Відеоурок "Походження, біологічні особливості, умови утримання хом'яків".

Про матеріал
Ознайомити вихованців з біологічними та морфологічними особливостями хом’ячків живого куточка Засвоїти основні правила їх утримання Сформувати навички годівлі та правила правильного догляду за ними Виховувати любов та бажання доглядати за тваринами Розвивати почуття відповідальності за кожне живе створіння
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадки Народилось їх багато, Є в них мама, є в них тато, Менші, ніж заморські свинки, Ці пухкі, малі, тваринки. Я маленький звірок, За щокою в мене мішок, Люблю їжу запасати, Як мене звати?

Номер слайду 2

Хом'ячки

Номер слайду 3

Мета Ознайомити вихованців з біологічними та морфологічними особливостями хом’ячків живого куточка Засвоїти основні правила їх утримання Сформувати навички годівлі та правила правильного догляду за ними Виховувати любов та бажання доглядати за тваринами Розвивати почуття відповідальності за кожне живе створіння

Номер слайду 4

Хом’ячки – добре приручаються і живуть у домашніх умовах. Найчастіше розводять сирійського та джунгарського хом’ячків.

Номер слайду 5

Джунгарський хом’ячок Джунгарський хом’як – це найпопулярніший гризун, якого можна утримувати в квартирах. Цей хом’як живе в степах Казахстану та Середньої Азії. Тривалість життя в середньому становить три роки.

Номер слайду 6

Один чи декілька хом’ячків Деякі любителі тварин купують відразу двох джунгариків, щоб їм жилося веселіше. Але ліпше заводити одного хом’ячка, а не пару. Ці тваринки – самітники за натурою, тому в одній клітці можуть побитися.

Номер слайду 7

Житло гризуна Найкращим житлом для тваринки є клітка з горизонтальними прутами. Бажано, щоб вона була за розміром більш ніж 50Ч30 см. Так гризуну вистачить місця для пробіжок і розминки.

Номер слайду 8

Облаштування клітки Перше, що необхідно, це будиночок. Краще вибирати керамічний чи дерев’яний. Ідеальною годівницею для їжі є керамічна тарілочка. Рухати такі тарілки важко дрібному хом’ячкові. Ще потрібні поїлка та колесо. Для сточування зубів необхідний мінеральний чи крейдяний камінь.

Номер слайду 9

Догляд за хом’ячком Хом’ячок – невибагливий до кормів, він залюбки гризе насіння, зерно, овочі та фрукти, не гребує навіть сирим м’ясом. Ці гризуни люблять, щоб корм був різноманітний. Вони майже безперервно щось точать, проте частину корму не ковтають відразу, а запасають у защічних мішках.

Номер слайду 10

Клітку з хом’ячком треба тримати в тихому закутку, де тепло й немає протягів. Ці звірки мостять собі м’які кубельця зі стружок, паперу або ганчір’я – треба насипати для них усіляких «будматеріалів».

Номер слайду 11

Випускати цих звіряток у кімнату не рекомендується: надто великий ризик, що вони загубляться, або потраплять комусь під ноги. Цікаво спостерігати за тваринкою. Наївшись, він набиває крупою, насінням або морквою защічні мішки й несе у гніздо. Так робить свої запаси й користується ними у розвантажувальні дні.

Номер слайду 12

Звички хом’ячків Коли хом’ячок не їсть і не спить – він умивається або грається. Здорова тваринка ні секунди не сидить на місці. Уранці хом’ячок вилизує лапки, миє мордочку й голову, а потім і все тільце.

Номер слайду 13

Непосидючий, цікавий звірок любить скрізь потикати носа, лазить тунелями. Хом’ячок дуже не любить, коли його чіпають, і може боляче вкусити. Проте ласкою й терпінням можна приручити будь-кого.

Номер слайду 14

Хом’ячата Самка може щомісяця приводити до 14 дитинчат. Вона й опікується потомством. Самець дитинчатами не цікавиться. Вагітність хом’ячихи триває 16 днів. Готуючись до появи малюків, майбутня матуся розширює кубельце й набиває його запасами їжі.

Номер слайду 15

Хом’ячата народжуються голими та сліпими. Матуся їх вилизує, годує молоком і повертає в кубельце, якщо вони розповзаються. Через два тижні у дитинчат розплющуються очі, а з тритижневого віку вони стають самостійними. З цього часу самка їх не визнає та намагається вигнати з клітки.

Номер слайду 16

Прибирання житла Корисно знати, що хом’яки ділять своє житло на декілька зон: спальню, зазвичай, рядом з нею – комора, в протилежному кутку – туалет, решта простору відноситься під ігри. Прибирати в клітці потрібно раз на тиждень, а туалетний куток кожного дня.

Номер слайду 17

Сирійський хом’ячок Сирійський хом’ячок – єдиний представник свого роду. За розміром він досить великий, трохи менший за морську свинку. Відмінна риса породи – золотисте забарвлення шерсті. Хоча останнім часом з’являються різнокольорові тварини.

Номер слайду 18

У дикій природі гризуни проживають в Ірані, Сирії, а також на сході Туреччини. Природне середовище існування – степи і луки. Харчуються в основному травами, насінням і комахами.

Номер слайду 19

Загальна характеристика За довжиною шерсті бувають довгошерсті і короткошерсті звірята. Довжина тіла – близько 30 см, а вага - близько 120 г. Лапки і мордочка коротенькі, а тіло кремезне. Очі невеликі, чорні. Вушка круглі. На задніх лапках по чотири пальці, а на передніх – по п’ять.

Номер слайду 20

Улюбленці дітей Хом’ячки – милі забавні звірятка, улюбленці дітей. Надзвичайно цікаво спостерігати за цими гризунами, однак, хом’ячок – це не пухнаста іграшка, а жива істота, тому вимагає турботи і ретельного догляду.

Номер слайду 21

Що ти знаєш про хом’ячків? Чи люблять хом’ячки бігати? Чи носять хом’ячки запаси корму за щоками? Чи добре бачать новонароджені хом’ячки? Що потрібно гризуну для сточування зубів? Скільки років живуть хом’ячки? Чи варто випускати звірятко з клітки на прогулянку? Яких хом’ячків найчастіше утримують в квартирах?

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

ppt
Додано
23 жовтня 2019
Переглядів
656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку