Мета :
навчальна: узагальнити, систематизувати й закріпити набуті учнями знання з тем «Вступ» і «Хімічний склад клітини;
розвивальна: розвивати логічне мислення, увагу, пам'ять, мову, уміння аналізувати, узагальнювати й систематизувати інформацію, порівнювати, робити логічні висновки;
виховна: виховувати розуміння цінності всіх компонентів живих організмів, формувати науковий світогляд, інтерес до предмета.
Урок №10 Дата проведення уроку_____________
Тема. Узагальнення та контроль знань з теми «Вступ», «Хімічний склад клітини»
Мета :
навчальна: узагальнити, систематизувати й закріпити набуті учнями знання з тем «Вступ» і «Хімічний склад клітини;
розвивальна: розвивати логічне мислення, увагу, пам’ять, мову, уміння аналізувати, узагальнювати й систематизувати інформацію, порівнювати, робити логічні висновки;
виховна: виховувати розуміння цінності всіх компонентів живих організмів, формувати науковий світогляд, інтерес до предмета.
Обладнання : роздатковий матеріал (аркуші з завданнями).
Базові поняття і терміни: неорганічні речовини, органічні речовини, нуклеїнові кислоти, білки, вуглеводи, ліпіди.
Тип уроку: узагальнення знань.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності
ІІІ. Контроль знань
Учні виконують завдання для контролю знань різних рівнів складності.
Зразки завдань у папці «Біологія. Контроль знань 9 клас»
ІV. Домашнє завдання
Узагальнення та контроль знань з теми «Вступ»,
«Хімічний склад клітини»
Варіант 1
І рівень
Виберіть правильну відповідь.
А) цитологія; Б) гістологія; В) анатомія; Г) фізіологія.
А) генетика; Б) гістологія; В) анатомія; Г) фізіологія.
А) нуклеотидів; Б) амінокислот; В) моносахаридів; Г) дисахаридів.
А) глікоген; Б) целюлоза; В) хітин; Г)глюкоза.
А)гідрофільність; Б)полярність; В)гідрофобність; Г)розчинність у воді.
А) білки; Б) ліпіди; В) вуглеводи; Г) нуклеїнові кислоти.
ІІ рівень
Дайте визначення.
Ферменти – це ____________________________________________________
_________________________________________________________________.
Нуклеїнові кислоти – це ___________________________________________
________________________________________________________________.
ІІІ рівень
Охарактеризуйте функції білків.
ІV рівень
1.Один з ланцюгів ДНК має послідовність АГАЦТТГАТЦТГАЦТГ. Запишіть послідовність другого ланцюга ДНК.
2.Білок містить 305 амінокислотних залишків. Визначне масу й довжину білового ланцюга цього ферменту, якщо лінійна довжина одного амінокислотного залишку0,35нм, а середня відносна молекулярна маса одного амінокислотного залишку 110.
Узагальнення та контроль знань з теми «Вступ»,
«Хімічний склад клітини»
Варіант 2
І рівень
Виберіть правильну відповідь.
А) цитологія; Б) гістологія; В) анатомія; Г) фізіологія.
А) генетика; Б) гістологія; В) анатомія; Г) фізіологія.
А) нуклеотидів; Б) амінокислот; В) моносахаридів; Г) дисахаридів.
А) глікоген; Б) целюлоза; В) хітин; Г)глюкоза.
А)овочі; Б)фрукти; В)молочні продукти; Г)цукор.
А) тиміну; Б) аденіну; В) урацилу; Г) гуаніну.
ІІ рівень
Дайте визначення.
Білки – це _______________________________________________________
_________________________________________________________________.
Біополімери – це _________________________________________________
________________________________________________________________.
ІІІ рівень
Охарактеризуйте функції вуглеводів.
ІV рівень
1.Один з ланцюгів ДНК має послідовність АТТГЦАТЦАТГГАТГЦ. Запишіть послідовність другого ланцюга ДНК.
2.Відносна молекулярна маса білка м’язів близько 546 000. Скільки амінокислотних залишків входить до складу його ланцюга, якщо середня відносна молекулярна маса одного амінокислотного залишку 110.