – це _______________________________________________________

_________________________________________________________________.

Біополімери – це _________________________________________________

________________________________________________________________.

ІІІ рівень

Охарактеризуйте функції вуглеводів.

ІV рівень

1.Один з ланцюгів ДНК має послідовність  АТТГЦАТЦАТГГАТГЦ. Запишіть послідовність другого ланцюга ДНК.

2.Відносна молекулярна маса білка м’язів близько 546 000. Скільки амінокислотних залишків входить до складу його ланцюга, якщо середня відносна молекулярна маса одного амінокислотного залишку 110.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
11844
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку