Урок трудового навчання "Подарунки та сувеніри до новорічних свят. Конструктивні особливості різних матеріалів. Виготовлення ялинкових і різдвяних іграшок"

Про матеріал

Подарунки та сувеніри до новорічних свят. Конструктивні особливості різних матеріалів. Народні повір'я про магічну силу різдвяних прикрас. Виготовлення ялинкових і різдвяних іграшок та прикрас з різних матеріалів.

Перегляд файлу

 Тема. Подарунки та сувеніри до новорічних свят. Конструктивні особливості різних матеріалів. Народні повір’я про магічну силу різдвяних прикрас. Виготовлення ялинкових і  різдвяних іграшок та прикрас з різних матеріалів.

Мета: ознайомити учнів з конструктивними особливостями різних матеріалів, поглиблити знання  про магічну силу та нароні повір’я пов’язаними з  різдвляними прикрасами; вчити виготовляти ялинкові та різдвляні іграшки з паперу; розвивати творчі здібності; викликати бажання створювати красу власними руками.

Обладнання: презентації, зразок ялинкових прикрас з паперу, макет ялинки.

 

ХІД УРОКУ

 

І. Організаційний момент

ІІ. Повідомлення  теми, мети уроку

  1. Слухання вірша « Ялинка»

Ось ялинка зелененька,

Ні велика, ні  маленька.

Ми  прикрасимо їїї,

Заспіваємо пісні.

               В. Паронова

- Ось таку красиву ялинку  ми будемо прикрашати.

( Вивішується на дошку макет ялинки)

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1.Розповідь учителя з елементами бесіди

      Споконвіку на Україні зимові свята супроводжували численні традиції, звичаї, обряди, вірування тощо. За допомогою поетичного слова і магічного акту, святковою урочистою обстановкою люди прагнули створити в ці дні вимріяний образ достатку, щастя, злагоди і спокою в своїй оселі.

      Наближення Нового року – це не просто переддень нових 12 місяців. Усе набагато складніше: це – ворота, які ведуть в нове, ні з чим незрівняне життя, сповнене тих самих чудес, в які ми вже й не віримо. Але ж у Новий рік можливо все, чи не так? Недарма народна мудрість каже: як зустрінеш його, так і проведеш. Новий Рік - одне із найзагадковіших свят, і не тільки тому, що його очікування й святкування пов'язане зі світом добрих казок і магії, але ще й тому, що в культурній загальнолюдській традиції - це, мабуть, єдина знаменна подія, що впродовж століть і щорічно відзначається людьми у всіх країнах і на всіх континентах. Найдавніша традиція зустрічі Нового року, як правило, пов'язана з розповсюдженим повір'ям: "як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш".

Застелено стіл скатертиною,

І ми усією родиною

Зібралися зірку чекати,

« Христос народився» казати.

      РІЗДВО – свято народження у Марії і Йосипа сина Божого Ісуса Христа. У святий вечір всі дочікуються сходу першої зірки на небі, яка колись вказала пастухам шлях до вертепу із новонародженним Малям. Потім сідають до столу. У Святвечір готують 12 пісних страв, серед  яких обов’язкова кутя: зварена пшениця, перетерта з маком, медом, горіхами. Ця вечеря є особливо таємничою і врочистою.

      КОЛЯДНИКИ- бажані гості на Різдві у кожній оселі. Вони ходять із « зіркою» або « вертепом» і виконують спеціальні пісні – кошлядки. Господар нагороджує їх за це солодощами, горіхами, яблуками чи грішми.

  1. Бесіда з учнями про новорічні подарунки та сувеніри.
  2. Демонстрація презентації « Віртуальна екскурсія на фабрику ялинкових прикрас»

 

 

  1. Технологія виготовлення ялинкової прикраси ( демонстрація презентації)

 

 

  1. Практична робота
  2. Оцінювання

ІV.Підсумок уроку.

Прикрашання ялинки

doc
До підручника
Трудове навчання 3 клас (Веремійчик І. М., Тименко В. П.)
Додано
28 січня 2018
Переглядів
2932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку