Презентація "Адаптації паразитів до мешкання в організмі хазяїна"

Про матеріал
ПАРАЗИТ - це організм, який живе на поверхні або в органах і тканинах інших видів організмів і використовує їх як джерело поживних речовин та місце проживання. Адаптації паразитів роблять їх однією з найуспішніших екологічних груп живих організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адаптації паразитів до мешкання в організмі хазяїна

Номер слайду 2

Вправа «Вірю – не вірю»Паразитизм одна із форм симбіозу. Взаємовідносини паразитів та хазяїв є надзвичайно складними та різноманітними за формою. У сучасній природі невелика кількість форм паразитизму. За ступенем адаптації до паразитичного способу життя паразити бувають тимчасові і стаціонарні. За просторовими відносинами бувають екто і ендопаразити. За взаєминами у часі паразити бувають факультативні та облігатні. Надпаразитизм проявляється у вигляді клептопаразитизму і гніздового паразитизму. Гніздовий паразитизм - специфічний спосіб захисту потомства. Гіперпаразитизм характеризується паразитуванням одного паразита в іншому.

Номер слайду 3

У світі цікавого. Слово «паразит» походить від грецького «parasites» - дармоїд, нахлібник. У Стародавній Греції, за часів Перикла (V ст. до н. е.), існував закон, згідно з яким відомі державні діячі в похилому віці перебували на утриманні держави. Для таких людей будували спеціальні пансіони, які називалися параситаріями, а самих мешканців називали паразитами. А яке значення цього поняття в сучасному розумінні?

Номер слайду 4

ПАРАЗИТ - це організм, який живе на поверхні або в органах і тканинах інших видів організмів і використовує їх як джерело поживних речовин та місце проживання. Адаптації паразитів роблять їх однією з найуспішніших екологічних груп живих організмів.

Номер слайду 5

1. Рівні взаємодії паразита й хазяїна. Взаємодія паразита й хазяїна відбувається відразу на кількох рівнях. На молекулярному рівні і паразит, і хазяїн виділяють речовини, які полегшують їм захист (для хазяїна) або напад (для паразита). На клітинному рівні види-хазяї можуть формувати спеціальні поверхневі структури, які запобігають проникненню паразита в клітини. А паразити утворюють спеціальні рецептори, які здатні ідентифікувати потрібні клітини в організмі хазяїна. На рівні організму у тварин захист від паразитів забезпечує імунна система. А рослини можуть створювати структури з мертвих клітин (як, скажімо, корок) або восковий шар на листках, що перешкоджає проникненню паразита в організм.

Номер слайду 6

На рівні популяцій та екосистем взаємодія паразитів і хазяїв може відбуватися у формі чергування хазяїв у життєвих циклах паразита .2. Результати взаємодії паразита і хазяїна. Результатом взаємодії паразита з хазяїном на рівні організму є погіршення стану хазяїна. Зазвичай наслідком цього є зниження його життєздатності. В організмі хазяїна під впливом паразита можуть, наприклад, утворюватися специфічні структури, такі, як фіни паразитичних червів у тканинах хазяїна або гали на листках дерев навколо личинок паразитичних комах.

Номер слайду 7

Цикл розвитку паразитичних червів

Номер слайду 8

Ці структури можуть бути дуже важливими для паразитів. Так, фіни є личинковою стадією розвитку цестод, яка перед тим, як потрапити в організм основного хазяїна, може тривалий час зберігатися у тканинах.

Номер слайду 9

Гали на листках дерев навколо личинок паразитичних комах. Рослини - паразити повністю або частково втратили здатність до фотосинтезу

Номер слайду 10

А гали утворюються як результат розростання тканин рослин під впливом речовин, що виділяє личинка паразита. І такі тканини є дуже зручним запасом поживних речовин для личинок.

Номер слайду 11

Адаптації у паразитів. А - петрів хрест лускатий (Lathraea squamaria); Б - пухирчаста сажка (Ustilagozeae); В – паличка Коха (Mycobacterium tuberculosis); Г - коростяний свербун (Sarcoptes scabiei)

Номер слайду 12

На рівні популяції та екосистеми результат взаємодії паразита й хазяїна не завжди є негативним для виду-хазяїна. Якщо вид-хазяїн надмірно розмножиться, то ураження його представників паразитом може скорегувати чисельність популяції до оптимального рівня і зберегти рівновагу в екосистемі.

Номер слайду 13

3. Управління поведінкою хазяїна. Численні дослідження дозволили встановити чимало деталей взаємодії паразитів та їхніх хазяїв. Виявилося, паразити досить часто можуть впливати на поведінку своїх хазяїв і навіть повністю її контролювати в деяких випадках. Такі здатності виявили у смарагдової оси, личинки якої паразитують у тарганах.

Номер слайду 14

Доросла комаха атакує таргана і вводить йому в голову отруту, яка блокує роботу певних структур мозку. Через деякий час тарган утрачає можливість самостійно контролювати свої рухи, але залишається живим. Після цього оса спрямовує таргана у свою нірку і відкладає на нього яйця. З яєць потім виходять личинки, які живляться тканинами таргана.

Номер слайду 15

Смарагдова оса атакує таргана

Номер слайду 16

Взаємодія токсоплазми з мишами. Основний хазяїн токсоплазми — кішка, а проміжний — мишоподібний гризун. Цисти токсоплазми потрапляють в організм гризуна. Там паразит розмножується нестатевим способом і виробляє речовини, які діють на його мозок. Під дією цих речовин гризуни втрачають страх перед запахом кішок. Окрім того, цей запах починає їх приваблювати.

Номер слайду 17

Є шанси на те, що кішка впіймає і з’їсть такого гризуна, і це, власне, дозволить токсоплазмі потрапити в організм основного хазяїна, де вона буде розмножуватися вже статевим шляхом.

Номер слайду 18

Групова роботаІ- група – навести приклади паразитів серед неклітинних форм життя та з‘ясувати особливості їх паразитизму.ІІ група - навести приклади паразитів серед прокаріотів (бактерії)та з‘ясувати особливості їх паразитизму.ІІІ група - навести приклади паразитів серед рослин та з‘ясувати особливості їх паразитизму.ІV група - навести приклади паразитів серед тварин та з‘ясувати особливості їх паразитизму.

Номер слайду 19

Самостійна робота з ілюстрацією. Перед вами на ілюстрації рослина, латинська назва якої Melampyrum nemorosum. Для цього виду рослин існує багато народних назв: брат-і-сестра, дідики-й-бабки, день-і-ніч, іван-та-марія, яким-та-ганна. В основу цих назв покладено контраст у суцвітті фіолетових квіток із жовто-гарячими. Визначте українську наукову назву, систематичну належність, форми паразитизму та адаптації до способу життя.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати §14 підручника 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Труш Жанна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
19627
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку