Узагальнення й систематизація вивченого з теми “Дієприслівник як особлива форма дієслова. Правильне вживання дієприслівників у власному мовленні”

Про матеріал

Узагальнення й систематизація вивченого з теми “Дієприслівник як особлива форма дієслова. Правильне вживання дієприслівників у власному мовленні"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я – учень. Я – особистість творча. Я думаю, аналізую. Я не боюся висловлювати свої думки. Помилившись, міркую далі. На помилках вчаться. Я хочу багато знати.

Номер слайду 2

Узагальнення й систематизація вивченого з теми “Дієприслівник як особлива форма дієслова. Правильне вживання дієприслівників у власному мовленні” Розум полягає не лише в знанні, а й у вмінні застосовувати ці знання. Аристотель

Номер слайду 3

Слово «калейдоскоп» іншомовного походження – це дитяча іграшка, в середині якої віддзеркалюються різнокольорові барвисті скельця, які постійно  змінюються. Тобто, це швидка зміна подій, вражень, образів.

Номер слайду 4

Лінгвістична розминка “Закінчи речення” 1. Дієприслівник – це особлива незмінна форма дієслова, що позначає… 2. Дієприслівник відповідає на питання … 3. Дієприслівник має ознаки дієслова … 4. Дієприслівники недоконаного виду відповідають на запитання… 5. Дієприслівники доконаного виду відповідають на запитання … 6. Дієприслівник має ознаки прислівника …

Номер слайду 5

7. Дієприслівник – незмінна форма дієслова, тому він не має … 8. У кінці дієприслівників після ч, ш завжди пишуть … 9. Дієприслівник із залежними від нього словами становить … 10. Дієприслівниковий зворот у реченні завжди … 11. Не з дієприслівниками пишуть … 12. У реченні дієприслівник виконує роль …

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Щиро Повільно Безперестану Знайди пару – добери синонім Не вщухаючи Не зупиняючись Не лукавлячи Не поспішаючи Не хапаючись

Номер слайду 8

(не) збереш. і кілочка (не) застружеш. (не) лізь у воду. (не) навчиш і в подушках. з криниці води (не) нап’єшся. (не) закінчиш. Творче моделювання (Не) спитавши броду, (Не) подумавши, (Не)посіявши, (Не) почавши, (Не)нахилившись, (Не) навчивши в пелюшках,

Номер слайду 9

Знайди помилку Заспокоївшись остаточно солдат протер пальцем очі під скельцями окулярів. Він вийшов на веранду не причинивши за собою дверей і Климко почув змучений жіночий голос. Хлопець поліз у воду з вогнем забувши про небезпеку. Сумерки сприяють нам і відбивши їх сим разом будемо мати спокій на всю ніч. Знітившись я стаю на поріг знову ж таки розмірковуючи як би так вв’юнитися в хату щоб тебе й не дуже бачили. Лід кришився б’ючись об каміння берегове.

Номер слайду 10

Інсценізація „зустрічі” Дієприслівника і Дієприкметника. -         Добридень, брате! Чого зажурився? -         А...то ти, Дієприслівнику! І чого ти радієш? Хіба твоя доля не така ж, як моя? Тебе також не приймають у товариство частин мови, хоча маєш там близького родича, як і я, і свояк твій Прислівник там теж поважна фігура. Правда, тобі дещо краще׃ Дієслово вважає тебе трохи ближчим родичем, бо ти, бач, виражаєш також дію, хоч і додаткову. А все ж... А я ?  -  сумно промовив Дієприкметник і зігнувся ще нижче. -         Ех, ти... Не вмієш мислити по-сучасному. Не приймають нас тут, то підемо туди, де без нас ніяк не можна. Ходімо до фірми „Синтаксис”. Там будуть нам раді і Словосполучення, і Речення. Так і зробили. І не шкодують. Тут їм доручають дуже відповідальну роботу членів речення, часто віддають під їхню команду інші слова, нерідко навіть іменники та дієслова, і тоді шанобливо звуть зворотами, а  за значеннями порівнюють із реченнями. Ось таку кар’єру зробили в новій фірмі колись скривджені родичі частин мови.

Номер слайду 11

Підказка Дія, названа дієприслівником, стосується того ж іменника-підмета, що й дія, названа дієсловом-присудком. Я - редактор Побачивши картини Катерини Білокур, мене охопило зачарування. Слухаючи музику, у мене виникло бажання вчитися грати на якомусь інструменті. Спускаючись з гори, у мене зламалася лижа. Ідучи по коридору, двері прочинилися. Простягнувши руку по ягоду, з куща почулося шипіння. Підбігаючи до фінішу, нам аплодували глядачі. Виправляючи недоліки, ремонт був завершений. Заходячи в гімназію, мене вразила тиша.

Номер слайду 12

Ми на ЗНО Граматичну помилку допущено в реченні: а) Шуміло море, сяючи на сонці. б) Курликаючи в безгомінні, пролинув журавлиний ключ. в) Поїзд мчав, не зупиняючись на станціях. г) Проходячи біля будинку, почувся гомін.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: с. 170 відповідати на питання, з твору Григора Тютюнника “Климко” виписати 3 речення з дієприслівниковим зворотом.

ppt
Додано
21 березня 2023
Переглядів
290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку