Відкрита виховна година

Про матеріал
1 грудня 2018р. наша країна на державному рівні відмітила день народження нашого сучасника, знаменитого композитора Платона Майбороди, який творив високоякісні мистецькі твори серцем і душею. Короткий екскурс у минуле століття, знайомство з життєвим шляхом і творчістю.
Перегляд файлу

Нікопольський медичний коледж

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

 

 

Відкритої виховної години

 

 

Тема: 

Платон Майборода.

100 річний ювілей композитора.”


Підготувала  куратор групи 1ФБ-17         Курта Т.А.

 

2019р


Мета і задачі:

  • ознайомити студентів із знаменитим композитором Платоном Майбородою та творами, які ввійшли до  «Золотого фонду української музики»;
  • формувати історичний світогляд у студентів;
  • активізувати інтерес до музичної спадщини нашої країни;
  • виховувати патріотизм і любов до батьківщини;
  • виробляти комунікативні навички та командний дух і взаємоповагу студентів у колективній праці;

 

Очікувані результати:

  • збагачення студентів корисними знаннями про видатних українців;
  • розвиток талантів, творчих здібностей у художній самодіяльності; 
  • зміцнення дружби в колективі та підвищення відповідальності у студентів;
  • виховання патріотичної самосвідомості та гордості за свій народ і батьківщину (відеоекскурс про столицю України – Київ, Полтавщину, козацький рід і Запорізьку Січ);
  • виховання поваги до національних символів (рушник, вишиванка),
  • виховання моральності та поваги до загальнолюдських цінностей (мати, вчителька, батьківщина, дружба митців, героїзм і самопожертва композитора під час війни, теплі сімейні стосунки).

 

Форма проведення:

  • Проект «Видатні українці». Урок пам’яті, присвячений видатному композитору Платону Майбороді.

 

Інформація про досягнення:

 

Обладнання:

  • ноутбук, проектор, екран, магнітофон, фотоапарат;
  • костюми, мікрофони, кульки, рушники;
  • документальні фільми: «Епоха Платона Майбороди», «Серце, віддане музиці», пісні композитора;
  • монтаж відеороликів із кінофільмів  та пісень

  • презентація.

 

 

Хід заходу:

Вступ.  Привітання.  Вступне слово куратора групи

Відео   «Епоха П Майбороди»

Ведучий 1. Вітаємо усіх присутніх в залі!... Музика супроводжує людину з перших днів життя через лагідну мамину колискову, зворушливі народні пісні, класичні та оперні твори. У духовному житті українського народу пісня посідає особливе місце.

Вона живе з нами протягом тисячолітньої історії завдяки людям, які щиро діляться з нами своїм талантом. Сьогоднішня розповідь про видатного українця, композитора і  музично-громадського діяча – Платона Майбороду, в якого відбувся 100- річний ювілей 1 грудня 2018р.

Ведучий 2. Платона Майбороду називають композитором-епохою. Його твори ввійшли до Золотої скарбниці української музики. Музика Платона Майбороди стала окрасою багатьох фільмів і вистав, а пісні зійшли з екранів і живуть у народі донині. Він написав музику до 15 вистав драм. театрів, а також до 17 кінофільмів.

Ведучий 1. Відомі українські композитори, брати Майбороди, за дивовижним збігом обставин, народилися в один день – 1 грудня, лише у різні роки: Георгій – 1913-го, а Платон – 1918-го, в селі Пелехівщина (нині Глобинський район, Полтавської області).  Їхні дитинство і юність припали на часи громадянської війни, руйнацій і голоду, проте в їхньому житті завжди була музика: Платон змалку грав на балалайці, Георгій – на мандоліні…

Відео     «Пелехівщина»

Ведучий 2.. Увесь рід Майбородів з давніх-давен любив музику і народні пісні. Він дав світові цілий клан музикантів-геніїв, талант їх проявився в п’ятьох поколіннях.

Батько композитора закінчив три класи та самотужки вивчив нотну грамоту і майстрував музичні інструменти. Мати співала у церковному хорі, старший брат Георгій - був видатним оперним композитором, а племінник Роман – відомим співаком (баритон). У сім'ї Майбородів  існував своєрідний інструментальний ансамбль,  що складався із скрипки, бандури,  балалайки та мандоліни.

Ведучий 1. В рідному селі добре пам'ятали їх прадіда, Федора Майбороду, який ходив чумаком в Таврію. А ще, так співав, що про той спів згадували в навколишніх селах і через три покоління! Саме від нього перейняли внуки любов до народу, та його історичного минулого, слухаючи в дитинстві розповіді своїх сивовусих дідусів про славних запорізьких козаків, Запорізьку Січ. Для Георгія і Платона ці розповіді були наймилішими і переповняли серця гордістю за своїх пращурів і радістю, що вони внуки легендарних запорожців.

Ведучий 2.  Талановитим хлопчиком був малий Платон. У шкільні роки Він став одним з найактивніших учасників художньої самодіяльності, займався у музичному гуртку,  оволодів грою на кількох інструментах -  мандоліні,  домрі, гітарі.  Швидко зростав мистецький авторитет обдарованого хлопця серед вчителів та учнів, і незабаром йому доручили керувати шкільним музичним гуртком.

Ведучий 1. В роки голодомору 1932-33р батько -Іларіон Іванович не захотів вступати в колгосп. Його  розкуркулили. І родина Майбородів змушена була переїхати до Запоріжжя, щоб прогодувати сім’ю. Там молодший син, Платон, закінчив середню школу.

Відео     «1932рік.  Запоріжжя» 

 

Ведучий 2.  Надзвичайна обдарованість, прекрасна пам'ять, наполегливість і вимогливість до себе допомогли юному Майбороді вступити до Київського музичного училища і пройти чотирирічний курс за два роки. Платон Іларіонович завжди був учасником музичного гуртка. Він вивчав народну пісенність,  брав участь у фольклорних експедиціях, виїздив у різні місцевості України (Полтавщина, Галичина, Львів), де збирав і записував перлини народної творчості, брав лекції з українського фольклору. 

Ведучий 1.Влітку 1938-го юнак став студентом Київської консерваторії. А через тиждень його батька було страчено, як "ворога народу". Хлопця звільнили з консерваторії. НКВД-ешники вчинили обшук у квартирі, заарештували батька. Провівши єдиний допит, звинуватили у контрреволюційній діяльності проти Радянської влади на Запорізькому коксохімічному заводі, ватажком якої, нібито був Яким Мельников, агент із Нікопольського водопостачання. Реабілітували розстріляних у 1957р.

Ведучий 2. Щойно почалася Друга світова війна, як брати Майбороди вирушили на фронт. Не одного пораненого бійця виніс на своїх плечах 22-річний солдат-санітар Платон Майборода під градом куль та вибухів. Ворог нестримно рвався до Дніпра. У 1941-му, під час захисту Києва, у кліщах фашистської облоги опинилися сотні тисяч солдат. Платон та Георгій Майбороди, як полонені, потрапили у концтабір «Хорольська яма», де на них чекала голодна смерть.

Ведучий 1. Але їх мати, обійшовши багато місць, знайшла своїх синів. Очевидці переповідали, що Дарина Єлисеївна Майборода вийняла зі скрині всі свої скромні прикраси, прихопила сала й пішла просити поліцаїв за дітей. Як виявилося, вчасно, бо Георгій був уже ледь живий. Це був подвиг матері, що врятувала для свого народу двох талановитих музикантів, викупивши їх з полону за сало.


 

Відео     «Війна і післявоєнна відбудова»

Ведучий 2. Наприкінці 1945 року Платон Майборода повернувся до Києва, закінчив навчання- композиторський факультет Київської консерваторії   (у 1947р) і “вибухнув піснею”. Саме в пісні найповніше розкрився його музичний геній. Надзвичайну популярність мали твори, виконані Українським народним хором під керівництвом Григорія Верьовки! Платон Іларіонович є автором понад 200 пісень. 

 

Ведучий 1.  У Його спадщині кілька десятків відомих творів. І кожний з них народжений самим життям, у кожного своя біографія. Музичні твори композитора завжди сприймалися, як своєрідна розповідь про Україну.  «Не часто так буває, що за  окремою піснею бачиться цілий народ. Саме такі пісні у Платона Майбороди!»  Послухайте історію написання пісні «Київський вальс»  на слова Андрія Малишка .

Відео     «Історія написання пісні «Київський вальс»


Відео    «Київський вальс»   Танець у виконанні студентів.

 


 

Ведучий 2. Вершиною творчості П. Майбороди стала співпраця з поетом Андрієм Малишком, із яким композитора єднала велика дружба. Шедеврами пісенної лірики визнані 22 спільні твори такі, як «Білі каштани», «Київський вальс», «Моя стежина», «Пісня про вчительку» й багато інших.


Відео   
«Вчителька»  


Ми приготували для вас «Пісню про вчительку» Пісня у виконанні студентів.

 

Ведучий 1. А коли слухаєш  пісню «Рушник» -- завжди  хочеться співати!

Відео   «Рушник»

Ведучий 1.  Пісня  „Рушник"- подяка матері, яка стала візитною карткою нашої країни, адже її співають усюди і переклали 35-ма мовами світу. Пісня, яка побувала у космосі й підкорила усі континенти, пісня, що увійшла до «Золотого фонду української музики»!  І давно вже стала народною! Написали її брати по духу -Андрій Малишко і композитор Платон Майборода для фільму «Літа молодії» у 1958р. Першим її виконавцем став Олександр Таранець. А перший рядок: «Рідна мати моя, ти ночей недоспала», придумав сам Платон Іларіонович.

Ведучий 2. Народна пісня – дорогоцінний скарб споконвічної мудрості – це для композитора невичерпне джерело натхнення, – часто повторював Левко Ревуцький, вчитель Платона Майбороди . . Це його творче кредо, він шукав красу в трудовому житті народу, в народній пісні.      Істотною рисою пісень Майбороди є їх ліричне наповнення, м’яка задушевність, поєднана з героїкою. За свою творчість він удостоєний найвищої нагороди- любові народної!

Ведучий 1.Композитор писав музику для вистав, симфонічних оркестрів, капели бандуристів і для дітей та дитячого хору. Художня виразність, щирість емоцій, яскравий мелодизм зумовили велику популярність лірики Майбороди.

Відео  «Колискова»

Ведучий 2. Платон Майборода за радянських часів вважався одним з найбільш титулованих українських композиторів, жоден з державних концертів не обходився без його участі,  адже він створював високохудожні і суспільно значущі твори. Платон Майборода був нагороджений Сталінською премією і орденом Леніна. Та він не любив всіх цих почестей. Він просто займався тим, без чого не міг жити.

Ведучий 1. Серед шанувальників його творчості були державні діячі. Не раз Платону Іларіоновичу пропонували переїхати в Москву, але завжди він знаходив причини, щоб залишитися в рідному Києві, бо не уявляв свого життя без України. Його «Київський вальс» і «Стежину» виспівували по всьому Радянському Союзу.


Відео  «Пісня «Стежина»

 

Ведучий 2. 30 років Платон Іларіонович прожив у щасливому шлюбі зі своєю коханою дружиною, Тетяною. Разом з нею композитор виховував  племінника Романа, Георгієвого сина, який став відомим оперним співаком, і помер у вересні 2018р. Власних дітей Платон Майборода не мав.Його дружина, Тетяна Василівна, у спогадах про чоловіка зізнається, що ніколи не суперечила йому. Платон був простим у побуті. Любив господарювати на дачі, виробляти щось власними руками. Прекрасно майстрував по дереву.

Ведучий 1. В юні роки, студентом, йому доводилося розвантажувати вугілля на залізниці, щоб заробити хоч якісь гроші. Вони жили так бідно, що у Платона була лише одна пара взуття, яку взимку він фарбував ваксою, а влітку натирав зубним порошком.

Ведучий 2. Неоціненний і унікальний спадок залишив композитор, зробивши нашій народній пісні справді всесвітнє визнання!  “Батьком” української естради справедливо називають Платона Майбороду! Минуть роки, а вічна пам’ять про полтавського митця буде жити в його піснях...

Ведучий 1. Платон Майборода, Народний артист України, Народний артист СРСР, лауреат музичних фестивалів, та Державної премії ім. Т. Шевченка, помер після двох інфарктів у віці 71 рік, 8 липня 1989 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі.

Ведучий 2. У Києві на фасаді будинку по вулиці Софійській, 16, де жив і працював Платон Майборода, було відкрито меморіальну дошку. Його ім’я носять  вулиця  у Шевченківському районі  столиці, а також Запорізьке музичне училище і Академічний хор Українського радіо.


 

Література:

  • Meest-Online|, 2018. Стаття,  Ярослав Стех.
  • Інтерв’ю племінника композитора оперного співака Романа Георгійовича Майбороди.
  • Інтерв’ю удови композитора Тетяни Василівни Майбороди-Винниченко.
  • Інтернетресурси

Фільми:

« Piдна мати моя (Рушник) - Гурт "Експрес"»

«Дмитро Гнатюк Пісня про рушник» Ukrainian song

«Епоха Платона Майбороди»

«Київський вальс»

«Моя стежина» (сл. А. Малышко), Сестри Байко»

«Немеркнучі зірки» Платон Майборода

«Спи, засни, моя дитино» | Ukrainian lullaby | Платон Майборода. Колискова

 

1

 

docx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1149
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку