Уживання великої букви (за Правописом 2019)

Про матеріал
Розробка "Вивчаймо зміни у ПРАВОПИСІ разом!" складається з теоретичного матеріалу (за новим правописом), презентації, "хмаринок сліа" з теми "Уживання великої букви"..
Перегляд файлу

Уживання великої букви

(Український правопис 2019)

 

§ 52. Назви історичних подій, епох, календарних періодів і свят, суспільних заходів

1. У назвах історичних подій, епох, календарних періодів і свят з великої букви пишемо перше (або єдине) слово і власні назви: Вели́ка францу́ зька револю́ція, Коліїв́щина, Семиріч́ на війна́ , Львів́ське збро́йне повста́ння 1848 р., Пари́зька комуна, Ренеса́нс, епо́ха Відро́дження, епо́ха Баро́ко, Нови́й рік, День учи́теля, День па́м’яті та прими́рення, Верса́льський ми́рний до́говір, Деклара́ція незале́жності США.

2. Так само пишемо назви політичних, культурних, спортивних та ін. заходів міжнародного або загальнодержавного значення: Олімпі́йські і́гри, Бі́ла олімпіа́да, Марш ми́ру, Всесві́тній конгре́с украї́нців, Всеукраї́нська педагогі́чна конфере́нція, Міжнаро́дний рік дити́ни, Ку́бок УЄФА (футбол).

Назви інших регулярних заходів, що не мають офіційного характеру, пишемо з малої букви: день інформа́ції, саніта́рний день, субо́тник, неді́льник.

Примітка 1. У назвах свят День Незале́жності Украї́ни, День Собо́рності Украї́ни, День Конститу́ ції Украї́ни з великої букви пишемо всі слова.

Примітка 2. У назвах історичних подій із другим прикметником, що походить від географічної назви, де використовується дефіс, або походить від двох географічних назв, з великої букви пишемо обидві частини: Бре́ттон-Ву́дська конфере́нція (від Бре́ттонВудс), Брест-Лито́вський ми́рний до́говір (від Брест-Лито́вськ), Я́ссько-Кишині́вська опера́ція (від Я́сси і Кишині́в).

Примітка 3. Назви історичних подій, епох, війн, геологічних періодів тощо, які стали загальними, пишемо з малої букви: гре́ко-пе́рські ві́йни, громадя́нська війна́ , хресто́ві похо́ди, доба ́феодалі́зму, анти́чний світ, сере́дні віки́ , середньові́ччя, неолі́т, палеолі́т, палеозо́йська ера, трипі́льська культу́ ра.

 

§ 53. Назви, пов’язані з релігією

  1. З великої букви пишемо слова Бог, Алла́х, а також імена Бога: Єго́ва, Савао́ф, Адона́й, Елохі́м, імена богів і богинь у різних народів: Деме́тра, Ві́шну, Ге́ба, Бра́хма, Марс, Перу́н, Даждьбо́г. Так само пишемо імена засновників релігій: Бу́ дда, Зарату́ стра, Магоме́т; апостолів, пророків, святих у християнстві: Іва́н Хрести́тель, Іва́н Богосло́в, Мико́ла Чудотво́рець, Андрі́й Первозва́ний.

 

Примітка. Слово бог як найменування богів і богинь політеїстичних релігій пишемо з малої букви: боги́ Старода́внього Єги́пту, бог Посейдо́н, боги́ня Ге́ра, бог торгі́влі.

  1. З великої букви пишемо слова: Трі́йця, Свята ́Трі́йця, найменування осіб Святої Трійці (Бог Оте́ць, Бог Син, Бог Дух Святи́й) і слово Богоро́диця; інші найменування Бога (Госпо́дь, Спаси́тель, Всеви́шній, Творе́ць) і Богородиці (Цари́ця Небе́сна, Ма́ти Божа, Пречи́ста Ді́ва); прикметники, утворені від слова Бог, Господь (сла́ва Бо́жа, во́ля Госпо́дня, Бо́жий про́мисел).

 

Примітка 1. Слова апо́стол, святи́й, преподо́бний, му́ ченик та ін. пишемо з малої букви: апо́стол Матві́й, святи́й Пантелеймо́н, свята́ великому́чениця Варва́ра, преподо́бний Серафи́м Саро́вський, блаже́нна Феодо́ра. Але Пресвята́ Богоро́диця, Свята́ Трі́йця, собо́р Свято́го Петра́ .

 

Примітка 2. У церковних і релігійних текстах з великої букви пишемо займенники, що вживаються замість слів Бог, Божий: Блажен муж, що боїться Господа, що заповіді Його любить! (Біблія); нехай святиться ім’я Твоє (Біблія).

 

Примітка 3. В усталених словосполученнях, що використовуються в розмовній мові, де слова Бог, Господь та ін. не вживаються як їх найменування, їх пишемо з малої букви: бог зна що (невідомо що), бог зна коли́ (невідомо коли), госпо́дь з тобо́ю (ва́ми) (вживається як здивування, заперечення, докір), бог з ним (з тобо́ю) (вживається на знак згоди, примирення, прощення та ін.). З малої букви пишемо вигуки бо́же, го́споди, їйбо́гу, го́споди бо́же мій, бо́же збав, крім випадків, коли слова Боже, Господи є звертанням до Бога.

 

§ 54. Назви органів влади, установ, організацій, товариств, партій, об’єднань, підприємств, фірм, агентств

 

  1. В офіційних складених назвах органів влади, установ і організацій, товариств і об’єднань з великої букви пишемо перше слово (і всі власні назви), що входить до складу назви: Міністе́рство освіт́и і нау́ки Украї́ни, Ра́да націона́льної безпе́ки та оборо́ни Украї́ни, Управлі́ння осві́ти Шевче́нківської в міс́ті Киє́ві держа́вної адміністра́ції, Прокурату́ра мі́ста Ки́єва, Апеляцій́ ний суд Закарпа́тської о́бласті, Федера́ція незале́жних профспіло́к Україн́и, Збро́йні си́ли Украї́ни, Міжнаро́дна асоціа́ція україні́стів, Націона́льний банк Україн́и, Меджлі́с кримськотата́рського наро́ду, Товари́ство винахі́дників та раціоналіза́торів Украї́ни, Організа́ція економіч́ ного співробі́тництва і ро́звитку, Міжнаро́дний валю́тний фонд, Ра́да Євро́пи. Це стосується й назв державних установ минулого: Директо́рія Украї́нської Наро́дної Респу́бліки, Держа́вна ду́ма, Зе́мський собо́р, Тимчасо́вий у́ряд.
  2. У назвах найвищих органів влади і державних установ України Верхо́вна Ра́да Україн́и, Кабіне́т Міні́стрів Украї́ни, Конституцій́ний Суд Украї́ни, Верхо́вний Суд з великої букви пишемо всі слова.

 

 

7. Назви сайтів без родового слова пишемо з малої букви (тві́тер, ґуґл); назви сайтів з родовим словом пишемо з великої букви та в лапках (мережа «Фейсбу́к», енциклопе́дія «Вікіпе́дія»); назви сайтів, ужиті як назви юридичних осіб, пишемо з великої букви та без лапок (РНБО ввела санкції проти Яндекса).

 

§ 58. Назви товарних знаків, марок виробів

1. Торгові назви продуктових, парфумерних і т. ін. товарів, тютюнових виробів, вин, мінеральних вод та інших напоїв беремо в лапки і пишемо з великої букви: цуке́рки «Асорті́», сир «Королі́вський», ковбаса́ «Кра́ківська», шокола́д «Сві́точ», цигарки́ «Украї́нські», вино́ «Перли́на сте́пу», конья́к «Та́врія», мінера́льна вода́ «Мо́ршинська», напі́й «Жи́вчик», духи́ «Ліле́я», шампу́ нь «Оли́вковий», кросі́вки «Найк», взуття ́«Крокс».

2. Назви виробничих марок технічних виробів (машин, приладів і т. ін.) беремо в лапки і пишемо з великої букви: автомобілі «Ніса́н», «Во́льво», «Фольксва́ген»), літак «Бо́ їнг 777», тра́ктор «Слобожа́нець». Але назви самих виробів беремо в лапки і пишемо з малої букви: «ніса́н», «во́льво» «фольксва́ген» (автомобілі), «бо́ їнг» (літак). «слобожа́нець» (трактор).

3. Власні назви кораблів, поїздів, літаків тощо беремо в лапки, і перше слово в назві (і всі власні назви) пишемо з великої букви: круї́зний ла́йнер «Гармо́нія морі́в», по́їзд «Чорномо́рець».

4. Абревіатурні назви виробничих марок і виробів пишемо без лапок: Ан-225, А-340, В-77, КрАЗ.

 

  • Долучайтеся до створення в Глухові пам'ятника Вчителю! | Глухів.INFOПереглянь відеопрезентацію «Уживання великої букви»

URL: https://drive.google.com/file/d/1NO8UMsSp6bw0pLGYcH2GsRpqS3od-S1-/view?usp=sharing

C:\Users\User\Downloads\qrcode_23468052_.png 

 

 

 

 

 

 

Хмаринка слів

 

C:\Users\User\Downloads\Велика буква1.png

 

  • Випиши назви історичних подій, досліди, в яких роках вони відбувалися, чим знаменні ці події.

 

 

 

Хмаринка слів

 

C:\Users\User\Downloads\Велика буква 4.png

 

 

  • Випиши назви, досліди, яку діяльність виконують зазначені установи.

 

 

Хмаринка слів

C:\Users\User\Downloads\Велика буква 3.png

 

 

  • Випиши назви свят; розкажи, що ти про них знаєш.

 

 

 

 

Хмаринка слів

C:\Users\User\Downloads\Велика буква 2.png

 

 

  • Випиши назви  знаменних дат, розкажи, що ти про них знаєш.

 

 

 

 

 

 

 

Використані джерела

 

  1. Український правопис 2019

URL:  https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchalni-programi/ukrayinskij-pravopis-2019

  1. Андрій Панченков, Василь Терещенко,  Український правопис у новій редакції. Методика реалізації, Харків, Творче об'єднання «Соняшник», 2019.
  2. Олександр Авраменко, Було – стало (Зміни в правописі), видавництво «Даринка», 2020.
  3. Ілюстрації та зображення з мережі «Інтернет».

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
7706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку