Вернадський Володимир Іванович презентація

Про матеріал
Один із засновників Української академії наук, її дійсний член (від 1918) та перший голова-президент (від 01.01.1919 до 31.12.1921). Засновник Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вернадський Володимир Іванович

Номер слайду 2

ВОЛОДИМИР ВЕРНАДСЬКИЙ - УКРАЇНСЬКИЙ ВЧЕНИЙВернадський Володимир Іванович народився 12 березня 1863 року в Петербурзі, помер 6 січня 1945 року в Москві. Український філософ, мислитель, натураліст, засновник цілого ряду природничих наук, автор теорії про ноосферу, вчення про біосферу, а також один з засновників Академії наук України.

Номер слайду 3

Великого українського вченого Володимира Вернадського можна сміливо зарахувати до геніїв, і недарма його наукові досягнення порівнюють з напрацюваннями Ісаака Ньютона, Чарльза Дарвіна і Альберта Ейнштейна. Занадто глобальні були відкриття Володимира Вернадський (1863-1945) для всього людства. Крім того, що він є автором понад 700 наукових праць, він також знаменитий як:1. Засновник цілої науки біогеохімії, що вивчає хімічний склад живої речовини і геохімічні процеси, які протікають в біосфері Землі, на основі якої Вернадським була відкрита перша в світі біогеохімічна лабораторія (в даний час Інститут геохімії та аналітичної хімії ім. В. І. Вернадського РАН).

Номер слайду 4

2. Основоположник геохімії - науки про хімічний склад Землі і оточуючих нас планет, про об'єктивні закони руху елементів і ізотопів в різних геологічних середовищах і процесах формування ґрунтів, гірських порід і води на Землі.3. Автор терміна і нової науки - ядерної геології (радіогеології), відкритої ним... у 1935 році, що вивчає закономірності, які відбуваються в природі ядерних перетворень, і їх прояв в геологічних процесах. Після його ініціативи на території СРСР почався пошук природних родовищ урану і радію.4. Творець цілого філософського напряму космізму - теорії про народження і еволюцію Всесвіту, згідно з якою космос не хаос, а "структурно-організований впорядкований світ", в якому людина - це не громадянин (раб, підмайстер, робочий) якоїсь країни, а "громадянин світу".

Номер слайду 5

5. Найбільший учений ще як мінімум у 12 (!) галузях науки, який здійснив найважливіші відкриття, актуальні донині. А саме: в кристалографії, геології, радіогеології, метеоритиці, палеонтології, ґрунтознавстві, біогеохімії, мінералогії, геохімії, біології, а також філософії і історії. Радянська енциклопедія називала його "великим радянським ученим", сучасна Вікіпедія - "найбільшим російським ученим", забуваючи, що він був українцем і створив у незалежній Україні у 1918 році першу національну Академію Наук за часів гетьмана Павла Скоропадського, академік АН Франції, Чехословаччини, СРСР та інших держав.

Номер слайду 6

Вернадський внесок в розвиток біології та географії Володимир Вернадський – кристаллограф, мінеролог, геолог, основоположник біогеохімії, геохімії, радіогеології, вчення про біосферу і живу речовину, вчений-енциклопедист. Він був першим дослідником життя як єдиного цілого, як геологічно своєрідної живої речовини, яка характеризується хімічним складом, вагою, геохімічною активністю і енергією. Учений не раз підкреслював, що за всю геологічну історію живі організми освоювали нові куточки планети, пристосовувалися до природних різноманітних умов, брали участь в їх змінах.

Номер слайду 7

Вернадський вивчав біосферу як геологічне тіло, функції та будова якої визначені особливостями Космосу і Землі. А живі організми і жива речовина – це форми, рівні організації біосфери. Вернадський автор концепції біологічної структури океану. Вчений висунув теорію каолінового ядра, розробив концепцію структури силікатів, підкоригував класифікацію кремнеземистих з’єднань, а також вивчав явище зсуву і ковзання в кристалах кальциту і кам’яної солі. Він розробив генетичну мінералогію, встановивши зв’язок між хімічним складом мінералу, його формою кристалізації, умовами утворення і генезисом. Поклав початок радіогеології.

Номер слайду 8

Вернадський внесок в екологію обумовлюється тим, що вчений вивчав процеси, які протікають в біосфері. В результаті чого він розробив теорію біогеохімії. Нова теорія лягла в основу вчення про біосферу, нижньої частини атмосфери, гідросфери і верхньої частини літосфери. Біосфера населена живими організмами, які утворюють динамічну цілісну систему. Вернадський встановив, що екологічний стан зовнішньої кори планети визначається живими організмами, їх діяльністю. Створив філософське вчення про ноосферу. Він виділив такі види речовин в структурі біосфери – жива, біогене, відстале, біокосне, речовина в процесі радіоактивного розпаду, розсіяні атоми, речовина космічного походження.

Номер слайду 9

Роль Вернадського у становленні української науки. У 1918 році будинок Вернадського, побудований в Полтаві, був розгромлений більшовиками. Вчений зміг організувати кілька геологічних екскурсій, а також виступити з доповіддю на тему «Жива речовина». Після того як влада змінилася, й правити почав гетьман Скоропадський, було вирішено організувати Українську академію наук. Це важливе завдання доручили Вернадському. Вчений вважав, що найкращим рішенням буде взяти за приклад Російської АН. Такий заклад має сприяти розвитку матеріальної і духовної культури народу, а також збільшенню продуктивних сил.

Номер слайду 10

Вернадський, погодився зайнятися такою важливою справою, але за умови, що він не буде ставати громадянином України. У 1919 році відкрилася УАН, а також наукова бібліотека. У цей же час вчений працював над відкриттям в Україні кількох університетів. Проте навіть цього Вернадському виявилося замало. Він приймає рішення проводити експерименти з живою речовиною. І один з таких дослідів дав дуже цікавий і важливий результат. Але з приходом більшовиків у Києві стає небезпечно, тому Володимир Іванович переїжджає на біологічну станцію в Старосіллі. Непередбачена небезпека змушує його вирушити в Крим, де його чекали дочка і дружина.

Номер слайду 11

Геохімія і біосфера. У 1924 році Володимир Вернадський опублікував книгу, яка називається «Геохімія». Твір було написано французькою мовою і випущено в Парижі. І тільки через три роки «Нариси геохімії» з'явилися російською мовою. В даній праці вчений узагальнює практичну і теоретичну інформацію, яка стосується атомів земної кори, а також вивчає природний склад геосфери. У цьому ж творі було дано поняття «жива речовина» - сукупність організмів, які можна вивчати так само, як і будь-які інші речовини. Визначив геохімію як науку, що вивчає хімічний склад і закони поширення хімічних елементів на Землі.

Номер слайду 12

Вернадський зробив висновок про те, що будь-який прояв життя може існувати тільки у вигляді біосфери величезною системи «області живого». У 1926 році професор випустив книгу «Біосфера», в якій виклав основи свого вчення. Видання вийшло невелике, написане простим творчим мовою. Привело в захват дуже багатьох читачів. Вернадський сформулював біогеохімічну концепцію біосфери. У ній це поняття розглядалося як жива речовина, що складається з безлічі хімічних елементів, що знаходяться у всіх живих організмах у сукупності.

Номер слайду 13

Біогеохімія. Біогеохімія є наукою, яка вивчає склад, будову, суть живого речовини. Вчений визначив кілька важливих принципів, що показують модель світу. Про що ж говорив Володимир Вернадський?Біосфера - жива оболонка Землі - ніколи не повертається в попередній стан, тому весь час змінюється. А ось живе речовина має постійне геохімічне вплив на навколишній світ. Атмосфера Землі - це біогенне освіту, так як боротьба за кисень у всьому світі набагато важливіше, ніж поєдинки за їжу. Самої могутньої і різноманітної живою силою на Землі є бактеріальна. В 1943 році вченого нагородили орденом і Сталінською премією. Першу половину грошової винагороди професор віддав в Оборонний фонд Батьківщини, а другу витратив на придбання геологічних колекцій для Російської академії наук.

Номер слайду 14

Вчення Вернадського про біосферу та ноосферу. Вчення Вернадського про біосфері і ноосферу розглядає появу свідомості як цілком логічний результат еволюції. Також професор зміг передбачити розширення меж ноосфери, маючи на увазі потрапляння людини в космос. Відправною точкою появи ноосфери є виникнення в житті людини перших знарядь праці і вогню - так у нього виявилося перевагу перед тваринним і рослинним світом, почалися активні процеси створення культурних рослин і приручення тварин. І ось тепер людина починає діяти не як істота розумна, а як творець.

Номер слайду 15

Внесок у науку. Володимир Іванович зробив безліч найважливіших відкриттів. З 1888 по 1897 рік вчений розробив концепцію силікатів, визначив класифікацію кремнеземистих сполук, а також ввів поняття каолінового ядра. У 1890-1911 рр. став фундатором генетичної мінералогії, установивши особливі зв'язки між способом кристалізації мінералу, а також його складом і генезисом освіти. Російські вчені допомогли Вернадському систематизувати і структурувати отримані знання в області геохімії. Вчений вперше провів цілісні дослідження не тільки атмосфери Землі, але також літосфери і гідросфери. У 1907 році поклав початок радіогеології. У 1916-1940 роках визначив основні принципи біогеохімії, а також став автором вчення про біосферу та її еволюцію. Вернадський Володимир Іванович, відкриття якого вразили весь світ, зміг вивчити кількісний вміст елементів живого тіла, а також геохімічні функції, які вони виконують. Ввів поняття переходу біосфери в ноосферу.

Номер слайду 16

Проспект Вернадського - найдовша вулиця Москви, яка веде на північний захід столиці. Свій початок бере близько інституту Геохімії, засновником якого і був учений, і закінчується Академією Генерального штабу. Таким чином, вона символізує внесок Вернадського в науку, який відображається в справі оборони країни. На цьому проспекті, як і мріяв учений, знаходяться декілька науково-дослідних інститутів і навчальних університетів.

pptx
Додано
23 вересня 2022
Переглядів
7358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку