Виготовлення поясу римського легіонера

Про матеріал
Сформувати поняття учнів про особливості формування римської армії, та їхнього озброєння та захисту; ознайомити з захисними елементами римського легіонера; розвивати уміння працювати з тканиною та іншими матеріалами; виховувати самостійність, акуратність; розглянути порівняння .
Перегляд файлу

Тема: «Римська імперія. Озброєння римського легіонера. Виготовлення поясу « птеригія»

Мета: 

Сформувати поняття учнів про особливості формування римської армії, та їхнього озброєння та захисту;

ознайомити з захисними елементами римського легіонера;

розвивати уміння працювати з тканиною та іншими матеріалами;

виховувати самостійність, акуратність;

розглянути порівняння .

 

ХІД УРОКУ

1. Вступна частина

1.1 Організаційний момент

Доброго дня діти. На минулих уроках історії та трудового навчання, ми вже з вами розглядали озброєння римського легіонера, такі як меч «Гладіус» і щит «Скутум». Сьогодні ми поговоримо про один з елементів античного захисного обладунку римля, це пояс «птеригій»

2.1 Розповідь вчителя

Історія поясу

Птеругі, птеригій ( лат.  Pteruges, pteryges , грец. Πτέρυγες ) - елемент античного захисного обладунку, що складається з шкіряних смуг на стегнах і плечах (прямокутні фестони з фігурною бахромою на кінцях). Термін походить від грец. πτέρυγες ( «крила», «пір'я», пор. « археоптерикс »). Слово «птеругі» зазвичай вживають у множині, але можливий варіант єдиного - «птеруга» (оскільки єдине πτέρυξ, птерікс жіночого роду в грецькій мові).

Птеругі представляли собою своєрідну спідницю, складену з широких шкіряних ременів і, як правило, були частиною поддоспешніка (дублета), що одягається під обладунки. Вони могли бути подвійними: в цьому випадку верхні ремені прикривали проміжки між ременями заднього ряду. Для додаткового захисту шкіряні смуги могли посилювати металевими пластинками. Птеругі ліноторакс утворювалися з нижньої частини льняного полотна-основи, розрізаного на смуги.

Cingulum militare . Римський військовий пояс. В середні віки так само називався т. Н. лицарський пояс

У римських легіонерів, в першому десятилітті I В.М. е., на військовому поясі ( cingulum militare ) з'явився своєрідний «фартух» з 4-8 шкіряних ременів з підвісками на кінцях, посилених металевими заклепками, що виконував ту ж функцію, що і птеригій. Греки практикували прорізи в своїх обладунках-ліноторакс, для більшої свободи ніг і рук. Протягом століть з поширенням металевих обладунків птеригій стали лише декоративною приналежністю. Римляни зробили його фундаментальним естетичним аксесуаром у військовій моді. Це можна побачити в незліченній кількості статуй римських імператорів, які носять їх під м'язовими обладунками, іноді пишними, як у формі спідниці, так і для прикраси плечей.

Птеругі могли служити не тільки захистом стегон. Зменшену версію птеруг кріпилися на плечах, захищаючи верхню частину руки (можливо, від них походять еполети ). На середньовічному Середньому Сході шкіряні смуги кріпилися на шоломах для захисту шиї і потилиці.

2.2 Інтеграція

Римські вояки не носили штанів, тому пояс слугував іншим цілям. Він виготовлявся з товстої шкіри і по-перше, скріпляв до купи усю амуніцію, по-друге, до нього чіплявся меч. В мирний час люди носили довгий одяг, римляни та греки — туніки. Пояс був потрібен для того, хто приготував себе до війни, до дії.

Поясом християнина є правда, або ж істина. Християнин, який перебуває в солодкому обмані чи самообмані, який не готовий слухати істину, навчитись істині, покаятись перед Божою істиною це — легка здобич для диявола. Тому нам потрібно тренувати себе у стосунках з істиною, любити істину. Правда про те, що Бог закликає нас до війни — не проста і не дуже приємна, але якщо ми не приймемо її і не будемо готуватись, то точно не встоїмо дня злого.

Броня. Броня покривала верхню частину тулуба воїна, захищаючи його груди, серце і печінку. Бронею християнина є праведність. Праведність захищає серце християнина від ударів сатани. Кожного дня сатана приходить для того, щоб звинувачувати обраних Божих. І правда в тому, що його звинувачення не безпідставні. Він говорить: “подивися, ти сьогодні зробив такий гріх, і другий і третій… як ти можеш називати себе християнином, Бог відвернеться від тебе, Він тебе не захистив від спокус і т.д.” І коли ми дивимось на свої вчинки на своє життя, то бачимо, що він має рацію. Я справді чиню гріхи. Ми не можемо сховатись за своєю праведністю, але нашою праведністю став Христос. Його Кров’ю ми омиті і виправдані. В Рим.8:33 Павло каже: “Хто оскаржувати буде Божих вибранців? Бог Той, що виправдує”. Якби ми спробували самі себе виправдати, це б виглядало так само недолуго, як виправдання Адама та Єви, коли вони згрішили. Але Бог прийняв жертву Христа як плату за нашу виправдання. Тому, хоча іноді ми самі собі не можемо знайти виправдання, але в Ісусі Христі вже виправдані перед Богом.

2.3 Інструктаж учителя

ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ З ГОЛКАМИ Й ШПИЛЬКАМИ

4.1. Шийте з наперстком. Вушко голки повинно впиратися у наперсток, а гострий кінець — виступати з пальців приблизно на чверть довжини голки.

4.2. Не кидайте голку. Не встромляйте її в тканину чи свій одяг.

4.3. Зберігайте голки і шпильки в певному місці (спеціальній коробочці, подушечці та ін.), не залишайте їх на робочому місці (столі), у жодному разі не беріть голки і шпильки до рота.

4.4. Не використовуйте голку замість шпильки.

4.5. Не використовуйте для шиття іржаві голки.

4.6. Викрійку і тканину прикріплюйте гострими кінцями шпильок у напрямку від себе.

4.7. При ручному шитті не беріть нитку довше, ніж 80-90 см.

ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ З НОЖИЦЯМИ

5.1. Тримайте ножиці у визначеному місці.

5.2. Під час роботи уважно стежте за напрямком різця (леза).

5.3. Під час роботи не тримайте ножиці лезом угору.

5.4. Не працюйте тупими ножицями.

5.5. Не ріжте ножицями на ходу.

5.6. Не наближайтеся до товариша під час різання.

5.7. Передавайте товаришеві закриті ножиці кільцями вгору (вперед).

2.4 Практична робота учнів

Діти починають роботу, учитель за потреби допомагає.

Фізкультхвилинка

2.5 Гра з поясом

Діти виконують фізичні вправи в халатах без поясу, через деякий час надівають пояс. Тим самим перевіряючи зручність і ефективність римського птеригія.

3. Заключна частина

3.1 Заключні питання

 

3.2 Прибирання робочих місць

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку