Великі Географічні Відкриття

Про матеріал
Презентація по всесвітній історії для 8 класу на тему " Великі Географічні Відкриття"( підручник Щупак).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини й передумови Великих Географічних Відкриттів XV– XVI ст.

Номер слайду 2

Домашнє завдання. Опрацювати § 2 Зробити онлайн вправу за посиланням: https://view.genial.ly/64cb4f699afbf700173c45db/interactive-content-8-kl-geografichni-vidkrittya

Номер слайду 3

План. Причини й передумови Великих географічних відкриттів. XV—XVI ст. Відкриття Христофора Колумба. Відкриття Фернана Магеллана

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1. Причини та передумови. Великі географічні відкриття — історичний процес упродовж XV-XVI ст., коли європейці здійснювали дослідницько-колонізаційні експедиції просторами Африки, Америки, Азії та Океанії.

Номер слайду 6

Причини ВГВ«Жадоба золота» — пошук дорогоцінних металів, які використовувалися для карбування монет і нестача яких негативно позначалася на торговельній активності. Пошук нових шляхів до країн сходу, передусім Індії, оскільки традиційні торговельні шляхи опинилися в руках Османської імперії, а східні товари — перець, імбир, мускатний горіх, кардамон, кориця — користувалися величезним попитом. Прагнення європейського купецтва позбавитись посередників у торгівлі зі східними країнами.

Номер слайду 7

Передумови ВГВТехнічні передумови Наукові передумови. Релігійні передумови Соціальні передумови. Політичні передумови

Номер слайду 8

Технічні передумови:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Каравела. Астролябія Компас Карта. Судно із трьома щоглами і ярусним розташуванням вітрил Прилад для визначення широти та довготи За допомогою компаса європейці визначили напрямок руху й місце перебування суден

Номер слайду 9

Наукові передумови. Відкриття в галузі географії та астрономії: Земля має вигляд куліможливий інший шлях до Азії

Номер слайду 10

Релігійні передумови Місійонерська діяльність церкви, нові хрестові походи на язичників

Номер слайду 11

Соціальні передумови. Завершення Реконкісти «звільнило» велику кількість дворянства

Номер слайду 12

Політичні передумови. Виникнення держав, які мали можливість споряджати експедиції

Номер слайду 13

Христофор Колумб. Колумб народився, вірогідно, у 1451р. в небагатій генуезькій родині. Його справжнє ім’я- Крістобаль Колон. Збереглося кілька портретів, написаних після його смерті. Колумб здобув гарну освіту в Павійському університеті, у віці 30 років вже був досвідченим мореплавцем. Колумб розробив власний маршут морської подорожі до берегів Індії через Атлантичний океан. Свій план походу до Індії Колумб пропонував монархам Португалії, Франції та Англії. Але правителі цих країн не бажали вкладати гроші в ризиковану подорож і воліли шукати шлях на Схід в обхід Африки.2. Відкриття Христофора Колумба

Номер слайду 14

У 1492р. Колумб прибув до двору правителів Іспанії Фернандо II Арагонського й Ізабель Кастильської. Вони підтримали експедицію мореплавця, але в обмін отримали право володіти право всіма землями, які будуть відкрити Колумбом. 3 серпня 1492р з порту Палос під командуванням Колумба у відкритий океан вирушила флотилія з трьох кораблів- “Санта-Марія”, “ Пінта” та “ Нінья”. Мандрівники перетнули Атлантичний океан і відкрили один із Багамських островів- Сан- Сальвадор, а також острови Куба та Гаїті.кораблі “Санта-Марія”, “Нінья” і “Піта”. Колумб оголошує відкриту землю власністю іспанського короля

Номер слайду 15

12 жовтня 1492р.- вважають Днем Відкриття Америки. Колумб був проголошений віцекоролем нових земель. Він здійснив ще три подорожі, у результаті яких були відкриті острови Ямайка , Пуерто-Ріко, Тринідад. До кінця життя Колумб вірив, що дістався берегів Індії, так і не усвідомивши, що його подорож змінила світову історію. Відкриття Христофора Колумба посилили протистояння між Іспанією та Португалією за право володіти новими землями. Щоб врегулювати суперечку, у конфлікт втрутився Папа Римський Олександр VI, який ініціював підписання мирної угоди. 7 червня 1494р.- в м. Тордесільясі ( Іспанія) було укладено Тордесільяський договір, за яким усі відкриті землі та води на захід від 30-градусного меридіана переходили у володіння Іспанії, а на схід- Португалії. Так вперше відбувся колоніальний поділ світу.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Амеріго Веспуччі У 1499-1502рр. флорентієць Амеріго Веспуччі брав участь в експедиціях до нових земель, відкритих Колумбом. Він першим припустив. Що перед ним не Індія, а новий і невідомий материк. Тому картограф Мартін Вальдземюллер на карті світу, яка була видана в 1507р., на честь Веспуччі назвав новий материк Америкою.

Номер слайду 18

Карта Вальдземюллера( 1507р.)- географічна карта, на якій уперше було достовірно нанесено значення широти та довготи, а також показано окрему західну півкулю та Тихий океан. Відомо лише про один її примірник, який у 2003р. придбала Бібліотека Конгресу США. У 2005р. карта Вальдземюллера була внесена до переліку “ Пам’ять світу” ЮНЕСКО.

Номер слайду 19

Бартоломеу Діаш У 1488р. Бартоломеу Діаш проплив уздовж західного узбережжя Африки й відкрив мис Доброї Надії. Але мореплавець назвав його мисом Бур через шторми, що вирували в цій місцевості. А от португальський король Жуан II повірив в успіх шляху до Індії і переназвав цю точку мис Доброї Надії.

Номер слайду 20

Васко да Гама. Протягом 1497-1498рр. експедиція на чолі з Васко да Гамою після дев’ятимісячної морської подорожі досягла індійського торговельного порту Калікут. У 1498р. експедиція вирушила у зворотній шлях. Вантаж прянощів і східних товарів у 60 разів перевищували вартість самої експедиції, тож її можна було вважати вдалою. Морський шлях до Індії було відкрито. Однак, у Лісабон 1499р. повернувся тільки один уцілілий корабель із третиною команди на борту. Оскільки після відкриттів Васко да Гами східний шлях до Індії контролювали португальці, Іспанія Організувала пошук західного шлях до “країни прянощів”.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Фернан Магеллан У вересні 1519р. експедиція Фернана Магеллана у складні п’яти кораблів вийшла з порту Севілья курсом на південний захід. Магеллану довелося приборкати бунт моряків, які, не витримуючи труднощів плавання, вимагали повернення додому. Три тижні флагманський корабель Магеллана “Тринідад” шукав прохід через протоку поблизу південного краю Америки. Тепер ця протока носить ім’я мореплавця і зветься Магеллановою. Нарешті експедиція вийшла у відкритий океан. Відсутність штормів і гарна погода сприяли подальшій подорожі, тому мореплавець назвав океан Тихий. У 1521р. мореплавці досягли Філіппінських островів, там Магеллан загинув у сутичці з місцевими племенами. У вересні 1522р. до Іспанії повернувся один корабель- “ Вікторія” із 18-ма членами екіпажу. Так була здійснена перша навколосвітня подорож. Вона довела теорію кулястості землі та підтвердила, що Америка є окремим континентом.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Френсіс Дрейк. У 1577-1580рр. англійській мореплавець Френсіс Дрейк вдруге обійшов земну кулю на кораблях. Він детальніше дослідив західне узбережжя Південної та Північної Америки.

pptx
Додав(-ла)
Yasko Ilya
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку