Величність бароко. Бароко: архітектура, скульптура, живопис.

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із основними рисами стилю бароко, знаменитими майстрами цього стилю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бароко: архітектура, скульптура, живопис. 9 урок

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів із основними рисами стилю бароко, знаменитими майстрами цього стилю. Завдання уроку:-Виявити особливості основних напрямів мистецтва епохи бароко;-систематизувати знання учнів на тему, доповнивши їх новими відомостями;-формувати у школярів навички оцінки художніх творів, аналізу та узагальнення;-самостійної побудови висновків;-Сприяти розвитку творчих навичок;-Стимулювати розвиток здібностей до самоосвіти .

Номер слайду 3

Бароко (від італ. barocco - химерний, дивний), стиль, що панував в архітектурі та мистецтві європейських країн кінця XVI - середини XVIII в. Батьківщина бароко - Італія, де затвердження нового стилю означало кінець Ренесансу з його гармонійним світосприйняттям, вірою у безмежні можливості людського розуму та впорядкованість всесвітнього буття.

Номер слайду 4

В архітектурі стиль бароко успадкував форми італійського Відродження, однак, перевершив його за складністю та різноманіттям. Це виявилося вже у спорудах засновника нового стилю Франческо Борроміні (1599-1667).

Номер слайду 5

Барковій архітектурі притаманне багато кривих, пластично вигнутих ліній і поверхонь, що порушують статичність і викликають відчуття руху.

Номер слайду 6

Пишні інтер'єри барокових церков,як місця театралізованих обрядів католицької служби, сповнені несподіваних просторових та світлових ефектів.

Номер слайду 7

Використовують велику кількість пілястр, колон, зокрема завитих, розкішних скульптурних деталей, ліпнини, позолоти. Завдяки химерній пластиці фасадів з примхливими контурами споруди бароко легко вписуються в навколишній простір, садово-паркове та міське середовище.

Номер слайду 8

З архітектурою тісно пов'язана скульптура, прикрашає фасади та інтер'єри церков, вілл, палаців, а також сади, парки, фонтани. У мистецтві бароко важко розділити твори архітектора, скульптора та живописця.

Номер слайду 9

До художників-універсалів, який поєднував талант архітектора та скульптора, належав Джованні Лоренцо Берніні.(1598-1680). Завдяки його творчості католицька столиця набула рис бароко.

Номер слайду 10

За його проектами збудували розкішний ківорій у соборіСв. Петра ……королівські сходи палацу…

Номер слайду 11

церква Св. Андреа аль Квірінале. Проте головне творіння Берніні — грандіозна колонада собору. Св. Петра…

Номер слайду 12

…яка утворює площу перед ним. Колонада з чотирьох рядів колон (заввишки 19 м) нагадує, за словами автора, «розкриті обійми».

Номер слайду 13

Верніні, подібно до титанів Відродження, блискуче виявив себе не тільки в архітектурі, а й у пластичному мистецтві, створюючи статуї, рельєфи, фонтани, сповнені нестримної художньої фантазії. Динамічні постаті Верніні позбавлені ренесансної ясності та гармонійності.

Номер слайду 14

Скульптурна композиція "екстаз Св. Терези" Верніні сповнена надзвичайної експресії, вираженої мовою барокової пластики.

Номер слайду 15

Яскравим зразком барочного синтезу мистецтв є багатофігурна композиція фонтану Фіумі (Чотирьох рік). Гігантські скульптури символізують чотири річки у чотирьох частинах світу: Дунай (Європа), Ганг (Азія), Ніл (Африка), Ла Плату (Америка).

Номер слайду 16

У розкішних парадних інтер'єрах бароко все підкорялося основним рисам стилю - динамічності та декоративності. Зали палаців прикрашали скульптурою, розписними стінами та плафонами, неймовірною ліпниною, пишною орнаментикою, численними дзеркалами та світильниками.

Номер слайду 17

і скульптур, різьблення та ліпнини. Інтер'єри храмів також сповнені розписів

Номер слайду 18

Інтер'єри храмів також повні розписів та скульптур, різьблення та ліпнини. Суцільні фрески візуально збільшували внутрішній простір споруд .

Номер слайду 19

В оформленні інтер'єрів бароко часто використовували арочні конструкції, гвинтові сходи, у різьблених та ліпних орнаментах — мотиви рослин.

Номер слайду 20

З'явилися комоди, шафи, бюро, кабінети, консолі.

Номер слайду 21

Блискучим прикладом німецького бароко, втіленням ідеї синтезу архітектури, скульптури, живопису та монументально-декоративного мистецтва є Цвінгер.

Номер слайду 22

Це комплекс із чотирьох будівель, розташований у центрі Дрездена, архітектором якого був. Маттеус Пеппельманн. Світ розкішно декорованої архітектури та скульптури зливається з музикою фонтанів та гротів. У палацовому комплексі Цвінгер знаходиться знаменита Дрезденська картинна галерея.

Номер слайду 23

У період бароко у різних країнах досягло значних вершин мистецтво живопису. Внутрішній простір споруд ставало схожим на суцільне мальовниче полотно. Такий синтез архітектури та живопису підносив людину над буденністю.

Номер слайду 24

Живописець італійського бароко Мікеланджело Мерізі (1573-1610) прозваний Караваджо. Він одним із перших відкрив виразні можливості світла у живописі.

Номер слайду 25

Художник Дієго Веласкес (1599-1660), видатний представник іспанського бароко. створював складні багатофігурні композиції, правдиво зображуючи людей різного стану в камерних та парадних портретах, у тому числі групових.

Номер слайду 26

«Золотим віком» живопису Нідерландів стало XVII століття, адже у маленькій країні творили понад дві тисячі художників.їх поділяли на художників голландської та фламандської шкіл.

Номер слайду 27

Заможні люди та рядові бюргери прикрашали будинки краєвидами, натюрмортами, портретами, побутовими картинами.

Номер слайду 28

За допомогою ефектів світлотіні геніальний художник Рембрандт ван Рейн (1606-1669)

Номер слайду 29

Нічна варта

Номер слайду 30

Ночной дозор. Ця картина сповнена загадок, та її дослідження не припиняється. Багато суперечок виникає з приводу рукавичок капітана Франса Баннінга Кока – у правій, одягненій у рукавичку руці він тримає другу праву рукавичку. Багато мистецтвознавців вважають, що таким чином Рембрандт додав комічності всій картині. Інші ж вважають, що рукавичка все ж таки ліва, просто тримає її капітан за безіменний палець, а великий відстовбурчений у бік глядача.

Номер слайду 31

Риси стилю бароко, театральна декоративність, опинилися у картинах фламандця Пітера Пауля Рубенса (1577-1640) За талант та високий професіоналізм Рубенса називали «королем живопису та живописцем королів».

Номер слайду 32

Картини писав на біблійні та міфологічні теми, а також у портретах.

Номер слайду 33

У творчості «малих голландців» значно розвинувся побутовий жанр. Художники-пейзажисти малювали скромні куточки сільського та міського середовища.

Номер слайду 34

На їхніх полотнах ми бачимо рядові явища: вітряки під світлом місяця та сонячні пасовища з коровами, квітучі луки та дерева у дощовий похмурий день, вузенькі вулички з невеликими будинками, канали з містками та човнами.

Номер слайду 35

У жанрі натюрморту їхню увагу привертали такі теми, як «сніданок» та «квіти», а також «пташиний двір», «рибна лавка», «мисливські трофеї». Малюючи натюрморти з атрибутами мистецтва, науки та освіти, художники часто вкладали у свої композиції алегоричний зміст.

Номер слайду 36

Практичнаробота. Намалюй у графіку натюрморт, краєвид тощо. у стилі «малих голландців ».

Номер слайду 37

Розгляньте варіантиескізів.

Номер слайду 38

Створіть замальовки меблів, дзеркал, світильників тощо для оформлення вітальні в бароковому стилі (кольорові олівці).

Номер слайду 39

Домашнє завдання. Створитиархітектурно-парковий ансамбль парку біля. НВК №1 «МРІЯ».

Номер слайду 40

Придумай та намалюй вигляд класичного парку з висоти пташиного польоту (кольорові олівці, фломастери). Розгляну фото архітектурно-паркового ансамблю «Герренкімзеє».

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

123451. НВК №1 «МРІЯ».2. ХОЗ-БУДІВНИЦТВО.3. ВОДОНАПОРНА ВЕЖА .4. ПАРКОВА ЗОНА.5. В'ЇЗД У НВК №1 «МРІЯ».

Номер слайду 45

СПАСИБІЗАРОБОТУ Презентація підготовленадля уроку «Мистецтво» у 8 класівчителем Бердянського. НВК №1 «Мрія»Картамишевим Ігорем Павловичем Підручник з Мистецтва. 8 клас. Гайдамака https://history.vn.ua/pidruchniki/gajdamaka-art-8-class-2016/§ 17-18. ВЕЛИЧНІСТЬ БАРОКОhttps://uahistory.co/pidruchniki/gajdamaka-art-8-class-2016/10.php

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Гайдамака О.В.)
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
4117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку