Веб-квест: "Ми - за безпечний інтернет"

Про матеріал
Мета: - сприяти обізнаності учнів про небезпеки, які існують в Інтернеті та про правила безпечної поведінки в Інтернеті; - навчитися відрізняти безпечний Інтернет від небезпечного та захищати себе від небезпеки в Інтернеті; - дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету; - мотивувати їх поширювати цю інформацію у своєму середовищі; - виховувати інформаційну культуру учнів.
Перегляд файлу

   Ми – за безпечний інтернет!

Мета:

  •         сприяти обізнаності учнів  про небезпеки, які існують в Інтернеті та про правила безпечної поведінки в Інтернеті;
  •         навчитися відрізняти безпечний Інтернет від небезпечного та захищати себе від небезпеки в Інтернеті;
  •         дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету;
  •         мотивувати їх поширювати цю інформацію у своєму середовищі;
  •         виховувати інформаційну культуру учнів.

Обладнання:  Соціальні ролики про безпечний Інтернет; мультимедійний проектор; доступ до мережі Інтернет; презентація Prezi.

 

Хід заходу

 

Захід супроводжується презентацією, створеною за допомогою  онлайн-сервісу Prezi.com

C:\Users\Инна\Desktop\Снимок.PNG

Доброго дня діти та присутні гості. Вітаю вас на нашому заході, присвяченому найбільшому та найзагадковішому винаходу людства – Інтернету. Інтернет. Що це? Останні роки це слово щільно увійшло в наше життя. Це цікавий та захоплюючий світ, який дозволяє тобі дізнаватись про світ цікавого, спілкуватись з людьми в різних кінцях світу не виходячи з власної кімнати, грати в цікаві ігри та ділитись з іншими своїми думками та захопленнями. Сучасна людина не уявляє собі життя без  Інтернету.

Коли ми потрапляємо до Всесвітньої мережі, ми потрапляємо у світ, де нас оточують люди: хороші та погані, добрі та злі, розумні та не дуже; інформаційні потоки: корисні та шкідливі; новини, музика; фільми і ще багато різної інформації.  Ми свідомо здійснюємо пошук серед усього цього розмаїття. Інтернет є дуже широким джерелом інформації, іншими словами, інформаційним простором, у якому, як і в реальному житті, є позитивні та негативні сторони.

На сьогодні в Україні проблема безпеки дітей в Інтернеті постала особливо гостро. Аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється, і її переважну частину становлять діти та підлітки, які не усвідомлюють повністю загроз, що можуть чекати у віртуальному просторі.

Саме тому сьогоднішній наш захід ми присвятимо темі безпечного інтернету. Спробуємо дослідити  позитивні і негативні наслідки Інтернету, сформулювати та засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті.

Епіграфом до нашого заходу я взяла слова найбагатшої та найуспішнішої людини у світі зокрема і в галузі ІТ-технологій Біла Гейтса «Інтернет - це всього лише інструмент. Все залежить від того, хто і в яких цілях його використовує». Сподіваюся що ми з вами дійдемо такого ж висновку, познайомившись та пригадавши особливості, правила поведінки, етикету в мережі. А щоб заняття проходило швидко та цікаво ми з вами позмагаємось у  знаннях, швидкості, кмітливості  - пройдемо  квест-змагання.

Кожен учасник нашого заходу зареєстрований на онлайн дошці в мережі Інтернет

Реєстрація:  https://padlet.com/innasmal123/rw5pgja3ls7k

 

 Тобто  у кожного є реєстраційна онлайн картка,   в яку ви будете самостійно  записувати отриманні за виконані завдання бали. А завдань буде 7.  Усі вони інтерактивні – розміщені у мережі інтернет. Посилання на кожне завдання розміщене у закладках ваших браузерів. Кожне завдання має певну шкалу оцінювання, яка розміщена у вас на столах, тому наші гості не тратитимуть часу на підрахунок балів а спокійно насолоджуватимуться вашою роботою.

Отож бажаю вам успіху на шляху пізнання незвіданого.

 

Завдання 1. А першим нашим завданням буде інтерактивний пазл, склавши який ви отримаєте один з найпотужніших об’єктів інтернету, вам потрібно скласти пазл та дати  відповідне визначення, за яке ви отримаєте додатковий бал. Завдання оцінюється у  5 балів, час на виконання завдання – 3 хв. Отож перейдіть на закладку завдання 1 – час пішов.

Посилання:    https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1846afa3f135

 

Отож заповніть свої картки балами

 

Завдання 2 Інтерактивна вправа Основні поняття інтернету, з якими ми  зустрічаємося працюючи в інтернеті , вам потрібно серед набору букв виділити означення, питання до яких розміщені збоку. Можна і вгадати. 

Максимальна кількість балів за завдання – 9 балів, час на виконання завдання 3 хв.

Посилання:     https://learningapps.org/2073474

 

Отож заповніть свої картки балами

 

Завдання 3. Звичайно незбагненними до сих пір є можливості інтернету.   Які послуги налає інтернет ? (відповіді учнів)

Отож наступне завдання саме про ці можливості  - вам потрібно знайти пару між зображенням і написом, якщо пара вірна то вона зникне, якщо ні  виділиться червоним кольором , клацніть по ній і вона роз’єднається.

На хвилювання часу немає, оскільки на виконання  у вас знову лише 3 хвилини. Перейдіть за посиланням завдання 3  – час пішов. Максимальна кількість балів 12.

Посилання:      https://learningapps.org/1855513

 

ПИТАННЯ ДО ГЛЯДАЧІВ Підніміть руки ті , хто користується однією соціальною мережею, двома, трьома і більше. Дуже приємно що вчителі не відстають від учнів у інтерактивному спікуванні.

Отож заповніть свої картки балами

 

Завдання 4. Зараз ви пройдете онлайн тестування у незвичні  формі – пограємо в Кahoot.

Для цього перейдіть за посиланням завдання 4 .

ПРАВИЛА КАХУТУ

Посилання:     https://kahoot.it/      

Переможець отримає бонусний 1 бал.

Отож заповніть свої картки балами

 

Завдання 5 Вам потрібно вибрати   для кожної категорії її характеристики   6 балів (2 картинки 1 бал). Перейдіть за посиланням завдання 5. На виконання  - 3 хвилини.

 

Посилання: https://learningapps.org/2819386

 

Отож заповніть свої картки балами

 

Завдання  6 з QR-кодами.  Для виконання наступного завдання вам знадобляться ваші гаджети та додатки для зчитування штрих-кодів.

 У вас на столах знаходяться  аркуші з QR-кодами, які вам потрібно зісканувати . перейти  за посиланням та записати у текстовому документа вашого компютера 5 основних правил безпеки та етикету в інтернеті. На це завдання у вас 5 хв. Поверніть  ваші аркуші,  приготуйте телефон – час пішов.

Отож заповніть свої картки балами

 

ГЛЯДАЧАМ – чи знаєте ви  що:

  •                   Щодня по інтернету розсилається близько 250 мільярдів листів, 81% з яких складає спам... 
  •                   Засновник всесвітньо відомої соціальної мережі Facebook — дальтонік. Саме тому дизайн сайту виконаний в синіх відтінках, адже Марк Цукерберг не розрізняє зелені і червоні кольори....
  •                   На сьогодні інтернет-магазинів зареєстровано більше, ніж звичайних, відповідно, інтернет-продаж за неофіційною статистикою — найпоширеніший заробіток в світі.... 
  •                   Піратство в усі часи було великою проблемою. Навіть в нинішні, спокійні часи, вони не пропали. Пірати, у вигляді різноманітних файлообмінників  , — найбільша проблема інтернету, яку на даний момент просто неможливо контролювати. При цьому всьому, основною проблемою інтернету був і залишається тероризм. На сьогоднішній день досвідчений хакер може зробити по павутинню все, навіть зламати банк.
  •                   Найцікавіший, в теж час, самий дивний гаджет з виходом в павутину — це холодильник з wi-fi.... 

Отож заповніть свої картки балами

 

Завдання 7. БОНУС

 Ви можете отримати бонусні 3 бали:

Робота з хмарою тегів: на зображенні за допомогою ключових слів-тегів записане одне із правил безпечної поведінки в інтернеті . ваше завдання скласти це правило, використавши всі слова та записати  його у текстовому  редакторі  – на виконання 3 хвилини  - перейдіть за посиланням завдання 6. Час пішов.

Посилання:  https://wordart.com/7tba4e4ysafe/word-art-3

 

Отож заповніть свої онлайн-картки балами. Підрахуйте їх. І що ми спостерігаємо.

(оголошення переможців)

Отож зачитайте основні правила ТБ в Інтернеті.

На завершення хочу щоб ви обмінялися враженнями від  змагання. Для цього перейдіть в закладку наші враження та дайте відповіді на будь яке із питань.

Посилання:  https://padlet.com/innasmal123/808mayyz9srt

Дійсно, Інтернет — невід’ємна частина нашого життя. В майбутньому, швидше за все, він заповнить кожну секунду нашого існування. Сподіваюся, що він все ж не замінить живого реального спілкування, дружби любові. А знання правил безпеки,  розумна та етична поведінка в мереж і вбереже вас від будь яких небезпек як віртуальних так і реальних.

Дякую за увагу!!!!

docx
Пов’язані теми
Інформатика, 9 клас, Сценарії
Додано
6 квітня 2019
Переглядів
2864
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку