Виготовлення канзаши

Про матеріал
У роботі подано матеріал до уроків на виготовлення об’єкту (проекту) «Виготовлення заколки для волосся» для 7-8 класу, або для 9 класу (вироби для власних потреб). Чітко описані очікувані результати, згідно знаннєвого, діяльнісного та ціннісного компонентів. Технологічні процеси виготовлення та догляду за виробами викладено за допомогою інструкційних карток. Додаток має розширений перелік правил безпечної праці при виготовленні канзаши
Перегляд файлу

Анотація

У роботі подано матеріал до уроків на  виготовлення об’єкту (проекту) «Виготовлення заколки для волосся» для 7-8 класу, або для 9 класу (вироби для власних потреб).

Використано:

основна  Технологія виготовлення штучних квітів,

додаткова Технологія виготовлення канзаши.

Чітко описані очікувані результати, згідно знаннєвого, діяльнісного та ціннісного компонентів. Матеріал розраховано на 8 годин (за бажанням чи потребою можливо скорочення або збільшення часу).

Технологічні процеси виготовлення та догляду за виробами викладено за допомогою інструкційних карток. Додаток має розширений перелік правил безпечної праці при роботі з колючим інструментом, ножицями, сірниками або запальничками, клеєм та термопістолетом. Також присутній перелік використаних джерел.

 

 

Виготовлення заколки для волосся

 

Обєкт (проект): заколка для волосся

Основна технологія: Технологія виготовлення штучних квітів.

Додаткова технологія: виготовлення «канзаши»

 

Очікувані результати.

Знаннєвий компонент: пояснює сутність моделі-аналогу для проектування  виробу, розуміє вплив властивостей конструкційних матеріалів на технологію обробки, знає будову та принцип дії інструментів, пристосувань та обладнання для обробки конструкційних матеріалів.

Діяльністний компонент: добирає матеріали, інструменти та обладнання для виготовлення виробу, виконує технологічні операції відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення, дотримується прийомів роботи з інструментами та пристосуваннями, визначає необхідну кількість матеріалів для виготовлення виробу, виготовляє виріб, комбінує композицію для оздоблення виробу, оздоблює виріб, дотримується правил безпечної праці при виконанні технологічних операцій, розраховує орієнтовну вартість витрачених матеріалів.

Ціннісний компонент: Усвідомлює важливість правильного добору конструкційних матеріалів, обґрунтовує послідовність виготовлення виробу, усвідомлює важливість дотримання технологічної послідовності при виготовленні виробу.

 

 

 

 

Зміст

  1. Вступ
  2. Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення канзаши
  3. Технологія виготовлення пелюсток
  4. Технологічна послідовність складання канзаши
  5. Інструкційна картка № 1. Складання квітки «канзаши»
  6. Інструкційна картка № 2. Закріплення квітки «канзаши»
  7. Інструкційна картка № 3. Закріплення квітки «канзаши» до заколки-крокодил
  8. Інструкційна картка № 4. Правила догляду за виробами «канзаши»
  9. Додаток А. Правила техніки безпечної праці
  10. Використані джерела

 

 

  1. Вступ

 

 «Канзаши» – це техніка створення прикрас з тканини, квітів і шпильок для волосся з шматочків тканини, складених у вигляді пелюсток. Це ціле мистецтво, що дозволяє творити і створювати чудові вироби з тканини. Техніку «канзаши» придумали в Японії.

Хоча японське слово «канзаши» напевно походить від обороту «встромлений в волосся», існує й інша версія: японці здавна прикрашали голови польовими квітами перед тим, як звернутися до богів. Ці квіти отримали назву «уткнуті квіти» (рис. 1).

 

 (343x480, 43Kb)

 

Рисунок 1 – Фото зачіски, прикрашеної  канзаши

 

Японський жіночий традиційний костюм не допускав наручних прикрас і намист, тому прикраси зачісок були головною красою і полем для самовираження - а так само демонстрації смаку і товщини гаманця власниці (рис. 2).


 (180x250, 32Kb)       http://ibud.ua/uploads/mce/dizain/kanzasci/10-kanzasci.jpg        (250x283, 41Kb)

 

Рисунок 2 - Види прикрас канзаши

 

Дивлячись на жіночу зачіску, можна було сказати, до якого соціального класу належить жінка, чи була вона в шлюбі або самотня, її вік і скільки в неї дітей.

Поступово з зачісок канзаши стали елементами декору одягу, біжутерії, різноманітних аксесуарів, дизайну інтер'єру. Їх використовують для прикраси трикотажу та дитячого одягу, сумочок і косметичок, підхвати для штор і декоративних подушок, шкатулок, рамок і фотоальбомів (рис. 3).

 

http://www.osinka.ru/Sewing/Dekor/About/Img/Kanzashi/01.jpg   http://www.osinka.ru/Sewing/Dekor/About/Img/Kanzashi/11.jpg   http://www.osinka.ru/Sewing/Dekor/About/Img/Kanzashi/14.jpg

 

Рисунок 3 – Сучасне декоративне застосування канзаші (оздоблення подушки, підхвати для штор, біжутерія

 

 

  1. Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення канзаши

Техника канзаши: ЛентыВ Японії канзаши роблять з натурального шовку.  Ми можемо скористатися стрічками. Атласні стрічки чудово поводяться при обпаленні, мають середню жорсткість, ширина стрічки вар'юється від 5 мм до 75 мм.

Ми з вами можемо використовувати будь-яку вподобану тканину (парчу, шифон, фатин, капрон, органза, креп-сатин). Тканина має великий вибір кольору. Зручна для створення квітів з круглими пелюстками одного кольору і різного розміру (так як це не стрічка і розмір квадратиків-заготовок ми формуємо самі). Будьте уважні, в основі креп-сатину шовк, тому при обпалення він може спалахнути.

Для основи і кріплення наших канзашек знадобиться різнокольоровий фетр, гудзики, картон, шкіра та інше. 

 

 

http://www.kanzashi.dn.ua/images/mk/ostrye-i-kruglye/ostrye-i-kruglye30.jpgЩо прикрашатимемо, ви обираєте самостійно.

Заготовочкі для заколки - качечка, невидимка, крокодил, тік-так, шпилька-автомат, краби, шпильки і гребені, обідок. При бажанні його можна прикріпити навіть на гумку для волосся.

 Для прикрашання канзаши використовують різні декоративні елементи: намистини, стрази, півсфери, бісер, обіймач для намистин, декоративні елементи, словом все, яскраве та блискуче (рис. 4).

 

Полубусина Жемчужное солнце 14мм Белый перламутр Мет.декор Ретро-камни "Изумруд" 2.5 x 1.7 см Лента из полубусин 5мм(1м) Белый

 

Рисунок 4 – Декоративні елементи

 

Раніше в Японії використовували рисовий клей, але у нього є маса мінусів: він вкрай довго сохне, не дуже добре тримає і вимагає надприродною акуратності в застосуванні.

Клей повинен бути прозорим, швидко сохнути, так як нам доведеться склеювати тканину, пластмасу, метал. Найпростіше використовувати клей «Момент - кристал» або термопістолет (рис. 5).

 

http://img.happy-giraffe.ru/v2/thumbs/e26e4ffdce15f4bc6711c767ffa68dac/8a/64/0905d8e9d13af868be5956cb1a8e.jpg         http://www.kanzashi.com.ua/data/big/klei_1.jpg

 

Рисунок 5 – Клей «Момент - кристал», термопістолет та силіконові стрижні

 

 

3. Технологія виготовлення пелюсток

На сьогоднішній день існує декілька десятків видів пелюсток для складання «канзаши». Ми ознайомимося з двома основними варіантами: 1 – гостра пелюстка, 2 - кругла пелюстка. Всі етапи роботи виконуються з дотриманням правил техніки безпеки (Додаток А).

Варіант 1. Для того, щоб зробити гостру пелюстку, необхідно взяти атласну стрічку шириною 5 см (чи тканину) і нарізати рівні квадратики розміром 5х5. Згорнути квадратик (за допомогою пінцета або пальцями) в рівний трикутник, щоб згин знаходився зверху. Потім правий кут трикутника потрібно докласти до лівого, і ще раз скласти справа наліво. Всі місця згину повинні бути вирівняні (рис. 6).

 

http://www.kanzashi.dn.ua/images/mk/ostrye-i-kruglye/ostrye-i-kruglye15.jpg

Рисунок 6 – Згортання пелюстки

 

Кінчики рівно обрізати і злегка обпалити над свічкою, одночасно в цей момент скріпити края: їх просто затиснути пінцетом і швидко провести над полум'ям (рис. 7).

 

http://www.kanzashi.dn.ua/images/mk/ostrye-i-kruglye/ostrye-i-kruglye16.jpg   http://www.kanzashi.dn.ua/images/mk/ostrye-i-kruglye/ostrye-i-kruglye17.jpg   http://www.kanzashi.dn.ua/images/mk/ostrye-i-kruglye/ostrye-i-kruglye18.jpg

Рисунок 7 – Обрізання і обпалювання пелюстки

Обпалити пелюстки краще в самому низу вогню – тканина в цьому випадку буде не горіти, а плавитися. Те ж саме слід зробити і з нижніми краями. Але тут їх можна не склеювати, а лише підплавити тканину, щоб не дозволити їй обсипатися. Таким же чином згортаються і всі інші листочки.

Варіант 2. Для виготовлення круглої пелюстки взяти квадрат зі стрічки (тканини) 5 х 5 см. Зробити згини (рис. 8).  

 

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s6758862.jpg   http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s6758862.jpg  http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s6758862.jpg  http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s6758862.jpg

 

Рисунок 8 – Початкове складання круглої пелюстки

 

Скласти пелюстку навпіл, обрізати куточок і обпалити. Обрізати разом дві сторони, запаяти кожну сторону окремо (рис. 9).

 

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s4808983.jpg   http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s6457613.jpg   

 

Рисунок 9 – Складання та обпалювання круглої пелюстки

 

 

4. Технологічна послідовність складання канзаши

 

 

Після того, як ми зробимо необхідну кількість пелюсток (в залежності від бажаного розміру квітки 7-12), користуючись інструкційними картками № 1-3, переходимо до складання виробу – заколки (шпильки) для волосся.

 

6. Інструкційна картка № 1

 Складання квітки «канзаши»

№з/п

Назва етапу

Зображення

1

Взяти готові гострі пелюстки. В даному випадку їх сім. Натинути їх на голку

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s3332014.jpg

2

Не витягуючи через пелюстки голку, відрізати і обпалити та обрізати  близько до голки, 2-3 мм

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s4381774.jpg

3

Протягнути й затягнути нитку

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s0017956.jpg

4

Зафіксувати нитку

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s9966178.jpg

5

За допомогою термопістолета приклеїти серединку квітки

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s9648866.jpg

6

Вирізати з  фетра (картону) коло, обклеїти стрічкою (тканиною) кольору пелюсток, закрити виворіт квітки

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s4323040.jpg

 


            

7. Інструкційна картка № 2

 Закріплення квітки «канзаши»

 

№з/п

Назва етапу

Зображення

1

Взяти стрічку 1см

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s7803675.jpg

2

Скласти стрічку навпіл і зробити надріз

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s4179276.jpg

3

Вставити шпильку в надріз

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s1020689.jpg

4

Загнути стрічку, обрізати зайве

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s5608762.jpg

5

Приклеїти до квітки

http://www.magic-dom.ru/_fr/0/s0693122.jpg

 

 

8. Інструкційна картка № 3

 Закріплення квітки «канзаши» до заколки-крокодил

 

№з/п

Назва етапу

Зображення

1

Взяти заколку-крокодил та відрізок стрічки

Как канзаши прикрепить к заколке

2

До верхньої частини заколки приклеїти край стрічки

Заколки в технике канзаши

3

Обмотати верхній зажим

Заколки канзаши мк

4

Заклеїти край

Как сделать заколку канзаши

5

На оброблену частину заколки-крокодил, приклеїти виготовлену квітку канзаши за допомогою термопістоле-та або клею «Момент-гель»

 

Как прикрепить цветок канзаши

 

 

 

  1. Інструкційна картка № 4

 Правила догляду за виробами «канзаши»

 

Для збереження охайного вигляду канзаши, досить дотримуватися декількох нескладних правил. (Інструкційна картка №4).

 

№з/п

 

 

1

Експлуатація

  • Вироби канзаши вимагають дбайливого і обережного використання.
  • Вироби слід зберігати їх у пакетику або закритій коробочці.
  • Побризкайте аксесуари канзаши лаком для волосся сильної фіксації. Це збільшить зносостійкість і накопичений з часом пил залишиться на лаку, який відійде з лаком під час прання.
  • Уникати попадання виробів під дощ і сніг, оскільки при змочуванні деякі кольори можуть змінитися.
  • Не спати у виробах.
  • Незважаючи на те, що шматочки тканини ретельно пришиваються і приклеюються, тягнути за них вкрай не рекомендується.
  • Іноді, з часом, вироби із зворотного боку можуть трохи потріпатись або з'являються зачіпки. Вони легко усуваються вогнем. Для цього запальничкою (синім полум'ям) на відстані 0,5 см обпалюється низ пелюстки.
  • Не використовувати для чищення зубні і щітки для одягу, щоб уникнути зачіпок!

2

Прання

Тільки ручне делікатне прання!

  • Розвести кілька крапель шампуню для волосся або кошти для делікатного прання в невеликій кількості теплої води до утворення піни.
  • Обережно прополоскали виріб, а дуже забруднені місця можна потерти ватною паличкою або губкою.
  • Прополощіть у чистій воді.

3

Сушка

Виріб розкласти на рівній поверхні, якщо це ободок, то підвісити. При необхідності розпрямити пелюстки і листочки,  надаючи їм потрібну форму. Дозволяється сушити феном. Коли виріб висохне, збризнути його лаком для волосся.

 

 

 

 Додаток А

Правила техніки безпечної праці

Правила техніки безпечної праці при роботі з колючим інструментом:
(Колючим інструментом ми називаємо: голки, шпильки, шило)


1. Перевір інструменти перед роботою.
2. Зберігати голки в гольниці, обвивши ниткою. Шило зберігати в спеціальному контейнері або чохлі.
3. Працюємо з інструментом дуже обережно, щоб не завдати собі травму рук і інших частин тіла.
4. Не підносити інструмент близько до обличчя, берегти очі ,не брати в рот, не гарувати в одяг та інші предмети, не залишати голки у виробі.
5. Не розмахувати інструментом. Не кидати.
6. Якщо при роботі зламалася голка - повідомити керівника. Зламану голку необхідно класти в спеціально відведений для цього контейнер.
7. По закінченні роботи почистити інструмент від бруду, потім приберіть в чохол і покладіть на місце.
 

Правила поводження з ножицями:
1. Перед роботою перевір інструмент. Працювати добре відрегульованими і заточеними ножицями.
2. Не тримай ножиці кінцями вгору, не носи їх у кишені.
3. Не працюй ножицями з ослабленими шарнірним кріпленням.
4. Не ріж ножицями на ходу, не підходь до товаришів під час різання, не залишай ножиці з розкритими лезами.
5. Передавай ножиці тільки в закритому вигляді, кільцями в бік товариша.
6. Клади ножиці на стіл так, щоб вони не звисали з краю столу.
7. Стежити за рухом і станом лез під час роботи.
8. Використовувати ножиці тільки за призначенням.
 

Правила по техніці безпеки при роботі зі свічками та сірниками (запальничкою).
1. Щоб уникнути пожежі перед роботою слід встановити свічку на керамічну плитку(блюдце), потім запалити за допомогою сірників або запальнички.
2. Неприпустима гра з вогнем!
3. Стежте, щоб пальці, волосся, одяг не потрапили в полум'я свічки.
4. Суворо забороняється робота зі свічкою без спеціального інструменту: пінцета!
5. Не тушкуйте вогонь руками!
6. У разі опіку терміново повідомити керівника.
7. Після закінчення роботи очистити свічку від старого воску, викинути використані сірники у відро для сміття.


Правила техніки безпечної роботи при роботі з клеєм.
1. Не відкривати клей зубами.
2. Наносити клей "ПВА" пензликом; клей "Момент"з допомогою шила.
3. При роботі з клеєм користуватися серветкою.
4. Не допускати потрапляння клею на одяг, руки та обличчя; у разі
попадання ретельно промити водою.


Правила техніки безпеки з термопістолетом
1. Не залишати без нагляду термопістолет
2. При роботі термопістолет ставити на підставку, а не класти на бік.
3. Працювати тільки справним інструментом.
4. Не торкатися кінчика пістолета і чіпати гарячий клей.
5. По закінченні роботи вимкнути термопістолет

 

Використані джерела

 

  1. Виготовлення пелюсток канзаши [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://monpasie.com/ru/silkstrings/flowers/kanzashi1
  2. Канзаши своїми руками [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://rukodelie-rukami.ru/kanzashi-svoimi-rukami/665-kanzashi.html
  3. Майстер-клас по канзаши і не тільки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://magic-dom.ru/index/master_klassy_po_kanzashi
  4. Своїми руками канзаши [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

http:// svoimi-rukamy.com/kazanshi-rozi-iz-atlasnih-lent.html

  1. Техніка виготовлення канзаши [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://rabotaihobby.ru/tehnika-izgotovleniya-cvetov
  2. Заколки канзаши [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nacrestike.ru/publ/master_klassy/zakolki_kanzashi/9-1-0-839#a1

 

 

 

docx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
4687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку