Великдень на Україні иа в світі

Про матеріал

ознайомлення учнів із народними традиціями – виготовленням великодньої писанки; навчити розмічати й розписувати площинні макети писанок; розвивати художні здібності;виховувати повагу до традицій українського народу, культуру праці, наполегливість.

Перегляд файлу

     Урок 26                     Тема. Комбіновані роботи. Конструювання найпростіших виробів, іграшок за допомогою засвоєних раніше технологій аплікації. Практична робота: виготовлення аплікації «Великодній кошик».                                                                      Мета: продовжити ознайомлення учнів із народними традиціями – виготовленням великодньої писанки; навчити розмічати й розписувати площинні макети писанок; розвивати художні здібності;виховувати повагу до традицій українського народу, культуру праці, наполегливість.                                                          Обладнання: зразки писанок, ілюстрації про музей писанки, картон, пластилін, ножиці, кольоровий папір, клей, шаблон.                                                                                                                               Хід уроку

   I. Підготовка робочих місць (перед початком уроку).

   II. Організаційний момент.                       Як весні радіє

           Кожна людська хата, —

           До людей приходять

           Великодні свята.                        Будем старанно трудитись                                                                                                                              І до свята чепуритись.

III. Повідомлення теми і мети уроку.                        Сьогодні на уроці ми довідаємось про традиції українського народу, пов’язані з Великоднем, навчимось прикрашати площинний макет писанки.                              IV. Розгляд зразків виробів.                                                                                                                              Коли береш писанку у руки, розумієш: це справжнє маленьке диво!І мимоволі поринаєш у далеке минуле українського народу. Мистецтво писанкарства сягає своїм корінням у сиву давнину. Назва цього унікального народного витвору «писанка» походить від слів «писати», «розписувати».                 Перші колекції писанок були зібрані у Західних областях України. Отож, не випадково, що саме на Івано-Франківщині, у Коломиї, було створено музей писанки. Нині відроджується писанкарство в усіх регіонах України.              (Демонструються ілюстрації)                                                                                                                 І нам, українцям, особливо приємно знати, що Україна—єдина у світі держава, яка має прекрасний музей писанки. Музей був створений у 1987 році. Спочатку колекція зберігалася у церкві Благовіщення, яка була побудована в XVI столітті. З 2000 року музей переїхав у нове приміщення, яке збудовано у формі величезної писанки, висота якої сягає 13,5 метра. Цей музей занесено до Королівської енциклопедії Великобританії як місце зібрання шедеврів світового мистецтва. У фондах музею налічується понад 10 тисяч писанок, але в експозиції представлено близько 3 тисяч. Ці унікальні писанки з курячих, гусячих, перепелиних і навіть страусових яєць. Тут зібрані писанки з усіх куточків України. Творча фантазія не має меж.                            Є в музеї і вітрина, в якій можна оглянути писанки різних країн світу, де українці навіть не проживають. Експонати з Китаю виконані на емальових яйцях, з Ізраїлю - витесані з напівдорогоцінного каменню, з Польщі - виклеєні кольоровою аплікацією, з США— писанки-мальованки. В писанках з Канади, де проживає багато українців використані давні традиційні для України орнаменти. В музеї можна побачити ще витинанки, дряпанки та мотанки.                                                                                                                                                                                       Наш народ дуже любить писанки, вважає їх оберегами і символами краси. Не випадково в Україні про найвродливішу дівчину здавна кажуть:     " Дівчина, як писанка!"

 V. Технологія виготовлення виробу.                      1) За шаблоном виріж із кольорового картону яйце.                                                                      2) Прикрась свою писанку візерунками з улюблених матеріалів. Попередньо можна виконати ескіз олівцем.

   VI. Планування наступних трудових дій. Відбір матеріалів та інструментів.               Поверхню яйця спочатку поділяють лініями на окремі симетричні частини, в яких створюють різні візерунки, що повторюються.                                                        Кольорам у писанках надавали великого значення, оскільки кожен колір щось символізує:                                                                                                                                             червоний – радість життя,                                                                                                                              зелений – воскресіння природи,                                                                                                                жовтий – тепло,                                                                                                                                                          блакитний – небо, здоров’я.             

  VII. Повторення правил техніки безпеки.                     Інструктор нагадує правила безпечної роботи із ножицями, клеєм.

   VIII. Самостійна робота.

   Фізкультхвилинка-руханка (звучить пісня «Я – сонячний промінчик»)

 IX. Продовження самостійної роботи.                     Вашими роботами милуються навіть сонячні промінчики, що зазиають у вікно.

X. Аналіз учнівських виробів.                      Учитель організовує виставку макетів писанок, обговорює їх, звертаючи увагу на якість і акуратність виготовлених виробів.                           

   XI. Підсумок уроку.                         - Якій події присвячено виготовлення писанок?                                                                      - Що символізують кольори на писанках?                                                                                    - Де в Україні створено Музей писанки?                                                                            Діти в нашім класі–

Як усі до свята –

Вміють дуже гарно                  Писанки писати.             

А на ній всі знаки

Дихають віками,

Їх передавали

Дітям їхні мами.                         Учні. Ми ж будемо традиції вивчати,

 Щоб прихилитись до землі душею.

 Свою історію повинні діти знати

 І гордо йти по світу разом з нею.

Традиції і звичаї народні

 Ми вивчимо, щоб більше в світі знати.

 Дізналися багато ми сьогодні,

 Бо хочемо знання хороші мати.   (Надія Красоткіна)

XII. Прибирання робочих місць.

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чеканова Маргарита
    дуже гарна робота !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
23 березня 2018
Переглядів
651
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку