Відкрита виховна година на тему "Здоров'я - скарб"

Про матеріал
Мета уроку : навчити дітей визначати життєві цінності; розвивати потребу потребу в здоровому способі життя ; формувати культуру здоров я особистості, відповідальне ставлення до своїх вчинків і власного здоров я; виховувати свідоме і дбайливе ставлення до власного здоров я як головної умови реалізації фізичного і творчого потенціалу особистості, а також патріотичні почуття.
Перегляд файлу

Тема: Здоров'я - скарб

Мета: навчити дітей визначати життєві цінності; розвивати потребу потребу в

здоровому способі життя ; формувати культуру здоров я особистості,
відповідальне ставлення до своїх вчинків і власного здоров я;
виховувати свідоме і дбайливе ставлення до власного здоров я як
головної умови реалізації фізичного і творчого потенціалу особистості,
а також патріотичні почуття.
Обладнання:
Святково прикрашена сцена. В центрі – плакати з висловами про здоров я: «Здоров я – це безцінний дар природи, воно дається, на жаль, не навіки, його треба берегти. Але здоров я людини багато в чому жалежить від неї самої, від її способу життя, умов праці, звичок та духовності» (І.П.Павлов).
«Здоров я – це не все, але без здоров я ви – ніщо» (Сократ)
«Якщо здоров я ти з дитинства збережеш, то довго і щасливо проживеш»
(А.І.Грузовська)
«Здоров я – дорожче золота» (В.Шекспір)
«Здорова людина є самий дорогоцінний витвір природи» (Т.Карлейль)
«Здоров я – мудрих гонорар» (П.Ж.Беранже).

Стаття 3: «Здоров’я людини, як і її життя, особиста честь, гідність, недоторканність та безпека, визначено найвищою соціальною цінністю»

Конституція України

 

«Здоров’я людини – це оптимальний рівень таких біологічних передумов, як відсутність хвороб та фізичних вад і гармонійна єдність духовних, психічних та фізичних якостей, які дозволяють успішно, без обмежень здійснювати громадську діяльність…».

(В.І. Шахненко)

 

         «Усі здорові люди люблять життя»

         «Єдина краса, яку я знаю – це здоров’я»

                                                                                                       (Г.Гейне)

         «Дев’ять десятих нашого щастя залежить від здоров’я»

                                                                                                       (А. Шопенгауер)

         «Хто міцний тілом, може терпіти і жару, і холод. Так і той, хто здоровий душевно, здатен перенести і гнів, ігоре, і радість, і інші почуття»

                                                                                                       (Епіктет)

         «Життя та здоров’я – найдорожче, що є у людини, тому підхід до тних має бути найсерйознішим та ретельно вивченим»

                                                                                                       (Г. Малахов)


Хід  уроку:

Учень  Здоров’я — розкіш для людини,

Найбільша цінність у житті.
Як є здоров’я день при днині,
Можливість є йти до мети.
Тоді є радість, щастя, диво,
Краса у крапельці роси.
Тоді людина йде щасливо
Серед безмежної краси
Й чарівність світу відчуває.
Для неї в хмурість — дні ясні.
Вона всі труднощі долає
Й співає радісні пісні.
Вона — здорова! Це чудово,
Бо їй нічого не болить.
Вона добро творить готова.
І це прекрасно! Можна жить!

Здоровя  Добрий день. Я   сьогодні хочу вам розповісти як бути здоровим . „Здоров'я - це нічого, але все без здоров'я –  ніщо". Такий афоризм дійшов до нас ще з давніх часів, і він не потребує коментарів.

Здорова людина - це така людина, яка життєрадісно й охоче виконує обов'язки, покладені на неї життям, і повністю реалізує свої фізичні й розумові здібності.

Від чого ж залежить наше здоров'я?

Наше здоров'я залежить від таких основних чинників:

• Спадковості - на 20 %,

• Рівня медицини - на 10 %,

• Екології - на 20 %,

• Способу життя - на 50 %.

Спосіб життя - це той чинник здоров'я, який майже цілком залежить від нашої поведінки. Так що половина здоров'я залежить від тебе, тому своє здоров'я можна поліпшувати або псувати.

Основними складовими здорового способу життя є:

• Фізкультура.

• Здорове харчування.

• Правильний режим навчання та відпочинку.

• Загартовування.

А такі чинники як вживання алкоголю, тютюнопаління, уживання наркотиків псують наше здоров'я, а також можуть призвести до летальних випадків

Хвороба   Привіт привіт , дорогі друзі. У мене є деякі заперечення  до того, що  здоров’я собі  говорить ( ех) Так моє завдання показати  те, що існують все ж таки люди які при вживанні шкідливих звичок, проживають не таке вже коротеньке життя.  А ви знаєте скільки людей помирає в автокатастрофах? Та й взагалі в нашій школі серед учнів старших класів палять сигарки -       учнів, а таких хто не вживав алкоголь  майже немає. І мене приємніше слухати ніж його.( пісня)

Здоров’я Я заперечую. Шкідливі звички заслуговують на вселюдну зневагу, та дуже шкідливо впливають на психіку людини, що призводить до різних нещасних випадків. Я запрошую лікаря, який розповість, нам, про вплив алкоголю на організм людини.

Лікар Алкоголь шкідливий для мозку. Більш ніж 30 % алкоголю затримується у нервових клітинах головного мозку. Внаслідок одного сильного сп'яніння гине до 20 тис. клітин головного мозку. Алкоголь викликає залежність: психологічну і фізіологічну.

► Руйнівним чином діє алкоголь і на внутрішні органи. Страждає від його дії шлунок, печінка, серце і судини, нирки, залози внутрішньої секреції.

Чим молодший організм, тим більш руйнівна дія алкоголю.

Хвороба : Ой ой як страшно .А я попрошу виступити алкоголь

Алкоголь  Вживання алкогольних напоїв і зловживання ними, як відомо, існує вже багато віків. Давні єгиптяни виготовляли алкогольні напої з жита, азіатські народи – з рису, давні європейці – з меду, латиноамериканці – з агави, пальм.     Якби алкоголь не мав ніякої приваблюючої дії на людину, навряд чи його стали вживати мільйони людей. Адже не п'ють люди в необмеженій кількості соки або мінеральну воду, хоча ніякої шкоди їм це не приносить. Доречі в 2014 році в Україні алкогольних напоїв було куплено в 3 рази більше ніж молока.  Спиртні напої п'ють регулярно. Однією з   дій алкоголю є полегшення відношень між людьми, ейфоризуючий ефект, тобто здатність покращувати настрій. Алкоголь має заспокійливу дію, зменшує страх і тривогу, знімає психічну напругу Невелика кількість спиртного покращує сон, підвищує апетит. Алкоголь може полегшити біль.  Тому   алкоголь   грає   соціально-психологічну   роль,   і   цим пояснюється таке широке розповсюдження його вживання.     

Лікар: Як кажуть краще один раз побачити , ніж сім разів почути ( відео про вплив алкоголю на організм людини)

Здоров’я: А зараз я попрошу юриста розповісти нам про алкоголь і законодавство

  Юрист. Законом передбачені міри відповідальності за розлиття спиртних напоїв на вулицях, робочих місцях, за доведення неповнолітнього до стану сп'яніння тощо. Людям, які систематично вживають алкоголь, пропонують пройти повний курс лікування в лікувально-профілактичних закладах.     Пияцтво і алкоголізм – одна із серйозних причин злочинів. Там, де панує алкоголь, - погана робота, аварії, сварки, злочини. За даними судово-медичної експертизи, половина всіх травм і нещасних випадків, які закінчуються смертю, пов'язана з алкогольним сп'янінням.     Алкогольне сп'яніння – одна з найчастіших причин раптової смерті. Судові медики зазначають, що серед замерзлих сліди алкоголю у 82% випадків, серед утоплеників – у кожного другого.     Щелепний травматизм у 90 % випадків – побутовий і пов'язаний, в основному, із бійками у нетверезому стані.     Алкоголь для молодого організму – більш страшна отрута, ніж для дорослого. Особливо він небезпечний  для дівчат, майбутніх матерів. Алкоголь - ворог розумової роботи, навчання. Алкоголь і спорт абсолютно не сумісні. Алкоголь - пряма дорога до правопорушення ( пісня)

  Хвороба Добре, добре, я все зрозумів , але у мене є запитання до лікаря. А як ви поясните той факт, що значна численність, саме, лікарів  мають шкідливі звички, знаючи при цьому  про їх згубну дію. Майже всі лікарі палять сигарети.

Лікар: Люди часто не замислюються над  впливом алкоголю, поки не почнуться серйозні проблеми із здоров’ям. Люди курять не тому, що хочуть курити, а тому, що не можуть кинути  

   Дитя цигарку витягає,

Бо хочеться дорослими стать.

Та сильним, гарним він не стане!

Бо зріст вповільнюватись став.

Усе, що в світі є погане,

Хлопчина в організм запхав.

Та ще й в залежність від цигарки

Потрапив хлопець, як в капкан.

   І друга погана звичка

Заходить часом, наче гість.

Бо в хаті свято, часом сяє

Горілка в чарці на столі.

Хлопчина, деколи буває,

Ще й вип’є чарочки малі.

Бо теж попробувати хоче,

Що то татусь біленьке п’є,

А потім сам собі захоче

Й тихцем горілочки наллє.

А яд такий усе руйнує,

Найперш страждає голова.

Всі центри там паралізує…

Біда великою бува

Здоровя:  скажіть нам будь ласка психолог чим привабливе куріння для підлітків?

Психолог:

Паління асоціюється з дорослістю, компанією друзів, цікавою бесідою, приємною обстановкою. Але вчені з'ясували, що курці проводять дозвілля нудніше і отримують від нього менше задоволення, ніж некурці.

Одна з головних причин паління у юнаків - прагнення до самовираження, утвердження власної самостійності, „дорослості".

► Тютюн викликає таку саму залежність, як і „важкі" наркотики -героїн та кокаїн. 85% курців хочуть кинути палити, але вдається зробити це лише 10-15 % з них.

 

 Хвороба Прошу, прошу дорогенький вас виступити

Курець. Курив, курю і буду курити. (Кашляє). Заспокою свою нервову систему. Я не товстію, не виростаю. У компанії старших - я рівний. Обіду немає - заспокоюю голод цигаркою!

Здоровя  А я попрошу виступити історика розповісти , як раніше ставились до курців

Історик.: За даними історії, королева Португалії Катерина Медічі страждала від мігрені  Вона нюхала порошок з листя тютюну і відчуваючила зменшення болю.  В Іспанії тютюн спочатку вирощувався, як декоративна рослина, а потім його стали застосовувати, як лікарський засіб

Коли в XV ст.  тютюн завезли до Європи, в різних країнах різний час, курців наказували по-різному.

В Англії їх водили з петлею на шиї, як лиходіїв.

 У Туреччині - садили на палю

У Росії - цар Михайло Романов видав указ, який забороняв паління і затвердив покарання - биття палицями , відрізання носа за куріння, вигнання в Сибір або смертна кара за торгівлю тютюном. Але  куріння продовжує жити на радість  бізнесменам, що  торгують сигаретами Бізнесмен. Шановний  люд! Громадяни! Не знищуйте  куріння і сигарки! Що будуть їсти мої діти, якщо люди не будуть курити? Всі мої доходи від продажу сигарет і не тільки мої. Завжди тютюнові монополії давали правителям великі доходи.

    Лікар. Так, на моїх очах багато людей померло з-за неї. Одна цигарка відбирає 8 хвилин життя. Кожен із 5 курців може не розраховувати на те, що доживе до пенсійного віку. У них часто болить голова, погіршується пам'ять. Виникає склероз судин, стенокардія. Це призводить до інфаркту. У курців руйнується зубна емаль, зуби стають чорними. Куріння призводить до гастриту, виразці шлунку. Часто хворіють бронхітом, туберкульозом .У курців рак легенів виникає у 20 разів частіше, ніж у некурящих. Молодий чоловік, викуривши за день пачку сигарет, дихає, як людина, старша за нього на 20 років! Пульс під час паління частішає. Куріння скорочує життя в середньому на 5 років!

( відео)

  Психолог:  Кинути палити і вживати алкоголь - непросто.

              Так давайте ж і не починати.

             Давайте берегти своє здоров'я та здоров'я своїх близьких

 Здоров’я  Здоров’я — це найвище благо, дароване людині природою. Без нього життя не може бути повноцінним  і щасливим. Здоровим потрібно бути з раннього дитинства, добре здоров’я дається Богом та батьками, але зберігати його мусить кожен сам. Не можна розраховувати на те, що можна залишитися здоровим, зовсім не докладаючи до цього ніяких зусиль. Здоров’я в усі часи вважалося найвищою цінністю, що є важливою складовою активного творчого життя, радості та благополуччя людини

 

Учень Головне — здоровим бути —
Це потрібно всім збагнути!
Бо як є здоров’я й сила,
То весь світ людині милий.
Й думка в неї веселенька,
І тоді вона жвавенька.
Все їй хочеться робити,
І сміятись, і радіти.
А як тільки захворіє —
Зразу й сонечко тускніє.
Тому це запам’ятай
Й про своє здоров’я — дбай!

 

 Учень Хто здоровий -той сміється ,

Все йому в життя вдається.

Він долає всі вершини ,

Це ж чудово для людини!

 

Хто здоровий,той не плаче,

Жде його в житті удача.

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

 

Хто здоровий не сумує,

Над загадками мудрує,

Він сміливо в світ іде

Й за собою всіх веде.

 

Бо здоров*я це прекрасно,

Здорово,чудово,ясно!

І доступні для людини

Всі дороги і стежини!

 

 Психолог:

Коли людина здорова, вона добре працює, гарно вчиться. Вона завзято робить різні справи.

Найбільше щастя в житті - здоров'я.

Коли нічого не болить, приємно спілкуватися з рідними, близькими і знайомими, радіти кожній посмішці, успіху друзів.
У здорової людини гарний настрій.
Здорова людина долає поганий настрій, вміє налаштуватись на роботу.
Здорова людина вміє керувати своїми діями.
Здорова людина добра і справедлива.
Все це і є благополуччя, і від цього залежить наше життя.

 

 1. Життя – це можливість. Скористайся нею.

 

2. Життя – це краса . Милуйся нею.

 

3. Життя -  це мрія. Здійсни її

 

4. Життя -  це виклик . Прийми його.

 

5.Життя -  це багатство. Не розтрать його

 

 6. Життя -  це боротьба. Стань борцем

 

7. Життя  таке чудове. Не згуби його. Це твоє життя , борись за нього

 

Завантаження...
docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
24 березня 2021
Переглядів
296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку