Виготовлення блокноту

Про матеріал

Презентація містить матеріал до уроку з теми :Виготовлення блокноту. Зокрема такий матеріал: 1. Історія виникнення блокнотів

2. Моделі – аналоги виробу

3. Аналіз моделей – аналогів виробу

4. Ескіз виробу

5. Матеріали необхідні для виготовлення блокноту

6. Інструменти та обладнання

7. Правила безпечної роботи

8. Технологічна послідовність виготовлення виробу

9.Фото готового виробу

10. Розрахунок вартості витрачених матеріалів

11. Оцінювання результатів проектування та виготовлення блокноту

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проектування та виготовленняблокноту. Трудовенавчання9 клас. Розглянемо такі питання:1. Історія виникнення блокнотів2. Моделі – аналоги виробу3. Аналіз моделей – аналогів виробу4. Ескіз виробу5. Матеріали необхідні для виготовлення блокноту6. Інструменти та обладнання 7. Правила безпечної роботи 8. Технологічна послідовність виготовлення виробу9. Фото готового виробу10. Розрахунок вартості витрачених матеріалів11. Оцінювання результатів проектування та виготовлення блокноту

Номер слайду 2

1Історія виникнення блокнотів. Усе розпочалося з маленького видавництва записних книжок для побутових і торгових потреб в романтичній країні Франції близько 200 років тому. У таких записників була тверда і цупка обкладинка, яка не боялася вологи, кути були заокругленими, щоб не псувати кишені власників, а також часто додавалася резинка або кишенька, щоб не загубилися якісь важливі папірці. Називалися перші нотатники молескінами (від mole – кріт, skin – шкіра). Поступово нотатник удосконалювався, а видавці зрозуміли, що люди можуть використовувати його не лише для торгових записів, але і для власного задоволення. Тому видавництва почали приділяти більшу увагу дизайну і зовнішньому вигляду. Якщо спочатку обкладинкою слугувала груба неприваблива шкіра, єдиним завданням якої було захистити записник від будь-якого зовнішнього впливу, то згодом вона ставала все тоншою і ошатнішою, прикрашалася різноманітними візерунками та декоративними елементами. Зручні записні книжки не виготовлялися масово, а були своєрідним ексклюзивом. Тому володарями записників ставали люди, які належали до творчої інтелігенції: поети, письменники, художники і мислителі.

Номер слайду 3

2 Моделі – аналоги виробу Аналог № 1 Аналог № 2 Аналог № 3 Аналог № 4

Номер слайду 4

3 Аналіз моделей – аналогів виробу. Вимоги до виробу Моделі-аналоги№1 №2 №3 № 4 Оригінальність застосування матеріалів ++++Використання та поєднання різних технік виконання+--+Зручність використання -+-+Кількість використаних матеріалів+--+Вдале кольорове рішення -++ - +Незначна вартість витрачених матеріалів -- --

Номер слайду 5

4 Ескіз виробу

Номер слайду 6

5 Матеріали необхідні для виготовлення блокноту1. Фетр білого кольору.2. Тасьма – застібка блискавка.3. Бісер – темно – синього, три відтінки блакитного, білого кольору, два декоровані камінці.4. Мереживо синього кольору (ширина 25 см.).5. Мереживо білого кольору (ширина 1 см).6. Нитки для вишивання бісером.7. Нитки № 40, білого та синього кольору.8. Біла ситцева тканина (15 Х 20 см).9. Декор – картон. Картонна обкладинка від використаного зошита.10. Аркуші в клітинку, копіювальний папір.

Номер слайду 7

6Інструменти та обладнання1. Лінійка.2. Простий олівець.3. Ножиці.4. Шило.5. Голка для вишивки бісером.6. Голка звичайна.7. Термо – клейовий пістолет.8. Швейна машина.

Номер слайду 8

7 Правила безпечної роботи. Під час роботи з голкою :1. Зберігати голки та шпильки у відповідному місці — гольнику чи коробці.2. Не можна використовувати зігнуті, іржаві голки.3. Заборонено залишати голку без нитки, підносити голку до очей, брати до рота, вколювати в робочий одяг або м’які меблі, залишати у виробі.4. Щоб не проколоти пальця під час шиття, слід користуватися наперстком, який повинен щільно надягатися на середній палець руки.5. Передавати голку необхідно разом із ниткою.6. Якщо голка зламалась, її уламки слід обов’язково зібрати й викинути у смітник, попередньо загорнувши в папірець.7. Нитку відрізàти ножицями.

Номер слайду 9

7.1 Правила безпечної роботи. Під час роботи з ножицями :1. Зберігати ножиці із зімкнутими лезами в спеціально відведеному місці (або футлярі).2. На робочому столі ножиці із зімкнутими лезами класти праворуч (якщо працюєш лівою рукою — ліворуч).3. Розрізуючи тканину, вузьке лезо ножиць розміщувати під тканиною, пальці лівої руки тримати на безпечній відстані, притримуючи тканину.4. Не відволікати уваги працюючих ножицями.5. Передавати ножиці кільцями вперед.

Номер слайду 10

7.2 Правила безпечної роботи. Під час роботи на швейній машині та термо - клейовим пістолетом:1 Перевірте наявність і справність заземлення електричної швейної машини. 2. Волосся приберіть під косинку. 3. Не нахиляйтесь близько до рухомих частин швейної машини. 4. Не тримайте пальці рук біля лапки, щоб не проколоти їх голкою.5. Перед зшиванням переконайтесь у відсутності булавок або голок на лінії шва виробу. 6. Термо – клейовим пістолетом слід користуватись обережно, вмикати та вимикати лише за штепсельну вилку.

Номер слайду 11

8 Технологічна послідовність виготовлення виробу1. Аркуші в клітинку складаємо, проколюємо отвори шилом та зшиваємо.2. Із фетру вирізаємо обкладинку (лицьову частину) розмір 14 х 20, та намічаємо стібками контури припусків (0,5 см.)

Номер слайду 12

8.13. За допомогою копіювального паперу переносимо малюнок на фетр.4. Приклеюємо декоративні камінці.5. По намальованих лініях пришиваємо тасьму-блискавку, за кожний зубчик обкидним швом.

Номер слайду 13

8.26. Вишиваємо бісером темно - синього кольору намальований візерунок.7. Вздовж кожної пришитої блискавки вишиваємо блакитним бісером, три ряди трьома відтінками.8. Вільний простір на візерунку зашиваємо білим бісером

Номер слайду 14

8.39. Із ситцевої тканини вирізаємо елемент вишитого візерунка, і проклеюємо вишивку з виворітного боку, щоб вона вирівнялась.10. Накладаємо на обкладинку із фетру синє мереживо, закріпляємо шпильками. По краю прикладаємо біле мереживо на половину ширини , зшиваємо на швейній машині на ширину лапки.

Номер слайду 15

8.411. Навколо вишитого елементу прошиваємо на машині та відрізаємо зайву частину. 12. По контуру візерунка прошиваємо блакитним бісером.13. Від використаного зошита, беремо картонну обкладинку та вирізаємо розмір нашої обкладинки, такого ж розміру вирізаємо дві обкладинки із картону для декору.

Номер слайду 16

8.514. На картонну обкладинку приклеюємо вишиту. На внутрішню сторону приклеюємо декор-картон.15. Краї обклеюємо білим мереживом, загинаючи його на сторону картону.16. Прошиті листочки в клітинку вклеюємо в середину.

Номер слайду 17

9 Фото готового виробу. Лицьовий бік блокноту Тильний бік блокноту.

Номер слайду 18

11 Оцінювання результатів проектування та виготовлення блокноту Для проектування і виготовлення було обрано блокнот - добрий хранитель наших думок і мрій. Саме туди ми записуємо те, про що боїмося забути, те, що плануємо зробити і про те, що маємо зараз. Тема проекту обумовлена тим, що останнім часом, набули неабиякої популярності ексклюзивні подарунки виготовлені власними руками – «Хейд мейк». Під час проектування виробу переслідувалась мета: вдосконалення вмінь вишивати бісером, та розвиток творчого і креативного мислення, щодо застосування сучасних декоративних матеріалів. Виготовлений виріб відповідає задуму і може використовуватись як подарунок до будь якого свята. Виготовлення блокноту – не складне і дуже цікаве, для учнів 8 класів, таку техніку виконання можна використовувати для виготовлення інших цікавих проектів:гаманців, сумок, чохлів для мобільних телефонів, планшетів, клатчів, брошок.

pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
6059
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку