Варіативний модуль "Петанк"

Про матеріал
Знайомство з варіативним модулем "Петанк". Петанк це один з різновидів боулзу, метою якого є, стоячи всередині кола (обома ногами торкаючись землі), кинути металеву кулю якомога ближче до маленької дерев'яної кулі — кошонет, поросятко, паця, джек, бушон, корок). Цю гру, як правило, грають на твердому ґрунті або гравії, але можна також грати на траві, піску тощо.
Перегляд файлу

image

Петанк

imageimageце один з р зновид в боулзу, метою якого є, стоячи всередин кола (обома ногами торкаючись земл ), кинути металеву кулю якомога ближче до маленької дерев'яної кул — кошонет, поросятко, паця, джек, бушон, корок). Цю гру, як правило, грають на твердому ґрунт або грав ї, але можна також грати на трав , п ску тощо.

Істор я розвитку гри

imageГра в сучасн й форм виникла в 1907 роц в Ла С ота, в Прованс , на п вдн Франц ї. Англ йською та французькою мовами назва петанк походить в д la petanca [peˈtaŋkɔ] в провансальському д алект окситанської мови, що означає "ноги разом" або, точн ше, "ноги на якор ".

 У Франц ї в петанк грають близько 17 м льйон в ос б (в основному п д час л тн х кан кул). Є близько 375 тис. гравц в, л цензованих Федерац єю Французького Петанку  близько 3 тис. — в Англ ї. В

Квебеку — близько 20 тис. Кр м того, петанк-клуби є в США та в П вденно-Сх дн й Аз ї

imageimageВ Україн вперше у цей вид спорту почали грати ще на початку 2000-х у Києв та Ужгород , одним з тих, хто активно розвивав спорт на Закарпатт , був журнал ст Олександр Попович. Згодом сформувалася ГО «Федерац я петанку України» (ГО ФПУ), яку зареєстрували в кв тн 2007 року.

 Президентом ГО ФПУ став Петро Гойс. Цього ж року Україна була вперше представлена на ж ночому Чемп онат Європи (триплети) в Анкар . В рамках

Чемп онату в дбувся конгрес, на якому

Президент Всесв тньої Федерац ї Петанку (FIPJP) Клод Азема оголосив про створення нової Федерац ї в Європ .

Кул для петанку

На даний момент снують три види куль для петанку.

  Перший - так зван кул для дозв лля, ц кул можна використовувати т льки для розваги, або тренування. Зазвичай вони продаються наборами по 3, 6 або 8 куль.

image  Другий вид - профес йн кул . Куля повинна в дпов дати розм ру вашої руки. У деяких випадках застосовується спец альний пристр й, що визначає хват вашої руки. А також мають в дпов дати таким критер ям:

Вироблен з металу.

Мають д аметр в д 7.05 cм (м н мум) до 8 см (максимум).

Мають вагу в д 650 грам (м н мум) до 800 грам (максимум)   Трет м’як з наповненням

Кошонет для петанку

 Кошонет - це дерев"яна кулька з якою починається гра.

image Кошонет є важливим елементом спорядження  пропонується б льш стю виробник в куль. Також як  кул , кошонет має ряд критер їв, яким в н повинен в дпов дати. Перш за все, в н повинен бути зроблений з деревини (найб льш престижн марки зроблен з самшиту)  мати розм р в д 25мм до 35мм в д аметр .

imageimage В петанк грають на будь-якй поверхн. Проте, за ршенням органзацйного комтету, гравц можуть грати на розмчених майданчиках. В такому випадку, майданчики для нацональних та мжнародних змагань, повинн мати так мнмальн параметри: 15 м в довжину x 4 м в ширину.

 Для нших змагань, за ршенням органзаторв, можуть застосовуватися нш розмри. Мнмальний розмр майданчика: 12 м x 3 м.

image


image


Правила гри

imageП сля того як кошонет кинутий, будьякий гравець першої команди кидає першу кулю, намагаючись розм стити її, якнайближче до кошонету. При цьому ноги гравця, який кидає, не повинн виступати за меж кола.

Гравець починаючсої команди кидає першу кулю, стараючись поставити її найближче до кошонету. Пот м в круг стає гравець другої команди старається покласти свою кулю ближче н ж куля першої команди.

   Якщо друга команда закинула свою кулю ближче, то це називається «взяти очко»  тепер кидає перша команда, щоб ще ближчи поставиити свою кулю чи вибити кулю суперника.

   Якщо команда не бере очко, тобто не ставить кулю ближче н ж суперника, то вона кидає, поки їй це не вдасться або ж зак нчаться кул .

Час гри

imageГра триває тих пр, поки одна з команд не набере 13 очок. Команда, яка виграла гейм починає новий, малюючи коло бля мсця розташування кошонету.

Визначення переможцв та час гри

Визначення переможцв

imageКоли кинут вс кул , гейм виграє команда, чия куля найближча до кошонету. Їй зараховуєжться ст льки очок ск льки її куль ближче до кошонету н ж найближча куля суперника.


Про петанк в школах.

Вар ативний модуль уроку ф зичного виховання з петанку у школах України, школяр на протяз всього навчального року займаються Петанком на уроках ф зичного виховання.

1-4 класи грають м’якими кулями.

5-6 класи грають металевими кулями.

imageМожна грати м’якими та металевими кулями  у рамках навчального процесу на уроках ф зичного виховання, бо петанк має велике оздоровче значення. П д час урок в, присвячених вивченню петанка  тренуванню навичок, учн виконують б гов вправи, спец альн вправи для кидк в, рухлив гри для розвитку швидк сно-силових зд бностей. Кр м того, чимале значення має те, що гри проводяться на св жому пов тр  грати можна у будь-яку пору року. Весна, л то та ос нь це вулиця, зима це прим щення ( спортзала або коридори) Петанк влучн сть та стратег чне мислення, так, саме так якост як точн сть, оком р, витримку та здатн сть мислити на крок вперед  розвиває петанк.

Висновок

imageОтже, петанк це ц кава сучасна гра, яка розвиває силу, точн сть, спритн сть, волю та витримку. Грати в петанк можуть абсолютно вс , нав ть учн , зв льнен в д урок в ф зкультури. Доступна, безконтактна гра знижує ризики травмуватися, спрямована на гендерну р вн сть (д ти будь-якої стат можуть займатися петанком) та прод є бул нгу (якщо учень має зайву, або не вистачає сили проявити себе у контактних грах, г мнастиц чи б гу, то такий школяр не стає об'єктом насм шок ровесник в, а має можлив сть стати чемп оном з петанку).

ПЕТАНК – це дуже багатогранна дисципл на. Гра, яка зд йснює загальний ф зичний та розумовий розвиток, адже тут необх дно не лише потрапити в ц ль (якомога ближче до стартової кул ), а й продумати стратег ю для команди, щоб отримати перемогу. Гру можна проводити як для двох учасник в, так  для шести в одн й команд . Петанк може проводитися як в прим щенн , так  на подв р’ї для р зної в кової категор ї.

image

pdf
Додано
30 квітня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку