Відмінювання кількісних числівників, що означають цілі числа

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку "Відмінювання кількісних числівників, що означають цілі числа" допоможе зробити урок з української мови цікавим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лінгвістичне дослідження. Завдання: записати сталі вирази, пояснити їх значення, підкреслити числівники, визначити відмінок. Сім п’ятниць на тиждень. Без п’яти хвилин. Одна нога тут, а друга там. Співати в один голос. Знати, як свої п’ять пальців.

Номер слайду 2

Відмінювання кількісних числівників, що означають цілі числа

Номер слайду 3

Робота з таблицею. Завдання: розглянути за підручником таблицю відмінювання числівника один і дати відповіді на запитання.—        Як відмінюється числівник один?—        Які форми відмінків є спільними для чоловічого і середнього роду?—        У чому особливість форми знахідного відмінка, від чого вона залежить?—        Скільки форм має числівник одна в родовому й орудному відмінках однини?

Номер слайду 4

Тренувальна вправа. Завдання: провідмінювати числівники. Шістдесят, триста, вісімсот. Чотириста сімдесят три.

Номер слайду 5

Тести1. Числівник належить до... а) самостійних частин мови; б) службових частин мови; в) особливих частин мови, схожих до вигуків.2. Числівник означає... а) назву предмета або його ознаку; б) дію, яку виконує предмет чи особа; в) число, кількість, порядок предметів при лічбі.3. Числівники відповідають на питання... а) хто?, що? б) скільки?, котрий?, котра?, котре? в) який?, чий?4. За значенням і морфологічними ознаками числівники поділяються на дві групи: а) порядкові і складові; б) кількісні і дробові; в) кількісні і порядкові.5. Порядкові числівники, на відміну від кількісних, змінюються...а) тільки за числами; б) за числами і родами; в) за відмінками, числами і родами.

Номер слайду 6

Тести6. У реченні числівник виступає... а) лише у ролі головних членів; б) лише у ролі другорядних членів; в) у ролі будь-якого члена речення, найчастіше у сполученні з іменником.7. Укажіть числівник а) двійка; б) два; в) двоїтися.8. Вкажіть порядковий числівник а) шестеро; б) одна п’ята; в) п’ятнадцятий.9. Укажіть рядок, у якому всі числівники кількісні а ) три, сьомий, троє; б) сім, четверо, сорок два; в) чотири, четверо, четвертий.

Номер слайду 7

Формуємо навички. Письмово провідмінювати словосполучення. Дві учениці, три дні, чотири роки.

Номер слайду 8

Граматичний тренінг. Переписати словосполучення, замінюючи цифри відповідними числівниками.(6) хлоп’ят, (7) дівчаткам, у (8) автомобілях, (9) книгами, протягом (10) днів, (16) учнями, (18) однокласникам, (30) зошитами.

Номер слайду 9

Гра «Хмаринки»Завдання: переписати загадки, ставлячи числівники в потрібній формі. Визначити відмінки числівників. Загадки відгадати. Під (один) ковпаком сімсот козаків. Хто вранці ходить на (чотири) ногах, вдень на (дві), а ввечері на (три)? Загородив дід хлівець для (п’ять) овець. Що за птах, що на (вісім) ногах?Сиділа старуха в (дев’ять) кожухах, хто побаче, той запла¬че. Летів птах на (дванадцять) ногах та одне яйце зніс. (Нар. творч.)

Номер слайду 10

Лінгвістичне спостереження. Провідмінювати числівники, зробити висновок: як відмінюються ці числівники. тисяча, мільйон, мільярд.

Номер слайду 11

Самостійна робота. Провідмінювати числівники (за варіантами). Вісім, дванадцять, шість, сімнадцять.

Номер слайду 12

Самостійна робота. Переписати текст, замінюючи цифри відповідними словами; визначити відмінки числівників. Коршуни та грифи живуть більше 100 років. До 100 літ доживають стерв’ятники. До 80 можуть жити беркути, кондори, дикі гуси. А от качка живе до 40 років. Найдовша тривалість життя — у соколів. Вони доживають до 160—170 літ. Папуга в неволі може жити до 135. (З географічного календаря.)

Номер слайду 13

Чиста дошка—        Як відмінюються числівники від 50 до 80?—        Як відмінюються числівники від 200 до 900?—        Які особливості відмінювання числівників 40, 90, 100?—        Як відмінюються і пишуться складені числівники?

Номер слайду 14

Гра “Хто швидше?”  Провідміняйте дробові числівники Чотири шостих, п’ять цілих, дві дев’ятих.

pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
5278
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку