Презентація "Поняття про спряжену еволюцію (коеволюцію) та коадаптацію"

Про матеріал
Будь-який вид живих організмів адаптується до умов навколишнього середовища, у тому числі й до взаємодії з іншими видами. Ті види, з якими він взаємодіє, також адаптуються до нього. Як результат, відбувається процес спільної еволюції різних видів, у ході якого види можуть суттєво змінюватися. Цей процес називають коеволюцією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про спряжену еволюцію (коеволюцію) та коадаптацію

Номер слайду 2

1. Коеволюція Будь-який вид живих організмів адаптується до умов навколишнього середовища, у тому числі й до взаємодії з іншими видами. Ті види, з якими він взаємодіє, також адаптуються до нього. Як результат, відбувається процес спільної еволюції різних видів, у ході якого види можуть суттєво змінюватися. Цей процес називають коеволюцією.

Номер слайду 3

Приклад коеволюції - комахи запилювачі та квіти, які вони запилюють, оскільки в процесі еволюції стали залежними один від одного

Номер слайду 4

Коеволюція — це спільна еволюція біологічних видів, які взаємодіють в екосистемі. Коеволюція може відбуватися такими шляхами 1) Система «хижак-жертва». Адаптації, що виробляють жертви для протидії хижакам, сприяють виробленню у хижаків механізмів подолання цих пристосувань. Хижаки полюють на своїх жертв і стають швидкими, щоб їх наздоганяти. Жертви втікають від хижаків і теж стають більш швидкими, щоб мати можливість утекти від хижака.

Номер слайду 5

Ситема «фітофаг – рослина» рослини виробляють пристосування для захисту

Номер слайду 6

Система «паразит – хазяїн» вид взаємозв’язків між різними видами, за якого один з них використовує іншого як джерело живлення та середовище існування

Номер слайду 7

2. Коадаптація Наслідком коеволюції видів є виникнення в них комплексів взаємних адаптацій, які дозволяють їм взаємодіяти найбільш ефективно. Такі комплекси взаємних адаптацій називають коадаптаціями.

Номер слайду 8

Коадаптація – це спільне та взаємне пристосування до зміни життєвих умов

Номер слайду 9

Мімікрія (наслідування, маскування) — властивість деяких організмів імітувати зовнішній вигляд або інші ознаки інших непов'язаних організмів або неживих об'єктів.

Номер слайду 10

Попереджуюче забарвлення

Номер слайду 11

Захисне забарвлення допомагає стати непомітним на тлі середовища

Номер слайду 12

Мімікрія Мюллера

Номер слайду 13

3. Основа функціонування стабільних екосистем Коеволюція з наступним утворенням коадаптацій є основою стабільного функціонування екосистеми. Будь-яка екосистема є відкритою, і в ній відбувається дуже багато динамічних процесів. Якщо ці процеси є врівноваженими, то система може залишатися стабільною протягом тривалого часу.

Номер слайду 14

Закріплення знань 1. Що таке коеволюція? 2. Що таке коадаптація? Завдання Зіставте наведені коадаптаціїї з відповідними формами коеволюції

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ppt
Додано
25 березня 2021
Переглядів
4308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку