Відеопрезентація "Глобус. Цікава і дуже давня історія виникнення."

Про матеріал
Відеопрезентація присв`ячена винайденню глобуса. Винахід глобуса - одне з найбільших географічних відкриттів. За його допомогою легше запам'ятовуються розташування материків і океанів, островів і морів, тропічних лісів і крижаних пустель. Цей предмет, створювався і вдосконалювався багатьма вченими по всьому світу. У нього є своя історія, цікава і дуже давня...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глобус цікава і дуже давня історія виникнення

Номер слайду 2

Винахід глобуса - одне з найбільших географічних відкриттів. За його допомогою легше запам'ятовуються розташування материків і океанів, островів і морів, тропічних лісів і крижаних пустель. Цей предмет, створювався і вдосконалювався багатьма вченими по всьому світу. У нього є своя історія, цікава і дуже давня, інформує Ukr. Media. Перший глобус винайшли ще до нашої ери, але люди не оцінили винахід.​

Номер слайду 3

Історія виникнення глобуса. Латинською мовою, глобус означає – куля, сфера. Придумували його цілих два рази. Перший раз винахідника привернула любов зовсім не до географії, а до поезії, і сталося це ще до нашої ери, в II столітті.

Номер слайду 4

Хто придумав глобус?Філософ і філолог - Кратес Малосский, міг добу безперервно слухати поему «Одіссеї», а потім прокладати на карті маршрути головного героя. Але цього Кратесу було мало, адже в той час вже було відомо, що земля має кулясту форму. Він взяв і розфарбував кулю. Саме він перший придумав глобус. Цей глобус відповідав рівню знань того часу, але все-таки це був справжній глобус. Сучасники оцінили його винахід, але через кілька століть, нащадки забули глобус Кратеса.

Номер слайду 5

Друге винайдення…. Вдруге, копію землі винайшли в 1492 році в місті Нюрнберг. Створювалася вона з метою наочно показати географічні відкриття португальських моряків. Звання винахідника присвоєно вченому Мартіну Бехайму. Цей глобус назвали «Земним яблуком» - металева куля, розміром не більше півметра в діаметрі. На ній ще не було Америки, так як відкриття Колумба відбулося набагато пізніше. Не було і вказівок широти і довготи, але були меридіани і тропіки, а також короткий опис країн. Тепер найперший глобус дбайливо зберігається в музеї Нюрнберга.

Номер слайду 6

Види глобусів. Створено безліч глобусів, несподіваних розмірів, з різних матеріалів і конструкцій. Мартін Бегайм і його «земне яблуко»Глобус - фонтан. Сучасний глобус

Номер слайду 7

Глобус Кратеса Глобус Архімеда. Глобус, виготовлений Вінченцо Коронеллі у 1683 році для французького короля Людовіка XIVГе́рард Мерка́тор- творець глобусів, географічних карт та першого відомого атласа

Номер слайду 8

Глобуси - гіганти

Номер слайду 9

Наймасштабніший глобус у світіГігантський глобус з назвою - Eartha створила компанія «De. Lorme», яка займається розробкою карт і систем GPS-навігації. Його діаметр становить 12,6 метра, що порівняно з чотириповерховим будинком. Знаходиться це творіння в США, в місті Ярмут. Глобус складається з 792 фрагментів карти. Всі вони закріплені прихованими болтами на величезному каркасі, спорудженому з 6 тисяч алюмінієвих труб. Але його родзинка не тільки в масштабах. Він розміщений в скляному будинку, що по ночах його підсвічують зсередини - це воістину незабутнє видовище. В робочі дні, кожен охочий може сфотографуватися на тлі величезної карти світу. До того ж шедевр занесений в Книгу рекордів Гіннеса.

Номер слайду 10

Найстаріший глобус Америки. Вчені встановили, що глобус виготовлений з двох половинок страусиного яйця, склеєних між собою натуральним полімером (шелак). Карта вирізана на яєчній шкаралупі, а сама різьба, покрита, синьою фарбою. Точно встановити творця не вдалося, на предметі не виявилося ніяких підписів. Дослідники припускають, що глобус має відношення до майстерні Леонардо да Вінчі. Присутні замальовки, які нагадують його роботи. На ньому зображені: материки, підписані на латині, різні тварини і навіть моряк потерпілий крах. Колекціонер карт і філолог - Доктор Міссінє, датує знахідку 1504 роком. І за його словами, цей глобус перший з тих, на якому була відзначена Америка, і який зберігся до нашого часу.

Номер слайду 11

Колекціонер із Бельгії Штефан Міссіне опублікував аналіз незвичайного глобуса, вирізаного на яйці страуса. За даними Міссіне, глобус може виявитися найстарішим із тих, що включають зображення Нового Світу і другим за віком з усіх, що існують дотепер. Матеріал Міссіне опублікований у нерецензованому журналі Вашингтонського картографічного товариства The Portolan, резюме дослідження наводить National Geographic. Вирізаний на яйці страуса глобус показує Північну Америку як пару не підписаних островів. Міссіне датує незвичайну знахідку 1504 роком.

Номер слайду 12

Глобус Хант-Ленокс,який знаходиться в Нью-Йоркській публічній бібліотеці. Американський глобус - це невелика мідна сфера, її вік точно визначений. Він був виготовлений в 1504-1506 рр. І на ньому вигравіювана карта Нового Світа. Глобус Хант-Ленокс повторює всі найдрібніші деталі глобуса з страусиного яйця - хвилі океану, обриси островів та латинську номенклатуру назв. Над Південно-Східною Азією – напис "HIC SVNT DRACONES".

Номер слайду 13

Унікальною пам'яткою науки і техніки XVIII століття є Великий академічний Готторпський глобус (діаметром 3,12 м), що зберігається в Санкт-Петербурзі. Цей глобус-планетарій — унікальна пам'ятка XVII та XVIII століть, двох культур: німецької й російської. Створений в 1654–1664 роках під керівництвом Адама Олеарія в Готторпському замку, резиденції герцога Голштинського, глобус-планетарій був подарований Петру I у ході Північної війни й привезений у Петербург у 1717 році. В 1726 році він був установлений у будівлі Кунсткамери, де згорів під час пожежі 1747 року. Збереглися лише металеві конструкції й дверцята з Голштинским гербом. Глобус був відновлений в Академії наук під керівництвом Бенджаміна Скотта в 1748–1752 роках, на внутрішній і зовнішній поверхнях були заново розписані карти зоряного неба й Землі. Глобус багато разів перевозився з місця на місце, але 1948 року повернувся до будівлі Кунсткамери. За своїми розмірами і складністю конструкції глобус не має собі рівних.

Номер слайду 14

Глобус Блау — мідный глобус на круглій деревяній підставці, виготовлений на початку 1690-х рр. нащадками відомого амстердамського картографа Віллема Блау для шведського короля Карла XI. Висота глобуса становить понад 2 м. В 1710 р. глобус придбав російський цар, його доставили в Росію в Лефортовський палац. В 1733 р. глобус був переміщений в Сухарєву башту, де не втратив своєї просвітницької функції: по ньому вчили географію в Навігаційній школі. Палата, прибудована для розташування глобуса к башти, одержала назву Глобусної. В 1752 р. глобус був перевезений в петербурзьку Кунсткамеру. На протязі XIX ст. глобус Блау був експонатом Румянцевського музею. В 1912 р. адміністрація Румянцевського музею передала його в Історичний музей, де він знаходиться і зараз.

Номер слайду 15

Музей глобусів (нім. Globenmuseum)Музей глобусів (нім. Globenmuseum) — єдине у світі публічне зібрання глобусів. Музей розташований у Відні, в палаці Клари-Альдрингенів, в одній будівлі з Австрійською національною бібліотекою. Заснований в 1956 році на основі зібрання глобусів, що зберігалися в Австрійській національній бібліотеці. Велика частина цих глобусів потрапила до бібліотеки з колекцій австрійських імператорів, або як подарунки (так, наприклад, Вінченцо Марія Коронеллі спеціально для імператора Леопольда I виконав два глобуси з портретом імператора і гравійованим дарчим написом), або були куплені. У 1921 році географ Ойген Оберхуммер провів інвентаризацію зібрання й виявив 8 глобусів різних розмірів (як земних, так і небесних), і дві армілярні сфери. У 1922 році ці глобуси були перенесені до Географічних зібрань, де до 1948 року виявилося вже 28 глобусів. У щорічному звіті директора зібрання за 1948 рік було відмічено, що глобуси належать до рідко використовуваних предметів.

Номер слайду 16

Відкриття музею стало можливе завдяки роботі ентузіаста і колекціонера глобусів Роберта Хардта. Музей глобусів був відкритий 14 квітня 1956 року, до колекції увійшли 63 експонати. У наступні 30 років зібрання музею виросли до 145 об'єктів, за рахунок купівлі, подарунків і обміну з іншими музеями. У 1996 році в музеї налічувалося 260 експонатів. Музей кілька разів міняв приміщення, з 1 грудня 2005 року знаходиться в палаці Молларда-Клари. Окрім власне зібрання музею, виставлено також декілька десятків глобусів із приватних колекцій, переданих на довготривале зберігання до музею. Окрім глобусів Коронелли, до цінних експонатів музею належать глобуси Меркатора 1541 (земний) і 1551 (небесний) років, а також глобус Гемми Фризіуса 1536 року, найстаріший з глобусів, що знаходяться в Австрії. Окрім глобусів, у музеї експонуються різні астрономічні інструменти. На січень 2009 року зібрання містили 590 об'єктів, з яких 250 перебували в експозиції.

Номер слайду 17

Експозиція музею. Палац Клари-Альдрингенів

Номер слайду 18

Експонати музею

Номер слайду 19

Телурії

Номер слайду 20

Експонати музеїв. Illuminated globe, at the Science Museum of Minnesota, St Paul. Tectonic structure of globe, National Museum of Natural Historyantique globe from the 1800's, with up-to-date political and cartographic data

Номер слайду 21

Різновиди. За змістом земні глобуси поділяють на загальногеографічні (найпоширеніші) і тематичні (політичні, кліматичні, геологічні, тектонічні, рослинного, тваринного світу та ін.). Загальногеографічні глобуси з'явились в давні часи, тематичні — на початку XX століття. Об'ємну модель Місяця із зображенням 1/2 частини його поверхні зроблено на початку XIX століття. В Радянському Союзі вперше у світі 1959 року було виготовлено глобус цього космічного тіла (після того, як радянська автоматична станція «Луна-3»  сфотографувала зворотний бік Місяця, невидимий з Землі). Отримавши детальну інформацію з автоматичних міжпланетних станцій радянськими картографами також було створено глобус Марса.

Номер слайду 22

Масштаби глобусів. Звичайно глобус виготовляють у масштабах:1 : 30 000 000,1 : 40 000 000,1 : 50 000 000,1 : 83 000 000,1 : 106 000 000.

Номер слайду 23

За охопленням територіїЗа охопленням території глобуси бувають географічні (земні) і астрономічні (інших планет і зоряного неба). Географічний глобус — зменшене кулясте зображення земної поверхні, яке зберігає геометричну подібність контурів і співвідношення площ. Глобус іншої планети — зменшене кулясте зображення поверхні іншої планети, яке зберігає геометричну подібність контурів і співвідношення площ. Глобус зоряного неба — проекція зоряного неба на сферу.

Номер слайду 24

За розмірами : За розміроми глобуси поділяють на:великі (діаметр понад 120 см),середні (60 — 120 см),малі (менше 60 см).

Номер слайду 25

За матеріалом, з якого виготовлені глобуси поділяють на паперові,  пластикові, скляні, гумові. За призначенням глобуси поділяють на навчальні, довідкові, сувенірні (брелоки, глобуси-бари, глобуси-м'ячі, глобуси годинники, повітряні кульки, глобуси-жарти (окремих держав, населених пунктів тощо). Бувають глобуси з підсвічуванням. В Україні та інших країнах найпоширеніші пластмасові глобуси різного призначення й змісту. У створенні глобусів вагому участь беруть українські картографи і поліграфісти. Основними підприємствами, які випускають глобуси в Україні є Державне науково-виробниче підприємство «Картографія»  та Закрите акціонерне товариство «Інститут передових технологій». Глобуси виготовлені цими підприємствами різноманітні за масштабом та тематикою і не поступаються дизайном та поліграфічною якістю зарубіжним аналогам.

Номер слайду 26

Використання. Основні властивості глобуса:зберігає кулястість Землі;зберігає взаємне розміщення земної осі, земних полюсів, меридіанів і паралелей;має єдиний масштаб;зберігає правильне співвідношення різних частин земної поверхні;зберігає форми всіх фігур земної поверхні. У XVII–XVIII століттях глобусами користувалися мореплавці. У наш час їх застосовують з навчальною метою, як наочні прилади в науковій і практичній діяльності людей. Глобуси є незамінним наочним посібником для демонстрації кулястості Землі, зміни нахилу земної осі, добового руху Землі, зміни пір року, для визначення відстаней, площ, кутів, координат тощо.

Номер слайду 27

Інтерактивний (сенсорний) глобус

Номер слайду 28

І ще про глобус. Благославляю того, кто винайшов глобус — за те, что я можу відраразу цими двома руками обійняти всю земну кулю ! © Марина Цветаєва, 455 цитат. Ви бажаєте побачити Париж, Лондон, Рим, Берлін, Ріо-де-Жанейро та інші прекрасні куточки світу? «Купіть глобус!» - невідомий автор. На столі переді мною. Закружляла земна куля: Арктика, екватор, полюс, –Умістив всю землю ….. На одній нозі стоїть,Крутить-вертить головою,Гори, ріки, океани. Нам показує з тобою.

Номер слайду 29

Дізнавайся більше:https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9_%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81%D1%96%D0%B2https://www.google.com/search?q=%D1%96%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%B9+(%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B9)+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81&rlz=1 C1 GCEA_en. UA872 UA872&oq=&aqs=chrome.0.69i59l8.542044j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8https://www.youtube.com/watch?v=LCRTm3z1n. SUhttps://www.youtube.com/watch?v=Gzljw. BRGaz8https://www.youtube.com/watch?v=-NCTOV13k. Ashttps://www.youtube.com/watch?v=c5 O3 LK3-i. JI

pptx
Додано
31 травня 2020
Переглядів
3312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку