Вибір професії - важливий крок у житті

Про матеріал
Презентація до заняття із старшокласниками "Вибір професії - важливий крок у житті".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1"Оберіть собі роботу до душі, і Вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті”. Конфуцій

Номер слайду 2

2 Вправа «Знайомство». 1. Професія, яка вам подобається, або яку ви для себе обрали.2. Професійна якість, яка необхідна людині для забезпечення успішності виконання професійної діяльності. Учасники по черзі презентують себе. Зворотній зв’язок. Питання для обговорення: Чи всі люди мають працювати?А якщо людина  працює, чи має вона це робити до «сьомого поту»? Чи може кожна людина обрати вид роботи та діяльність на власний смак? Чи слід погоджуватися на роботу, яка Вам не подобається, однак яку добре оплачують? Для чого взагалі люди працюють?

Номер слайду 3

3 Вправа «Вгадай професію»Список характеристик професій:«зелена» « солодка» «волохата» «дитяча»«смішна» «висока» «розумна» «чоловіча»«жіноча» «грошова» «смілива» «говірлива»!уважна» «модна» «напосидюча» «технічна»«спокійна» «незалежна» «відповідальна» «смачна».

Номер слайду 4

ФАКТОРИ ВИБОРУ ПРОФЕСІЇСім’я. ДрузіВчителіОсобисті професійніта життєві плани. Власні здібностіІнформація про професіїСхильності

Номер слайду 5

{E4 B4 C8 A8-1399-423 E-8 C9 B-209488159 E27}Вдалий вибір професіїІнтерес та зацікавленість у роботі;Моральне задоволення;Фізичне та психологічне здоров’я;Вдосконалення професійних знань;Кар’єрне зростання;Висока заробітна плата;Авторитет;Адекватна самооцінка10% людей роблять усвідомлений та вірний вибір професії

Номер слайду 6

{E4 B4 C8 A8-1399-423 E-8 C9 B-209488159 E27}Невдалий вибір професіїВтрачається інтерес;Незадоволеність професією;Перенапруження;Дезадаптація в колективі;Безробіття;Витрати коштів на здобуття нової професії;Стрес;Занижена самооцінка; Нереалізованість

Номер слайду 7

У світі існують більше 50 тисяч професій

Номер слайду 8

8 Формула вибору ПРОФЕСІЇВдалий вибір професії

Номер слайду 9

ХОЧУ - Дослідити свої професійні інтереси і схильності - це все, що подобається, до чого лежить душа.

Номер слайду 10

Оцінити ваші професійно важливі якості: здоров'я, вміння та здібності - це все, що по силам. МОЖУ -

Номер слайду 11

Дізнатися, які професії користуються попитом - це все, що потрібно для суспільства, регіону, країни. ТРЕБА -

Номер слайду 12

12 Л –ПРИРОДАВиди діяльності: вивчення, дослідження, добування, вирощування, догляд, профілактика захворювань. Предмет праці: об’єкти живої та неживої природи, земля, атмосфера, корисні копалини, біологічні процеси.

Номер слайду 13

13

Номер слайду 14

14 Л –ТЕХНІКАВиди діяльності: створювання, монтаж, складання, експлуатація, управління, ремонт. Предмет праці: машини, механізми, технічні системи, транспортні засоби, технічні об’єкти

Номер слайду 15

15

Номер слайду 16

16 Л –ЛЮДИНАВиди діяльності: виховання, навчання, управління, медичне, побутове, правове, інформаційне обслуговування. Предмет праці: людина, групи людей, колектив, військові підрозділи, клас, група в дитячому садку, екіпаж.

Номер слайду 17

17

Номер слайду 18

18 Л –ЗНАКОВА СИСТЕМАВиди діяльності: обчислення, підрахунок, виконання креслень, схем, переклади текстів, збирання та аналіз інформації, ведення записів. Предмет праці: тексти, цифри, формули, коли, умовні позначення, поняття, звукові сигнали, карти, схеми.

Номер слайду 19

19

Номер слайду 20

20 Л –ХУДОЖНІЙ ОБРАЗВиди діяльності: художнє відображення дійсності, проектування, моделювання, копіювання, створення художніх образів. Предмет праці: художній образ, предмети прикладного мистецтва, естетика, література, музика, скульптура.

Номер слайду 21

21

Номер слайду 22

Вправа “Паперова людина"Учасникам гри роздають аркуші паперу, з яких вони повинні "вирізати" руками ляльку­­. На голові – професію, яку мріють здобути. Права рука – це їхні здібності, які вже є для обраної професії. Ліва рука – чого учень має навчитися. Права нога – де вона може навчитися цієї професії. Ліва нога – де зможе працювати.

Номер слайду 23

Притча (3 хв.)Чоловік приходить влаштовуватися двірником в компанію «Microsoft». У відділі кадрів йому задають питання, проводять тести і нарешті повідомляють:- Вітаємо, Ви прийняті. Залиште ваш e-mail - ми повідомимо вам про графік роботи.- Взагалі у мене навіть комп'ютера немає, - зізнається чоловік, - а e-mail і поготів.- На жаль, тоді ми не можемо працевлаштувати вас. Вас віртуально немає, а оперативний зв'язок з усіма співробітниками «Microsoft» по e-mail та узгодження ефективної командної роботи - ключове питання в нашій компанії. Робити нема чого, чоловік йде і починає розмірковувати, як можна заробити гроші на комп'ютер. У кишені - $30. Він купує у фермера 10 кг яблук, виходить на жваву вулицю і продає «смачні і корисні еко-продукти». За кілька годин його стартовий капітал збільшується вдвічі, а через 6 годин - в 10 разів. Тут він розуміє, що з такими темпами можна прожити і без роботодавця. Проходить час, чоловік купує автомобіль, відкриває спочатку маленький ларьок, потім магазин, а через 5 років він - власник мережі супермаркетів.І ось він приходить застрахувати свій бізнес, а страховий агент просить його залишити свій e-mail для вигідних пропозицій. Наш бізнесмен, як і багато років тому, відповідає, що немає в нього ні e-mail, ні комп'ютера.- Просто вражає! - Дивується страховик, - такий величезний бізнес - і навіть немає особистого комп'ютера! Чого б ви домоглися, якби він у вас був?!На що бізнесмен відповідає:- Тоді я став би двірником компанії «Microsoft». Мораль: якщо у вас чогось немає, може, вам його й не потрібно?Ця притча - про наші бажання, можливості і вибір. Якщо щось не вдається, можливо, воно нам не потрібне. Або ми просто мало працюємо.

Номер слайду 24

Як обрати професію 1. Визначити кілька професій, які подобаються, до яких є потяг.2. Шукати якнайбільше інформації про ці професії, знайомитися з людьми, які їх представляють.3. Вислухати думки батьків, друзів, учителів, проаналізувати їх.4. Скласти список суттєвих можливостей професії (наприклад, можливість спілкування з багатьма людьми, поїздки за кордон, висока оплата праці тощо) і проаналізувати його відносно своєї мети і очікувань.5. Визначити фізичні та психологічні якості, необхідні для кожної з професій.6. Звернутися до психолога з проханням визначити (дослідити) інтереси, здібності.7. Прислухатися до своїх відчуттів, інтуїції.8. "Приміряти" кожну з професій.9. Зробити вибір.10. Впевнено йти до мети.

pptx
Додав(-ла)
Матюк Ольга
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
27 березня 2023
Переглядів
351
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку