Валеологічне заняття "Тримай спину"

Про матеріал
Виховний захід, що допомогає закріпити отримані на уроці знання про значення правильної постави для збереження і зміцнення здоров’я людини; сприяє підвищенню інтересів учнів до занять фізичною культурою і спортом.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Валеологічне заняття

 

 

ТРИМАЙ СПИНУ!

 

Підготувала Тарасова О.Ю.,

вихователь ГПД ПШ №28

м. Суми

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: Закріпити отримані на уроці знання про значення правильної постави для збереження і зміцнення здоров’я  людини; сприяти підвищенню інтересів учнів до занять фізичною культурою і спортом; розвивати творчі здібності дітей.

 

(Заняття починається з акробатичного виступу.)

Вихователь: Я не просто так попросила Оленку виступити сьогодні перед нами. Подивіться, будь ласка, на неї уважніше. Красива дівчинка, правда? Спина у неї рівненька, голівка піднята, плечі розправлені і трохи відведені назад. Оленка невеличка на зріст, але так і хочеться сказати про неї, що вона струнка, мов берізка. Чому ж складається у нас таке приємне враження саме про цю дівчинку?

Так, вона вміє красиво стояти, красиво ходити, рухатись. Вона вміє тримати своє тіло. А вміння людини тримати своє тіло в різних положеннях - це постава. Чи можемо ми сказати, що в Оленки правильна постава?

Вихователь: Давайте подивимось на ваші малюнки. Яка чудова постава у Попелюшки або у казкового принца. А ось у Карабаса-Барабаса постава негарна, неправильна: він весь зігнувся, спина у нього колесом, а плечі випнуті вперед.

То що ж краще з погляду краси: правильна чи може неправильна постава? Нехай же кожен хлопчик зараз уявить себе казковим Принцем, а кожна дівчинка Попелюшкою на балу. Розправили плечі, відвели їх трохи назад, підняли голови, випрямили спини і втягнули животики. Чудово!

Вихователь: Але невже лише заради красивої фігури треба слідкувати за своєю поставою? Звичайно, ні. Вчені провели цікаве спостереження. Виявилось, якщо людина низького росту, але тримається прямо, то вона здається вищою. І навпаки, висока, але сутула - здається нижчою.

Але і це не все. У людини із правильною поставою правильно формується кістяк, добре розвинути всі м'язи. Легше працювати серцю і іншим важливим органам. А через неправильну поставу людина швидше втомлюється, скаржиться на головний біль, у неї з'являються різні хвороби. Таким чином, від того, яка в нас постава, залежить і якість нашого здоров'я.

Чому ж так трапляється, що одна дитина струнка, рівненька, а друга ні сидіти, ні стояти гарно не вміє? Гарна постава - це подарунок долі чи результат праці? Давайте подумаємо.

(Робота з дидактичним матеріалом)

 

Вихователь: Обведіть червоним олівцем номери малюнків, на яких зображено неправильну поведінку. Що в таких випадках відбувається? Правильно, розвиток сутулості і викривлення хребта. І тоді допомогти такій дитини може лише лікар.

Сьогодні до нас з вами завітав тато Сашка. Він лікар-ортопед і погодився розповісти нам про свою роботу.

(Розповідь батька)

 

Вихователь: Ви вирішили стати струнким, але без помічників вам не обійтись. Не хвилюйтесь, їх у вас багато. І ваш перший помічник - дзеркало. Так-так, дзеркало. Намагайтесь хоча б мельком подивитись у дзеркало вдома і у школі, прямо ви тримаєте спину чи зігнулись.

Якщо ви вже зараз навчитеся правильно вдіти і стояти, вам скаже за це велике спасибі ваш хребет. Адже хребет - це головна опора всього тіла, і від його положення залежить, яка у людини постава.

А що значить правильно сидіти і стояти? Чи існують щодо цього правила? Так, і ви їх весь час чуєте від батьків, вчителів. Спробуйте згадати.

(Відповіді дітей)

 

Вихователь: Що таке правильно сидіти, ми розібралися. А чи вмієте ви правильно стояти чи ходити, ми зараз перевіримо. Всім відомий звичай жінок у багатьох народів носити ношу на голові. Такі жінки мають гарну поставу. Спробуймо і ми. Ось ці кубики треба пронести на голові, не загубивши по дорозі.

(Проводиться гра-естафета з кубиками).

 

Вихователь: Виявляється, в формуванні правильної постави приймає участь не лише один хребет. В нього є помічники - м'язи. А щоб м'язи гарно працювали, їх треба весь час тренувати, тобто виконувати різноманітні вправи, займатися фізкультурою і спортом, загартовувати свій організм, адже хворій, ослаблений дитині важко правильно сидіти, вона часто приймає неправильну позу, яка з часом становиться звичкою. І навпаки, дитина, що займається спортом, вміє правильно сидіти і стояти.

Дуже корисне і навіть необхідне для вироблення правильної постави плавання. Коли ви плаваєте, розвиваються всі м'язи тіла і зменшується навантаження на хребет.

Але починати слід з ранкової гімнастики. Про її користь ви всі знаєте, а зараз ми дізнаємося, що думають з цього приводу герої відомої казки про ріпку.

("Ріпка на новий лад " Інсценізація)

 

Вихователь: Коли заходить мова про спеціальні вправи, дехто лякається, що це дуже важко, складно і займає багато часу. Але це не так. Багато спеціальних вправ для збереження правильної постави можна включити до комплексу ранкової гімнастики. А деякі з них можна просто станцювати, як це зараз зробить Наталка. І називається цей танок "Зустріч сонця".

(Виконується танець)

 

Вихователь: Коли вже мова зайшла про сонце, давно ми з вами не подорожували. Сідайте зручніше. Закривайте очі...

(Звучить релаксаційна музика.)

Уявіть себе на березі річки. Ледь-ледь починає світати. Темне тіло річки нерухомо застигло між низьких піщаних берегів, оповитих перлистим туманом.

Відчуйте свіжість і чистоту повітря. Відчуйте його прохолодний подих на своєму тілі. Подивіться на воду, зірки, темне небо. Деякий час прислухайтеся до світанкової тиші, до нерухомості, що насичена

майбутнім рухом.

Жевріє схід. Світлішає ріка. У попелястому небі тануть останні зірки. Слабшають обійми ночі. Перший ніжний промінь сонця несміливо виглядає із-за обрію. За ним другий, третій... Володарка-ніч поступово віддає свої права.

Раптом світло так і хлинуло потоком. З-за обрію величаво випливає сонце. Велике, золотаве, воно повільно піднімається і торкається промінчиками казкової водяної тиші, зливається з нею, відсвічує в дзеркальній воді.

Легенький вітерець повільно гонить ніжні хвильки. Накочуючись одна на одну, вони розсипаються на мільйони сріблястих краплинок. Спокоєм віє від них. Може, розповідають вони сни свої? Може, несуть новину з річкової глибини? Прислухайтесь, про що вони вам розповідають.

Із чистого діамантового світла сонце виплітає золотаву стежинку, що простягнулася до ваших ніг. Відчуйте тепло зігрітої сонцем води, її лагідність. Вона манить вас до себе, і ви поступово занурюєтесь у її обійми.

Повільно, насолоджуючись, ви починаєте пливти в оточуючому вас золотому сяйві. Відчуйте дотик води, насиченої світлом. Відчуйте, як золоте проміння пестить вашу шкіру. Відчуйте, як легко вам пливти, і насолоджуйтесь відчуттям свободи і невагомості.

Ви пливете все далі і далі, назустріч сонцю, і все менше навкруги вас води, все більше світла. Ви відчуваєте, що оповиті чудодійним проникаючим у вас світлом. Тепер ваше тіло купається в життєдайній енергії сонця. Ваші відчуття насичені її теплом. Ваш розум осяяний її світлом.

Нарешті ви виходите з води. Ваші ноги відчувають дотик зігрітого сонцем піску. Навколо вас ранкова тиша і спокій. Ви відкриваєте очі, але все ще відчуваєте, що ваше тіло оповите промінням доброго, теплого, всемогутнього сонця. Сонячне проміння проникає у ваше серце і розквітає у ньому чарівною квіткою. Ця квітка назавжди залишиться з вами і допоможе вам кожен день починати із зустрічі з сонцем. Кожен день починати здоровими і стрункими.

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
9 липня 2021
Переглядів
248
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку