ВІДЗНАЧИЛИ СТОЛІТТЯ ХАРКІВСЬКОГО ІСТОРИЧНОГО МУЗЕЮ

Про матеріал
21 січня Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова відзначив свій 100-річний ювілей. З нагоди цієї дати з 22 до 24 січня охочі мали можливість безкоштовно оглянути нові експозиції та послухати екскурсії. У музеї розпочали роботу одразу три нові виставки. «Слобожани» — про формування культури регіону, а також «Калейдоскоп музейних скарбів у вимірі часу», «Традиції та просвітництво. До 100-річчя Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова» — про історію закладу. Наші гуртківці, серед яких і діти з багатодітних сімей, цікаво, змістовно й креативно провели час в останній день цієї справді історичної події доступного культурного дозвілля, безкоштовно подивилися одразу всі діючі експозиції. Час відвідування минає швидко, особливо з огляду на величезні потоки людей, як перед входом до музею, так і у приміщенні. Думаю, це свідчить про цікавість земляків до культури й історії Слобожанщини Леонід ГАПЄЄВ, керівник гуртків «Точка зору» і «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України
Перегляд файлу

ВІДЗНАЧИЛИ СТОЛІТТЯ

ХАРКІВСЬКОГО

ІСТОРИЧНОГО МУЗЕЮ

21 січня Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова відзначив свій 100-річний ювілей. З нагоди цієї дати з 22 до 24 січня охочі мали можливість безкоштовно оглянути нові експозиції та послухати екскурсії. У музеї розпочали роботу одразу три нові виставки. «Слобожани» — про формування культури регіону, а також «Калейдоскоп музейних скарбів у вимірі часу», «Традиції та просвітництво. До 100-річчя Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова» — про історію закладу.

Наші гуртківці, серед яких і діти з багатодітних сімей, цікаво, змістовно й креативно провели час в останній день цієї справді історичної події доступного культурного дозвілля, безкоштовно подивилися одразу всі діючі експозиції.

Час відвідування минає швидко, особливо з огляду на величезні потоки людей, як перед входом до музею, так і у приміщенні. Думаю, це свідчить про цікавість земляків до культури й історії Слобожанщини. А позитивні враження та спогади залишаються. Адже багатьом відвідувачам сподобалися рідкісні експонати, тематичні зони, інтерактивність виставок. І витрачені зусилля та час, проведений у чергах перед входом до музею, компенсувалися цікавим і насиченим змістом побаченого у суттєво модернізованому його приміщенні.

Попереду підготовка до відкриття другої частини великої стаціонарної експозиції «Слобожани». Вона буде присвячена Харківщині XX-XXI століть. Колектив музею очікує від наших відвідувачів коментарів і пропозицій стосовно розвитку закладу у майбутньому. (Про це читайте на сайті музею (http://museum.kh.ua/news/news.html?title=Kharkivskyi-istorychnyi-muzei-vidznachyv-100richnyi-yuvilei-troma-novymy-vystavkamy-ta-vlasnoiu-poshtovoiu-markoiu).

Сьогодні у ці дні ювілею музейники запропонували для широкого загалу можливість безкоштовно відвідати заклад, подивитися усі діючі (в т.ч. і нові) експозиції, розташовані на 3-х поверхах. Автору вдалося відвідати музей у 2-й ювілейний день. І тоді довелося простояти під мокрим снігом у черзі близько години. І того ж дня потрапив на прийом до керівництва музею з наукової роботи. Користуючись нагодою, від наших дітей-учасників гуртків та їхніх батьків хочемо подякувати керівництву за надану можливість потрапити до музею по запису, що зберегло наш передвечірній час у 3-й останній день безкоштовного відвідування.

Яскраві враження залишилися після побаченого: панорама Харківської фортеці, археологічні знахідки минулих століть, «Відкриття Харківського університету. 1805 рік» (картина художника О.А. Хмельницького). Вдалося подивитися чимало різних окремо збережених атрибутів телефонної та друкарської техніки; історичних цікавинок часів першої і другої світових воєн, радянського періоду вітчизняної історії України, сучасну експозицію на тему АТО із модернізованою військовою технікою. А ще у музеї подивилися експозицію, що розповідає про сьогодення Слобожанщини.

За відгуками багатьох наших відвідувачів, особливо запам’яталася хата на першому поверсі, зроблена у дизайні й розмірах, що достовірно відтворюють справжнє селянське життя. У деяких містах України щось схоже збереглося і сьогодні у приватному секторі. І то є дуже добре, коли історія і цивілізація не заважають одне одному. Бо спогади і сучасне гармонійно поєднує час. Чи не так? А коли одразу починаєш знайомство із діючими експозиціями музею із візиту до цієї хатинки, то відчуваєш позитивні емоції. Бо та хатинка чимось нагадує комусь про дитинство або життя у родичів, до того ж там є бандура, дитяча люлька, місце для відпочинку та їжі з апетитним караваєм і не тільки. А на даху замріяно прижилися лелеки. Лірична краса, або етнографічний туризм, якщо говорити мовою сучасною. І підтвердженням цьому є велика кількість небайдужих відвідувачів, які тривалий час усе тут уважно роздивляються, а потім ще роблять селфі на свої смартфони.

Чимало цікавого ми побачили під час екскурсії. Не оминули увагою і Діараму визволення від фашистських окупантів рідного міста Харкова із пам’ятною для нас датою 23 серпня 1943 року. Подивилися і сучасні експозиції. Хоча за короткий проміжок часу важко розповісти багато й одразу, бо наше сприйняття намагається зберегти в собі те, що найбільш привертає увагу.

Без історії немає справжньої сучасної культури сьогодення. Без спогадів і знань про минуле сучасна людина є обділеною у теперішньому часі. А завдяки нашій увазі до живих історій, відображених в різних музейних експонатах, серед яких можна знайти ті, що ближче до душі кожному, хто уважно пройшовся 3-ма поверхами музею, ці сюжети продовжують своє життя у фотографіях. Адже тепер Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова почав відлік перших днів року 2020-го, вже 2-го століття своєї вітчизняної історії, що має стати змістовно насиченим сьогоденням для жителів Слобожанщини.

Леонід ГАПЄЄВ,

керівник гуртків «Точка зору» і «Моя майбутня професія» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України

doc
Додав(-ла)
гапєєв леонід
Додано
17 червня 2021
Переглядів
285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку