Відображення народних традиції українського способу життя в дизайні сучасного житла, одязі, прикрасах, головних уборах та взутті.

Про матеріал

Під час вивчення модулю "Вироби в етнічному стилі" доречним єбуде використання презентації "Український етнічний стиль", яка дасть можливість наочно ознайомити учнів з особливостями українського етнічного стилю, а також надати дітям інформацію про предмети даного стилю, які найчастіше використовуються для оздоблення інтер'єру в сучасних умовах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконавець: учениця 9-А класу Клименко Ярослава Український етнічний стиль

Номер слайду 2

Народні традиції українського способу життя знайшли відображення і в дизайні сучасного житла, оформленого в цьому етнічному стилі. Особливо гармонійно виглядатиме вся садиба в єдиному українському стилі - архітектура будинку, внутрішні інтер'єри приміщень і навколишньої ділянки.

Номер слайду 3

Характерні риси української архітектури, використовувані в сучасних будівлях. У наш час досить цікавим для архітекторів стає етнічний стиль та традиції українського народу. Сучасні будинки будуються з новітніх матеріалів і оснащуються всіма новинками технічного прогресу, необхідними для комфортного життя, а от їх дизайн багато в чому залежить від захоплень і уподобань їх мешканців. Нікому не хочеться жити в безликому стандартному будинку, кожен господар вибирає дизайн до душі.

Номер слайду 4

І зовсім не помилиться той, хто згадає про свої витоки, оточить себе рідними, властивими своєму народу предметами і пейзажами. Дуже тепло і затишно виглядає цілком сучасний будинок, дах якого накритий по українській народній традиції соломою або очеретом з дотриманням старої технології. Стіни такого будинку підтримують стиль української мазанки використанням фактурної штукатурки.

Номер слайду 5

Елементи українського побуту в декорі сучасного інтер'єру. В українському етнічному стилі інтер'єру велике значення мають предмети побуту. Всі вони виготовлялися з натуральних матеріалів, прикрашалися національними орнаментами. В першу чергу в українському інтер'єрі треба звернути увагу на ткацтво та вишивку. Домоткані килимки на глиняній підлозі, на стінах і лавках виконані з використанням оригінальних візерунків. Вишиті рушники прикрашають ікони, покуття, стіни і столи. Вишивалися цілі картини, вишивкою прикрашалися подушки та інша постільна білизна. У посуді переважає кераміка. Українські гончарі прикрашають свої твори яскравими різноманітними візерунками. З дерева виготовляються меблі, а також різне начиння і декоративні елементи.

Номер слайду 6

Оформлення кухні в українському етнічному стиліОсобливо приємно створювати національний колорит кухні за допомогою різних декоративних елементів: візерунчастих керамічні глечиків та тарілок, які стоять на поличках, букетики засушених цілющіх трав, зв'язки часнику та цибулі, вишиті традиційним українським орнаментом рушники, серветки, фіранки на вікнах.

Номер слайду 7

Ванна кімната з українським колоритом. Український стиль в ванну кімнату можуть внести декоративні рушники, вишиті традиційними візерунками, а також стилізація рушника у вигляді панно на стіні, виконаного з мозаїки українським орнаментом. Можна прикрасити плитку на стіні барвистим фризом з готовим орнаментом. В українських вишивках основними є три кольори: червоний, білий і чорний, тому ці кольори повинні переважати і на мозаїчних і плиткових орнаментах у ванній кімнаті.

Номер слайду 8

Український стиль на присадибній ділянціУкраїнська садиба теж має свій неповторний колорит, який відрізняє її від садиб інших народів. Основною її відмінністю можна вважати плетений паркан з лози, який називається тином. Він обмежує ділянку, що належить одній родині. Жінки вішали на нього горщики для просушки. Такий паркан додасть ділянці сільський український стиль. У дворі можна зробити колодязь, оформлений теж в сільському стилі. Окрасою українського саду є калина - прекрасне дерево-оберіг для родини. Кілька соняшників і мальви біля входу в будинок не залишать сумніви, що садиба оформлена саме в українському етнічному стилі.

Номер слайду 9

УКРАЇНСЬКИЙ ЕТНО-СТИЛЬ в сучасному одязі. Етно-стиль - це не національний одяг, а одяг, в пошитті якого використовували елементи народних мотивів. Слід зазначити, що елементи національного костюма в етно-одязі, це не тільки наявність вишивки. Це ще і крій виробів, обробка деталей. Адже в сучасному житті ми не будемо носити точну копію народного костюма, а от використання деяких елементів з нього - дуже вдало можна вписати в сучасний стиль.

Номер слайду 10

Відмінні риси етно-стилю в одязі: Велика кількість декору та оздоблення: вишивка, шиття, стрічки, тасьма, декоративні нитки ; Насичені кольори, яскраві фарби; Найчастіше натуральні тканини; Просторий одяг, що не затримує рухів;Наявність різноманітних аксесуврів: пояси, хустки, пов'язки, вінки, прикраси на шию і руки ; Малюнок: квітковий, вооморфний візерунок або геометричний орнамент; Аксесуари ручної роботи .

Номер слайду 11

Прикраси в етно-стилі - це вироби з натуральних матеріалів: дерева, ниток, шкіри / замші, бісеру. Намисто у вигляді грон калини або браслети, прикрашені маками, соняшниками - є використанням у ньому народних українських елементів. Подобається українським дівчатам та жінкам прикрашати голову обручами, рясно прикрашеними квітами або ягодами. Етно-сумки можуть бути з тканини, плетеними або замшевими чи шкіряними. Головна їх прикраса - національний український візерунок.

Номер слайду 12

.• Головні убори в українському етно-стилі - це пов'язки з орнаментом, стрічки, вінки з великою кількістю квіткового декору, в'язані шапки з квітковим або геометричним візерунком..• Етно-взуття - з тканини або шкіри, також звишитими вставками.

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
28 жовтня 2023
Переглядів
330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку