В очікуванні Різдва. Різдвяний янгол (витинанка) Презентація

Про матеріал
Презентація "В очікуванні різдва. Різдвяний янгол" містить історію виникнення витинок, їх різновиди та поділ витинанок.Зразки витинанок та янголів - вісників Різдва.Призначена для демонстрації із уроком"В очікуванні різдва. Різдвяний янгол(витинанка)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В ОЧІКУВАННІ РІЗДВА. РІЗДВЯНИЙ ЯНГОЛ (ВИТИНАНКА)

Номер слайду 2

Витинанка – художній твір народного декоративно-прикладного мистецтва у вигляді орнаментованої чи сюжетної композиції, вирізаної з одно- багатоколірних аркушів паперу.

Номер слайду 3

Перші витинанки з'явилися у VІІ-ХІІ столітті у Китаї, на батьківщині паперу. Напередодні свята весни китайські жінки наклеювали на вікна традиційні паперові узори, сюжети у вигляді драконів, квітів, різних символів. У Західній Європі витинанки були подібні до графічних зображень, це були аплікації на одному цілому аркуші паперу.

Номер слайду 4

УКРАЇНСЬКА ВИТИНАНКА Перші паперові витинанки з'являються в Україні у ХVІІ – ХVІІІ століттях. Це були підкладки для печаток, так звані "кустодії". Коли в середині ХІХ століття папір стає досить дешевим, прикраса-витинанка надовго входить у побут міщан та селян. Її можна було бачити у хатах на вікнах, стінах, сволоках, на печі. Іноді вона замінювала собою настінні малюнки. Витинанка стала популярною прикрасою українського житла.

Номер слайду 5

На свята українці виготовляли особливі витинанки: у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, у вигляді барвінку чи постатей ангелів. Витинанка-хрест була оберегом, її чіпляли на сволок, де висіла дитяча колиска. Особливо поширеним в українській хаті було оздоблення божників та мисників

Номер слайду 6

Технологія виготовлення витинанок: Ажурна (зображення розміщуються у прорізах) Силуетна (зображення виступають силуетом) Одинарна (виготовлені з одного аркуша) Складна (аплікаційна, з декількох аркушів паперу й тому завжди багатокольорова)

Номер слайду 7

Ажурна витинанка Силуетна витинанка

Номер слайду 8

Одинарна Складна

Номер слайду 9

При виготовленні майже всіх видів паперових прикрас чільне місце належить ножицям. Техніка витинання ножицями дала майстрам широкий діапазон виражальних можливостей, при цьому досягаються плавність ліній, виразність силуетів, велика ажурність. Кінчиками ножиць витинають по краях, а широким розворотом боків роблять великі надрізи, відповідно провертаючи І прокручуючи в руках складений аркуш паперу.

Номер слайду 10

Майстри того часу були переконані в тому, що витинанки в системі хатніх прикрас мали апотропеїчне значення. Кожний знак, а саме так треба розуміти узагальнені мотиви паперового декору, відповідав прагматичному захисту житла, людей, тварин, усього життєдайного середовища. Не випадково значна частина геометричних знаків пов’язана з солярною символікою. «Дерево життя», «птахи», «коні», узагальнені жіночі постаті — успадковані з язичницької міфології слов’ян. Народ здавна вірив у їхню здатність відвертати лихо, приносити добро.

Номер слайду 11

РОБОТИ ВІДОМИХ МАЙСТРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ВИТИНАНКИ Микола Теліженко

Номер слайду 12

РОБОТИ ВІДОМИХ МАЙСТРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ВИТИНАНКИ Андрій Пушкарьов

Номер слайду 13

РОБОТИ ВІДОМИХ МАЙСТРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ВИТИНАНКИ Ірина Зяткіна Олена Харченко

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ppt
Додано
21 грудня 2020
Переглядів
1802
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку