Виготовлення Лекбуку "Птахи-наші друзі"

Про матеріал
Дану розробку можна використовувати під час проведення виховних годин. Виготовленим лекбуком можна гратися, дізнаватися різні цікаві факти про птахів, виготовити годівничку, дізнатися, чим годувати птавів і як їм допомогти вижити в зимку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлений лекбук

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Птахи – наші друзіВсе на Землі потрібно берегти:І птаха, й звіра, і кожну тваринку. Бо, врешті, ми – лише її частинки. Шаблони

Номер слайду 11

Пам’ятайте: природа – окраса нашого краю Пташиний календар{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}СЕЗОНПЕРІОД РОКУОСНОВНА ДІЯЛЬНІСТЬЗима. Листопад - березень. Живлення. Виживання. Розмноження. Лютий - липень. Парування. Побудова гнізд. Відкладення яєць. Вирощування молодіПісля розмноження. Липень - листопад. Линька. Підготовка до зими Відліт та місцеві міграціїЗима любить лютувати. Пташці тяжко зимувати!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Подбай про птахів, їм так потрібна твоя допомога. SOS! SOS! Врятуйте!На допомогу!

Номер слайду 14

Cиниця блакитна (Parus coeruleus)Зимова підгодівля птахів має корисні наслідки для людини. Наприклад, вона дозволяє відвернути увагу птахів від видзьобування бруньок на плодових деревах. Але найголовніше -служить для приваблення пернатих у місця, де вони можуть принести велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками. Лиш те, що така допомога дає можливість багатьом птахам вижити, свідчить на її користь. Підгодівлю птахів проводять у період, коли їм складно знайти звичний корм, головним чином у снігову пору і аж до появи першої зелені. Cиниця блакитна

Номер слайду 15

Горобець. Горобець хатній – це невеличка пташка сіро-коричневого кольору. Ви точно бачили його на вулицях, адже це найпоширеніший вид роду горобців. У самців є велика чорна пляма, що охоплює підборіддя, горло, верхню частину грудей, а також забарвлення на голові темно-сіре, а не темно-буре, як у самок.

Номер слайду 16

Омелюх. Ці птахи прилітають до нас в Україну з півночі: тайги та лісотундри. Живуть переважно у лісах. До населених пунктів не прилітають і не неближаються. Тому їх можна побачити лише далеко від "цивілізації". Годуються ягодами та омелею. Прилітають перші омелюхи до нас наприкінці листопада, на початку грудня. Зимують до середини квітня - початку травня. Потім відлітають назад на північ.

Номер слайду 17

Сойка. Ці красиві птахи теж завчасно готуються до зими. Раціон сойки дуже різноманітний: комахи, ягоди, насіння, зерно, горіхи. Але взимку вони харчуються переважно жолудями. Ще восени сойки шукають жолуді і ховають у дуплах дерев, між корінням, під пеньками. Причому ховають лише відбірні жолуді, тому нерідко весною вони проростають. Завдяки хорошій пам’яті ці птахи з легкістю знаходять свої схованки.

Номер слайду 18

Щиглик. На узліссях, ярах зимують щиглики. Ці птахи харчуються зерном. Узимку пташки збираються величезними зграями – це сотні пташок, які літають та харчуються разом.

Номер слайду 19

Сова. Взимку вухаті сови нерідко збираються в зграї і тримаються в одному місці довгий час. Зазвичай це густі ялини, але іноді і крони інших дерев. Полюють вночі. При виявленні місць днювання сов слід бути обережним, щоб не злякати птахів і не привернути до них увагу ворон, перед якими вони уразливі.

Номер слайду 20

Дятел. Цікаво спостерігати за зимівлею дятлів. Дятли можуть як відлітати у теплі краї, так і зимувати у рідних лісах. Зимують вони у дуплах, які самі й видовбують. Зазвичай дятли харчуються комахами, ягодами і насінням, але взимку їхній раціон значно звужується. Їх рятує насіння ялинових і соснових шишок. І попри невелику кількість їжі, дятли є дуже щедрими птахами і з легкістю можуть поділитися їжею з іншими пернатими.

Номер слайду 21

Снігур. Ці птахи дуже легко переносять холод. Більше того, чим міцніше морози, тим краще почувають себе снігурі. Вони зазвичай збираються у зграї, важко зустріти снігурів-одинаків. Пташки збиваються у гурти по 8-10 осіб. Під час морозу вони завжди сидять нерухомо на гілках, ніби надуті. Насправді у них настовбурчене пір’я, що допомагає птахам зігріватися. Снігурі дуже полюбляють ласувати горобиновими ягодами, також шукають собі сухі насінини.  

Номер слайду 22

Пташка пурхає, співає. А прийде зима - страждає. Ніде їсти, ніде пити. Тут прийдуть на поміч діти. НЕ МОЖНА :чорний хліб,сирий рис,солоні сухарики,солоні горішки,солоне сало.

Номер слайду 23

Ми повинні пам'ятати,що взимку птахівне можна забувати!Щоб пташок нагодувати,пташина їдальняповинна працювати!НАГОДУЙ ПТАШОК

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Подбайте, діти, про нас!На сніданочок для пташки. Киньте зерен, киньте кашки. Ми ж все літо працювали,Світ навколо звеселяли!

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Пам’ятка Пам’ятай: природа – окраса твого краю. Лише говорити про охорону природи замало – потрібно діяти! Бережи і люби природу!Твори добро і захищай його!Не завдавай шкоди та не дозволяй іншим шкодити природі!Сам допомагай природі та вмов друзів їй допомогти!Не галасуй у лісах, парках, бо шум відлякує птахів!Не руйнуй пташині гнізда!Допомагай «братам нашим меншим»: підгодовуй у скрутний для них зимовий період!Оберігай рослин і тварин, занесених у Червону книгу!

Номер слайду 28

«Моя рука ніколи і нікому ні кривди, ні біди не принесе…»

pptx
Додав(-ла)
Мельник Іра
Додано
22 серпня 2023
Переглядів
317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку