Виготовлення косметики ручної роботи

Про матеріал
Сучасні діти розкутіші, вони не такі закомплексовані, як були ми… Це – чудово. Але у шаленому сучасному світі спокус стало аж надто багато: дитина губиться перед масою пропозицій, які сиплються на неї звідусіль… Наші діти прийшли у світ, де життя без комп’ютера видається їм порожнім і нудним. І відвідуючи уроки ,вони дуже часто ставлять питання: «Для чого мені вивчати хімію?»
Перегляд файлу

Майстер клас з хімії  « Приготування косметики ручної роботи »

Доброго дня, шановні колеги,я рада сьогоднішній нашій зустрічі. Запрошую,вас на майстер- клас,який буду проводити я вчитель хімії Немовицької ЗОШ  І – ІІІ  Вакулко Ю.М.

Сучасні діти розкутіші, вони не такі закомплексовані, як були ми… Це – чудово. Але у шаленому сучасному світі спокус стало аж надто багато: дитина губиться перед масою пропозицій, які сиплються на неї звідусіль… Наші діти прийшли у світ, де життя без комп’ютера видається їм порожнім і нудним. І відвідуючи уроки ,вони дуже часто ставлять питання: «Для чого мені вивчати хімію?»   І відповідь однозначна : Хочеш стати крутим барменом «потрібно розраховувати пропорції для коктелів»,  хочеш бути баристом «потрібно кількісно розраховувати та у правильних співвідношеннях додавати каву воду,молоко».. хочеш стати неперевеним перукарем візажистом  « А як змішати фарбу .тонік та відбілювач у правильних співвідношеннях.  Тому,щоб зацікавити предметом та переконати у важливості знань з хімії на уроках проводимо різного роду дослідження, які учні самостійно виконують, знімають  та монтують відео (ВІДЕО ), а потім викидають у інтернет – мережу. Якщо після перегляду в Вас виникає запитання :  Чому, я дозволяю знімати досліди, тому що діти часто повторюють експерименти з інтернет мережі.які є небезпечними,тому,що   на уроках.,я дозволяю проводити та знімати експерименти, які є безпечними і під моїм керівництвом.

Одне із таких досліджень ми з Вами проведемо на майстер –класі. 21 століття  - це епоха натуральних та екологічно чистих  косметичних та побутових засобів. Косметика — в перекладі з грецької означає “мистецтво прикрашати”. Тож прикрасьте своє життя тими послугами та виробами, які надає нам Хімія, але в розумному змісті цього слова.  Тема  майстер – класу: « Виговлення косметики ручної роботи», в умовах шкільної лабораторії ми відтворимо технологію приготування косметики на виробництві, проте в менших масштабах.  Оскільки наш майстер- клас припав на період новорічно-різдвяних свят, у вас в кожного на парті є ялинка ,я пропоную прикрасити її стікерами, з власними очікуваннями. ( на кожному стікеру прописати,те що ви очікуєте від сьогоднішнього майстер класу.)

Але звичайно перед проведенням будь –якого дослідження необхідно пригадати правила ТБ.

  1. Для чого необхідні рукавички?
  2. А респіраторні маски?

Технологія виготовлення мила ручної роботи

Не обов’язково купувати для роботи окремий посуд. Кухонний посуд

після використання слід ретельно вимити від залишків інгредієнтів та знову використовувати для приготування їжі. Але можна придбати і спеціальний хімічний посуд, стійкий до нагрівання. Так у вас з’явиться справжня лабораторія.

Вам будуть потрібні:

  • термостійкий посуд для змішування та нагрівання суміші (150 мл);
  •   ніж для нарізання основи;
  •   піпетки;
  •   пульверизатор для збризкування спиртом;
  •   чайна ложка для відмірювання й перемішування інгредієнтів;
  •   засоби індивідуального захисту (захисні  окуляри, маски та рукавички;
  •   пластикова (силіконова) форма
  • ваги кухонні електронні;

мікрохвильова піч.

Для виготовлення мила ручної роботи необхідні наступні інгредієнти:

  •  гліцеринова або органічна мильна основа (70грам);
  •  кокосова олія (2-3каплі);
  •  міцний відвар трав (10-15  краплин);
  •  ефірна олія або улюблена ароматична віддушка (7-10 крапель).

 

Примітка. Рецепт можна урізноманітнити, додавши мед, подрібнені вівсяні пластівці, шматочки фруктів, сушені трави або квіти на свій смак (календула, ромашка, лаванда). В якості барвника можна використовувати морквяний, буряковий сік, какао порошок, розтертий збір лікарських трав і ін Кожна жінка знає, що краще за все підходить її типу шкіри, і який би рецепт ви не вибрали, його завжди можна модернізувати.

Розважальна гра “Парфумер ”

Метод:  ігровий

Форма роботи: інтерактивна  гра

 

У пробір­ках або склянках під номерами містяться ефір­ні олії, які одержують із найбільш поширених рослин, таких як м’ята, апельсин, лимон, сосна, мандарин тощо. Запропонувати учасникам майстер-класу  вгадати за запахом, яка саме олія міститься у зразку.  Перемагає той, хто дасть більше правильних відповідей.

Виготовлення бомбочок для ванн

Бомби для ванни є засобом, у складі якого містяться спеціально підібрані композиції масел, трав, лікувальних грязей, глин та інших сухих інгредієнтів. Всередині деяких варіантів містяться блискітки або квіткові пелюстки. Такі шипучі кульки іноді називають гейзерами, вони відомі своїми цілющими властивостями. Один з основних компонентів, якими є харчова сода, дуже добре діє проти свербіння, подразнення шкіри, а шипіти кульки для ванни змушує лимонна кислота.

Цитрусова

Цитрусові ефірні масла чудово борються з целюлітом і надають шкірі потрібну пружність. Для приготування бомбочек з цитрусовим ароматом візьміть базові компоненти, тобто соду (4 ст. л.), морську сіль (2 ст. л.) і лимонну кислоту (2 ст. л.) і додаткові: масло обліпихи (2 ст. л.), ефірні олії мандарина, апельсина, лимона (по 10-20 крапель). Крім того, вам знадобиться жовтий харчовий барвник. Процес приготування не відрізняється від базового рецепту: перемішайте все, щільно укладіть масу у формочки, залиште підсихати.

Часто виникають суперечності проте, що дані експерименти є затратними, тому є недоцільними для використання школярами,проте діти з радістю самостійно купують інгредієнти, і виконують досліди.  (Відео)

Очікувані результати.

Чи справдились Ваші очікування після проведеного майстер – класу? (Відповіді)

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Вакулко Юлія
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Майстер-класи
До підручника
Хімія 9 клас (Гранкіна Т.М.)
Додано
12 січня 2020
Переглядів
958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку