Відверта розмова «Усе добре переймай, а зла уникай»

Про матеріал

Поглибити знання учнів про добро, сприяти розвитку мотивації до добрих та гуманних вчинків; розвивати уявлення про те, що добра і чуйна людина завжди допомагає іншим, поважає, піклується про тих, хто потребує допомоги; виховувати бажання творити добро

Перегляд файлу

Відверта розмова «Усе добре переймай, а зла уникай»

 

 Мета: поглибити знання учнів про добро, сприяти розвитку мотивації до добрих та гуманних вчинків;

розвивати уявлення про те, що добра і чуйна людина завжди допомагає іншим, поважає, піклується про тих, хто потребує допомоги; виховувати бажання творити добро.

Обладнання: оповідання В.Сухомлинського; плакати "Прислів’я" 

                                                                         Хід   заняття:

Вихователь : Діти, сьогодні ми з вами будемо спілкуватися на тему, яку я пропоную вам самим визначити, прослухавши вірш

 Врятує світ краса                                                                                                                                                                                     Завжди так говорили.                                                                                                                                                                                        Тепер врятують світ лиш доброта,                                                                                                                                                       Бо однієї вже краси занадто мало,                                                                                                                                                               Бо стільки всюди зла – людина вже не та…                                                                                                                                   Тож, люди на землі!                                                                                                                                                                                 Спішіть добро творити, щоб нам не згинути у морі зла,                                                                                                                          щоб кожен міг серед краси прожити                                                                                                                                                              у царстві справедливості й добра.

Отже, діти, чи зрозуміли ви про що ми будемо вести розмову?

 - Про добрі справи

 - Про те, що людина повинна творити добро.

Діти прочитайте уважно слова записані на дошці: милосердя, біль, повага, тривога, ніжність, війна, хвороба, злагода, байдужість, справедливість, жорстокість, ласка, співчуття.

Знайдіть серед них ті, які асоціюються з добром.

А тепер поміркуйте і спробуйте відповісти на запитання, що ж таке добро?

- Добро – це коли ти умієш прощати.

 - Добро – це, коли ти допомагаєш тому, кому погано.                                                                                                              - Добро – це, коли ти рятуєш викинутих цуценят та кошенят.                                                                                                                     - Добро – це , коли від твоїх вчинків всім хто поряд приємно і радісно.

 Вихователь : Отже, у кожного із вас є своє розуміння добра і доброти. Але всі ці висловлювання, думки об’єднує одна думка: людина прийшла в цей світ творити добро для тих, хто її оточує. А тепер, діти, давайте пофантазуємо. Як би добро можна було зобразити у кольорі, яким фарбам ви віддали б перевагу?

Вихователь : Ви вибрали найяскравіші, найсвітліші кольори. І це вірно, тому що добро це яскраві і світлі ваші вчинки. Відтак, продовжуємо фантазувати з кольорами. Візьміть пензлики і намалюйте добро так, як ви собі його уявляєте.

 

 (діти малюють)

 Роботу закінчено. Ваші малюнки нам ще знадобляться, а ми продовжуємо розмову. Із давніх-давен відомо, що бути добрим корисно. Добрі люди довше живуть і добре себе почувають. У народі кажуть: "З добрим добре". А чи знаєте ви народні висловлювання про добро?

 - Життя дається людині на добрі справи.

 - Людина красива не словами, а добрими ділами.

 - Хто людям добра бажає , той і сам має.

- Перемога завжди за добром.

 - Все добре переймай, а злого – уникай .

 

 - За добро добром платять.                                                                                                                                                  

 Вчитель: Послухайте, діти, оповідання В.О. Сухомлинського "Наїлися, встали і пішли" і подумайте чи можна сказати, що герої цього оповідання на добро відповіли добром.

 У старенької бабусі біля хати росте велика яблуня. Рясно вона вродила цього року. Аж гілля гнеться.

Прийшла осінь. Достигли яблука. Ідуть зі школи три веселі хлопці – Петро, Микола та Іван. Бачать, на дереві яблука висять – пахучі червонобокі. Петро й каже:

 Давайте попросимо у бабусі яблук.                                                                                                                                            Попросили. Бабуся й запрошує:                                                                                                                                                      Ідіть, діти, нарвіть собі яблук, їжте.                                                                                                                                                 Нарвали хлопці повне відро яблук. Сіли, їдять. А недогризки біля хати кидають.                                                       Наїлися, встали й пішли собі додому. І подякувати забули, а про недогризки вже й казати нічого: лежать.                                                                                                                                                                                                     Устала старенька, зітхнула та й пішла недогризки збирати. Позбирала й козі віддала.

 - Чи згодні ви з поведінкою хлопців?

- Яку пораду ви дали б Петру, Миколі та Івану.

Відповіді дітей:т                                                                                                                                                                                              А тепер діти згадайте про свої вчинки, які залишили добрий слід.

Отже, коли робиш добро, то і сам отримуєш задоволення, коли радість даруєш іншому, радієш і сам.

 А тепер, дітки, візміть свої малюнки і прикріпіть їх на дошці. Подивіться які яскраві ваші малюнки! Мені здається, що в класі стало світліше, затишніше тому, що ваші роботи випромінюють доброту. А ви це відчуваєте                                                                                                                                                                                           Прошу подумати і закінчити речення: "Хай добрим ваше серце буде для того щоб…"

Відповіді дітей:

 - щоб світ став кращим.

- щоб перемагало добро.                                                                                                                                                                     - щоб всі були щасливими.                                                                                                                                                                               - щоб допомогти тим, кому це потрібно.                                                                                                                                                                - щоб допомогти природі.

Дякую вам,діти, за ваші щирі слова. Я вірю в те, що ви будете зростати добрими, милосердними і справедливими.

 

 А закінчити нашу бесіду мені хочеться так як і починали - віршем

Любі дітки! Відкривайте

Серце для добра.

Всім, хто поруч, подаруйте

Крихітку тепла ,

Сильні будьте! Не лякайтесь

Боротьби зі злом.

Пам’ятайте: перемога

Завжди за добром

 

 

 

Детальніше тут: https://petrivska-zsh.webnode.com.ua/news/vikhovnij-zakh%D1%96d-khaj-dobrim-vash-sertse-bude/

 

 

docx
Додано
21 квітня 2018
Переглядів
3245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку