В очікуванні Різдва. Різдвяний янгол (витинанка) Урок

Про матеріал
Розробка уроку з образотворчого мистецтва. Містить багато цікаваго і повчального матеріалу. Містить заготовки витинанок.також до нього є зроблена презентація.
Перегляд файлу

Тема уроку: В очікуванні Різдва. Різдвяний янгол (витинанка)

Мета уроку:

Навчальна: забезпечення засвоєння технології виготовлення витинанки з складеного навпіл паперу та вдосконалення технічних навичок роботи ножицями; розширення знань про витинанку як традиційний вид декоративно-прикладного мистецтва; формування поняття про янголів як невід’ємний атрибут Різдвяних свят. Розвивальна: розвиток образного, логічного та конструктивного мислення; розвиток вміння спостерігати, аналізувати, планувати дії; розвиток окоміру, дрібної моторики, точності рухів.

Виховна: стимулювання інтересу до культури та звичаїв свого народу, до традиційних видів декоративно-прикладного мистецтва, системи національних культурних цінностей, які відображають багатство загальнолюдської духовної культури; виховання гуманності, поваги та милосердя до людей; виховання охайності, культури праці.

 

Тип уроку: комбінований

Наочний матеріал: зразки різних видів витинанок, комп’ютерна презентація, інформаційні повідомлення про витинанку, аудіозаписи українських пісень.

Матеріали: кольоровий та білий папір, ножиці, різці, олівець, гумка.

Хід уроку

І. Повідомлення теми та завдань уроку. (Тема записана на дошці.) Привітання з вихованцями, побажання гарного настрою, позитивного спілкування, активної роботи.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Наше з вами завдання – відроджувати і зберігати традиції стародавнього художнього промислу й популяризувати його серед молоді. Кожен із вас сьогодні буде виконувати роль дизайнера і виготовить для виставки свій шедевр – сюжетно-декоративну композицію в техніці витинанки до зимових свят. Ця робота буде сприяти відродженню українського народного декоративного мистецтва.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

  • Слово вчителя за планом з демонстрацією наочності:
  • Історія виникнення витинанки
  • Сьогодні на нас чекає подорож у чарівний світ народного декоративного мистецтва – Світ Витинанки. Перш, ніж перейти до нашої сьогоднішньої теми, давайте згадаємо, що ж таке декоративно-прикладне мистецтво? (ДПМ – це мистецтво прикрашання предметів, що оточують нас у повсякденному житті). Ми вже знайомились з мистецтвом витинанки на попередніх заняттях. Давайте згадаємо, що таке витинанка? (Ажурне вирізування з паперу). Витинанка — один з видів українського народного декоративного мистецтва, що має глибокі й давні традиції. Це сюжетні та орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями або вирізані ножем з білого й кольорового паперу. Навіщо виготовляли витинанки? (Ще у давні часи хати прикрашали витинанками. Їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, коминів, печей). Зараз прикрашають стіни у кімнаті картинами, фотографіями, декоративними панно. Ми можемо купити будь-яку декоративну, інтер’єрну річ для своєї оселі. Раніше було не так. Всі хатні прикраси були витворами господині або членів родини, все було зроблено власноруч. Не було раніше і готового кольорового паперу, люди вміли фарбувати його самі. Для цього використовували сік різноманітних ягід, овочів, робили навари з квітів, рослин, щоб отримати необхідний колір. Цим розчином фарбували білий папір, і лише потім переходили до витинання. Витинанки наклеювали на вікна, полиці, меблі або аркуш паперу, тло якого також могло слугувати невід’ємною складовою задуманої автором композиції. Прикраси для оселі завжди виготовлялись з особливою любов’ю і свідчили про високу майстерність та смак господині.

Одним із видів народного мистецтва є витинанка – декоративна прикраса житла, виконана з кольорового паперу методом вирізання (витинання) за допомогою ножиць та різців. Великого поширення вона набула в першій половині ХІХст. Основним матеріалом для її виготовлення були шкіра й хутро, якими прикрашали одяг, взуття й інші побутові й культові речі. Про це свідчать археологічні знахідки на Алтаї (ще в Vст. до н. е.). Особливого поширення набули прикраси зі шкіри та хутра в мешканців Карпат – гуцулів та лемків.

Популярністю користувалася витинанка наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Її називали по-різному : узори, зірочки, квіти, вазони.

  • Призначення витинанок .

      Кожна витинанка приурочувалась до конкретної події і мала відповідну традиційну композицію. Так, до жнив вирізали «врожайну», до заручин – «заквітчану» , на весілля – «весільну». Були також і «різдвяні» витинанки. І хоча в сучасному декоративно-прикладному мистецтві витинанка набула в основному виставкового характеру, однак, навіть зараз прикрашання оселі власноруч виготовленими витинанками є надзвичайно доречним. Чи бачили ви сучасні прикраси в техніці витинанки? (Демонстрування робіт майстрів та вихованців минулих років). Ви вже, мабуть, здогадалися, що сьогодні ми почнемо готуватися до Різдва і виготовимо різдвяного янгола в техніці витинанки. Що, на ваш погляд, можна прикрасити такою витинанкою? (Підвісити під стелю – «мобіль», повісити на ялинку, наклеїти на вікно, зробити листівку тощо). За традицією зображеннями янголів прикрашають листівки, ялинкові іграшки, вертепи, вікна або підв’язують до люстри окремі фігурки янголів. Різдвяні янголи завжди в довгому одязі, але можуть бути різними за формою і кольором, зроблені з різноманітних матеріалів. Здавна в Україні до Різдва фігурки янголів вирізували з паперу та клеїли їх на шибки або кріпили за ниточку до сволока. Такі оздоби, коливаючись від найменшого руху повітря, створювали неймовірну атмосферу чарівності, легкості та казковості.

Сюжет витинанки тісно пов’язаний із народними звичаями, обрядами, побутом. У деяких випадках витинанка слугувала фіранкою на вікнах. Великого розповсюдження цей вид мистецтва набув на Поділлі, Вінниччині, Прикарпатті.

У кожного народного умільця свої методи, підходи до виготовлення витинанки, свій неповторний світ образів.

Витинанки у минулому були однією зі складових культури й побуту українського народу. Є й нині люди, які люблять витинанку, знають усі прийоми її виконання. Працюючи у цьому напрямі професійно, вони прикрашають своїми роботами книги, журнали, святкові листівки, створюють оригінальні картини, які можна вставляти в рамки, під скло й оздоблювати ними сучасні інтер’єри.

  • Види витинанок (Самостійна робота учнів з картками-інформаторами).

       Існують різні види витинанок. Зараз ви ознайомитесь із інформаційними повідомленнями, де описані види витинанок і визначите до якого з них належать витинанки, зображені на малюнках.

За кольором(одно і багатоколірні), за сюжетом(зображенням людей, тварин,рослин),за технікою(ажурні,силуетні, симетричні, асиметричні),одинарні, складні,аплікаційні, накладні)

  • Робота учнів по визначенню видів витинанок (робота учнів з картками-зразками витинанок)

ІV. Практична робота:

  • Постановка практичного завдання

Давайте поговоримо про янголів. А чи знаєте ви, хто такі янголи? (Відповіді дітей). У кожної людини є свій янгол-охоронець, який оберігає його від нещасть, бід. У кожного імені є свій день ангела чи день іменин по- іншому. Янгол – це хранитель душі людини. Янгол – це вісник чуда. Янголи – вісники Різдва, світлого свята народження Ісуса Христа). Ангел, ангол, янгол – в перекладі з грецької мови означає «вісник». У релігійному культі янгол – це надприродна істота, посланець, вісник Бога. Його місія – оберігати людей, бути посередником між ними і Богом. Ангели приносять від Бога думки про добро, мир і любов, спонукають людей до виконання заповідей Бога, охороняють людину від зла. І хоча ми не бачимо ангелів, ми повинні звертатися до них з молитвою, знаючи, що ангели бачать нас і чують, і допомагають, коли це нам необхідно і корисно.

     Янгол завжди символізує тепло, доброту й турботу, з якими родина повинна зустріти Новий рік та Різдвяні свята. Особисто я вірю, що виготовлені нами янголи зможуть здійснити наші новорічні бажання та захистити нас від негараздів. А ви вірите в янголів? Чи бачили ви коли-небудь справжнього янгола? Як ви уявляєте собі янгола? Ніхто з людей ніколи не бачив янголів, тому в уяві людей вони виглядають по різному: одні уявляють собі янгола у вигляді рожевощокого малюка, інші – у вигляді юнака у світлому дияконському одязі або жінки в білому вбранні. В них є крила і сяйво (німб) над головою. Янголи в уявленні людей – це щось хороше і світле, в кожної людини є свій ангел-охоронець, який захищає, оберігає, відводить біду. Щоб це чисте, світле і хороше було завжди поруч люди, використовуючи свою творчу уяву, фантазію намагаються зробити янголів у вигляді витинанок, іграшок, ляльок.

        Перш, ніж почати роботу, приготуйте своє робоче місце. Під час роботи тримайте своє місце в порядку. Завжди думайте, як зробити роботу краще: заощаджуйте матеріали, бережіть інструменти. Працюйте дружно. Зараз ми з вами приступимо до виготовлення янголів. Для цього візьміть аркуш кольорового чи білого паперу. За звичаєм Різдвяні янголи виготовляли білого або блакитного кольору. Оберіть колір самостійно. Спочатку треба скласти папір навпіл (показ). Лінія згину стане віссю симетрії. Наша витинанка буде симетричною. Пригадайте, що таке «симетрична» (Однакова з двох сторін). Отже, ліва і права частина будуть вирізуватись одночасно і вийдуть однаковими. Тепер необхідно нанести контури рисунка простим олівцем. Нагадую, що папір ми склали вдвічі, отже, наносити рисунок будемо лише на половину зображення. (Поетапний показ виконання роботи). Подивіться уважно: у янгола є голова і тулуб: намалюємо півколо – голову і від неї трикутний одяг аж до низу аркуша. Що ще треба домалювати янголу? (Руки і крила). Подивіться уважно на зразки: на них руки зображені по-різному: підняті вгору, розведені в сторони, з’єднані посередині й тримають свічку, зірку, ялинку тощо. Ви можете самостійно обрати той варіант, який вам подобається більше. Домалюйте янголу крила. Зверніть увагу: над головою янгола є ще круг – це німб.

  • Етапи виконання роботи:
  1. Вибрати сюжет.
  2. Скласти аркуш навпіл  усередину,
  3. Акуратно вирізати за малюнком.
  4. Підібрати гарне за кольоровим контрастом тло.

- Інструктаж з техніки безпеки при роботі з ножицями, клеєм

 Давайте згадаємо, як правильно користуватись ножицями: — Не брати ножиці без дозволу вчителя. — Не залишати ножиці у відкритому стані. — На робочому місці ріжучі та колючі предмети повинні розташовуватися на видному місці, робоче місце повинне бути чистим, звільненим від сторонніх і непотрібних предметів. — Передавати ножиці виключно в закритому стані кільцями вперед. — При роботі з ріжучими та колючими інструментами їх ріжучі поверхні і гострі частини повинні бути спрямовані від працюючого, щоб уникнути травми при випадковому зриві інструменту з оброблюваної поверхні. — Пальці рук, що утримують оброблюваний предмет, повинні знаходитись на достатньому віддаленні від ріжучих країв, а сам предмет – надійно утримуватись. — У разі виникнення будь-яких непередбачуваних ситуацій (травмування, поріз) негайно повідомити про це вчителю.

- Практична діяльність учнів:

* Робота в парах (Кожна пара виготовляє витинанку  згинаючи аркуш)

* Самостійна робота учнів (Під час практичної роботи звучать українські народні пісні.)

 

 

 

 

 

 

У. Підсумок уроку.

Рефлексія

  • Хто зберіг гарний настрій до кінця уроку?
  • З яким видом декоративно-прикладного мистецтва ми з вами продовжили знайомство на цьому уроці?
  • З якою метою створювались витинанки?
  • Хто такі янголи?
  • На вашу думку, чому ми сьогодні виготовили саме янголів?
  • А хто зможе самостійно вдома зробити такого янгола та навчити своїх друзів та рідних?
  • Де саме буде жити ваш янгол?

 

      Після закінчення роботи витинанки-янголи викладаються на окремому столі, щоб діти могли переглянути роботи один одного, порівняти та проаналізувати вдалі та невдалі рішення.

      Визначаються роботи з найоригінальнішим візерунком, охайнішим виконанням, вдалішим колірним сполученням. Хто задоволений своєю роботою? За необхідності можна надати дружні поради щодо покращення результатів роботи.

 

       Сьогодні ви навчилися виготовляти Різдвяного янгола. Отримані знання вам стануть у пригоді: ви можете навчити робити янголів своїх сестричку, братика, маму з татом, бабусю з дідусем, друзів. Цими янголятками ви прикрасите свою оселю до Різдва, тим самим створите святковий настрій. Ви можете подарувати цього янгола близький людині або зробити на подарунки ще декількох. Хотілося б відзначити, що ви працювали швидко, охайно, дружно, успішно впоралися з усіма задачами, і з задоволенням побачили результати своєї роботи. Багато легенд і неймовірних історій розповідають про янголів. Колись існував навіть літературний жанр різдвяного (святочного) оповідання. На завершення я розповім вам коротеньку легенду.

 

Легенда про Маленького Янгола Добра

Студеного зимового вечора, саме напередодні Різдва, послав Бог Маленького Янгола Добра на Землю, щоб той довідався, як живеться людям і чи потребують вони допомоги. Янгол Добра зачепив свою хмаринку за високу тополю й по гілках спустився вниз. Першим, кого побачив Янгол, був хлопчик, який разом із татком ніс ялинку, весело сміючись. «Їм, мабуть, добре живеться», — подумав Янгол і посміхнувся. Змахнув він крилами й піднявся до віконечка високого будинку, де побачив, як татусь з дітками прикрашають ялинку, а мама готує святкову вечерю. У сусідньому віконечку бабуся пече пироги й чекає на гостину дітей та онуків. «І цим добре живеться», — зрадів Янгол і знову спустився на землю. Невже всім людям на Землі живеться добре?А він так мріяв зробити кому-небудь щось корисне. І раптом він побачив стареньку жінку, яка стояла біля магазину і рахувала копійки, щоб купити хліба. На її очах були сльози. «Ось кому потрібна моя допомога», — зрозумів Янгол. Він дістав із кишені зірочку і поклав її на бабусину долоню. Зірочка вмить перетворилася на великий кошик зі смачною їжею. Здивована, але щаслива бабуся підвела очі до неба і подякувала за різдвяний дарунок. Вона завжди, все своє довге життя, вірила в світлих янголів. Маленький Янгол Добра теж радів, що опинився на Землі в потрібний час, бо робити добро — це велике щастя.

 

 

doc
Додано
21 грудня 2020
Переглядів
4156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку