види гімнастики модуль

Про матеріал
• Основна гімнастика • Гігієнічна гімнастика • Жіноча гімнастика • Атлетична гімнастика • Ритмічна гімнастика (аеробіка) • Стретчинг • Коланетика • Шейпінг • Фітнес
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Модуль Гімнастика

Номер слайду 2

Освітньо - розвиваючіОздоровчо - гігієнічніСпортивно – масові та рекреаційніСпеціалізовані за спеціалізацією. Основна. Ранкова. Спортивна. Спортивна. Жіноча. Професійна. Художня. Художня. Атлетична. Ритмічна. Акробатика. Акробатика. Шейпінг. Дихальна. Аеробіка. Аеробіка. Стретчинг. Ушу - Йога. Масові виступи. Стрибки - батут. ПрикладніЛікувальніПрофесійно - прикладна. Коригуюча. Військово – прикладна. Реабілітаційна. Спортивно - прикладна. Функціональна. Види гімнастики

Номер слайду 3

Основна гімнастика. Основна гімнастика - відносно самостійний вид, що сприяє фізичному розвитку людей різних за віком, зміцненню їх здоров’я, підвищенню імунітету. Як освітньо - розвиваючий засіб фізичного виховання основна гімнастика отримала поширення в роботі з дітьми дошкільного і шкільного віку, студентами, військовослужбовцями та іншим контингентом. Як засіб фізичного виховання основна гімнастика доступна всім. На заняттях використовуються стройові, загальнорозвиваючі і прикладні вправи, різноманітні стрибки, вправи на гімнастичних снарядах, найпростіші елементи художньої гімнастики і акробатики. Освітньо - розвиваюче значення основної гімнастики пояснюється впливом вправ на всі функції людського організму: поліпшення працездатності органів і систем, формуванні правильної постави.

Номер слайду 4

Жіноча гімнастика. Жіноча гімнастика - різновид основної гімнастики, в змісті якої, враховуються особливості жіночого організму, перш за все функції материнства. В зв'язку з цим багато вправ спрямовано на зміцнення м'язів таза, (малого таза і тазового дна), м’язів живота. В задачі жіночої гімнастики входить розвиток пластики, естетичного вираження рухів, почуття ритму і темпу, виховання таких рухових якостей, як спритність, гнучкість, витривалість, набуття прикладних навичок. Завдяки заняттям фігура стає стрункою, покращується хода. Заняття проводяться, як правило, з музичним супроводом. Доцільно проводити їх 2-3 рази на тиждень. В навчальних закладах, де переважає жіночий контингент, заняття жіночою гімнастикою набувають важливого значення.

Номер слайду 5

Атлетична гімнастика. Атлетичною гімнастикою переважно займаються юнаки з метою формування правильної постави, гармонійного розвитку мускулатури всього тіла, виправлення недоліків статури. Вона розвиває такі цінні в людини рухові якості, як сила, гнучкість, швидкість, вправність та витривалість. Засоби атлетичної гімнастики дуже різні. Тут широко застосовуються ЗРВ без предметів і з предметами (булави, палиці, набивні м'ячі, скакалки, гумові амортизатори, гирі, гантелі, штанга). Можуть бути застосовані предмети домашнього побуту (стілець, стіл, ліжко), а також гімнастичні снаряди. Нині є дві форми атлетичної гімнастики: індивідуальна і групова.

Номер слайду 6

Ранкова гігієнічна гімнастика. Мета гігієнічної гімнастики – оздоровлення, збереження бадьорості і високої працездатності. З усіх видів гімнастики гігієнічна гімнастика наймасовіша і найдоступніша. Вона корисна у будь – якому віці. До складу гігієнічної гімнастики входять фізичні вправи, водні процедури і самомасаж. Нею можна займатися самостійно вдома, керуючись методичної літературою, порадами вчителя і вказівками, якими супроводжуються телепередачі з гімнастики. Якщо гімнастикою займатися систематично, вона приносить користь – зміцнює організм людини, покращує роботу органів кровообігу, дихання і нервової системи. Вона особливо корисна особам з ослабленим здоров'ям і людям похилого віку. Нині є дві форми гігієнічної гімнастики – індивідуальна і групова.

Номер слайду 7

Види гігієнічної гімнастикиІндивідуальна гігієнічна гімнастика зазвичай складається з простих, доступних кожному фізичних вправ і проводиться самостійно. Групові заняття гігієнічної гімнастикою організуються і проводяться під керівництвом вчителя, інструктора у різних колективах, будинках відпочинку, санаторіях, тощо. Вправи гігієнічної гімнастики складаються з комплексів по 5–6 вправ, кожна з яких повторюється кілька разів. Зміна кількості повторень дозволяє регулювати навантаження відповідно до можливостей людини.

Номер слайду 8

Ритмічна гімнастика. Ритмічна гімнастика - це різновид гімнастики оздоровчого напряму, основним змістом якої є загальнорозвиваючі вправи, біг, стрибки і танцювальні елементи, виконані під емоційно - ритмічну музику групами поточним методом. В навчальних закладах і там, де переважає жіночий контингент, ритмічна гімнастика має широкий розвиток і популярність.

Номер слайду 9

Стретчинг. Різні пози для збільшення рухомості суглобів і розтягування м’язів.

Номер слайду 10

Каланетика. Каланетика – система статистичних вправ (приблизно 30) оздоровчої спрямованості. З часом застосовуються пози з гімнастики йогів “ушу”, “тан- дзі.

Номер слайду 11

Шейпінг. Шейпінг – сполучення фізичних вправ ритмічного характеру, що спрямовані на розвиток гнучкості і сили.

Номер слайду 12

Спортивна гімнастикає найбільш масовим видом спорту, захоплюючим і близьким молоді. Невпинний рух уперед у спортивній техніці, розучування нових і нових вправ, подолання невдач і успіхи, виконання низки вправ, що є ризикованими, – усе це зміцнює волю, виховує важливі риси характеру. Основний зміст спортивної гімнастики становлять багатоборства. В чоловіче багатоборство входять вільні вправи, вправи на коні, брусах, перекладині, кільцях і опорні стрибки. В жіноче – вільні вправи, вправи на колоді, брусах різної висоти, опорний стрибок. Ці вправи гімнастичного багатоборства нині входять у програму міжнародних змагань – Олімпійських ігор, першостей світу, чемпіонатів Європи, універсіад. Крім цих основних засобів у спортивній гімнастиці використовуються вправи зі штангою, спортивні і рухливі ігри, плавання, легка атлетика, стрибки в воду, ходьба на лижах тощо.

Номер слайду 13

Художня гімнастика Цей вид жіночого спорту стрімко досяг високого рівня техніки і популярності. Він включений в програму Олімпійських ігор з 1988р. На уроках фізичної культури в різних навчальних закладах застосовуються певні вправи із художньої гімнастики. Оволодіння ними дозволяє удосконалити гнучкість тіла і силу м'язів, стійкість і відчуття рівноваги, спритність і координацію рухів. Регулярне виконання хореографічних вправ надає рухам виразності і привабливості. Ці якості високо оцінюються не тільки в художній гімнастиці, але і в фігурному катанні, акробатиці, стрибках у воду. Дівчата, які займаються художньою гімнастикою, приваблюють стрункістю, красою постави, елегантністю рухів. Вправи хореографії потрібні і юнакам: вони надають їх сильним рухам пластичності і виразності.

Номер слайду 14

упражнение с лентойс обручами и булавами

Номер слайду 15

Акробатика. Акробатичні вправи - це головним чином рухи обертального характеру (перекиди, сальто), а також вправи з рівноваги, виконані в незвичайних умовах. Їх виконують на акробатичній доріжці, трампліні, підкидній дошці, батуті. Акробатичні вправи є важливим засобом вдосконалення фізичних і вольових якостей. Вони застосовуються для виховання сили і гнучкості, спритності, сміливості і рішучості, швидкості реакції, координації рухів. Акробатичні вправи тренують вестибулярний апарат людини, саме цьому їх використовують для тренуваня пілотів і космонавтів. Спортивна акробатика складається з акробатичних стрибків, парних та групових вправ.

Номер слайду 16

Прикладні види гімнастикисприяють підвищенню професійної працездатності, зняттю втоми, профілактиці професійних захворювань. Основні форми занять: виробнича гімнастика, вступна гімнастика (перед початком роботи), фізкультурна пауза (хвилинка), гімнастична мікропауза.

Номер слайду 17

Професійно-прикладна гімнастиканаправлена на загальний фізичний розвиток людини, досконалість її рухових здібностей, від яких залежить успіх в обраній професії, а в наступному - високопродуктивна праця.

Номер слайду 18

Спортивно-прикладна гімнастикає частиною загальної і спеціальної фізичної підготовки в різних видах спорту. Вибірково діючи на функції різних органів і систем, гімнастичні вправи дозволяють прискорити ріст спортивних результатів. Так, у видах спорту, які пов’язані з обертами тіла (фігурне катання, стрибки у воду, боротьба і ін.), широко застосовуються акробатичні вправи. В видах спорту, де навантаження впливає на органи дихання і кровообіг (наприклад, легка атлетика, лижні гонки, плавання), велике місце займають загальнорозвиваючі гімнастичні вправи, різноманітні стрибки зі скакалкою. Гімнастичні вправи застосовуються спортсменами різних видів спорту для виховання необхідних фізичних якостей - сили, спритності, гнучкості і інше.

Номер слайду 19

Військово-прикладна гімнастикавикористовується при бойовій підготовці військовослужбовців усіх родів військ, так як з її допомогою виховуються фізичні і моральні якості захисників Вітчизни. Вправи військово - прикладної гімнастики входять в зміст військово - спортивного комплексу. В навчальних закладах цей вид гімнастики використовується для різнобічної фізичної підготовки допризовників до майбутньої служби в Збройних Силах.

Номер слайду 20

Лікувальна гімнастикаоб'єднує коригуючу, реабілітаційно - відновлюючу і функціональну гімнастику.

Номер слайду 21

Коригуюча гімнастикаспрямована на ліквідацію недоліків постави та плоскостопості. .

Номер слайду 22

Реабілітаційна гімнастикаспрямована на відновлення рухової функції окремих ланок тіла, суглобів і внутрішніх органів

Номер слайду 23

Функціональна гімнастикавиправляє недоліки функціональних систем організму (серцево -судинної, дихальної, нервової, системи травлення тощо)

Номер слайду 24

Гімнастичні прилади. Кільца. Бруси різновисокі та паралельніКінь гімнастичний. Козел гімнастичний. Перекладина. Колода. Кінь з ручками для виконання махових вправ

Номер слайду 25

pptx
Додано
25 листопада 2020
Переглядів
4522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку