МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
Самбірський фаховий медичний коледж
Циклова комісія професійних дисциплін
терапевтичного циклу
ОЖИРІННЯ. ПОРУШЕННЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН
відкрите лекційне заняття з дисципліни ”Медсестринство у внутрішній медицині” для студентів спеціальності « Медсестринство»
спеціалізації «Сестринська справа»
Самбір-2022
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
Самбірський фаховий медичний коледж
ЦИКЛОВА КОМІСІЯ ПРОФЕСІЙНИХ ДИСЦИПЛІН
ТЕРАПЕВТИЧНОГО ЦИКЛУ
ОЖИРІННЯ. ПОРУШЕННЯ
ОБМІНУ РЕЧОВИН
Методична розробка відкритого
лекційного заняття з медсестринства у внутрішній медицині
для студентів 4-го курсу
спеціальності «Медсестринство»
спеціалізація «Сестринська справа»
Підготувала:
Викладач медсестринства
у внутрішній медицині
Волошинська Н.М.
Самбір-2022
І. Науково-методичне обгрунтування теми
Немає потреби говорити про те, що харчування - одна з базових потреб людини. Їжа - це щастя і прокляття людства, адже вона підтримує життя, але вона ж і вбиває (неякісні продукти, переїдання, ожиріння). Загалом, проблем вистачає
22 травня відзначається день боротьби з ожирінням у Європі. За підрахунками експертів, ожиріння може вкоротити людині одну шосту частину життя. Близько 15% українців страждають ожирінням За останніми оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн схильні до ожиріння. Жінки більш схильні до ожиріння, ніж чоловіки.
В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік (в США, за даними Американської медичної асоціації, з надмірною вагою - кожен третій). Всього ожирінням страждає близько 15% населення нашої країни. Для порівняння, в країнах СНД надмірною вагою страждає від 10 до 45% населення.
За результатами досліджень, люди, у яких показник ІМТ доходить до 30, помирають приблизно на дев'ять років раніше, ніж їхні більш стрункі однолітки. Якщо ж ІМТ більше 45, тривалість життя людини в середньому скорочується на 13 років. Враховуючи, що середній вік жителів Україні, за офіційною статистикою, становить 70 років, надмірна вага може відняти у людини шосту частину життя. У це цілком можна повірити.
У 2000 році Всесвітня організація охорони здоров'я вперше використала термін "епідемія" для характеристики ситуації з ожирінням - вона визнала, що число повних людей збільшується колосальними темпами. Перше місце в рейтингу за ожирінням займає США. Основним чинником, що сприяє набору зайвих кілограмів в цій країні, є національний фастфуд. Американці першими додумалися готувати "швидку їжу" в глобальних масштабах.
Стан поширеності ожиріння на Самбірщині.
ЕНДОКРИННЕ ОЖИРІННЯ
на 2019 р.
|
Зареєстровано |
Виявлено з (+) |
Залишилось “Д” |
|||
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
|
Дорослі |
116 |
30 |
12 |
3 |
114 |
29 |
в т.ч. пенсіонери |
1 |
3 |
- |
- |
1 |
3 |
на 2020 р.
|
Зареєстровано |
Виявлено з (+) |
Залишилось “Д” |
|||
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
|
Дорослі |
121 |
33 |
3 |
1 |
119 |
33 |
в т.ч. пенсіонери |
1 |
4 |
- |
- |
1 |
4 |
на 2021 р.
|
Зареєстровано |
Виявлено з (+) |
Залишилось “Д” |
|||
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
|
Дорослі |
133 |
37 |
9 |
3 |
130 |
36 |
в т.ч. пенсіонери |
1 |
5 |
2 |
- |
1 |
4 |
ЕКЗОГЕННО-АЛІМЕНТАРНЕ ОЖИРІННЯ
на 2019 р.
|
Зареєстровано |
Виявлено з (+) |
Залишилось “Д” |
|||
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
|
Дорослі |
472 |
153 |
42 |
11 |
406 |
107 |
в т.ч. пенсіонери |
144 |
28 |
9 |
2 |
94 |
16 |
на 2020 р.
|
Зареєстровано |
Виявлено з (+) |
Залишилось “Д” |
|||
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
|
Дорослі |
490 |
168 |
49 |
19 |
435 |
120 |
в т.ч. пенсіонери |
138 |
24 |
11 |
1 |
104 |
24 |
на 2021 р.
|
Зареєстровано |
Виявлено з (+) |
Залишилось “Д” |
|||
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
Всього |
в т. ч. чолов. |
|
Дорослі |
599 |
213 |
50 |
24 |
448 |
138 |
в т.ч. пенсіонери |
192 |
26 |
13 |
4 |
113 |
35 |
ІІ. Навчальна мета:
Знати: етіопатогенез, клініку, сучасні методи діагностики та лікування
ожиріння, найбільш типові проблеми, медсестринські діагнози у пацієнтів та здійснення медсестринського процесу при них.
Вміти: розв’язувати проблемні і ситуаційні завдання з даної теми.
ІІ. Виховна мета:
1. Виховання професійного спрямування у студентів.
2. Формування навиків деонтології і медичної етики при роботі з пацієнтами даного профілю.
3 Розвинення почуття відповідальності за своєчасне виявлення фізіологічних, психологічних, соціальних проблем пацієнтів.
4 .Роль медичної сестри у диспансеризації.
Дисципліна |
Знати |
Вміти |
І. Попередні дисципліни: 1.Анатомія і фізіологія людини
2. Загальний догляд за хворими
4. Фармакологія |
Ендокринні залози. Обмін речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів . Анатомію та фізіологію жирової тканини
Пульс, його властивості .Артеріальний тиск крові.Частоту дихальних рухів. Спостереження і догляд за тяжкохворими.
Препарати гормонів, анорексигенні препарати вітамінні препарати, лікарські засоби ,що впливають на серцево-судинну систему. |
Оцінювати й пояснювати загальні принципи будови жировоїої тканини.Визначати основний обмін речовин
Вимірювати артеріальний тиск та температуру тіла, визначати частоту пульсу , дихання .Володіти технікою графічного зображення в температурному листку Підготувати пацієнта до лабораторних та інструментальних методів обстеження .Вміти здійснити догляд та навчити пацієнта само догляду
.Виписувати у рецептах сучасні лікарські форми. |
ІІ. Наступні дисципліни: 1. Хірургія
2.2. Педіатрія |
Ускладнення ожиріння .
Вроджені форми ожиріння. |
Здійснити догляд за пацієнтом з ожирінням в перед-та післяопераційному періоді. Надати допомогу. |
ІІІ.Внутрішньо-дисциплінарна інтеграція: Методи обстеження пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної , дихальної, ендокринної систем та шлунково-кишкового тракту. |
Основні і додаткові методи обстеження пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної ,дихальної, ендокринної систем та шлунково-кишкового тракту. |
Підготувати пацієнтів до додаткових методів обстеження |
ІV. ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНІЧНІ ЗАСОБИ НАВЧАННЯ:
1.Таблиці:
- будова жирової тканини,
- будова підшкірної клітковини,
- етапи медсестринського процесу
2.Слайди (демонстрація навчального матеріалу з використанням
мультимедійного обладнання).
3.Вислови відомих вчених, філософів, народна мудрість.
4.Роздатковий матеріал (конспект лекції,методичні рекомендації до ПСРС)
5. Фрагменти відеофільмів.
Вид заняття: відкрите лекційне заняття з використанням мультимедійної презентації.
Місце проведення: лекційна зала.
Тривалість: 80 хв.
V. ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ЗАНЯТТЯ
№ п/п |
Основні етапи і навчально-цільові питання |
Рівень |
Методи контролю |
Засоби навчання |
Час |
І. |
Підготовчий етап:
|
|
|
Слайди (демонстрація з використанням мультимедійного обладнання)
|
5 хв. 1 хв.
3 хв.
2 хв. |
ІІ. |
Основний етап: Вивчення нового матеріалу Тема: “ Ожиріння Порушення обміну речовин ”. План1. Етіопатогенез ожиріння. 2. Класифікація ожиріння. 3. Медсестринський процес при ожирінні: І Медсестринське обстеженя ІІ Медсестринська діагностика, визначення проблем пацієнта ІІІ Планування медсестринських втручань ІV Реалізація плану медсестринських втручань. V Оцінювання та корекція плану медсестринських втручань. СРС - Гіповітамінози
|
α-І α-ІІ-
α-ІІІ
α-ІІ-
α-ІІІ
α-ІІІ
α-ІІ
α-ІІ
|
Фронтально усно(інфор-мація студента) Фронтально усно Фронтально усно
Фронтально усно Фронтально усно, запитання проблемного характеру
|
Слайди (демонстрація з використанням мультимедійного обладнання) Таблиці, Слайди (демонстрація з використанням мультимедійного обладнання) Слайди (демонстрація з використанням мультимедійного обладнання) Слайди (демонстрація з використанням мультимедійного обладнання)
|
69хв
|
ІІІ. |
Заключний етап:
|
|
Усний, ситуаційна задача |
Н.В. Сердюк Внутрішня медицина. – К.: Медицина, 2007. – ст. 571-574. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії. – Д.: Відродження, 2006. – ст. 142-143. |
6хв 3хв 1хв 2хв |
VІ. ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ ПІДГОТОВКИ:
а) Основна:
- Медсестринство в терапії ,.М.І. Шведа, .Н.В. Пасечко.-Тернопіль «Укрмедкнига», 2004 ст.256-258.
- .Шегедин М.Б., Шуляр І.А. та ін. Медсестринство в терапії. — Дрогобич: Відродження, 2006.ст. 142-143
- Внутрішня медицина Н.М. Середюк Київ «Медицина», 2007,ст.571-574.
- Пропедевтика внутрішніх хвороб з доглядом за терапевтичними хворими / За заг. ред. д.м.н., проф. А.В. Єпішина. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2001.
б) Додаткова:
Окороков А.Н. Диагностика болезней внутренних органов". — М.: Медицинская литература, 2000.Т.2
Окороков А.Н. Лечение болезней внутренних органов. — М.: Медицинская литература, 2000.Т. 2
.Справочник терапевта в двух книгах / Под ред. академіка РАМН Н.Р. Полеева. — М.: Оникс ХХІ век, Мирообразование, 2003,.ст236-239..
О с н о в н и й е т а п
«Людина народжується здоровою,
всі хвороби приходять з їжею»
Гіпократ
Немає потреби говорити про те, що харчування - одна з базових потреб людини. Їжа - це щастя і прокляття людства, адже вона підтримує життя, але вона ж і вбиває (неякісні продукти, переїдання, ожиріння).
22 травня відзначається день боротьби з ожирінням у Європі. За підрахунками експертів, ожиріння може вкоротити людині одну шосту частину життя. Близько 15% українців страждають ожирінням За останніми оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн схильні до ожиріння. Приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. Жінки більш схильні до ожиріння, ніж чоловіки, лікарі це пов'язують з особливостями жіночого організму.
В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік (в США, за даними Американської медичної асоціації, з надмірною вагою - кожен третій). Всього ожирінням страждає близько 15% населення нашої країни. Для порівняння, в країнах СНД надмірною вагою страждає від 10 до 45% населення.
Ожиріння – це хронічне рецидивуюче захворювання, яке проявляється надлишковим накопиченням жирової тканини і є наслідком дисбалансу споживання і витрат енергії в осіб зі спадковою схильністю або за її відсутності.
Але перед тим, як говорити про ожиріння, згадаємо, що таке жирова тканина.
Відповідь студента.
Жирова тканина.
Діаметр окремих адипоцитів коливається в залежності від виду, статі, популяції клітин і їх розміщення . І складає від 20 до 200 мкм. Адипоцити можуть збільшуватись у 1000 разів. Коли вони досягають свого максимального розміру, то з клітин попередників утворюються нові адипоцити.Таким чином жирова тканина може бути одним з найбільших складників організму . При нормі 20-30% у жінок і 10-20% у чоловіків, у людей з ожирінням жирова тканина може складати більше 50% від маси тіла.
Є два типи жирової тканини:біла і бура. Функцією білої жирової тканини є запас енергії, бура жирова тканина спеціалізується на теплопродукції, в основному найбільш розвинена у новонароджених. Біла жирова тканина може розміщуватися підшкірно ( 80% від загальної маси жирової тканини) та внутрішньо ( 20% від загальної маси жирової тканини). Жирова тканина виконує кілька функцій: ізоляційну, механічну амортизацію, але основна її фізіологічна функція – це збереження енергії. В середньому маса жирової тканини в організмі 15 кг , що забезпечує достатньою кількістю енергії протягом 50 – 60 днів при повному голодуванні. Процеси відкладання жиру і його мобілізація є основними функціями адипоцитів. Обидві ці функції регулюються інтегрованими ендокринними і нервовими механізмами.
Етіологія
Тут велике значення мають сімейні і національні стереотипи харчувания (культ їди), які передаються із покоління в покоління. Оскільки харчова поведінка тісно повязана з психічною активністю, то вважають, що зміии в цій сфері можуть бути повязані з порушениями обміну серотоніна і рецепції эндорфінів. В цьому випадку вживання вуглеводневих продуктів є своєрідним допінгом, а ожиріння має схожість з такими захворюваннями, як алкоголізм і наркоманія. Багато людей використовують прийом їжі для заспокоєння в тяжких життєвих ситуаціях (гіперфагічна реакція на стресс).
5. Вживання лікарських препаратів: збільшують апетит, знижують енерговитрати, стимулюють ріст жирових клітин(глюкокортикостероїди, протидіабетичні, протиепілептичні, антигістамінні, нейролептики )
При ожирінні в організмі спостерігаються такі зміни:
1) посилення ліпогенезу та збільшення розмірів адипоцитів внаслідок переїдання;
2) підвищення метаболічної активності адипоцитів;
3) збільшення концентрації НЕЖК у крові;
4) споживання м’язами, здебільшого ПНЖК, в умовах конкуренції НЕЖК та глюкози (цикл Рандле);
5) підвищення рівня глюкози в крові;
6) посилення секреції інсуліну та збільшення його концентрації в крові;
7) підвищення апетиту.
Останній фактор призводить до переїдання та замкнення «порочного кола».
Класифікація
I.Первинне ожиріння
- з окремими компонентами метаболічного синдрому
- з розгорнутим метаболічним синдромо
II Симптоматичне ожиріния
- гіпофізарне
- гіпотиреоїдне
- наднирникове
Медсестринський процес – метод організації роботи медичної сестри, спрямований на виявлення і вирішення фізіологічних, психологічних та соціальних проблем пацієнта та суспільства.
Етапи мед сестринського процесу
І - МЕДСЕСТРИНСЬКЕ ОБСТЕЖЕННЯ (визначення, збір інформації, оцінка стану здоров’я пацієнта)
ІІ - МЕДСЕСТРИНСЬКА ДІАГНОСТИКА, ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМ ПАЦІЄНТА
ІІІ - ПЛАНУВАННЯ МЕДСЕСТРИНСЬКИХ ВТРУЧАНЬ
ІV - РЕАЛІЗАЦІЯ ПЛАНУ МЕДСЕСТРИНСЬКИХ ВТРУЧАНЬ
V - ОЦІНКА ПЛАНУ МЕДСЕСТРИНСЬКИХ ВТРУЧАНЬ ТА КОРЕКЦІЯ ПЛАНУ
I –ЕТАП МЕДСЕСТРИНСЬКОГО ПРОЦЕСУ
МЕДСЕСТРИНСЬКЕ ОБСТЕЖЕННЯ
Скарги пацієнта: надлишкова маса тіла, задишка, швидка втомлюваність, головний біль, послаблення пам’яті, пітливість, загальна, м’язева слабкість
Анамнестичні дані:спадковість, захворювання ендокринної системи, гіподинамія, порушення режиму харчування.
Визначення особливостей харчування:
Записи про кількість спожитої протягом дня їжі Пацієнти, як правило, переконані, що їдять мало і наголошують, що зранку вони зовсім не снідають. На роботі починають «перекушувати», зазвичай це калорійна їжа з високим вмістом жирів. Нерідко жують під час роботи автоматично, непомічаючи цього; їдять при хвилюванні, перед сном і вночі. День, как правило, закінчується "змістовною" вечерею незадовго до сну. Більшість пацієнтів не беруть до уваги високу калорійність алкогольних напоїв.
Об’єктивно:
Об’єктивно – ураження шкіри: екзема, піодермія , фурункульоз
Зміни з боку ендокринної системи:
Зміни з боку дихальної системи: синдром апное під час сну; часті бронхіти, пневмонії, ГРВІ; легеневе серце
Зміни з боку серцево-судинної системи: атеросклероз, артеріальна гіпертензія, варикозне розширення вен нижніх кінцівок
Зміни з боку травної системи: підвищення апетиту , закрепи, метеоризм
Зміни з боку нервової системи:
Психічні порушення: астенічний синдром , астено - депресивний синдром, астено - фобічний , астено- іпохондричний
Порушення соціальних відносин: Їжа, як “захист” , Ідентифікація їжі з любов’ю
Визначення життєво важливих показників:частоти пульсу, артеріального тиску, частоти дихальних рухів ,температури тіла , зважування,вимірювання зросту,вимірювання окружності талії і стегон, їх співвідношення , оцінка індексу маси тіла (ІМТ)
Вимірювання окружності талії (ОТ) проводиться на середині відстані між підребір’ям і тазовою кісткою по середньо-аксілярній лінії. В нормі ОТ у жінок не більше 80 см, у чоловіків — 94 см
Вимірювання окружності стегон (ОС) проводиться нище великих стегнових горбів
Фундаментальні потреби повсякденної діяльності за моделлю
Вірджінії Хендерсон
II –ЕТАП МЕДСЕСТРИНСЬКОГО ПРОЦЕСУ
МЕДСЕСТРИНСЬКА ДІАГНОСТИКА
Визначення індексу маси тіла (ІМТ)
ІМТ – співвідношення показників маси тіла (кг) до росту (м²)
маса тіла (кг)
ріст (м2)
Ступені ожиріння:
Дійсні проблеми:надмірна маса тіла, косметичний дефект, млявість, сонливість, зниження,працездатності, страх пацієнта бути прикутим до ліжка, задишка,закрепи, метеоризм, загальна слабкість
Тіло – багаж, котрий несеш все життя.
Чим він важчий, тим коротша подорож.
Арнольд Глазгоу
Потенційні проблеми:ризик виникнення артеріальної гіпертензії, ризик виникнення стенокардії, ризик виникнення інфаркту міокарда, ризик виникнення інсульту, ризик виникнення безпліддяризик виникнення остеохондроз
Типові медсестринські діагнози відповідно до моделей
Модель №1 Обмін речовин:
Модель №3 Взаємовідносини (стосунки):
Модель №4 Оцінювання:
Модель №5 Вибір:
Модель №6 Рухомість:
Модель №7 Сприйняття:
Модель №8 Знання:
Модель №9 Почуття:
ІІІ – Планування медсестринських втручань
Плануючи медсестринські втручання, медсестра враховує проблеми, причини даних проблем, стосунки в сім’ї, призначення лікаря щодо плану обстеження і лікування. Лікар може вирішувати ці проблеми шляхом консервативного чи оперативного лікування і визначає об’єм догляду і спостереження за пацієнтом.
Визначення пріоритетів догляду, встановлення для пацієнта мети та очікуваних результатів, планування медсестринських дій (втручань) на основі розроблених, науково обґрунтованих стандартів практичної діяльності медсестри для досягнення очікуваних результатів, документування плану медсестринського догляду.
Можливі проблема пацієнта |
Сестринські втручання у зв'язку з проблемами |
І. Наявні, актуальні |
|
1. Надмірна маса тіла, косметичний дефект, млявість, сонливість |
|
2. Зниження працездатності, страх пацієнта бути прикутим до ліжка |
|
II. Потенційні |
|
1. Можливість виникнення гіпертензії, стенокардії, інфаркту міокарда |
|
ІV – Реалізація плану медсестринських втручань
Підготовка пацієнта і забір біоматеріалів для проведення:загального аналізу крові, сечі,визначення рівня глюкози в крові, глюкозотолерантного тесту,визначення ліпідного спектра крові
Підготовка пацієнта і забір крові для:
Підготовка пацієнта до інструментальних методів діагностики:ультразвукова діагностика (УЗД),електрокардіографія (ЕКГ), ЕхоКГ , магнітно-резонансна томографія комп’ютерна томографія
Підготовка пацієнта до додаткових методів діагностики:
Допомога лікарю у проведенні: корекції дієти, дієтотерапії, консервативного лікування. хірургічного лікування.
Корекція дієти:корекція жирів, введення в раціон вітамінів, баланс мінералів, обмеження вуглеводів,виключення із раціону певних продуктів.
РІЗНОВИДИ ДІЄТОТЕРАПІЇ:дієта з дефіцитом балансу, низькокалорійна дієта, дуже низькокалорійна дієта, дієта із низьким вмістом вуглеводів.
1. Дієта з дефіцитом балансу грунтується на вживанні звичайних продуктів, але збалансована за калорійністю (> 1500 ккал/день). Людям із надлишковою масою тіла рекомендується знизити споживання калорій на 500 ккал/день. Такий дефіцит энергії забезпечує зниження маси тіла майже на 450 г на тиждень. Особи з ожирінням II и III ступеня повинні зменшити кількість споживаних калорій за день на 500–1000 ккал/день.
2. При низькокалорійній дієті треба вживати 800–1500 ккал/день у вигляді спеціальної рідини, звичайних продуктів або їх комбінацій. Низькокалорійна дієта буде ефективною, якщо дотримуватися двох умов: 1) збалансованість (наявність усіх необхідних поживних речовин: білків, жирів, вітамінів, мінералів, клітковини та інших суттєвих факторів харчування); 2) помірність і поступовість.
3. Дуже низькокалорійна дієта передбачає споживання 800 ккал за день, до того ж вміст жирів не повинен перевищувати 15 г на день, а кількість білка, навпаки, повинна бути збільшена до 70–100 г/день Можна дотримуватися дуже низькокалорійної дієти, якщо вживати звичайні продукти, при цьому їжа повинна складатися в основному з пісного м’яса, риби або птиці (тобто постійна їжа з помірним умістом білка).
Дуже низькокалорійна дієта під спостереженням лікаря призводить до значної втрати маси тіла у людей, які страждають від вираженого ожиріння. Така дієта дозволяє пацієнтам із помірним і вираженим ожирінням втрачати від 3 до 5 кг за тиждень, що складає близько 20 кг за 3 місяці. Багато людей, які дотримуються дуже низькокалорійної дієти від 3 до 16 тижнів, страждають від побічних ефектів, таких як втома, запори, нудота і діарея. Але ці стани зазвичай проходять протягом кількох тижнів. Більш серйозний побічний ефект — утворення каменів у жовчному міхурі. Дослідження показали, що при довготривалому нагляді за пацієнтами, які дотримуються такої дієти, часто спостерігається повернення втраченої маси тіла.
4. Дієта із низьким умістом вуглеводів. За допомогою цієї дієти ожиріння лікували ще 100 років тому, і зараз усе ще з’являються нові її варіації під різними назвами.
Численні сучасні популярні види низькокалорійних дієт грунтуються на обмеженні споживання вуглеводів (наприклад, дієта Аткінса передбачає обмеження вуглеводів до 20 г/день), а вміст жирів і білків може бути будь-яким. Загальна кількість калорій, що отримує людина з їжею, знижується до 1000 ккал/день при використанні низькокалорійної дієти з необмеженим споживанням жирів і білків. Дієта Аткінса — це довічний принцип харчування, що грунтується на споживанні збалансованої здорової їжі. Дієта Аткінса обмежує споживання оброблених/очищених вуглеводів (що складає 50 % у раціоні більшості людей), таких як солодощі, здоба, злакові продукти, овочі з високим умістом крохмалю.
РОЗВАНТАЖУВАЛЬНІ ДНІ
Один раз на тиждень:
ЛІКУВАЛЬНЕ ГОЛОДУВАННЯ
Проводиться лише у стаціонарі: Вживання води, некалорійних напоїв, білкових та мінеральних додатків, вітамінів.
Протипоказання: похилий вік, порушення з боку серцево-судинної, дихальної систем.
ФІТОТЕРАПІЯ
Використовуються наступні лікарські рослини: стовпчики кукурудзи , крушина , корінь кульбаби , плоди фенхеля, листя кульбаби , листя м’яти перцевої , цвіт бузини чорної , листя ожини та ін.
Із фітопрепаратів вживають суміші, які діють як жовчогінні, сечогінні, впливають на всмоктування харчових речовин у кишечнику, апетит та обмін речовин
* 1 ст. ложку стовпчиків кукурудзи залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, вживати по 1 ст. ложці 4-5 разів на день до їди.
* Кори крушини 60 г, кореня кульбаби лікарської 20 г, плодів петрушки городньої, плодів фенхеля та листя м'яти перцевої по 20 г змішати; 2 ст. ложки суміші залити 1/2 л окропу, настояти ЗО хвилин, випити зранку весь настій.
* Плодів фенхеля, суцвіть ромашки лікарської та липового цвіту по 15 г, цвіту бузини чорної та листя м'яти перцевої по 20 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, пити по 2-3 склянки на день протягом 8-10 тижнів.
* Листя берези білої та листя мати-й-мачухи по 5 г, листя ожини 40 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, пити зранку і ввечері по 1 склянці.
Для довготривалої терапії ожиріння:
Орлістат знижує рівні загального холестерину та ЛПНЩ, частоту виникнення цукрового діабету, але його вживання асоційоване з підвищеною частотою побічних ефектів із боку шлунково-кишкового тракту, і цей препарат вірогідно знижує рівень ЛПВЩ.
Сибутрамін також знижує рівень ЛПНЩ і тригліцеридів, але підвищує рівень артеріального тиску і ЧСС, тому не застосовується у хворих із неконтрольованою артеріальною гіпертензієюЗнижуэ аппетит, але приводить до виникнення закрепів, головного болю, сухості у ротовій порожнині
Рімонабант підвищує рівень ЛПВЩ, знижує концентрацію ЛПНЩ та рівень артеріального тиску, покращує контроль глікемії у пацієнтів із цукровим діабетом, але підвищує ризик порушення настрою.Використовується для боротьби з палінням, використання даного препарату може призводити до позаматкової вагітності.
Малоінвазивні методи:
Оперативні втручання:
Перспективи хірургічного лікування:
ІV – Реалізація плану медсестринських втручань
(навчання пацієнта та його оточення)
Модифікація способу життя:
КОРЕКЦІЯ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕН
Види ЛФК при ожирінні: ранкова гігієнічна гімнастика, лікувальна гімнастика, дозована ходьба, дозований біг, плавання, туризм.
Мета ЛФК :збільшення енерговитрат, стимуляція обмінних процесів , нормалізація діяльності ССС, дихальної , підвищення загального тонусу і опірності організму .
КОГНІТИВНА ПОВЕДІНКОВА ТЕРАПІЯ
V – Оцінювання плану медсестринських втручань та його корекція
На даному етапі оцінюються всі кроки медсестринського процесу. Критеріями ефективного лікування для медсестри є: зниження маси тіла, зниження індексу маси тіла, здатність пацієнта контролювати режим і якість харчування, дотримання пацієнтом рухового режиму, покращення самооцінки пацієнта.
ПРОГНОЗ
Матеріали заключного етапу
І –Питання для фронтального контролю:
1. Що ми розуміємо під генетичною схильністю?
2 .Що ми називаємо “жировою тканиною”?
3. З чого складається жирова тканина ?
4. Види жирової тканини.
5. Дайте визначення ожиріння.
6. Перерахуйте етіологічні чинники ожиріння.
7. Як розрахувати індекс маси тіла ?
8. Які препарати використовуються для лікування ожиріння?
9. Які продукти вживають у розвантажувальні дні ?
10. Які види дієт використовують при ожирінні ?
ІІ –Відповіді
1.Можливість успадкування певних захворювань від батьків до дітей.
2. Жирова тканина — тканина живого організму, яка виконує
ізоляційну функцію, функцію механічної амортизації та збереження енергії.
3. Складається з адипоцитів.
4. Розрізняють білу та буру жирову тканину.
5. Ожиріння – це хронічне рецидивуюче захворювання, яке проявляється надлишковим накопиченням жирової тканини і є наслідком дисбалансу споживання і витрат енергії в осіб зі спадковою схильністю або за її відсутності.
6.Генетична схильність,аліментарні фактори, порушення харчової поведінки,недостатня фізична активність, вживання лікарських препаратів.
7. ІМТ – співвідношення показників маси тіла (кг) до росту (м²)
8. Орлістат , сибутрамін,рімонабант
9. Нежирне відварене м'ясо, молоко або кефір, нежирний м'який сир, яблука, овочевий салат.
10. Дієта з дефіцитом балансу, низькокалорійна дієта, дуже низькокалорійна дієта, дієта із низьким вмістом вуглеводів .
2.ТЕСТИ
1. Ви – сімейна медсестра, оглядаєте хвору, яку турбує надмірна маса тіла, задишка, головний біль, закрепи, м’язева слабкість, підвищений апетит. При огляді: надмірне відкладання жиру в ділянці живота сідниць, стегон. Вами діагностовано збільшення маси тіла на 40%. Визначіть ступінь ожиріння:
A І
B ІІ
C ІV
D ІІІ
E V
2. Під час медсестринського обстеження пацієнта визначено індекс маси тіла 42. Визначіть ступінь ожиріння:
А – нормальна вага
В – надмірна вага
С – І ступінь ожиріння
D – ІІ ступінь ожиріння
Е – ІІІ ступінь ожиріння
Відповіді
Задача 1
В
Задача 2
Е
1