"Веселі старти" (спортивні змагання)

Про матеріал
матеріал містить добірку цікавих естафет, які будуть актуальними на підсумок до 20 тематичного тижня "Спорт"
Перегляд файлу

 

Мета. Познайомити дітей із зародженням олімпійського руху, ознайомити з видами спорту, що входили до Стародавніх Олімпійських ігор, удосконалити рухові уміння та фізичні якості. 

Обладнання: дитячі веселі мелодії, спортивний інвентар для проведення змагань. 

 

Ведуча. Доброго дня усім присутнім на цьому стадіоні! Сьогодні ми зібралися на спортивне свято «Веселі старти», щоб позмагатися у силі, спритності, винахідливості і просто відпочити. І тому ми помандруємо в часі та поговоримо про історію виникнення спорту. Ще у стародавні часи однією з розваг людей стали заняття спортом, які також слугували військовою підготовкою юнаків. Перші у світі Олімпійські ігри відбулися в Стародавній Греції в Олімпії. У рік, коли проводились Олімпійські ігри, глашатай розносив по містах і селах заклики “Всі до Олімпії”, “Хай переможуть найсильніші”. На час проведення Олімпійських ігор заборонялись війни між ворогуючими сторонами. У змаганням міг брати участь будь-хто з бажаючих. Учасники змагалися оголеними. Вони не соромилися свого тіла так як демонстрували його красу. У перший день атлети приходили до храму Зевса, якому присвячувались Олімпійські ігри, запалювали олімпійський вогонь і давали клятву змагатись чесно: «Я буду боротися чесно за моїх богів, за мою Вітчизну і залишу після себе добру пам’ять. Я підкорятимуся законам змагань. Клянуся! Клянуся! Клянуся!»

 Давні греки казали: «Хочеш бути гарним – бігай, хочеш бути здоровим – бігай, хочеш бути розумним – бігай!». Тож розпочинаємо наше свято! 

(Звучить гімн) 

 

 

Ведуча.

 О спорт, о спорт! 

 Це просто клас! 

 Дружіть із ним завжди.  Здоров’я, юність, силу дасть 

 І творчої снаги.

 

 Щодня бігом ви займайтесь,   Ще й водою обливайтесь. 

Збереже це від всіх бід, 

Жити будете сто літ. 

 

Лиш прокинувсь – уставай, 

Ліні волі не давай,  Хто починає день з зарядки,

 У того справи всі в порядку! 

 

Друзі! Спортивне змагання  Починати пора, 

Нумо, дружно крикнем всі:

 Фізкульт-ура! 

 

У змаганнях беруть участь 3 команди: 

«                                     » - капітан………. 

«                                           » - капітан………. 

« » - капітан……..  

Привітаймо їх! 

А підбиватиме підсумки конкурсу – четверта команда, звичайно ж наше шановне, імените жюрі. У них сьогодні нелегке завдання – з спритних , сильних, винахідливих вибрати найсильніших, найспритніших, найвинахідливіших, най-най-най… 

 Це:________________

________________________

___________________

___________________

 

А зараз – привітання команд. 

(Кожна команда представляє себе)

 

1   учень

Лиш один рецепт на світі 

Всім-усім підходить дітям. 

Коли спорт полюбиш - 

Сильним, спритним будеш. 

 

2   учень

Всім відомо: це чудово, 

 Коли кожен з нас здоровий, 

 Тільки треба знати, 

Як здоровим стати. 

 

3   учень

Щоб росли ми вмілими, 

Сильними, сміливими, 

Покажемо, які ми вправні,

Дружно виконаємо вправи 

 

 

 

Ведуча.

Команди представлені, жюрі теж. Нагадую, що оцінюватись конкурси будуть за швидкість і правильність виконання завдань після кожної естафети за трибальною шкалою. Команди готові? Розпочинаймо! Але перед початком змагань я б хотіла звернутися до наших вболівальників. У нас працює незалежне жюрі, яке слідкуватиме за вболівальниками. Найактивніші вболівальники отримають нагороди. 

Отож, вболівайте за свої команди! 

1. Естафета «Передача м’яча» 

 Команди стають один за одним, піднявши руки вгору і передають м’яч. Коли м’яч доходе до останнього учасника, він з м’ячем переходе наперед і естафета триває доти, поки першим не стане командир, тобто, перший учасник. Виграє та команда, яка найшвидше закінчить передавати м’яч.

Якщо під час виконання завдання м’яч впаде, команда вибуває з гри. 

2. Естафета «Калабаш» або «Перенесення м’яча між головами»   Участь в цій естафеті беруть по два учасника з кожної команди і тримаючи м’яч між головами повинні пройти відстань до фішки і повернутися не випустивши м’яча. Коли м’яч падає – команда вибуває з гри.

3.  «Звивиста доріжка» 

Кожен учасник обводить м’яч навколо фішок і повертається назад, передаючи м’яч наступному учасникові. 

 

4. Естафета «Утримай м’яч»

 Беруть участь всі гравці. Учасник затискає м’яч між колінами і стрибають до фішки, беруть м’яч в руки і повертаються до команди передаючи м’яч наступному учасникові. Перемагає та комада, яка швидше справиться з завданням. 

5. «Біг на трьох ногах» 

Для участі в цій естафеті викликаються по два учасники з кожної команди. Дві ноги зв’язуються. Ваше завдання – пройти дистанцію. Якщо учасники падають, то продовжують змагання з того місця, що впали.

6. Естафета "Струмок"

Команди гравців розміщені в колоні по одному перед стартовою лінією. За сигналом "Руш" ведучі біжать до орієнтира й повертаються назад. До нього приєднується наступний гравець, з яким долають цю ж дистанцію, а далі третій, четвертий, і так усі гравці в гуртах. Виграє команда, яка швидше завершить гру.

Примітка. Команду штрафують у випадку розриву ланцюга колони. Ця гра розвиває швидкість, витривалість.

7. Естафета "Повітряний міст"

Команди шикуються колонами за зростом (спереду найменші) паралельно одна о одної. На відстані 3 м від них креслять лінію, до якої виходять капітани з волейбольними м'ячами в руках. За сигналом кожний капітан кидає м'яч першому гравцю своєї колони, той ловить його, а потім швидко повертає назад і присідає. М'яч від; капітана летить до другого гравця, який робить те саме, і т. д. Гра закінчується, коли останній гравець передасть м'яч капітанові й він підніме його. Гру повторюють два-три рази. Якщо м'яч упав на землю, його можна підняти й продовжувати гру. Виграє та команда, яка швидше збудує "повітряний міст ". Примітка. Гра закріплює навички володіння м'ячем, розвиває спритність, координацію рухів.

8. Естафета з обміном

Діти шикуються в колони по одному. Проводять стартову лінію. На відстані 10-15 м від неї (напроти кожної команди) ставлять стійку або кладуть гімнастичний обруч зі скакалкою. Капітанам дають по малому м’ячу. За командою (свистком) вони підбігають до стійок або гімнастичного обруча, обмінюють м’ячик на скакалку, повертаються до своєї команди і передають скакалку гравцеві, який стоїть попереду. Гравець, який отримав скакалку, біжить вперед і виконує те саме, що перед цим робив капітан.

Варіанти естафети: замість стояків можна використовувати натягнуту резинку. Діти мають перестрибнути через неї або пролізти під нею.

 

Ведуча.

 Це остання естафета. Поки жюрі підраховує кількість балів наших учасників, ми підведемо підсумки на кращого вболівальника.

(Нагородження вболівальників)  А тепер, надаємо слово жюрі.

(Нагородження переможців)  Ну от і все, звучить свисток,   Змагання закінчилось. 

Виходять переможці на місток. 

Вітайте їх – ось наша сила! 

 

Перемогла команда ................... 

Давайте привітаємо їх бурхливими оплесками!

 От і закінчилось  наше свято  «Веселі старти». Всім бажаю міцного здоров’я, удачі, наполегливості і терпіння!. До побачення! Дякуємо за увагу

pdf
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
23 січня 2019
Переглядів
5916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку